Spórolj 20%-ot minden napszemüvegen

Spórolj 20%-ot minden napszemüvegen

365 napos visszaküldés - kérdés nélkül!
Szállítási költség 1 000 Ft - ingyenes 17 700 Ft felett-
Kapcsolat

Hogyan kell viselni egy önkötő csokornyakkendőt?

A csokornyakkendőkről először mindenkinek az előre kötött darabok jutnak az eszébe. Pedig egy önkötő modell megkötése sem nagy ördöngösség, mindössze néhány egyszerű lépést kell majd követned.

A választott öltözetünk és azon a kiegészítők mindig egy történetet mondanak el rólunk. Ez a kép sokszor hangosabb, mint a szavaink. Egy csokornyakkendő pedig mindig feltűnőbb, mint egy hagyományos nyakkendő.

Egy csokornyakkendőt viselni olyan, mint a Facebook üzenőfaladra posztolni. Valamit üzensz vele a világnak, a külvilág pedig reagálni fog rá és ezáltal rád.

Az általad választott csokornyakkendő üzen a személyiségedről, arról, hogy ki vagy. A halhatatlan énekes, Frank Sinatra vagy a Mr. Biget legyőző James Bond csokornyakkendős alakja örökre beégette magát az emberiség kollektív tudatába. Mielőtt nekiindulsz meghódítani a világot, feltétlen sajátítsd el a csokornyakkendők kötésének és viselésének a fortélyait!

1 Hogyan kell viselni egy önkötő csokornyakkendőt?1.1 A csokornyakkendő felépítése1.2 Az önkötő csokornyakkendő kötése nyolc lépésben1.3 A megkötött csokornyakkendő arányai1.4 Mi a különbség az önkötő, előre kötött és felcsatolható csokornyakkendők között?1.5 Csokornyakkendők forma szerint1.6 A csokornyakkendő kiválasztása és öltözethez igazítása1.7 Kérdések és válaszok

A csokornyakkendő felépítése

A csokornyakkendő az a kategória, ahol a méretnek nincs sok jelentősége. A legtöbb előre kötött és önkötő csokornyakkendőt eleve úgy méretezik, hogy az megfeleljen a legtöbb férfi nyakméretnek. Önkötő nyakkendőknél a leggyakoribb hosszok 36-50 cm között vannak.

Egy önkötő csokornyakkendőnél a hossz mellett a szélesség (1) és a csokornyakkendő "nyaka" (3) aminek hatása lehet a csomó kiválasztására és annak formájára. A csokornyakkendő alábbi négy fő elemének azonosítása nagyon fontos a vásárlásnál és ahhoz, hogy elérd a kívánt hatást és megjelenést.

  1. Szélesség – A csokornyakkendő végének hosszanti szélessége a csomó végső szélességére van hatással. Ha szélesebb csomót szeretnél, válassz szélesebb végű csokornyakkendőt.
  2. A levél – A csokornyakkendő "levél" részének a szélessége általában fele a vég szélességének.
  3. A nyak – A nyak szélessége általában fele a levélének. Ez a szélesség határozza majd meg a csomó végső formáját és méretét.
  4. Szalag – A sztenderd méretű csokornyakkendőknél a szalag mérete a nyak méretének 3/4-e. A vastagabb szalagú csokornyakkendők csomói is vaskosabbak.

Az önkötő csokornyakkendő kötése nyolc lépésben

Első lépés

Terítsd a nyakadba a csokornyakkendőt úgy, hogy a hosszabbik vége a mellkasod alá érjen. A két vég ne legyen szimmetrikus.

Második lépés

A hosszabbik véget hajtsd át a rövidebbik vég felett, majd lentről felfelé dugd át azt az előbbi mögött, miközben a rövidebbik véget a tükör szerinti balra hajtod.

Húzd meg felfelé szorosra a hosszabbik véget, majd hajtsd a tükör szerinti bal válladra, hogy ne legyen útban.

