Napszemüvegek | Vásárolj 2 és spórolj 20%

Napszemüvegek | Vásárolj 2 és spórolj 20%

365 napos visszaküldés - kérdés nélkül!
Szállítási költség 1 000 Ft - ingyenes 17 700 Ft felett-
Kapcsolat

Hogyan tisztítsd & ápold férfi karkötődet

Rengeteg kérdést kapunk azt illetően, hogyan kell ápolni a férfi karkötőket. A rozsdamentes acéltól a gyöngyökig vagy bőrig, a lent látható tippjeink mutatnak néhány egyszerű trükköt, hogy úgy nézhessen ki sajátod, akár újkorában.

A karkötőt fenyegető veszélyek egész évben fennállnak. Akár az óceán mélyére merül, mint a Titanic végén (bocsi, ha lelőttük a poént) vagy lerepül a strandon egy ütős röplabdamérkőzés közepette, balesetek előfordulnak. A te karkötődnek is szüksége van a védelemre.

Az egyetlen biztos módja, hogy ne veszítsd el karkötődet vagy ne sérüljön, ha egyáltalán nem is hordod. De ki akarná ezt?

Ahelyett, hogy lemondanál erről a csuklót gyönyörködtető darabról, kövesd ezt az 5 egyszerű utasítást, hogy biztonságban tarthasd karkötődet és épp olyan jól mutasson, mint aznap, hogy kézhez kaptad. Ha pedig bekoszolódna, tanuld meg hogyan tisztíthatod alábbi tippjeink segítségével.

1 Hogyan tisztítsd & ápold férfi karkötődet1.1 Tudd mikor kell levenni karkötődet1.2 Hogyan ápold férfi karkötődet1.3 Hogyan ápold gyöngyös férfi karkötődet1.4 Hogyan ápold rozsdamentes acél férfi karkötődet1.5 Hogyan ápold bőr férfi karkötődet

Tudd mikor kell levenni karkötődet

  1. Vedd le karkötődet az óceánban való úszás vagy edzés előtt. Nem csak azért, mert a sós víz rongálja karkötődet, azért is, mert a fényes tárgyak közismerten vonzzák a cápákat – , ami szintén egy jó indok, hogy ne hordd úszáshoz! Az izzadtság szintén káros a sterling ezüst, bőr vagy gyöngyös karkötők számára.

  2. Vedd le karkötődet mielőtt úszol egyet a medencében, vagy elmerülsz egy kád vízben. Talán álmodozol róla, hogy amíg te lazítasz a medencében körülvesz a csillogás akár egy rap videóklipben. De ha tényleg be akarsz menni a medencébe, el kell felejtened ezt az álmot. A klór károsítja és elszínezi a legtöbb fémet (még a rozsdamentes acélt is) és lemarhatja a polírozott hatást drágakövekről.

  3. Vedd le karkötődet mielőtt felviszed a testápolót, naptejet, önbarnítót vagy kölnit. Gondolj karkötődre úgy, mint az utolsó igazítás és mindezen termékek felvitele után vedd fel. Karcolásokat okozhatnak, eltömíthetik a zárakat és bevonhatják a gyöngyöket, amik közül egyik sem tesz jót a karkötődnek.

  4. Vedd le karkötődet, ha közvetlen napsütésnek vagy kitéve. Ez nem azt jelenti, hogy nem viselheted kültéren, de vedd le amikor éppen napozol a strandon. A napsütés kiszívhat rengeted anyagot és a gumi (a rugalmas szalag, amire a tigrisszem gyöngyök is fel vannak fűzve) elgyengülhet vagy el is szakadhat.

  5. Vedd le karkötődet mielőtt homok közelébe mész vagy kertészkedsz. Nem számít milyen menőn néz ki férfi karkötőd, nem fog segíteni a strandi röplabdánál. Ha nem veszed le karkötődet fennáll a veszélye, hogy a homok megkarcolja az aranybevonatot, ródiumbevonatot vagy a kőgyöngyök felületét. Mindez érvényes a kertészkedés esetében, ha leveszed karkötődet nem tudják a kisebb kövek megkarcolni és nem ülteted el véletlen. Nincs rá mód, hogy ültess egy Black on Black karkötő fát...higgy nekünk.

Hogyan ápold férfi karkötődet

  1. Tisztítsd rendszeresen karkötődet. Az izzadtság, test természetes olajai és az ujjlenyomatok ronthatnak a csillogásán. Itt egy egyszerű tisztítási folyamat a legtöbb férfi karkötőnek (a bőrt leszámítva). Szükséged lesz meleg vízre, egy vagy két csepp enyhe szappannal és egy puha textilre vagy fogkefére. Óvatosan törölgesd tisztára a karkötőt és itasd fel a nedvességet róla egy puha textillel.

