365 napos visszatérítési politika indok nélkül
Ingyenes szállítás 11 999 Ft rendelés felett.
i
06-1-998-9225 - (munkanapokon 09-17 óráig)
Minden kiegészítő
Kiegészítők öltönyhöz
Ékszerek
Táskák & Pénztárcák
Keresési eredmények erre ""
Ingyenes szállítás 11 999 Ft rendelés felett.
i
Trendhim
×
Nyelv:
Minden kategória
Borotválkozás
Csokornyakkendők
Díszzsebkendők
Fülbevalók
Gyűrűk
Hajtókatűk
Kalapok
Karkötők
Kesztyűk
Mandzsettagombok
Nadrágtartók
Napszemüvegek
Nyakkendők
Nyakkendőtűk
Nyakláncok
Pénztárcák
Szakállápolás
Sálak
Táskák
Órák
Övek
06-1-998-9225
Munkanapokon 09-17 óráig
Nem szeretnél semmiről lemaradni?

Ha feliratkozol a hírlevelünkre, az újdonságaink és a különleges ajánlataink mellett az elsők között szerzel tudomást majd az egyes kiegészítőkről írt útmutatóinkról is! Ezek teljesen ingyen vannak, és ha rájuk szánsz néhány percet, máris sokkal többet fogsz tudni a férfi divatról, mint a kortársaid túlnyomó többsége!

Hoppá! Az e-mail címedre is szükségünk lenneÉrvénytelen e-mail címet adtál meg
Köszönjük

Ígérjük, csak értelmes dolgokat küldünk majd!

Bezárás
Miről maradnál le?

A férfi lapos sapkák viselésének apró finomságai

Ha még sosem viseltél egy igazi lapos sapkát azelőtt, biztos láttál már ilyet filmekben. Itt egy 400 évre visszanyúló történetű kiegészítőt készülünk neked bemutatni! Ami a magyaroknak a puhakalap vagy a jó munkásember "Szalacsi-sapka", az a nyugati világban a dolgozóknak sok helyen még mindig a lapos sapka.

Divatok és trendek jönnek és mennek. A cilinderek egykor a nagypolgárság és az elit kedvelt utcai viselete voltak, mára viszont szinte teljesen eltűntek. Ezzel szemben a lapos sapka nem egy trendként, hanem szükségként indult, idővel pedig egy széles társadalmi osztály, ha úgy tetszik, a dolgozó nép jelképévé vált. Az egyik ismert neve, a 'hatpennys' sapka is innen származik.

Biztos te is láttad már legalább egyszer a ‘ebédszünet a felhőkarcoló tetején’ klasszikus fotót. Ez a nagy gazdasági világválság alatt készült kép az amerikai munkásosztály szívósságának és alkalmazkodóképességének a szimbólumává vált. Ha közelebbről megnézed a képet, látni fogod, hogy szinte minden melós egy lapos sapkát visel!

Akkor mi is az a lapos sapka?

Mielőtt mélyebben elmerülünk a lapos sapkák rejtelmeiben, először tisztázzuk, hogy mi a különbség egy kalap és egy sapka között?

Egy kalap attól kalap, hogy egy teljesen körbeérő karimával öleli körbe a fejet. Gondolj egy fedorára vagy cowboykalapra, vagy keress rá Bruno Mars vagy Indiana Jones egy kalapos képére.

Egy sapka ettől alapvetően különbözik. A sapkának ugyan van ellenzője, de nincs körkörös karimája, ezen kívül egy sapka teteje vagy 'koronája' nem strukturált, hanem formátlan (szemben pl. egy fedora elég komplex tetejével). Vannak sapkák, mint a szíjas és patentos baseballsapkák, amiknél a tetőnek strukturája van, de egy cowboykalaphoz hasonlítható karimájuk még mindig nincsen.

A lapos sapka a sapkák világának legtipikusabb esete. Fontos megjegyezni, hogy az esetükben a karima és az (szem)ellenző gyakran felcserélhető fogalmak.

Egy kalapnak körbeérő karimája van, ez sapkánál nincs

Egy lapos sapkánál annak legtisztább formájában a "test" előre van húzva az ellenző fölé, annak a felső széléhez van hozzávarrva vagy rá van csatolva. Egy lapos sapka könnyen megismerhető a szemből háromszög alakú profiljáról, ami jól illik a legtöbb férfiarc-típushoz.

