Spórolj 20%-ot minden napszemüvegen

Spórolj 20%-ot minden napszemüvegen

365 napos visszaküldés - kérdés nélkül!
Szállítási költség 1 000 Ft - ingyenes 11 700 Ft felett-
Kapcsolat

A nyakkendő - A tökéletes útmutató

Tudj meg mindent, amit a nyakkendőkkel kapcsolatosan tudni érdemes, a színek kombinálásától kezdve a tökéletes csomó megkötéséig!

Mindenki szereti azt hallani, hogy szép a nyakkendője, amikor megérkezik valahova. Jobb, mint a néma csend, nem igaz? Oscar Wilde egyszer azt monda: - “A jól megkötött nyakkendő az első komoly lépés egy férfi életében.” Ha ez tényleg így van, akkor ideje megtenni ezt a lépést!

1 A nyakkendő - a tökéletes útmutató1.1 Hogyan kell nyakkendőt viselni?1.2 A nyakkendő anyaga1.3 Milyen nyakkendőt érdemes venni1.4 A nyakkendők kötésének három módja1.5 A nyakkendők kiegészítői1.6 Hogyan válasszak nyakkendőt az öltönyöm mellé?1.7 Fehér ingekhez1.8 Kék ingekhez1.9 Kék csíkos vagy kockás ingekhez1.10 Rózsaszín csíkos vagy kockás ingekhez1.11 Most adjunk hozzá egy sportzakót az ing-nyakkendőhöz1.12 A legjobb tippek a nyakkendő és öltöny összeillesztéséhez1.13 A nyakkendők rövid története1.14 Kérdések és válaszok

Hogyan kell nyakkendőt viselni?

A legfontosabb, amire érdemes figyelni nyakkendőkötéskor és viseléskor, hogy mindig úgy tűnj, mintha nem készülődtél volna otthon túl sokat. Egy kis elegáns nemtörődömség magabiztosságot sugall majd.

A nyakkendő hossza

A nyakkendőd vége érjen le nagyjából az övcsatodig.

A nyakkendő szélessége

Nyakkendőt sokféle szélességben lehet kapni. Az egészen vékonytól kezdve a retró diszkós stílusig minden előfordul, a szélesség általában 5-7 cm között változik. A nyakkendőd a legszélesebb pontján nagyjából olyan széles kell hogy legyen, mint a zakód hajtókája.

Tehát keskenyebb nyakkendőt válassz keskenyebb hajtókához, viszont ha a zakód hajtókája széles, nyugodtan válassz vastagabb nyakkendőt hozzá!

Vedd figyelembe a testfelépítésed is. Szélesek a vállaid? Próbáld ki a szélesebb nyakkendőket és hajtókákat! Ha vékonyabb típus vagy és kisebb a termeted, jobb ha egy vékony nyakkendőt és hajtókát választasz!

A nyakkendő anatómiája

Ha érted, hogy hogyan is épül fel egy nyakkendő, elegendő tudásod lesz ahhoz, hogy olyan nyakkendőt válassz, ami nem csak szép, hanem tartós is!

