Trendhim EU shipping Minden megrendelést Dániából szállítunk az EU-n belül. Az összes X_VALUE vámot és adót tartalmazza.Nézd meg a szállítási opciókat.
Mi továbbra is dolgozunk és a szállításban sincs változás!
365 napos visszatérítési politika indok nélkül
Szállítási költség 1 900 Ft - 11 999 Ft felett ingyenes
i
06-21-200-7871 - (munkanapokon 09-17 óráig)
Minden kiegészítő
Kiegészítők öltönyhöz
Ékszerek
Táskák & Pénztárcák
Trendhim EU shipping Minden megrendelést Dániából szállítunk az EU-n belül. Az összes X_VALUE vámot és adót tartalmazza.Nézd meg a szállítási opciókat.
Mi továbbra is dolgozunk és a szállításban sincs változás!
Trendhim EU shipping Minden megrendelést Dániából szállítunk az EU-n belül. Az összes X_VALUE vámot és adót tartalmazza.Nézd meg a szállítási opciókat.
Mi továbbra is dolgozunk és a szállításban sincs változás!
Szállítási költség 1 900 Ft - 11 999 Ft felett ingyenes
i
Trendhim
×
Trendhim
Nyelv:
Borotválkozás
Csokornyakkendők
Díszzsebkendők
Fülbevalók
Gyűrűk
Hajtókatűk
Kalapok
Karkötők
Kesztyűk
Mandzsettagombok
Nadrágtartók
Napszemüvegek
Nyakkendők
Nyakkendőtűk
Nyakláncok
Pénztárcák
Szakállápolás
Sálak
Táskák
Órák
Övek
06-21-200-7871
Munkanapokon 09-17 óráig
Összes megtekintése

A férfi lapos sapkák viselésének apró finomságai

Ha még sosem viseltél igazi lapos sapkát, akkor is biztos láttál már ilyet a filmekben. Itt egy 400 évre visszanyúló történetű kiegészítőt készülünk neked bemutatni! Ami a magyaroknak a puhakalap vagy a jó munkásember "Szalacsi-sapka", az a nyugati világban a dolgozóknak sok helyen még mindig a lapos sapka.

Divatok és trendek jönnek és mennek. A cilinderek egykor a nagypolgárság és az elit kedvelt utcai viselete voltak, mára viszont szinte teljesen eltűntek. Ezzel szemben a lapos sapka nem egy trendként, hanem szükségként indult, idővel pedig egy széles társadalmi osztály, ha úgy tetszik a dolgozó nép jelképévé vált. Az egyik ismert neve, a 'hatpennys' sapka is innen származik.

Biztos te is láttad már legalább egyszer az ‘ebédszünet a felhőkarcoló tetején’ klasszikus fotót. Ez a nagy gazdasági világválság alatt készült kép az amerikai munkásosztály szívósságának és alkalmazkodóképességének a szimbólumává vált. Ha közelebbről megnézed a képet, látni fogod, hogy szinte minden melós lapos sapkát visel!

Akkor mi is az a lapos sapka?

Mielőtt mélyebben elmerülünk a lapos sapkák rejtelmeiben, először tisztázzuk, hogy mi a különbség egy kalap és egy sapka között.

Egy kalap attól kalap, hogy egy teljesen körbeérő karimával öleli körbe a fejet. Gondolj egy fedorára vagy cowboykalapra, vagy keress rá Bruno Mars vagy Indiana Jones egy kalapos képére.

Egy sapka ettől alapvetően különbözik. A sapkának ugyan van ellenzője, de nincs körkörös karimája, ezen kívül egy sapka teteje vagy 'koronája' nem strukturált, hanem formátlan (szemben pl. egy fedora elég komplex tetejével). Vannak sapkák, mint a szíjas és patentos baseballsapkák , amiknél a tetőnek struktúrája van, de egy cowboykalaphoz hasonlítható karimájuk még mindig nincsen.

A lapos sapka a sapkák világának legtipikusabb esete. Fontos megjegyezni, hogy az esetükben a karima és az (szem)ellenző gyakran felcserélhető fogalmak.

Egy kalapnak körbeérő karimája van, ez sapkánál nincs

Egy lapos sapkánál annak legtisztább formájában a "test" előre van húzva az ellenző fölé, annak a felső széléhez van hozzávarrva vagy rá van csatolva. Egy lapos sapka könnyen megismerhető a szemből háromszög alakú profiljáról, ami jól illik a legtöbb férfiarc-típushoz.

