365 napos visszaküldés - kérdés nélkül!
Szállítási költség 1 300 Ft - ingyenes 11 700 Ft felett-
Kapcsolat

Hogyan viselj beanie sapkát: Tökéletes útmutató férfiaknak

Ez több, mint egy módja annak, hogy melegen tartsd a füleid és a fejed ezen a télen. Olvasd el ezt az útmutatót a beanie sapkák stílusainak és anyagainak megismeréséhez, illetve a vásárlási tippekhez, amikkel megszerezheted azt a sapkát, amiben bátran tűröd majd a jeges szeleket.

"Vegyél fel egy sapkát, vagy halálra fagysz." Ha úgy nőttél fel, mint mi dánok, akkor neked is ezt mondta édesanyád minden télen, mielőtt kiengedett a házból. Néhányunknak még azt is mondták, hogy a testhőnk 80%-át a fejünkön keresztül veszítjük el. Habár anyukánk tudományos tudása nem volt az igazi (valójában mindössze 7-10%-ot veszítesz), de az biztos, hogy jobban érzed magad, ha nem fázik a fejed. Ki ne akarná ezt a melegséget?

Történelmi kapcsolatban állnak a frígiai sapkákkal, amiket a felszabadított rabszolgák viseltek az ókori Rómában, illetve a szabadság sapkákkal, amik az amerikai Capitolium épületére lettek festve, így a beanie sapkák nem ismeretlenek a világ számára, ha eljön a tél. Ha pedig azt gondolod, hogy a beanie sapkát a fejed tetején vagy hanyagul oldalra hajtva viselni hipszter találmány, akkor nagyot tévedsz. Köszönd meg a második világháború veteránjainak, ugyanis ők viseltek ilyen sapkákat először.

Merinó gyapjú, kábelkötés, bojtos, halász… Ez csak a jéghegy csúcsa. Ha pedig a jégnél és a fagynál tartunk, a beanie sapkák nem csak a hideg időre lettek tervezve. Őrület, nem? Olvass tovább, hogy megtudhass mindent a beanie sapkákról, és választhass egy olyat magadnak, ami segít elmesélni a sztorid.

1 Hogyan viselj beanie sapkát: tökéletes útmutató férfiaknak1.1 5 beanie sapka típus férfiaknak1.2 Mi a legjobb anyag egy beanie sapkához?1.3 Hogyan viselj beanie sapkát1.4 Hogyan vásároljunk férfi beanie sapkát1.5 Kérdések és válaszok

5 beanie sapka típus férfiaknak

Lehet, hogy gyerekként bármilyen téli sapkában átvészelted a hideget, de most már felnőtt vagy, úgyhogy van választásod. A klasszikus visszahajtott beanie sapkáktól a tetejükön bojttal ellátott darabokig mindent megtalálsz. Biztosan létezik olyan stílus, ami illik a te sztoridhoz. Mielőtt kiválasztod a következő beanie sapkád, vess egy pillantást a hét legnépszerűbb férfi beanie sapka típusra.

1. Visszahajtott beanie – Klasszikus és tradicionális beanie sapkák

Ezek a beanie sapkák a legklasszikusabb és legtradicionálisabb darabok (gondolj a katonák bordázott sapkáira vagy a Rocky filmre). Ez a klasszikus stílus pedig tökéletessé teszi őket a hétvégi viselésre vagy a munkába történő ingázásra.

A visszahajtott réteg pedig dupla védelmet nyújt a füleidnek és a homlokodnak. A beanie sapka a füleid felét takarja el körülbelül. Ha pedig feltámadna a szél, akkor csak húzd le az extra melegségért. Ha pedig nem vagy biztos benne, hogy milyen színűt válassz, akkor vegyél egy szolid sötét színűt, ami megy a legtöbb téli öltözékhez.

2. Halász beanie – Rövid beanie sapkák

Azok a pamutsapkák inspirálták, amit a kikötői munkások viselnek. A halász beanie sapka az egyik legnépszerűbb darab manapság. Ez a sapka a fejed tetején foglal helyet, és nem túl nagy, így nem takarja el a füleid (vagy maximum csak a tetejüket).

Ez a rövid beanie nagy kedvence a hipsztereknek és a divatos srácoknak szerte a világon. Nem ígérhetjük azt, hogy szuper meleg lesz… de legalább jól nézel majd ki, miközben megfagysz.