  1. Blade – A fő része a nyakkendőnek.
  2. Tipping – A nyakkendő ing felüli részére rávarrt anyag. Ez lehet ugyanaz, mint amiből a nyakkendő fő része készült. Ha díszítő funkciója van, akkor más anyagot használnak fel. Ha ennek a résznek az anyaga érezhetően igénytelenebb, akkor ott már gondok lehetnek a nyakkendő minőségével.
  3. Bar Tack – A varrás, ami összefogja az előbbi belső részt, hogy az megtartsa a formáját.
  4. Label – A címke, amin esetleg szerepel a gyártó cégnek vagy a nyakkendő tervezőjének a neve.
  5. Keeper Loop – A nyakkendő hátuljára varrt hurok, ami megtartja a megkötött nyakkendő szabadon lévő, vékonyabbik végét. Vásárláskor mindig nézd meg, hogy ennek az az ék alakú vég gond nélkül átcsúszik-e a hurkon. Ha ez a hurok ugyanolyan minőségű anyagból készült, mint a nyakkendő többi része, akkor az jó jel a nyakkendő tartósságára nézve.
  6. Neck – A nyakkendő közepe
  7. Shell – A nyakkendő külső szövete – borítéknak is hívják. Az anyag kiválasztása erre a részre vonatkozik, ami lehet selyem, gyapjú, pamut vagy poliészter.
  8. Seam – A varrat, ami a nyakkendő anyagának egyes részeit összeköti. Egy jó és tartós nyakkendő ismérve a szélekhez képest a 45 fokos szögben történt varrás.
  9. Interlining – A nyakkendő bélése, ami a formát adja és óvja a nyakkendőt a gyűrődéstől. Egy minőségi nyakkendőnél ez puha, ám tartós és nehezen gyűrődő gyapjúból készült. Egyes nyakkendőknél gyapjú helyett pamutot vagy szintetikus anyagokat használnak ugyanerre a célra. Az ilyet érdemes elkerülni.
  10. Tail – A nyakkendő vékonyabbik vége. Gond nélkül passzolnia kell a belső hurokba.
  11. Slip Stitch – Egy-egy rejtett varrat, ami a nyakkendő behajtott szélű végeit összefogja.
  12. Origin and Care Tag – A nyakkendő címkéjén szerepelhet az ország, ahol készült, illetve fontos tudnivalók a tisztításával kapcsolatban.

A nyakkendő anyaga

A leggyakoribb nyakkendőszövetek a selyem, a gyapjú, a pamut és a poliészter. Minden szövettípust más jellemez, de ami neked elsősorban fontos kell, hogy legyen, az a nyakkendő felszíne vagy textúrája. A díszzsebkendőkhöz és a csokornyakkendőkhöz hasonlóan a sima nyakkendőknél is az anyagok kontrasztos hatására kell törekedni.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Például egy selyem nyakkendő szépen mutat együtt egy vastag gyapjúzakóval és/vagy egy pamut díszzsebkendővel. Hasonlóképpen egy markánsabb textúrájú gyapjú nyakkendő jól megy majd egy selyem díszzsebkendőhöz és/vagy egy egy finom szövetű öltönyhöz/zakóhoz.

A selyem nyakkendők

A selyem nyakkendők érintése finom, és a tárolásuk is egyszerű. Ez egy luxus természetes anyag, aminek a tisztítása és a vasalása sem egyszerű.

A gyapjú nyakkendők

A gyapjú nyakkendők a markánsan eltérő textúrájukkal emelkednek ki az öltözet többi része közül. Az igazán minőségiek olyan anyagokból készülnek, mint a kasmír gyapjú. A gyapjú nyakkendők csomói is vaskosabbak. A gyapjút is körülményes mosni, és hajlamosak össze is menni, ha nem vigyázunk eléggé.

A pamut nyakkendők

A pamut nyakkendők vasalása, tisztítása és tárolása is egyaránt egyszerű. Ők a tartós és strapabíró nyakkendők ebben a társaságban. Amire ügyelni kell, hogy forró vízben összemehetnek, és könnyebben is koszolódnak/pecsételődnek a társaiknál.

A poliészter nyakkendők

A poliészter nyakkendők könnyűek és könnyen tárolhatóak. Viszont készülj fel, hogy a fényben való csillogásuk miatt olcsónak és mesterkéltnek fognak hatni például a selyemhez képest.

Milyen nyakkendőt érdemes venni

Egy férfi nyakkendőtárában egynél több fajtájú és stílusú nyakkendő kell, hogy legyen. Mindenkinek van és lehet is kedvence, de ha éppen az az egy koszos vagy az alkalom nem engedi, hogy a laza fehér-pöttyös nyakkendődet viseld, akkor jó, ha több lehetőség közül tudsz választani. A tarsolyunkban egyébként van egy nyakkendőtárolási, tisztítási és vasalási útmutató is.