Egy lapos sapka tradicionálisan gyapjúszövetből vagy pamutból készül. Napjainkra a felhasznált anyagok között már megjelent a vegán bőr, a vászon és a pamut-keverék anyagok is (na ez utóbbit kéne kerülni).

Ez az anyag függvénye is, de egy jó lapos sapkának tudnia kell télen melegen, nyáron pedig kellemes hűvösen tartani a fejet. Egy lapos sapka emellett ugyanolyan jól kell, hogy mutasson egy nyári lezser viselet, mint egy téli férfi gyapjúkabát mellett.

A lapos sapka számos más néven is ismert: ivy vagy Gatsby sapkaként, sofőrsapkaként, hatpennys sapkaként, ír sapkaként, vagy nagy ritkán kacsacsőrű sapkaként is találkozni vele. Az elnevezéstől függetlenül egy lapos sapka sokoldalúbb viseletnek számít, mint például egy fedora kalap, vagy egy zakó mellett jobban mutat egy hátul patentos baseballsapkánál.

Ha nekiállsz felfedezni a kínálatunkat, te is ráérzel majd, miért is része a lapos sapka már 400 éve a férfidivatnak!

1570 - a kezdetek

A lapos sapka története egészen 1570-ig nyúlik vissza. Az 1570 és 1590 közötti időszakban a brit kormány azzal próbálta a hazai textilipart támogatni, hogy minden férfi számára kötelezővé tette vasárnaponként a gyapjúsapka viseletét . Ez a törvény persze a nemességre nem vonatkozott. Mindenki másnak viszont be kellett szereznie egy ilyen sapkát.

A törvény ugyan nem húzta sokáig, de a lapos sapka ezzel mindörökké a munkásosztály viseletének része maradt.

Ha az 1910-es és '20-as évek archív fotói között kutatsz, akkor a lapos sapkák egész tengerével találkozhatsz. Ami kötelező viseletnek indult, az a nemzetközi munkásosztály megszületésével a mindennapok nélkülözhetetlen elemévé vált. A lapos sapka divatja a '90-es években kapott egy újabb lökést, amikor rátaláltak a kor influenszerei, vagyis a popsztárok és a rapperek.

Most tekerjünk előre napjainkig. Ma a lapos sapka ugyanolyan releváns divat, mint az aranykorának számító, a két világháború közötti időszakban. Az eredeti forma annyira jól sikerült, hogy egy lapos sapka könnyedén hozzáilleszthető napjaink lezser és a legtöbb alkalmi viseletéhez is!

A lapos sapka és a rikkancssapka: Mi a különbség?

A lapos sapkát a rikkancssapkával igen könnyű összekeverni, és ez nem is olyan nagy hiba. Elvégre egy újságos fiú is a dolgozó nép tagja, nem igaz? Van azonban néhány apró különbség a két stílus között, amire érdemes odafigyelni, ha nagyon tudatosan szeretnél magadnak fejfedőt választani.

A rikkancssapka vagy újságos fiú sapka egyidős a nyomtatott tömegmédiával. Az 1800-as évek végének, illetve az 1900-as évek elejének jellegzetes viselete a lapos sapkához hasonlóan gyapotszövetből készült, alacsony, kerek formája és egy kis karimája/napellenzője van elöl.

Az első látható különbség egy lapos sapkához képest, hogy egy rikkancssapka vaskosabb és bővebb az utóbbinál. A rikkancssapka tetején nyolc egyforma panel van összevarrva, amik úgy néznek ki, mint egy-egy pizzaszelet. A panelek találkozásánál mindig van egy gomb. A "pizzaszeletes" tető a legjobb módszer arra, hogy egy rikkancssapkát megkülönböztessünk egy lapos sapkától.

Hogyan állapítsam meg a kalapméretem két egyszerű lépésben?

Fontos, hogy a fejpánt és a szemellenző/karima az, ami meghatározza egy kalap strukturáját. A lényeg, hogy a kalap a homlokodnál legyen kényelmes. A pánt/karima se túl bő, se nagyon szoros ne legyen.

 1. Fogj egy darab mérőszalagot vagy egy darab cérnát, és a füleid vonala felett kb. 0,5 cm-rel tekerd vele körben szorosan a fejed.
 2. Olvasd le az értéket vagy mérd le a cérnadarabot, a kapott érték lesz a te kalapméreted.

Hogyan kell lapos sapkát viselni?

Egy lapos sapka hétköznapi, lezser és alkalmi viseletekhez is ugyanúgy jól megy. Ha még nincs lapos sapkád vagy ki kell öltöznöd valahova, a választásról és a helyes viselésről az alábbiakat érdemes tudni.