Egy lapos sapka tradícionálisan gyapjúszövetből vagy pamutból készül. Napjainkra a felhasznált anyagok között már megjelent a vegán bőr, a vászon és a pamut-keverék anyagok is (na ez utóbbit kéne kerülni).

Ez az anyag függvénye is, de egy jó lapos sapkának tudnia kell télen melegen, nyáron pedig kellemes hűvösen tartani a fejet. Egy lapos sapka emellett ugyanolyan jól kell, hogy mutasson egy nyári lezser viselet, mint egy téli férfi gyapjúkabát mellett.

A lapos sapka számos más néven is ismert: ivy vagy Gatsby sapkaként, sofőrsapkaként, hatpennys sapkaként, ír sapkaként, vagy nagy ritkán kacsacsőrű sapkaként is találkozni vele. Az elnevezéstől függetlenül egy lapos sapka sokoldalúbb viseletnek számít, mint például egy fedora kalap, vagy egy zakó mellett jobban mutat egy hátul patentos baseballsapkánál.

Ha nekiállsz felfedezni a kínálatunkat, te is ráérzel majd, miért is része a lapos sapka már 400 éve a férfidivatnak!

1570 - a kezdetek

A lapos sapka története egészen 1570-ig nyúlik vissza. Az 1570. és 1590. közötti időszakban a brit kormány azzal próbálta a hazai textilipart támogatni, hogy minden férfi számára kötelezővé tette vasárnaponként a gyapjúsapka viseletént. Ez a törvény persze a nemességre nem vonarkozott, mindenki másnak viszont be kellett szereznie egy ilyen sapkát.

A törvény ugyan nem húzta sokáig, de a lapos sapka ezzel mindörökké a munkásosztály viseletének része maradt.

Ha az 1910-es és '20-as évek archív fotói között kutatsz, lapos sapkák egész tengerével találkozhatsz. Ami kötelező viseletnek indult, az a nemzetközi munkásosztály megszületésével a mindennapok nélkülözhetetlen elemévé vált. A lapos sapka divatja a '90-es években kapott egy újabb lökést, amikor rátaláltak a kor influenszerei, a popsztárok és a rapperek.

Most tekerjünk előre napjainkig. Ma a lapos sapka ugyanolyan releváns divat, mint az aranykorának számító, a két világháború közötti időszakban. Az eredeti forma annyira jól sikerült, hogy egy lapos sapka könnyedén hozzáilleszthető napjaink lezser és a legtöbb alkalmi viseletéhez is!

A lapos sapka és a rikkancssapka, mi a különbség?

A lapos sapkát a rikkancssapkával igen könnyű összekeverni, és ez nem is olyan nagy hiba. Elvégre egy újságosfiú is a dolgozó nép tagja, nem igaz? Vannak azon néhány apró különbség a két stílus között, amire érdemes kitérni, ha nagyon tudatosan szeretnél magadnak fejfedőt választani.

A rikkancssapka vagy újságosfiú sapka egyidős a nyomtatott tömegmédiával. Az 1800-as évek végének, illetve az 1900-es évek elejének jellegzetes viselete a lapos sapkához hasonlóan gyapotszövetből készült, alacsony, kerek formája van, és egy kis karimája/napellenzője van elöl.

Az első látható különbség egy lapos sapkához képest, hogy egy rikkancssapka vaskosabb és bővebb az utóbbinál. A rikkancsapka tetején nyolc panel egyforma van összevarrva, amik úgy néznek ki, mint egy-egy pizzaszelet. A panelek találkozásánál mindig van egy gomb. A "pizzaszeletes" tető a legjobb módszer arra, hogy egy rikkancssapkát megkülönböztessünk egy lapos sapkától.

Hogyan állapítsam meg a kalapméretem két egyszerű lépésben?

Fontos, hogy a fejpánt és a szemellenző/karima az, ami meghatározza egy kalap strukturáját. A lényeg, hogy a kalap a homlokodnál legyen kényelmes. A pánt/karima se túl bő, se nagyon szoros ne legyen.