Az egyszínű nyakkendők

Ahogy a nevük is jelzi, az egyszínű nyakkendők látható részei végig egy színben készülnek és nincs rajuk minta. A legsokoldalúbb színek a tengerészkék és a bordó, amik elegáns benyomást keltenek szinte az összes öltözet mellett - ezekkel a színekkel érdemes a nyakkendőgyűjteményed kezdeni. A világosabb árnyalatokkal a melegebb hónapokban és az alkalmi öltözetek mellett érdemes kísérletezni.

A csíkos nyakkendők

A csíkos nyakkendők rendkívül népszerűen az üzleties viseleteknél, de számos más stílussal is könnyedén párosíthatóak. Általános szabály, hogy minél ritkábbak és vékonyabbak egy nyakkendőn a csíkok, annál formálisabb viseletnek számít.

A pöttyös nyakkendők

Egy polka pöttyös nyakkendő nemcsak egyszerűnek, elegánsnak és kifinomultnak hat, de valószerűtlen, hogy elütne a mintája a szettedtől... hacsak nem a pöttyös nadrágod vetted fel éppen. Ebbe a kategóriába tartoznak a kis négyszöges, gyémántmintás, illetve bármilyen más apró, egyszerű és egyszínű mintás nyakkendők is.

A kasmírmintás nyakkendők

A pöttyös nyakkendőkhöz hasonlóan a kasmírmintás nyakkendők is egy érdekes változatosságot jelentenek az egyszínű nyakkendőkhöz képest. A kasmír egy közel-keleti eredetű virágos mintázat, ami már évszázadok óta őrzi a divatban betöltött helyét.

A kötött nyakkendők

A kötött nyakkendők értelemszerűen kötéssel készülnek. A szövet nyakkendőkhöz képest a textúrájuk durvább, a végük pedig mindig egyenes és nem pedig ék alakú.

Egy kötött nyakkendő nem számít alkalmi viseletnek, nagyon alkalmas például a mindennapos irodai viseletre.

Karácsonyi és vicces nyakkendők

Az igazán laza, vicces vagy annak szánt nyakkendőket inkább tartogasd a családi és baráti összejövetelekre, például az ünnepi bulikra. Minden más kötöttebb környezetben inkább ragaszkodj a már bevált darabokhoz.

A grenadin szövésű selyem nyakkendők

Az un. "grenadin" szövésű selyemből készült nyakkendők formára olyanok, mint egy hagyományos nyakkendő. Szélességre szokványosak, a végük elvékonyodik. Egy grenadin selyem nyakkendő szövete nagyobb sodratszámú és erősebb a megszokottnál, ezért ez az anyag elég drága és mint ilyen, inkább formális/hivatalos öltözeteknél viselik.

A Macclesfield selyem nyakkendők

A Macclesfield nyakkendők egy angliai településről kapták a nevüket Cheshire megyében, amely a 17. században vált híressé az egyedi mintázatú selyemszövéséről. Ez a mintázat ugyanaz, mint egy Foulard vagy tapéta stílusú nyakkendőknél. Egy Foulard nyakkendő egyszerű geometriai mintázata általában virágokat, különféle apró formákat (négyzeteket, gyémántokat és pöttyöket), vagy egy kasmírminta részleteit foglalja magába.

Napjaink Macclesfield nyakkendője egy olyan gyűjtőfogalom, ami minden geometriai, apró mintázatos selyem nyakkendőt magába foglal. Ez a mintázat lehet szőtt selyem vagy nyomat.

A nyakkendők kötésének három módja

Ha még nem tudsz nyakkendőt kötni, mi nem ítélkezünk, a legjobb helyen jársz. Ha csak egy-két kötési módot ismersz, akkor is tudunk neked újat, hasznosat mutatni!

Mielőtt belevetjük magunkat a különféle csomókba, mégis kezdjük először az inggel. A gyakorláshoz vegyél fel egy olyan inget, ami már volt mosva és viselve korábban (hogy ne legyen túl feszes). Ha megkötötted az első nyakkendőcsomódat, egy használt ingen a legfelső gombot is egyszerűbb lesz becsatolni.