 • Legyél konzervatív az anyagokkal – A természetes anyagok jobban szellőznek, illetve tartják a meleget. Legyen a sapka anyaga gyapjúszövet, pamut vagy vászon, ne kevert vagy szintetikus.
 • Igazítsd magadhoz – A szemellenzőt/karimát hozzágörbítheted a profilodhoz, ha netán keskenyebb arcod van.
 • Helyes viselet egyféleképpen – Egy lapos sapkát semmiképpen ne hátracsapva vagy a fejtetődön viselj, bármennyire is oldott a hangulatod. Ehhez a stílushoz ez egyszerűen sehogy sem illik. A sapka mindig legyen rendesen előrehúzva.
 • Válassz sapkát az évszak szerint – Az olyan szellős anyagok, mint a vászon vagy a könnyű pamut tavaszra és nyárra ideálisak. A gyapjúszövet és a nehezebb pamutsapkák inkább hideg időben ajánlottak. Két sapkával el lennél látva egész évre!
 • Itt a kevesebb több – Ahogy egy csokornyakkendőnél , úgy egy lapos sapkával sem nyerő sok másik régi vágású kiegészítőt viselni. Ez mégiscsak a munkásosztály viselete. Egy lapos sapka mellé jól megy a csokornyakkendő, mellény, sőt, a nadrágtartó is. De ha még ezeken felül halmozod a kiegészítőket, annak egy nagyon zavaros üzenete lesz rólad. Egy lapos sapkás viselet nem a felvágásról szól.
 • A minták egészítsék ki egymást – Ha mintás sapkát szeretnél viselni, ügyelj arra, hogy az egészítse, ne oltsa ki a többi ruhadarab/kiegészítő mintázatát. Egy sapka ugyanolyan kiegészítő, mint a többi, nem csak valami, amit az utolsó pillanatban feldobsz a fejedre kifelé menet.
 • Vásárlás előtt nézd meg a bélést – Ez legalább olyan fontos, mint a sapka külseje, hiszen sokat fogod a sapkát viselni. Egy kellően puha, viszketésmentesen viselhető homlokpánt/zsírfogó szalag a minőségi sapkák sajátja. Például a nálunk is kapható Fawler brand összes lapos sapkája Olaszországban készült kézzel, és a bélésnél/belső szalagnál is ugyanolyan nagy gondot fordítottak a minőségre.

Megjelenések lapos sapkával & kedvcsináló

Egy lapos vagy rikkancssapka egy póló-farmer összeállítástól kezdve egy zakóig ugyanolyan jól megy. Ha egy semleges (fekete, barna, szürke, bézs) színű sapkát választasz, az öltözeted többi elemével kapcsolatban is nagyobb szabadságod lesz.

Lentebb három komplett megjelenést állítottunk neked össze. Szándékosan törekedtünk a semleges színárnyalatok használatára és a lezser hatásra.

Tudj meg többet a kiegészítők együtt viseléséről, a színek és minták illesztéséről a Férfi kiegészítők kombinálásának hét alapszabálya útmutatónkban!

Megjelenés 1

Télen rétegesen kell öltözködni. Egy téli sapka viselésekor gondolj arra, hogy az egy szimbolikus része, nem pusztán funkcionális része az öltözetednek.

Ennél a szolid megjelenésnél egy vastag, fekete gyapjúsálat kombináltunk egy textúrás felszínű barna lapos sapkával. A sapka más árnyalatú barna, mint a kabát (a pontos egyezést kerülni kell), és jól passzol a bőrcipőhöz és a bőrtáskához is.

Ez egy átgondolt, mégis lezser hatású, jó értelemben vett "hipszter" megjelenés, ami ráadásul még kényelmes is.

A megjelenés termékei

Megjelenés 2

Ennél az összeállításnál egy olyan férfira gondoltunk, aki mer és tud is kombinálni az öltözékével. A zakó kiemelt világosszürke árnyalata egyáltalán nem jelentéktelenséget üzen a viselőjéről. A tyúklábmintás rikkancssapka is vonzza mások tekintetét. És ha már így felhívtad magadra a figyelmet, a figyelmes szemlélő még számos egyéb érdekes és esztétikus részletet is megfigyelhet rajtad!

Arra ügyelni kell, hogy a sapka színe/mintája ne legyen pontosan ugyanolyan, mint a zakóé. Itt a választott modell 'tyúklábmintázata' jól kiegészíti a sima zakó világosabb árnyalatú szürkéjét, míg a sapka szolid árnyalata/mintázata hatásosan hívják fel a figyelmet az olyan merészebb kiegészítőkre, mint a nyakkendő és a díszzsebkendő .