Harmadik lépés

Most a nyakkendő rövidebbik végét hajtsd a tükör szerinti bal szélre keresztbe. A "nyak" legyen középen. Ennél a lépésnél már lehet, körvonalazódik a nyakkendőcsomó formája.

A csokornyakkendő kötését érdemes tükör előtt végezni, a leírás az oldalakat is e szerint határozza meg.

Negyedik lépés

Most a hosszabbik végét hajtsd lefelé a "nyak" felett úgy, hogy az pont merőleges legyen a rövidebbik végre. A középre igazításhoz a csokornyakkendőnek csak a "szalag" részét használd.

Ötödik lépés

Fogd össze elöl a csokornyakkendő bal és jobb szélét. Ha ezt a két összefogott szélet kicsit előre húzod, lennie kell ott egy kis huroknak, amin át tudod majd dugni a nyakkendő eddig lógó hosszabbik végét.

Hatodik lépés

Az ujjaddal tágítsd ki ezt a hurkot, majd finoman húzd át azon keresztül a hosszabbik véget. Ez az áthúzás történhet balról vagy jobbról is.

Arra ügyelj, hogy a nyakkendő hosszabbik, az ötös lépésnél látható módon összehajtott része legyen átdugva először. Vigyázz, hogy az anyag ne gyűrődjön.

Hetedik lépés

A szövetet addig húzd át a hurkon, amíg az áthúzott rész kb. olyan hosszúságú és formájú nem lesz, mint a négyes lépésnél már kialakított csomóképződmény.

A kialakuló csomó jobb és bal felének is kell, hogy legyen egy sima és egy összehajtott része. A nyakkendő félcsomó formája a csokornyakkendő eredeti formájának is a függvénye.

Nyolcadik lépés

Ha már szép egyenletes a csomó, finoman húzd meg kifelé a két félcsomó összehajtott részeit. Ez meghúzza és biztosítja a csomót.

A két félcsomó biztosan nem lesz teljesen egyforma, de ez egy csokornyakkendőnél nem számít hátránynak. Egy kis szabadosság pont, hogy sármot és karaktert adhat hozzá a megjelenésedhez!

Ha mégis perfekcionista a formát tekintve, vásárolhatsz előre kötött csokornyakkendőt is.

A megkötött csokornyakkendő arányai

Ahogy ezt említettük, az teljesen rendben van, ha a kész csokornyakkendő egy kissé aszimmetrikus, az alábbi arányokat azonban nagyvonalakban érdemes betartani.

  • A megkötött szélességének és magasságának az aránya 2-1 legyen
  • A megkötött nyakkendő teljes magasságának és a csomónak az aránya 3-1 legyen
  • A csomó szélességének és magasságának az aránya 1-1 legyen

Mi a különbség az önkötő, előre kötött és felcsatolható csokornyakkendők között?

Önkötő csokornyakkendők

Ahogy azt a neve is jelzi, egy önkötő csokornyakkendőt a viselőjének kell a fenti lépések szerint megkötnie. Ez nem annyira bonyolult, mint amennyire az elsőre látszódhat, de igényel némi türelmet, kitartást és ráfordított időt.

A tökéletes szimmetria miatt nem szabad görcsölni. Az önkötő csokornyakkendők bája részben a tökéletlen vonalakban és formákban rejlik. Ha nagyvonalakban betartod az előbb ismertetett kívánatos arányokat, már nyert ügyed van!

Előre kötött csokornyakkendők

Az Előre kötött csokornyakkendők már készen, megkötve érkeznek a vásárlóhoz. Azoknak lehet jó választás, akiknek mindig sietősen kell felöltözniük.

Egy előre kötött csokornyakkendő mindig szimmetrikusabb, mint egy önkötő darab. Az összes nálunk kapható modell egy állítható/mérethez igazítható nyakszíjjal érkezik, ezért nem kell attól tartanod, hogy esetleg nem megfelelő méretben vásárolsz.