A négyes csomó

A négyes csomót gyakran emlegetik az egyszerű nyakkendőcsomóként is. A négyes csomót a vékonyabb nyakú férfiaknak ajánljuk vagy olyan nyakkendőkhöz, amik nehezebb szövetből készültek.

Kattints ide a kötés videójáért. A felirat dán, francia, holland, olasz és spanyol nyelven is elérhető.

A négyes csomó kötése

  1. Terítsd a nyakadba a nyakkendőt. A szélesebbik vége kerüljön a bal kéz felé és kb. 20 cm-rel legyen hosszabb, mint a nyakkendő vékonyabbik fele.
  2. A nyakkendő szélesebbik végét húzd keresztbe az állad alatt, a vékonyabbik rész felett.
  3. A szélesebbik véget ezután húzd vissza a vékonyabbik vég alatt, alkoss egy hurkot, majd a szélesebbik véget még egyszer keresztbe húzva dugd át a keletkezett hurkon lentről felfelé.
  4. Ezután a szélesebbik, ék alakú véget fentről lefelé dugd át a saját maga által alkotott előző hurkon.
  5. Fogd meg az egyik kezeddel a nyakkendő vékonyabbik felét. A másikkal fogd meg a csomót, és azt felfelé mozgatva húzd szorosabbra a nyakkendőt.

A Fél-Windsor csomó

A Fél-Windsor csomó is egy aszimmetrikus kötési forma, de a négyes csomónál szélesebb és összetettebb. A Fél-Windsor klasszisa a tökéletes egyensúlyt jelenti a formális elvárások és a hétköznapi nyakkendőviselet között. A közepes méretű csomó jól megy a legtöbb gallértípushoz. A Fél-Windsor leginkább közepes, illetve nehéz anyagú nyakkendőkhöz ajánlott.

Kattints ide a kötés videójáért. A felirat dán, francia, holland, olasz és spanyol nyelven is elérhető.

*A Fél-Windsor csomó kötése

  1. Terítsd a nyakadba a nyakkendőt. A szélesebbik fele kerüljön a bal kéz felé és legyen hosszabb, mint a nyakkendő vékonyabbik fele.
  2. A nyakkendő szélesebbik végét húzd keresztbe a vékonyabbik része felett úgy, hogy a keletkezett X pont az állad alatt legyen.
  3. A nyakkendő szélesebb végét húzd el keresztbe a vékonyabbik vég mögött úgy, hogy az ék alakú vég az így keletkezett hurok felé nézzen.
  4. A szélesebb, ék alakú véget dugd át az előbb keletkezett hurkon, majd a véget húzd el nyakkendő vékonyabbik vége előtt.
  5. Ugyanezt a véget dugd át ismét a fenti hurkon, de ezúttal hátulról. Az éket megfogva húzd át és lefelé nyakkendővéget a maga által az előbb létrehozott kisebb hurok mögé.
  6. Ezzel létrejött a nyakkendő csomója. A csomót a szélesebb, ék alakú véget lefelé húzva teheted szorosabbá.

A Windsor-csomó

A Windsor-csomó (Full-Windsor) egy olyan nagyméretű csomó, amit előszeretettel alkalmaznak például a fegyveres erőknél a formalitása és a tekintélyt sugárzó jellege miatt. A Windsor-csomó szimmetrikus háromszög formájú, és leginkább vastag nyakú férfiaknak és/vagy könnyű súlyú nyakkendőknél ajánlott.