  2. Tárold karkötőidet biztonságosan. Tartsd a körkötőidet olyan helyen, ahol nem karcolhatják össze egymást. Ne halmozd őket egymás hegyére hátára vagy tömd a zoknis fiókodba. Fektess be egy ékszerállványba – nálunk találsz férfias darabokat, amik cseppet sem hasonlítanak női társaikra. Amikor pedig leveszed a strandon ne egy nejlonzacskóba tedd bele. Benntartja a hőt és nedvességet, ami rozsdához és penészhez vezethet, különösen a bőr férfi karkötők esetében!

  3. Figyeld az intő jeleket. Egy kis törődéssel és odafigyeléssel jó állapotban tarthatod karkötődet hosszú ideig. De légy figyelmes arra, hogy sérülékeny a karkötőd ezért mindig a megfelelő módon vedd fel. Ahogy az ábra is mutatja lejjebb, a gyöngyös karkötőket összezárt ujjakkal görgesd fel a csuklódra anélkül, hogy túlzottan megfeszítenéd vagy húznád. A férfi mandzsetta karkötők esetében kerüld a fém elgyengítését hajlítgatással és feszegetéssel. A mandzsetta karkötő felvételéhez helyezd a csuklódra, határozottan fogd körbe a másik kezeddel és gyengéden nyomd össze a végeket. Mint az ábrán, a csuklód legvékonyabb részén vedd fel és le a karkötőt.

Hogyan ápold gyöngyös férfi karkötődet

Rengeteg kérdést kapunk férfiaktól azt illetően, hogyan ápolhatnák leghatékonyabban gyöngyös karkötőiket. Habár a gyöngyök minősége a legmeghatározóbb faktor a tartósságot illetően, szem előtt kell tartanod mit tehetsz hosszú életének érdekében.

  • Tartsd szárazon gyöngyös karkötődet. Néhány vízcsepp nem okoz gondot, de ne zuhanyozz vagy ússz benne. Szintén légy figyelmes, amikor kezet mosol vagy elkap egy zápor.
  • Vedd le gyöngyös karkötődet. A karkötődnek az a rendeltetése, hogy minden nap viselhesd és segítsen elmondani a történeted. Azonban, hogy megóvd a gyöngyöket a karcolásoktól és attól, hogy eltörjenek, vedd le karkötődet kondizás vagy egyéb fizikai cselekvés előtt.
    Szintén vedd le alvás előtt, hogy amíg keresed a tökéletes alvási pózt, ne feszüljön meg.
  • Óvd karkötődet a krémektől és olajaktól. Vedd le, mielőtt felviszed a testápolót, naptejet, önbarnítót vagy kölnit. Igen, a férfiaknak is szüksége van a hidratálásra és fényvédelemre. A testápolók, olajok és krémek beépülhetnek a gyöngyök és fém elválasztók közé és elszíneződéshez és károsításhoz vezethetnek.
  • Óvd gyöngyös karkötőidet az erős, közvetlen napsütéstől. Nem minden drágakő épül fel egységesen. Néhány károsodik a hosszan tartó közvetlen napfény hatására. A legjobb módja, hogy biztonságban tartsd gyöngyös férfi karkötődet, ha felakasztod egy
    ékszerállványra távol a napfénytől. Ez védi a gumiszalagot is a belsejében. A strandon tartsd távol a homoktól.

Ezek a drágakövek ismerten fakulnak és elszíneződnek hosszantartó napfény hatására: opál, zafír, ametiszt, ametrin, türkiz, karneol, citrin, kunzit, rózsa-, és füstkvarc.

Kövek, amik nem fakulnak vagy színeződnek el: lávakő, howlit, jádekő, lapis lazuli, fekete ónix, fekete obszidián, jáspis és malachit.

  • Tartsd tisztán karkötődet. Nem számít milyen igényes vagy, a karkötődnek is szüksége lesz a tisztításra.
    A tisztításhoz gyengéden dörzsöld át puha textillel vagy puha fogkefével, amit enyhe szappanos meleg vízbe mártottál. Ahogy az ábrán is látható, egy nedves textillel töröld le a szappant és szárítsd meg.
    A fém elválasztókat és szemeket töröld fényesre egy puha textillel. Ez a folyamat biztonságos a legtöbb drágakőre és fagyöngyre nézve egyaránt.

Lehet úszni gyöngyös karkötőben?

A klór és a sós víz egyaránt károsíthatja a gyöngyöket vagy a gumírozott vagy fém huzalt, ami egyben tartja azt. Azt javasoljuk mindig vedd le gyöngyös karkötődet úszás előtt.