3. Lehajtott beanie – Buggyos beanie sapkák

Ez a beanie sapka hosszabb stílusú, így a füleid felét eltakarja (többet is akár, ha lejjebb húzod) és további anyag lóg le belőle a fejed hátuljánál. Általában a lehajtott beanie sapkáknak nincs visszahajtása.

A lehajtott beanie egy laza viselet, ezért jobban megy a farmerkabáthoz, mint a munkaruhához.

4. Bojtos sapkák – Pom-pomos beanie sapkák

A bojtos sapka az egyik legikonikusabb téli beanie sapka. Egy bolyhos pom-pom adja a karakterét a tetejére varrva. Valószínűleg mindenhol láttál már ilyen sapkát az óvodától egészen a sípályákig. A pom-pom katonai gyökerekkel rendelkezik, és először arra használták, hogy megvédje a tengerészeket. A népszerű teória szerint a beanie tetején lévő labda megvédte a matrózokat, hogy beverjék a fejüket. Igaz vagy nem, de ez egy igazán jó sztori, amivel lenyűgözheted a barátaidat.

A bojtos sapkáknak általában van visszahajtott részük és nagyon melegek. Viselheted a hétköznapi és a kiöltözött ruházatoddal is, de arra nagyon kell figyelned, hogy a szolid, sötét színek mennek az öltönyökhöz.

5. High top beanie sapkák

Láttad már a férfi sapkák egyik legújabb trendjét? Azt, amikor a kötött sapka a fej tetején helyezkedik el, mintha a szél éppen lefújná onnan. Habár nem túl meleg, de a high top beanie sapka kétségtelenül stílusos (ráadásul segít a rossz haj napon is).

A high top beanie sapkák úgy lettek kialakítva, hogy rengeteg hely legyen a tetejükben, és olyan magasan kell viselni őket, hogy éppen csak le ne essenek a helyükről. Győződj meg róla, hogy az extra anyag a fejed tetején legyen (az erősebb kötés segít ezen). Máskülönben a beanie sapkád oldalra hullik és úgy fogsz kinézni, mint egy törpike.

Mi a legjobb anyag egy beanie sapkához?

A szánkós sapkáktól a házisapkákon át azokig a téli sapkákig, amiket a hipszterek (és a halászok) viselnek, az első lépés a megfelelő anyag kiválasztása. Ha valami könnyű beanie sapkát keresel tavaszra, nyárra vagy őszre, akkor nem nyúlhatsz mellé egy organikus pamut sapkával. A könnyű anyag lélegzik, és nem tartja meg a meleget.

Ha a hőmérséklet csökken, akkor a merinó gyapjú tökéletes lehet a vízállósága, a melegsége és kényelmessége miatt. Ráadásul megakadályozza, hogy a téli eső és jeges szelek tönkre tegyék a napod (és a hajad). Ha pedig igazán hideg az idő, akkor vegyél fel egy olyan beanie sapkát, ami eltakarja a füleid. Habár az Instagramon kinézett halász beanie jól néz ki, egy olyanban a füleid könyörögni fognak valami melegebbért.

Gyapjú beanie sapkák előnyei

  • Természetesen vízálló
  • Természetesen átereszti a nedvességet
  • Erősen szigetel (melegen tart)
  • Erős és tartós
  • Lélegzik
  • A merinó gyapjú lenyűgözően puha és viszketésmentes

Akril és szintetikus beanie sapkák előnyei

  • Szintetikus anyagokból készült
  • Ellenáll a kopásnak
  • Sokkal kevésbé ráncosodik
  • Könnyű és gyorsan megszárad

Pamut beanie sapkák előnyei

  • Erősen lélegző
  • Hűvösebben tart, mert átengedi a nedvességet
  • Nem tartja meg úgy az illatát, mint az olajalapú anyagok (olyan szintetikus anyagok, mint az akril, a poliészter és a nejlon)
  • Kevesebb mosást igényel
  • Strapabíró
  • Kevésbé zsírosodik vagy nyúlik ki, mint a gyapjú beanie sapkák
  • Puha és viszketésmentes

Népszerű beanie tulajdonságok és kialakítás

Rengeteg kifejezéssel találkozhatunk, miközben egy jó beanie sapkára vadászunk – úgy mint a vastag kötés és a bordázott felhajtás. Mivel online veszed a beanie sapkát magadnak vagy valaki másnak ajándékba, jobb, ha ismered az alap tulajdonságokat és kialakítást, hogy jobban megérthesd azt, hogy mit is keresel pontosan.