A Windsor-csomó kötése

  1. Terítsd a nyakadba a nyakkendőt. A nyakkendő szélesebb fele kerüljön a bal kéz felé, az ék alakú vég kb. 12 cm-rel kerüljön az öved vonala alá.
  2. A nyakkendő szélesebbik végét húzd keresztbe a vékonyabbik fele felett úgy, hogy a keletkezett X pont az állad alatt legyen.
  3. A nyakkendő szélesebb, ék alakú végét dugd át hátulról, előre fele az előbb keletkezett hurkon.
  4. Ha ez megvan, az ék alakú véget húzd lefelé,
  5. majd dugd át azt a nyakkendő vékonyabbik vége mögött, a bal kéz felőli oldalon
  6. Most az ék alakú véget dugd át a nyak alatti hurkon, a csomó helyén két oldalt most lenne kell egy-egy vékonyabb huroknak,
  7. majd húzd ezt a véget a bal kéz felől ismét előre. Közben a másik kezed egy ujjával tartsd a csomót a helyén.
  8. Még mindig a szélesebb véget fogva, az ék alakú véget ezúttal a jobb kéz felől húzd át a nyak felőli hurkon
  9. Az ék alakú végnek most középen kell lennie. Dugd át ezt a véget az előbb a saját maga által létrehozott kis elülső hurkon.
  10. Az ék alakú véget finoman húzd lefelé, így megszorul a csomó. Gondosan simítsd ki az esetleges ráncokat a nyakkendőn.

Hogyan csináljunk mélyedést a nyakkendőn a csomó alatt?

A közvetlen a nyakkendő csomója alatti gödröcske nagyon divatos manapság. Gyapjú, selyem, kasmír és kötött nyakkendőkkel is meg lehet csinálni, a csomó típusától függetlenül. A lépések az alábbiak.

  1. A kötés befejezésekor az egyik ujjad nyomd rá a csomó alatt a nyakkendőre, majd a hüvelyk- és a mutatóujjaddal szorítsd össze a nyakkendő két oldalát, hogy létrejöjjön a kívánt gödröcske.
  2. Húzd szorosabbra a nyakkendőt, miközben továbbra is összehúzva tartod a csomó alatti részt az ujjaiddal.
  3. Igazítsd ki a gödröcskét úgy, kicsit szélesebb legyen lefelé. Így néz ki a legjobban.

A nyakkendők kiegészítői

Nyakkendők kiegészítőinek számítanak a nyakkendőcsíptetők/csipeszek, a nyakkendőtűk, a nyakkendőláncok és szíjak. Ezek a kiegészítők elsősorban abból a célból készülnek, hogy a helyükön tartsák a nyakkendőt. Emellett természetesen stílusbeli és esztétikai funkciójuk is van.

Ha nem szereted, ha a nyakkendőd ide-oda lifeg, félted a kosztól és a mindenféle ártó folyadéktól, akkor próbáld ki a nyakkendőcsíptetőt vagy a még megbízhatóbb nyakkendőláncot. Ha túl laposnak találod a csomót, használj gallértűt a nyakkendőd csomójának kiemelésére (nem összetévesztendő a hajtókatűvel).

Hogyan válasszak nyakkendőt az öltönyöm mellé?

Ezzel kapcsolatban a legfontosabb tanács az, hogy a nyakkendőt kell az öltönyhöz/zakóhoz választani és nem fordítva. Más szóval először vásárolj egy kedvedre való öltönyt, aztán ráérsz hozzá nyakkendőt keresgélni. Alább néhány tipp:

  • Egy modern szabású öltönyhöz jól mennek a vékonyabb nyakkendők.
  • Kerüld a túl széles vagy túl keskeny nyakkendőket. A legjobban a 5-7 cm szélességű darabok válnak be. Ha ettől eltérő méretet választasz, az már túl régimódinak hathat.
  • A nyakkendőd legyen egyszínű és sötétebb, mint az inged.
  • A fehér ingek, ideértve a krémszínt és a piszkosfehéret is, bármihez viselhetőek. Ez igaz a fekete, szürke és tengerészkék öltönyökre/zakókra is, mivel azok színben mindenhez passzolnak.
  • Ha túl komornak, unalmasnak találod az öltözeted, válassz mellé egy merészebb színű nyakkendőt.
  • Ha szereted a mintás ingeket vagy férfi blézereket, ügyelj arra, hogy a nyakkendő árnyalatai kiegészítsék az ing domináns színét.