Minden drágakő átesett valamilyen kezelésen. Akár magas hővel (hőkezelés), sugárzással (sugárkezelés) vagy a repedések kitöltésével, festékekkel és viaszokkal a hibák eltüntetéséhez (impregnálás). Mindezek a tökéletes külső elérése és a megfizethetőség érdekében történnek.

Bár ezek a kezelések nem károsak, érzékenyebbé teszik a köveket az uszoda víz vegyszereivel és sós vízzel szemben. Minél nagyobb mértékben kezelt egy kő, annál nagyobb az esély a fakulásra és elszíneződésre. A Trendhim esetében rengeteg természetes követ használunk, ami csak csiszoláson esett át – egyéb kezelés nélkül.

A kőgyöngyökön kívül, a tengervíz elgyengítheti a gumiszalagot, ami összetartja a karkötőt, így elszakadhat. Víz hatására a fém huzal is roncsolódhat vagy elrozsdásodhat, ami alkotóeleme néhány gyöngyös férfi karkötőnek.

Hogyan ápold rozsdamentes acél férfi karkötődet

Bár a rozsdamentes acél ismerten strapabíró, tartós és rozsdaálló, van néhány dolog, amire érdemes odafigyelned, hogy hosszútávon biztosítsd karkötődnek meglévő állapotát.

  • Tartsd rozsdamentes acél karkötődet szárazon. Biztonságos zuhanyozni a
    rozsdamentes acél karkötődben, de óvatosnak kell lenned, ha más fajta fém, vagy valamilyen bevonat (mint az aranybevonat) is van a karkötőn. Még az aranybevonat is elhasználódhat ha hosszútávon van víznek kitéve és a zuhany alatt történő dörzsölés és súrolás felgyorsíthatja a folyamatot.
    Mivel a szappanos víz megrekedhet a karkötő mélyedéseiben és zár rendszerében, azt ajánljuk mindig vedd le zuhanyzás előtt. Ne hagyd, hogy víz kerüljön és száradjon bele fém karkötődbe, mandzsettádba vagy karperecedbe – mindig alaposán szárítsd meg, ha vizes lesz.
  • Vedd le karkötődet alvás előtt. Bár a rozsdamentes acél elég erős hozzá, hogy túlélje az éjszakát, a rajta lévő bevonat elhasználódhat, amíg alszol… sok sok éjszaka után. Fennáll a veszélye a nikkel allergia kialakulásának is azon karkötők esetében, amik nem voltak tesztelve és jóváhagyva. Akkor is, ha csak kevés rá a kockázat. Mindig ellenőrizd, hogy a karkötő, amit választottál biztonságos a viseletre.
  • Óvd rozsdamentes acél karkötődet az olajoktól és krémektől. Vedd le, mielőtt felviszed a testápolót, naptejet, önbarnítót vagy kölnit. Bár a legtöbb nem káros az acélra nézve, lehet, hogy a végén le kell törölnöd magadról a felgyülemlett terméket.
  • Tartsd tisztán rozsdamentes acél karkötődet. A tisztításhoz keverj össze néhány csepp enyhe szappant meleg vízzel és márts bele egy puha textilt.
    Ahogy az ábrán is látható, óvatosan tisztítsd meg a textillel karkötődet, öblítsd le vízzel és szárítsd meg egy puha törölközővel. Hagy a levegőn megszáradni, végül töröld át egy törlőronggyal az extra csillogás érdekében.

Lehet úszni rozsdamentes acél karkötőben?

Nem, nem kéne úsznod a rozsdamentes acél karkötődben. Igen a fém tartós, erős és rozsdaálló, de a vegyszerek a klórozott vízben és az óceán sója elhomályosíthatja karkötődet. És emlékszel, hogy a fényes tárgyak ismerten vonzzák a cápákat? Igen...ez olyasvalami, ami teljesen elronthat egy gyors mártózást az óceánban.

Arról nem is beszélve milyen károkat okozhat a sós víz és klór a nem rozsdamentes acél elemeinek karkötődnek – a zárnak, stb. Ha mindenképpen viselni szeretnél egy karkötőt, acél mandzsettát vagy karperecet az óceánban való úszáshoz olyat válassz, ami sebészeti minőségű 316L rozsdamentes acél és úszás után alaposan szárítsd meg.

Az elsődleges indok, hogy ne viseld rozsdamentes acél karkötődet és egyéb ékszereidet az úszómedencében, hogy a klór rongálhatja az acél felszíni rétegét. A rozsdamentes acélban található króm reakcióba lép az oxigénnel és egy vékony, láthatatlan réteg króm-oxidot hoz létre a felszínén, ez a réteg adja meg rozsdaálló tulajdonságát a karkötőnek.

Amikor a klór átrágja magát ezen a króm-oxid rétegen az acél belső szerkezete sebezhetővé válik az elhasználódásra, rozsdára és végleges károsodásra. Game over.