 1. Fogj egy darab mérőszalagot vagy egy darab cérnát, és a füleid vonala felett kb. 0,5 cm-rel tekerd vele körben szorosan a fejed.
 2. Olvasd le az értéket vagy mérd le a cérnadarabot, a kapott érték lesz a te kalapméreted.

Hogyan kell lapos sapkát viselni?

Egy lapos sapka hétköznapi, lezser és alkalmi viseletekhez is ugyanúgy jól megy. Ha még nincs lapos sapkád vagy ki kell öltöznöd valahova, a választásról és a helyes viselésről az alábbiakat érdemes tudni.

 • Legyél konzervatív az anyagokkal – A természetes anyagok jobban szellőznek illetve tartják a meleget. Legyen a sapka anyaga gyapjúszövet, pamut vagy vászon, ne kevert vagy szintetikus.
 • Igazítsd magadhoz – A szemellenzőt/karimát hozzágörbítheted a profilodhoz, ha netán keskenyebb arcod van.
 • Helyes viselet egyféleképpen – Egy lapos sapkát semmiképpen ne hátracsapva, a fejtetődön viseld, bármennyire is oldott a hangulatod. Ehhez a stílushoz ez egyszerűen sehogy sem illik. A sapka mindig legyen rendesen előrehúzva.
 • Válassz sapkát az évszak szerint – Az olyan szellős anyagok, mint a vászon vagy a könnyű pamut tavaszra és nyárra ideálisak. A gyapjúszövet és a nehezebb pamutsapkák inkább hideg időben ajánlottak. Két sapkával el lennél látva egész évre!
 • Itt a kevesebb több – Ahogy egy csokornyakkendőnél, egy lapos sapka mellé sem nyerő sok másik régivágású kiegészítőt viselni. Ez mégiscsak a munkásosztály viselete. Egy lapos sapka mellé jól megy a csokornyakkendő, mellény, sőt, a nadrágtartó is. De ha még ezeken felül halmozod a kiegészítőket, annak egy nagyon zavaros üzenete lesz rólad. Egy lapos sapkás viselet nem a felvágásról szól.
 • A minták egészítsék ki egymást – Ha mintás sapkát szeretnél viselni, ügyelj arra, hogy az egészítse, ne oltsa ki a többi ruhadarab/kiegészítő mintázatát. Egy sapka ugyanolyan kiegészítő, mint a többi, nem csak valami, amit az utolsó pillanatban feldobsz a fejedre kifelé menet.
 • Vásárlás előtt nézd meg a bélést – Ez legalább olyan fontos, mint a sapka külseje, hiszen sokat fogod a sapkát viselni. Egy kellően puha, viszketésmentesen viselhető homlokpánt/zsírfogó szalag a minőségi sapkák sajátja. Például a nálunk is kapható Fawler brand összes lapos sapkája Olaszországban készült kézzel, és a bélésnél/belső szalagnál is ugyanolyan nagy gondot fordítottak a minőségre.

Megjelenések lapos sapkával & Kedvcsináló

Egy lapos vagy rikkancssapka egy póló-farmer összeállítástól kezdve egy zakóig ugyanolyan jól megy. Ha egy semleges (fekete, barna, szürke, bézs) színű sapkát választasz, az öltözeted többi elemével kapcsolatban is nagyobb szabadságod lesz.

Lentebb három komplett megjelenést állítottunk neked össze. Szándékosan törekedtünk a semleges színárnyalatok használatára és a lezser hatásra.

Tudj meg többet a kiegészítők együttviseléséről, a színek és minták illesztéséről a Férfi kiegészítők kombinálásának hét alapszabálya útmutatónkban!

Megjelenés 1

Télen rétegesen kell öltözködni. Egy téli sapka viselésekor gondolj arra, hogy az egy szimbolikus része, nem pusztán funkcionális része az öltözetednek.

Ennél a szolid megjelenésnél egy vastag, fekete gyapjúsálat kombináltunk egy texturás felszínű barna lapos sakával. A sapka más árnyalatú barna, mint a kabát (a pontos egyezést kerülni kell), és jól passzol a bőrcípőhöz és a bőrtáskához.

Ez egy átgondolt, mégis lezser hatású, jó értelemben vett "hipszter" megjelenés, ami ráadásul még kényelmes viselet is.