  • Felhajtás & karima – Ezeket a szavakat gyakran felcserélik egymással. A felhajtás vagy karima az a része a beanie sapkának, ami leggyakrabban visszafordítva kerül felhajtásra a kívánt formára. Ez a felhajtás megtalálható a halász sapkák többségében, de a legnépszerűbb lehajtott sapkáknál is. A legtöbb beanie sapkánál ezt a felhajtást le is lehet hajtani, hogy jobban a saját méretedre állíthasd a sapkád. A karima olyan részére is utalhat a beanie sapkának, mint ami a (
    baseball sapkáknál a silt). Igen, néhány beanie sapkánál még ilyen is van. A 2000-es években ezek igen népszerűek voltak, de ma már jobb, ha megmaradnak a Myspace történelmében.
  • Kifordítható – A kifordítható beanie sapkák mindkét oldala színes vagy mintás, tehát kifordítva is lehet hordani őket.
  • Bordázott – A bordázott beanie sapkáknál látszanak a hosszanti kötések mintái.
  • Vastag kötés – Gondolj egy olyan sapkára, amit a nagymamád kötött. Ezeket nevezzük vastag kötésű beanie sapkáknak. Ezek igen vastag fonalból készültek, így látszik a kötés mintája és igazán vaskosak is egyben.
  • Dupla kötés – A dupla kötésű beanie sapkák kétféle anyag összemixelésével készülnek. Ezek kétszer olyan vastagok és melegek, mint a hagyományos kötött sapkák.
  • Kábelkötés – A kábelkötéssel készült beanie sapkáknál olyan kötési technikát használnak, ami egy fonott mintát eredményez a függőleges csíkok felett. A végeredmény általában egy sűrű kötésű és meleg beanie sapka.
  • Fülvédők – A fülvédős beanie sapkák olyan sapik, amik... fülvédőkkel lettek ellátva. A fülvédőket megkötheted az állad alatt, hogy meleget adj a füleidnek vagy felhajthatod a fejed tetejére, hogy a füleid lélegezni tudjanak.
  • Bélés – A bélelt beanie sapkákban olyan réteg található, ami puhává és meleggé teszi a belsejüket. Ez általában egy extrém meleg szintetikus anyag, ami remekül védi a fejet és megóv a gyapjú okozta viszketéstől.

Hogyan viselj beanie sapkát

Tudni akarod, hogyan viselj beanie sapkát? Rakd a fejedre. Habár ez a legegyszerűbb változat, azért mi nem hazudtoljuk meg magunkat, és többet mutatunk, mint a nyilvánvaló... Körülnéztünk az irodánkban, majd hosszú hajú, rövid hajú és göndör srácokra osztottuk a csapatot.

Hogyan viselnek beanie sapkát a hosszú hajú férfiak?

A hosszú hajú férfiaknak a legjobb választás egy olyan beanie, aminek nincs felhajtása. A fej tetején mutat a legjobban, és nem kell az összes hajad alágyűrnöd. Hagyd, hogy oldalt kilógjon, így körbevágva az arcod és melegen tartva a nyakad.

A high top beanie sapkák és a lehajtott beanie sapkák is tökéletesen állnak azoknak a srácoknak, akik hosszú és dús hajjal lettek megáldva.

Melyik beanie sapka mutat a legjobban a göndör hajjal?

Ha göndör hajad van, akkor kerüld az olyan vékony és szoros beanie sapkákat, mint a házisapkák, mert úgy fognak kinézni, mintha nagy és vaskos sapik lennének. Inkább legyél stílusos egy lehajtott vagy high top beanie sapkában. Ezek a hosszabb formák nem fognak rosszul mutatni a göndör tincseiddel.

Még a rossz haj napokon se gyűrd be a göndör hajad a beanie sapka alá. Hagyd hogy keretet adjon az arcodnak.

Hogyan viselj beanie sapkát rövid hajjal?