A megjelenés termékei

Megjelenés 3

Ha legszívesebben mindenhova farmer-pólóban mennél, ezt a gondtalan stílust és életérzést gondoltuk tovább a harmadik összeállításnál.

Először is, a sötétszürke lapos sapka és a világos árnyalatú férfi blézer kölcsönösen kiemelik egymást. A kellemes, de nem tolakodó kontrasztok a fehér pólóval és a laza szürke nadrággal folytatódnak. Végig megmaradtunk a skála semleges színeinél, az összeállítás vizuálisan mégis frissítő. Végül egy fekete vagy fehér papucscipő vagy edzőcipő nyomatékosítja az öltözet összes szolid kontrasztját.

Ha te inkább maradnál a farmernadrágnál, ebbe a megjelenésbe a megfelelő árnyalattal az is bőven belefér.

A megjelenés termékei

Hogyan kell egy lapos sapkát kimosni?

A gyapjú, a vászon és a pamut lapos sapkákat kézzel kell tisztítani. Nagyon fontos, hogy elkerüljük a szemellenző/karima elázását. A kalap érdekében inkább legyen a tisztítás lassú, de biztonságos.

 1. Tölts meg egy tálat/lavórt meleg vízzel. Ne legyen forró, mert az tönkreteheti a sapka anyagát. Adj hozzá a vízhez egy kávéskanálnyi enyhe, hipómentes mosószert.
 2. Áztasd be a sapka egy kis részét (lehetőleg olyat, ami nincs szem előtt), hogy a mosószer nem marja-e le a sapka színét. Ha nem, lehet vele mosni. Ha igen, akkor más hatóanyagot kell keresni.
 3. Merítsd a sapka hátulját a vízbe úgy, hogy a szemellenző/karima már ne kerüljön a vízbe. A sapkát hátulról előrefelé haladva kezd el kézzel kimosni. A karimát ne mosd ki, ha nem feltétlen szükséges.
 4. A homlokpántot/zsírfogó szalagot külön gonddal mosd, ha kell többször, hogy biztosan lejöjjön róla a rárakódott kosz, olajok és zsír.
 5. Ha végeztél ezzel a könnyű mosással, vedd ki a sapkát a tálból, majd hideg vízzel öblögesd, hogy ne maradjon rajta mosószer. A sapkát fogd körbe egy törülközővel, és úgy nyomd ki belőle a vizet. A sapkát ne gyűrd és ne facsard közben.
 6. A sapkát hőforrástól és közvetlen napfénytől távol szárítsd meg. Szárítás előtt igazítsd ki a lehető legjobban a sapka formáját, mert az úgy fog megszáradni, ahogy hagyod.

Hozzá kell tenni, hogy egy sapkánál a legtöbb esetben csak a homlokpánt tisztítására lesz szükség. Ritka, hogy valamitől annyira bekoszolódik, hogy mosásra van szükség.

A karimát/ellenzőt már csak azért is érdemes óvni, mert a merevítő belül gyakran kartonpapír, ami nem viseli jól a nedvességet. Meggörbülhet, elszakadhat. Ha mindenképpen tisztítani kell a karimát is, akkor az történjen egy darab enyhén nedves törülközővel.

Kérdések és válaszok

A lapos sapka vagy a rikkancssapka jobb számomra?

Mint más kiegészítőknél, egy sapka megválasztása is elsősorban attól, függ, te mit szeretnél magadról üzenni.

Ha tényleg a retró áramlat felől közelítesz, akkor próbáld ki ezt a könnyű pamut Fawler rikkancssapkát . Ha a modernebb stílusok vonzanak, akkor pedig ezt a vegán bőrből készült szürke lapos sapkát ajánljuk.


Viselhetek lapos sapkát nyáron is?

Ha olyan anyagból van, persze. Tavaszra és nyárra érdemes olyan sapkát nézni, ami jól szellőző vászonból/könnyű pamutból készült. Olyan sapkát senki nem fog sokáig viselni, amibe folyton beleizzad. A gyapjú és vastag pamutsapkák a hidegebb évszakok viseletei.

Vásárlás során győződj meg arról, hogy olyan a bélés/homlokpánt, ami jól felszívja majd a keletkező nedvességet a bőr felszínéről. Egy 100%-ban vászonból készült lapos sapka jó választás lehet.


Viselhetek lapos sapkát esküvőn?

Egy lapos sapka inkább a hétköznapi szituációk viselete, de egy találó összeállításban formális helyzetekben is megállja a helyét. A templomban ezt is ugyanúgy le kell venni, mint a többi sapkát/kalapot.