A megjelenés termékei

Megjelenés 2

Ennél az összeállításnál egy olyan férfira gondoltunk, aki mer és tud is kombinálni az öltözékével. A zakó tengerészkék által is kiemelt világosszürke árnyalata egyáltalán nem jelentéktelenséget üzen a viselőjéről. A tyúklábmintás rikkancssapka is vonzza a mások tekintetét. És ha már így felhívtad magadra a figyelmet, a figyelmes szemlélő még számos egyéb érdekes és esztétikus részletet is megfigyelhet rajtad!

Arra ügyelni kell, hogy a sapka színe/mintája ne legyen pontosan ugyanolyan, mint a zakóé. Itt a választott modell 'tyúklábmintázata' jól kiegészíti a sima zakó világosabb árnyalatú szürkéjét, míg a sapka szolid árnyalata/mintázata hatásosan hívják fel a figyelmet az olyan merészebb kiegészítőkre, mint a nyakkendő és a díszzsebkendő.

A megjelenés termékei

Megjelenés 3

Ha legszívesebben mindenhova farmer-pólóban mennél, ezt a gondtalan stílust és életérzést gondoltuk tovább a harmadik összeállításnál.

Először is, a sötétszürke lapos sapka és a világos árnyalatú férfi blézer kölcsönösen kiemelik egymást. A kellemes, de nem tolakodó kontrasztok a fehér pólóval és a laza szürke nadrággal folytatódnak. Végig megmaradtunk a skála semleges színeinél, az összeállítás vizuálisan mégis frissítő. Végül egy fekete vagy fehér papucscipő vagy edzőcipő nyomatékosítja az öltözet összes szolid kontrasztját.

Ha te inkább maradnál a farmernadrágnál, ebbe a megjelenésbe a megfelelő árnyalattal az is bőven belefér.

A megjelenés termékei

Hogyan kell egy lapos sapkát kimosni?

A gyapjú, a vászon és a pamut lapos sapkákat kézzel kell tisztítani. Nagyon fontos, hogy elkerüljük a szemellenző/karima elázását. A kalap érdekében inkább legyen a tisztítás lassú, de biztonságos.

 1. Tölts meg egy tálat/lavort meleg vízzel. Forró ne legyen, mert az tönkreteheti a sapka anyagát. Adj hozzá a vízhez egy kávéskanálnyi enyhe, hypomentes mosószert.
 2. Áztasd be a sapka egy kis részét (lehetőleg olyat, ami nincs szem előtt), hogy a mosószer nem-e marja el a sapka színét. Ha nem, lehet vele mosni. Ha igen, akkor más hatóanyagot kell keresni.
 3. Merítsd a sapka hátulját a vízbe úgy, hogy a szemellenző/karima már nem kerül a vízbe. A sapkát hátulról előrefelé haladva kezd el kézzel kimosni. A karimát ne mosd ki, ha az nem feltétlen szükséges.
 4. A homlokpántot/zsírfogó szalagot külön gonddal mosd, ha kell többször, hogy biztosan lejöjjön róla a rárakódott kosz, olajok és zsír.
 5. Ha végeztél ezzel a könnyű mosással, vedd ki a sapkát a tálból, majd hideg vízzel öblögesd, hogy ne maradjon rajta mosószer. A sapkát fogd körbe egy törülközővel, és úgy nyomd ki belőle a vízet. A sapkát ne gyűrd és ne facsard közben.
 6. A sapkát hőforrástól és közvetlen napfénytől távol szárítsd meg. Szárítás előtt igazítsd ki a lehető legjobban a sapka formáját, mert az úgy fog megszáradni, ahogy hagyod.

Hozzá kell tenni, hogy egy sapkánál a legtöbb esetben csak a homlokpánt tisztítására lesz szükség. Ritka, hogy valamitől annyira bekoszolódik, hogy mosásra van szükség.

A karimát/ellenzőt már csak azért is érdemes óvni, mert a merevítő belül gyakran kartonpapír, ami nem viseli jól a nedvességet. Meggörbülhet, elszakadhat. Ha mindenképpen tisztítani kell a karimát is, akkor az történjen egy darab enyhén nedves törülközővel.

Kérdések és válaszok

Egy lapos sapka vagy rikkancssapka a számomra a jobb?