Felcsatolható csokornyakkendők

Egy felcsatolható csokornyakkendőt egy fémkapoccsal kell a gallérra erősíteni. Ez a típus gyorsan fel- és levehető. A probléma az, hogy egy ilyen csokornyakkendő kicsit magasan szokott ülni a nyakon, ami egyrészt kényelmetlen, másrészt nehéz benne lefelé nézni. Megjelenésre pedig olyan, mintha a viselője egy papi gallért viselne.

Egy felcsatolható csokornyakkendő megfelelő viselet lehet egy kisgyerekeknek húsvétra vagy a nagyon időseknek jeles eseményekkor, de te szerintünk jobban jársz egy önkötő vagy előre kötött modellel.

Csokornyakkendők forma szerint

1. A pillangó csokornyakkendő

A pillangó alakú csokornyakkendő a legnépszerűbb és leggyakoribb típus. A nevét onnan kapta, hogy széthajtva egy pillangó szárnyaira emlékeztet. Egy pillangó csokornyakkendő lehet keskeny vagy széles típusú.

2. A gyémánt csokornyakkendő

A pillangó csokornyakkendő eme altípusának megkötve nem egyenes, hanem ék alakúak a szélei. Nevezik még hegyes végű csokornyakkendőnek is.

3. A krikett csokornyakkendő

A krikett csokornyakkendőnek megkötve ugyanolyan egyenes szélei vannak, mint a pillangószárnynak, de ahhoz képest sokkal vékonyabb. A nevét onnan kapta, hogy a kibontott nyakkendőnek olyan a formája, mint egy krikettütőnek.

4. A kontúros krikett csokornyakkendő

A kontúros krikett csokornyakkendőnek hosszában sokkal szolidabb íve, mint például a pillangó nyakkendőnek.

5. A csúcsos végű krikett csokornyakkendő

Az utolsó változatnak a krikettütő forma mellett ugyanolyan csúcsos végei vannak, mint a gyémántcsúcsú csokornyakkendőnek.

A csokornyakkendő kiválasztása és öltözethez igazítása

Csokornyakkendővel a két véglet az, amikor valaki annyira elegáns, mint egy 007-es ügynök, vagy pedig úgy néz ki benne, mint egy túlkoros óvodás.

E két véglet elkerülése végett a csokornyakkendők viselésével kapcsolatban az alábbi tudnivalókat szedtük össze.