Ezek a szabályok nagyon általánosak és könnyen követhetőek. Mi nagy rajongói vagyunk a különféle mintázatoknak. A mintás dolgok együtt viselése nem annyira bonyolult, mint amilyennek hangzik, a kitanulása határozottan megéri a fáradtságot! Csak egy kis türelem és némi önbizalom kell hozzá.

Fehér ingekhez

A fehér szerencsére elég sokoldalú szín, így tulajdonképpen bármilyen nyakkendő viselhető mellé.

Kék ingekhez

Egy kék ing esetében a nyakkendőnél megmaradhatsz a kék egyéb árnyalatainál. Például egy sötétkék ing mellett nagyon júl mutat egy világosabb nyakkendő, de bátran viselhetsz sötétzöld, valamilyen sárga, bordó vagy akár rózsaszín nyakkendőt is mellé, ha valami merészebbre vágyol.

Kék csíkos vagy kockás ingekhez

Ez esetben az ing színénél sötétebb nyakkendő ajánlott, és a mintázata is "nagyobb" kell, hogy legyen, mint az előbbinek. Egy ing-nyakkendőnél mindig a nyakkendő legyen a feltűnőbb.

Rózsaszín csíkos vagy kockás ingekhez

Hasonló a szabály, mint a a kék csíkos vagy kockás ingeknél. A nyakkendő legyen sötétebb és feltűnőbb mintázatú, mint az ing.

Most adjunk hozzá egy sportzakót az ing-nyakkendőhöz

Legyen szó bármilyen ing-nyakkendő kombinációról, ha zakót is akarsz viselni, a három közül egynek mindig egyszínűnek kell lennie.

A legjobb tippek a nyakkendő és öltöny összeillesztéséhez

  1. A nyakkendőnek kell lennie az utolsónak, amit megveszel. Először válassz egy öltönyt és egy inget.

    Mindig egyszerűbb egy olyan nyakkendőt választani, ami illik az ingedhez… ahelyett, hogy a nyakkendődhöz választanál inget.

Többre vagy kíváncsi? Olvasd el a teljes nyakkendőtárolási, tisztítási és vasalási útmutatónkat.

A nyakkendők rövid története

A történelem első nyakkendőit alighanem a híres kínai agyaghadsereg katonái viselték, akik egy Kr. e. 210-ben eltemetett uralkodó sírját "őrizték". A történelem során a nyakkendő mindig vagyoni helyzetet és magas társadalmi státuszt jelzett. A modern nyakkendők közvetlen elődjét azonban a 17. század környékén kezdtél el viselni horvát zsoldoskatonák.

Ezek a katonák a harmincéves háborúban, a francia király szolgálatában tűntek ki a bátorságukkal. XIV. Lajosnak annyira imponált a külföldi zsoldosai harctéri teljesítménye, hogy ő maga is elkezdte az öltözetüket másolni azzal a különbséggel, hogy a vörös sálaikat fehérre cserélte. Így született meg a francia selyem nyakkendő, más néven a kravátli. A francia 'cravate' szó a nyakkendőre is a horvát 'croate'-ból származik. A király stílusváltását persze aztán követte a párizsi elit, ahonnan ez a divat aztán leszivárgott a többi rend viseletébe is.

II. Károly angol király a franciaországi száműzetéséből hazatérve hozta magával a nyakkendő divatját. Aztán ahogy telt-múlt az idő, úgy egyszerűsödött a nyakkendő dizájnja is. Az ipari forradalom nyertesei ugyanis olyan praktikusabb viseletet kívántak, amely megkötve aztán úgy is maradt

A nyakkendődivat azóta is folyton változik. A '70-es évek vad színeit mára felváltotta a hipszterek körében annyira népszerű keskeny nyakkendők divatja. De mindegy, hogy milyen korról és divatról van éppen szó, egy nyakkendő a viselője stílusát és státuszát jelzi, és mint ilyen, másokban is jó benyomást fog kelteni.

Kérdések és válaszok

Miért viselnek a férfiak nyakkendőt?

Egy modern nyakkendő nagyon mutatós tud lenni, egyben remekül alkalmas a viselője személyiségének és státuszának a kifejezésére. A nyakkendőviselés gyakran munkahelyi előírás.