Hogyan ápold bőr férfi karkötődet

Az öltönytől a melegítőig, a bőr férfi karkötők öltöztethetnek, de el is kophatnak. Ápold a sajátod megfelelően és látni fogod, hogy a ruhatárad bármelyik darabjával össze tudod illeszteni. Bánj vele helytelenül és lesz egy száraz, aszalt kiegészítőd. Vagy ami rosszabb...be is penészesedhet.

  • Tartsd szárazon bőr karkötődet. A valódi bőr épp úgy viselkedik, mint a saját bőröd, rendelkezik pórusokkal és sosem lesz igazán vízálló. A víz károsíthatja bőr karkötődet, foltossá, fakóvá és elhasználttá teheti.
    Ha vizes lesz bőr karkötőd az első lépés, hogy gyengéden töröld le róla. Használj egy puha, nedvszívó textilt, hogy felitasd a nedvességet (ne dörzsöld) majd hagyd megszáradni a levegőn. Olvass többet lent, mi a teendő, ha vizes lesz férfi bőr karkötőd.
  • Kerüld a túlzott hőt. A legjobb, ha leveszed karkötődet alváshoz, vagy egy intenzív edzés előtt. De légy óvatos hol tárolod addig is. Hűvös vagy szobahőmérsékletű helyen a legtanácsosabb. Az extrém hő ki tudja szárítani, szóval kerüld a radiátort, kályhát vagy tábortüzet.
  • Védd karkötődet a krémektől és olajoktól. Mint a legtöbb karkötőnél, vedd le mielőtt felviszed a hidratálót, olajat vagy kölnit. A naptejet is beleértve. Bár a legtöbbet nem károsítják, filmréteget képezhetnek a bőrön, ami ront a megjelenésén és érzetén.
  • Tartsd tisztán karkötődet. A bőr férfi karkötők tisztításához, használj egy enyhén nyirkos textilt egy cseppnyi enyhe szappannal (hidratáló mentes) és gyengéden töröld át. Ezután töröld át egy tiszta nyirkos textillel is és hagyd megszáradni a levegőn mielőtt felvennéd.
    Ahogy az ábrán is láthatod, kis körkörös mozdulatokat vagy gyengéd tapogatást alkalmazz – sose dörzsöld erősen. Néhány bőr karkötőnek szüksége van speciális bőrápolóra a tartósság érdekében. Nézd meg a leírást, mely termékek alkalmasak.

Lehet úszni bőr karkötőben?

A válasz nem, nem kéne a bőr karkötődben úsznod. Ne tévesszen meg a karkötő szívós, masszív külseje – a víz nem a barátja.

Nézd meg a 3 legnyomósabb indokot, miért ne ússz bőr karkötődben (vagy nyakláncodban és dzsekidben!) alább.

  1. A bőr elveszíti a természetes olajtartalmát és összezsugorodik víz hatására Ha rajtad van zuhanyzás közben, vagy amíg úszol a medencében vagy óceánban, elvonódnak az olajok belőle. Ez akkor is megtörténhet, ha elázik az esőben. Ha elveszíti ezeket az értékes olajokat, a bőr karkötő megmerevedik, felrepedezik és még zsugorodik is.

  2. A bőr elszíneződhet túl sok víz hatására. Nem feltétlenül az első napon történik ez meg, de hosszantartó vizesedés hatására bőr karkötőd színe fakulhat vagy teljesen elkophat. A legtöbb bőr karkötő színezve vagy festve van. Ha állandóan a karkötődben úszol vagy zuhanyzol ez fakulhat vagy le is málhat.

  3. A bőr elpenészesedhet a hosszantartó víznek való kitételtől Ha bőr karkötőd vizes lesz és nem szárítod meg alaposan, penészessé válhat. Onnantól, hogy láthatóvá válik komoly a probléma. A penész nem csak nem néz ki jól, de károsító hatása van a karkötő tartósságára nézve és kellemetlen szagot is áraszt.

Hogyan foszd meg bőr karkötődet a kellemetlen szagoktól

Megfelelő ápolás mellett a bőr karkötő nem áraszt szagokat. Ha mégis ez történik, alapos tisztításra és szellőztetésre van szüksége. Ez akkor is megtörténhet, ha túl sokat hordod anélkül, hogy hagynál neki időt "lélegezni".

A bőr rendelkezik pórusokkal, így magába szívja az izzadtságot, olajokat és szennyeződéseket. Ez ellen nem lehet tenni… meg fog történni.

Hogy esélyt adj bőr karkötődnek a hosszabb életre, ne hordd olyankor, amikor tudod, hogy meg fogsz izzadni (például a konditeremben) és mindig vedd le alvás előtt.