  • Arcszélesség – Egy túl kicsi csokornyakkendő mellett aránytalan nagynak fog tűnni az arcod. Ez igaz fordítva is, egy túl nagy nyakkendővel úgy fogsz kinézni, mint Beetlejuice, amikor összezsugorították a fejét.
    A formától függetlenül (lásd fentebb) minden csokornyakkendőnek megkötve kb. ugyanolyan szélesnek kell lennie, mint az arcodnak!
  • Dress Code-ok – A black tie event szmoking és csokornyakkendő előírt viseletét takarja. A csokornyakkendő lehet fehér is. Általában a férfi koktél/party ruhákhoz is mehet a csokornyakkendő.
    A dress code-okról (és hogy mikor lehet csokornyakkendőt viselni)
    ebben az útmutatóban beszélünk bővebben.
  • Maradjon a viseleted lezser – Ha nincs szigorú dress code, inkább maradjon a viseleted kötetlen. Nem kell feltétlen zakó, hajtsd fel a kockás vagy skótkockás inged ujjaid, és tegyél fel egy menő csokornyakkendőt.
  • Viselhetsz változatos mintákat – Csokornyakkendőből nem csak egyszínűt lehet viselni. Például egy kasmírmintás darab nagyon fel tud dobni egy kockás inget. Az egyszínűség megtörése mindig vonzza a figyelmet! Márpedig ez a cél, nem igaz?
  • Kerüld kiegészítőknél a színazonosságokat – A
    minta mérete és a nyakkendő textúrája mellett még arra ügyelj, hogy a csokornyakkendőnek a színe ne egyezzen meg más viselt kiegészítőékkel, hacsak azt a dress code külön elő nem írja. Például a csokornyakkendőd színe más legyen, mint a
    díszzsebkendődé.
    A csokornyakkendőd mellé inkább olyan kiegészítőket - díszzsebkendőt, hajtókatűt - válassz, amik kihangsúlyozzák az előbbi fő színét.
  • Nem baj a retró – Egy csokornyakkendő maga a retró! Ezért is nagyon jól mutatnak mellette az olyan régies stílusú egyéb kiegészítők, mint egy nadrágtartó, mellény és/vagy egy lapos sapka.
  • Lehetsz kreatív – Talán furcsán hangzik elsőre, de egy szép és stílusos csokornyakkendő készülhet részben vagy egészében fából is.
    Egy
    fa csokornyakkendő ma garantált figyelemfelkeltő! Készülj rá, hogy a partin ebben biztos megnéznek majd és rá fognak kérdezni a választásodra!
  • Az aszimmetria nem para – Nem kell nagyon vonalasnak lenni, egy kis aszimmetria még csokornyakkendőnél még jól is néz ki, mert mutatja, hogy te dolgoztál a nyakkendővel. Csak lezseren!
  • A szövet megválasztása – Lezser, egyben elegáns is akarsz lenni? Legyen a csokornyakkendőd anyaga pamut vagy vászon. Formálisabb eseményekre kiváló választás lehet egy selyem vagy
    gyapjú csokornyakkendő.

Kérdések és válaszok

Milyen méretben válasszak csokornyakkendőt? Milyen méretű csokornyakkendőre van szükségem?

A legtöbb önkötő csokornyakkendő egy univerzális méretben készül. Egy előre kötött csokornyakkendőnél a vásárló nyakmérete nem szokott számítani, mert ahhoz a nyakkendő szalagját hozzá lehet igazítani.

Egy átlagos önkötő csokornyakkendő lehet 36-50 cm nyakméretig megfelelő.

Hogyan kell meghúzni egy csokornyakkendőt?

Egy előre kötött csokornyakkendőt hátul a nyaknál kell összecsatolni (egy horoggal vagy kapoccsal). A szalagnak a nyaknak megfelelő méretét az összecsatolás előtt kell beállítani. Ha ez megvan, hajtsd le a gallért és tedd meg a szükséges minimális kiigazításokat.

Egy önkötő csokornyakkendőnél a félcsomók összehajtott részeit kell kifelé egyszerre (és ha kell, változó erővel) meghúzni. Az anyag függvényében egy este során szükséged lehet a nyakkendőd újraigazítására.

Bármilyen ing mellé viselhetek csokornyakkendőt? Milyen gyakran és milyen alkalmakra viselhetek csokornyakkendőt?

Csakis galléros inghez viselhetsz csokornyakkendőt. Ezt leszámítva, ha viselhetsz nyakkendőt akkor az egy csokornyakkendőre is igaz. Ha van ilyen, mindig ellenőrizd a dress code-ot, hogy a meghívóban meghatároznak-e valami konkrét feltételt a nyakkendőkkel kapcsolatban. Ez különösen igaz egy esküvői meghívásra vagy más jeles, előkelő eseményekre.

A csokornyakkendőkre is igaz az, hogy mindent szabad, amit nem tilos.

Lehet viselni csokornyakkendőt a galléron kívül?

Egy csokornyakkendőt általában gallér alatt viselünk. Ez a szabály ugyanaz 1962 óta, nekünk pedig nem áll szándékunkban e téren újítani. Egy csokornyakkendő így néz ki jól.

Egy előre kötött csokornyakkendőnél különösen fontos a szalagnak a gallér alá rejtése, mert ezen van a horog/kapocs és a hosszállító elem is.