Szokott változni a nyakkendők hossza?

A legtöbb nyakkendő kb. 145 cm hosszú. Különösen magas férfiaknak gyártanak 157 cm hosszú modelleket is, de ezeket dedikált nyakkendőboltokban érdemes keresni.

Melyik a legkönnyebb nyakkendőcsomó?

Kezdésnek mindenképpen a a négyes csomót ajánljuk. Ha ezt jól elsajátítod, utána a többi is könnyebben fog menni.

Melyik nyakkendő illik a legjobban az irodába?

A vékony nyakkendők inkább alkalmi viseletnek számítanak, nem irodába valók. Továbbá, minél sötétebb egy nyakkendő, annál formálisabbnak számít. Ha kétségeid vannak, válassz egy egyszínű bordó vagy tengerészkék nyakkendőt.

Milyen színű inget és nyakkendőt viseljek egy tengerészkék öltöny mellé?

Egy tengerészkék öltöny vagy zakó az egyik legsokoldalúbb viselet, ami a birtokodban lehet. Ha az egyszerűség kedvéért egy fehér inget választasz hozzá, amellé nagyon jól fog mutatni egy piros vagy vörös nyakkendő. Ezek az árnyalatok ugyanis mindennél jobban passzolnak a tengerészkékhez.

Hol kell felhelyezni egy nyakkendőcsíptetőt?

Egy nyakkendőcsíptetőt/csipeszt fentről számítva mindig az ing harmadik és negyedik gombja vonalában kell a nyakkendőre helyezni. De van egy külön, mindenre kiterjedő útmutatónk a különféle nyakkendőcsíptetőkről is.

Miért önkötő a legtöbb nyakkendő és előre kötöttek a csokornyakkendők?

A legtöbb férfi tud nyakkendőt kötni, az gyorsan elsajátítható. A csokornyakkendők kötése ennél egy kicsit bonyolultabb.

Milyen szempont szerint válasszam ki a nyakkendő csomóját?

A csomónak az alkalomhoz kell illenie. A szélesebb csomók, mint a Windsor, formálisabbak és tekintélyesebbek, mint például a négycsomós kötés.

A négycsomós inkább laza viselet.

A megfelelő csomó kiválasztása az anyag függvénye is lehet. A vastagabb szövetű nyakkendőkkel érdemes a keskenyebb csomókat célozni, hogy ne hasson túl nagynak a nyakkendőd. Ez visszafelé is igaz a vékony szövetű nyakkendőkre.

Lehet a selyem nyakkendőt mosógépben mosni?

Sajnos nem. A mosógép tönkreteszi a selymet. A nyakkendőmosással kapcsolatban ajánljuk a külön erre készült útmutatónkat.

Szmoking mellé viselhetek nyakkendőt?

Nincs akadálya. Egy nyakkendő hatásosan oldja a szmoking erős formalitását.

Mi viszont úgy gondoljuk, hogy egy szmokinghoz leginkább csokornyakkendőt érdemes viselni. Ha mégis egy hagyományos nyakkendőt választasz, az legyen fekete selyem.

Milyen nyakkendőt viseljek télen?

A vastagabb, durvább texturájú gyapjú nyakkendők praktikusabbak télen. Ami a színeket illeti, a kék, a szürke és a barna sötétebb árnyalatai válnak be a legjobban. Ja, és ne feledkezz el a karácsonyi nyakkendőkről sem!

Milyen nyakkendőt viseljek nyáron?:

Nyáron viselj pamut vagy lenvászon nyakkendőt. A színek ezúttal lehetnek világosan és rikítóak.

Vannak passzoló díszzsebkendőitek az egyes nyakkendőkhöz?

Ez egy visszatérő kérdés. Természetesen vannak!

Ha a nyakkendődhöz keresel hozzáillő díszzsebkendőt, használd az interaktív színkerekünket! Tanulmányozd a "A férfi kiegészítők kombinálásának hét alapszabálya" című útmutatónkat, ami erre is kitér!