Mint más kiegészítőknél, egy sapka megválasztása is elsősorban attól, függ, te mit szeretnél magadról üzenni.

Ha tényleg a retró áramlat felől közelítesz, akkor próbáld ki ezt a könnyű pamut Fawler rikkancssapkát. Ha a modernebb stílusok vonzanak, ezt a vegán bőrből készült szürke lapos sapkát ajánljuk.


Viselhetek lapos sapkát nyáron is?

Ha olyan anyagból van, persze. Tavaszra és nyárra érdemes olyan sapkát nézni, ami jól szellőző vászonból/könnyű pamutból készült. Olyan sapkát senki nem fog sokáig viselni, amibe folyton beleizzad. A gyapjú és vastag pamutsapkák a hidegebb évszakok viselete.

Vásárlás során győződj meg arról, hogy olyan a bélés/homlokpánt, ami jól felszívja majd a keletkező nedvességet a bőr felszínéről. Egy 100%-ban vászonból készült lapos sapka itt jó választás lehet.


Viselhetek lapos sapkát esküvőn?

Egy lapos sapka inkább a hétköznapi szituációk viselete, de egy találó összeállításban formális helyzetekben is megállja a helyét. A templomban ezt is ugyanúgy le kell venni, mint a többi sapkát/kalapot.

Ha esküvői tippekre lenne szükséged, mi egy teljes útmutatót szenteltünk ennek a jeles eseménynek!


Mi alapján válasszak egy lapos vagy rikkancssapkát?

A varrás és anyag minősége kívül-belül, amit feltétlen számba kell venni a sapka kiválasztásakor. Mi viszont azt garantáljuk, hogy az olasz Fawler sapkáink gondos kézműves munkával készültek minőségi anyagokból!

Válogass kedvedre az olasz készítésű sapkáink és kalapjaink kínálatából, a nyári-tavaszi mellett téli viselettel is tudunk szolgálni. Ezek a modellek csak a Trendhimnél érhetőek el!


Új cikkek

Hogyan kell megkötni és viselni egy csokornyakkendőt?

Az önkötő csokornyakkendők kötése és viselése egy külön művészet, ha lehet ilyet mondani. Mi itt senkitől nem várunk el...

Hogyan köss nyakkendőt: 30 különböző nyakkendőcsomó

Tanulj meg nyakkendőt kötni lépésről lépésre 30 különböző technikával - a klasszikus nyakkendőkötéstől a legizgalmasabb...

Mit vegyek fel egy esküvőre? Esküvői viseletek férfiaknak

Meghívtak egy esküvőre, de nem vagy benne biztos, hogy mit kellene felvenned? Ebben segíthetünk! Az alábbiakban olvashat...

Kiegészítők a vőlegénynek – A Tökéletes Útmutató

Egy esküvő remek alkalom arra, hogy végre több hangsúlyt fektess a kiegészítőidre! Mandzsettagomb, csokornyakkendő, övsá...

Fülbevaló Útmutató Férfiaknak

Itt mindent megtalálsz, ami csak érdekelhet a férfi fülbevalókkal kapcsolatban! A különböző fülbevaló stílusoktól kezdve...

Kezdők Útmutatója - A férfi fülbevalók

Szeretnél egy fülbevalót, de nem tudod milyet válassz? Most feltárjuk a legfontosabb tudnivalókat erről a kiegészítőről....

Hét olyan táska, amire szükséged lehet!

Legyen az egy hétvégi kirándulás vagy edzőterembe járás, egy jó táska mindent megkönnyít! Itt olyan táskaféléket mutatun...

Kik vagyunk és mit akarunk?

Egy férfi azért visel kiegészítőket, mert valamit üzenni akar magáról. Mindenkinek van egy története vagy üzenete. A tié...

Nyakkendőtárolási, tisztítási és vasalási útmutató

Ebben az útmutatóban minden elmondunk arról, hogyan gondoskodj a selyemből, gyapjúból, poliészterből és pamutból készült...

Az összes cikk
Vissza
A jelszavam törlése

Küldtünk neked egy e-mailt! Hamarosan bejelentkezhetsz!

Hoppá! Az e-mail címedre is szükségünk lenneÉrvénytelen e-mail címet adtál meg