Viselhetek csokornyakkendőt állásinterjú alatt?

Ez egy jó kérdés. Számtalan körülménytől függhet. Ha elszánod magad, hogy csokornyakkendőben mész az interjúra, kerüld a feltűnő színű, bohém hatású darabokat. Legyen a nyakkendő szolid és komoly benyomást keltő.

A legjobb ilyenkor, ha rákeresel a cégnek a munkatársaira a weben, hogy ők mit viselnek. Ha van köztük csokornyakkendős, akkor te is nyugodtan próbálkozhatsz egy ilyen viselettel. Ha már csokornyakkendő, akkor egy interjún az legyen önkötő. Azon látszik, hogy külön gonddal készültél és tényleg igyekszel.

Hol lehet fa csokornyakkendőt kapni?

Például nálunk. A Trendhim régóta kísérletezik különféle fa csokornyakkendőkkel, időnként meglepő eredményekkel. :-)

Tekintsd meg itt a kínálatunkat!

Szmoking mellé viselhetek hagyományos nyakkendőt csokornyakkendő helyett?

Ha szmokingos az esemény, ott jó eséllyel elég egzakt a dress code. Egy "black tie" eventen magától értődő a szmoking mellé a csokornyakkendő. Ha a szmokingod alatt rakott szmoking inget viselsz, egy csokornyakkendő nem fogja eltakarni a galléron a gombot. Ha a dress code nem egzakt és nem rakott az inged, nyugodtan viselhetsz egy normál nyakkendőt.

Milyen alkalmakkor illik fehér csokornyakkendőt viselni?

Ha a dress code "white", akkor minden, így a csokornyakkendőt is fehér kell, hogy legyen rajtad. Egy fekete csokornyakkendő jellemzően egy szmokingos rendezvény kelléke.

Ezen felül esküvőkön lehet találkozni fehér csokornyakkendőkkel, hogy a vőlegény valamivel kitűnjön a násznagy és a tanú mellett.

Miért gyakoribbak a nyakkendők a csokornyakkendőknél?

Ennek a pontos oka az elmúlt idők homályába vész. Egy csokornyakkendőben, mivel ez a ritkább, könnyebb felhívni magadra a figyelmet. Hacsak nem te akarsz te lenni a csokornyakkendős srác az irodában, akkor kerüld a mindennapos viseletét, így nagyobb a hatása, ha egy nap mégis rá esik a választásod.

Viselhetek csokornyakkendőt mellénnyel vagy nadrágtartó mellé?

Mi az hogy! Szerintünk egy csokornyakkendő mellénnyel és nadrágtartóval mutat a legjobban!

De ha már mellény és nadrágtartó, akkor maxold ki a retró életérzést és vegyél fel melléjük egy un. 'hatpennys' lapos sapkát is. Úgy fogsz kinézni, mint aki most lépett át egy időkapun a '30-as évekből, de pont ettől leszel érdekes!

Honnan származik napjaink csokornyakkendője?

Az első csokornyakkendőket francia szolgálatba állt horvát zsoldosok 17. századi viseletéből eredeztetik. A helyi elit felfigyelt erre a különös, a gallér körül viselt nyakbavalóra és divatba is hozta először a francia selyem nyakkendőt vagy kravátlit. Az évszázadok során aztán megannyi stílusirányzat és trend hatása hozta létre a kravátliból a ma ismert csokornyakkendőt.

Miben más egy pincér csokornyakkendője?

A gyakorlatban semmiben. Egy pincér persze azért visel inkább csokornyakkendőt, hogy az esetleg elszabaduló hagyományos nyakkendője ne kössön ki a vendég ételében.

Slamposnak számítanak a felcsatolható csokornyakkendők

Ha még nem múltál el öt-hatéves, akkor nem. De egy felnőttnek már illik egy önkötő vagy előre kötött csokornyakkendőt viselnie, a felcsatolható kisgyerekeknek való