Ha esküvői tippekre lenne szükséged, mi egy teljes útmutatót szenteltünk ennek a jeles eseménynek!


Mi alapján válasszak egy lapos vagy rikkancssapkát?

A varrás és anyag minősége kívül-belül, amit feltétlen számba kell venni a sapka kiválasztásakor. Mi viszont azt garantáljuk, hogy az olasz Fawler sapkáink gondos kézműves munkával készültek, minőségi anyagokból!

Válogass kedvedre az olasz készítésű sapkáink és kalapjaink kínálatából , a nyári-tavaszi mellett téli viselettel is tudunk szolgálni. Ezek a modellek csak a Trendhimnél érhetők el!


Új kollekciók

Waykins összecsukható napszemüvegek + 31 új stílus

Az összecsukható napszemüvegektől a karcálló lencsékig a legújabb napszemüvegeink arra készültek, hogy a mindent tisztán...

Puha, viszketésmentes sálak és beanie sapkák

A lélegző és hőmegtartó anyagnak köszönhetően a Montagna kollekció minden sálja és sapkája tökéletesen alkalmas a tél le...

Karórák, amiknek látod a szívverését

A Dante karóráknak a karod mozgása adja az energiát. Amíg mozogsz, addig jár az óra is. Ne hagyd abba a mozgást!

Összehajtható, utazásra kész táskák városi felfedezőknek

A Dániában tervezett Lazy Bear összehajtható táskákat könnyen megpakolhatod egy utazáskor, és bármilyen kalandra alkalma...

Az Olasz Bőröv Kollekció

A kollekció minden egyes darabjánál az olasz szakértelem és a dán dizájn egyesül harmónikusan. Egy igazi frigye a hossza...

A Kite Kollekció

A Kite Kollekció könnyed beanie sapkák változatos összeállítása! A kollekció minden egyes darabja 100%-ban természetes p...

A Lincoln táska- és tárcakollekció

A megannyi színben érkező rugalmas, valódi bőrt egy-egy funkcionális dizájn kelti valósággal életre! A Lincoln Kollekció...

A Moda Kollekció

A Moda kollekciónál letisztult dán dizájnok találkoznak az olasz kézműves alapossággal. A kollekció kalapjai és sapkái a...

A Vista Napszemüveg-Kollekció

A Vista kollekció polarizált lencséi 100%-os védelmet kínálnak az UV-sugarakkal szemben, hogy tágra nyitott szemmel tapa...

Az összes kollekció

Új cikkek

Egy kalandra kész karóra tervezése

Nézd meg, ahogyan a vásárlói vélemények összeállnak egy Seizmont kalandra kész időmérővé.

Személyre szabott kiegészítők az esküvői öltönyödhöz

Itt megtanulhatod, hogy hogyan adhatod hozzá a végső simítást az öltönyödhöz, profi tanácsokkal a személyre szabott kieg...

A Mateo karóra-kollekció készítése

Az ötlettől a csuklódig. Nézd meg, hogy hogyan készül el a következő időmérőnk.

Napszemüveg – Védd a szemeid a naptól

Minden, amit tudnod kell a szemeid védelméhez a káros UV-sugarak és a vakító fény ellen. Továbbá az, hogy hogyan válaszd...

Mit viselj egy zenei fesztiválon – Nyári fesztivál stíluskalauz

Ha egy fesztiválon vagy, akkor minden a kiegészítőkről szól (és a szórakozásról). Összeállítottuk a legjobb tippjeinket,...

Apák napi ajándék ötletek

Mutasd meg édesapádnak, hogy szereted, azokkal az ajándék ötletekkel, amiket apák napjára válogattunk össze.

4 stílustipp a férfi gyűrűk viseléséhez

Tanuld meg, hogyan kell hordani a férfi gyűrűket, és nézd meg a legnépszerűbb termékünket az inspirációhoz.

Utazol valahova? Hogyan pakolj be egy üzleti útra

Tanuld meg, hogy hogyan pakolj be a következő üzleti utadra. Tudd meg, hogy mit tegyél a táskádba, mit hagyj otthon, ill...

Válassz megfelelően már az elején! Gravírozás tippek & ötletek

Ez egy útmutató a nálunk is elérhető ajándékgravírozáshoz, hogy telitalálat legyen a választásod!

Az összes cikk
Vissza
A jelszavam törlése

Küldtünk neked egy e-mailt! Hamarosan bejelentkezhetsz!

Hoppá! Az e-mail címedre is szükségünk lenneÉrvénytelen e-mail címet adtál meg