A rövid hajú srácok inkább a szorosabb típusokat válasszák maguknak, ne pedig a túlméretezett vagy buggyos beanie sapkákat. Ha valami túl vaskos vagy buggyos, az úgy nézhet ki, mintha a beanie meg akarná enni a fejed... nem valami jó ötlet.

A halász beanie sapkák, a bojtos sapkák és a klasszikus lehajtott sapkák is működnek a rövid hajjal, mert ezek nem terhelik túl az arcod. Ezek a tanácsok a kopasz srácoknál is beválnak – minden szűkebb stílusú beanie sapka tökéletes választás lehet.

Hogyan vásároljunk férfi beanie sapkát

Amellett, hogy megvédi a füleid a fagytól, a jól kiválasztott beanie sapka a teljes kinézeteddel és a stílusoddal is csodákat tud tenni. Az első lépés annak eldöntése, hogy egy melegen tartó beanie sapkát szeretnél vagy egy olyat, ami tavasszal vagy nyáron dobja fel az öltözéked. Ezek után már sokkal egyszerűbb lesz a választás.

Odalent összegyűjtöttük az alapokat. Mint minden kiegészítőnknél, itt is 100 százalékosan támogatunk abban, hogy figyelmen kívül hagyd ezeket, ha az kell, hogy elmeséld a saját sztorid. De… ami a könnyen követhető tippeket illeti, ezek tényleg jók.

  • Formális & irodai öltözet – Hagyományos visszahajtott beanie sapkák
  • Laza & hétvégi kinézet – Visszahajtott, nem visszahajtott vagy halász beanie sapkák
  • Utcai & sport ruházat – Lehajtott, halász vagy buggyos beanie sapkák

Ha pedig a melegségre fókuszálsz, akkor ne felejtsd el a téli sálak és a napszemüvegek fontosságát. Nem kell befagyasztanod a stílusod.

Kérdések és válaszok

Okozhat kopaszodást a beanie sapka?

Habár nem vagyunk tudósok, de azt kijelenthetjük, hogy a beanie sapka (vagy bármilyen más sapka) viselése nem eredményez gyorsabb kopaszodást, mint a természet. Van egy olyan dolog, amit úgy hívnak, hogy húzási alopecia, ami akkor történik, ha túlzottan meghúzzák a hajat. Vagy létezik még súrlódási alopecia, ami pedig akkor fordul elő, ha túl szorosan visel valaki egy kalapot. Ilyenkor a hajhagymák sérülnek. Mindkettő elég valószínűtlen egy beanie sapkával, és csak akkor fordulnak elő, ha nagyon hosszú ideig tart ez az állapot.

A dohányzás, a helytelen táplálkozás és a DNS sokkal inkább felelős a kopaszodásért, mint egy beanie sapka.

Viselhetek beanie sapkát szemüveggel?

Ha ez a döntés a látás és nem látás között van, akkor… 100% igen. Viseld a szemüveged a beanie sapkáddal. Ha pedig egy átlátszó lencsés szemüvegre vagy napszemüvegre gondolsz, a válasz akkor is ugyanaz – igen, vedd fel nyugodtan a beanie sapkáddal.

A stílus kedvéért válassz egy sötétebb színű beanie sapkát, mint a fekete, a sötétkék vagy a szürke. Ezek a színek nem vonnak túl sok figyelmet magukra, így hagyják, hogy a szemüveged végezze a dolgát, vagyis hogy kiemelje a helyes arcodat.

Mi az a monmouthi sapka?

A monmouthi sapka a mai férfi beanie sapkák nagypapája. Ezeket a sapkákat először tengerészek és katonák viselték a 14. századi Angliában, Monmouth városában (a név egyértelmű). A hazai termékek védelme érdekében I. Erzsébet úgy döntött, hogy 6 éves kor felett kötelező a sapka viselése. Így kezdődött el ez a divat.

Kinyújthatom a beanie sapkát, hogy jó legyen a fejemre?

Attól félsz, hogy kidüllednek a szemeid, mint Jim Carrey-nek a Maszkban? Ha ennyire szorosnak érzed a beanie sapkád, akkor érdemes megfontolni a kinyújtását. A legtöbb embernél ezek a sapkák a viselés közben folyamatosan nyúlnak és egyre kényelmesebbé válnak. Ha ez nem történik meg, akkor érdemes kipróbálni a beanie kézzel mosását és a száradás közben kinyújtani (amíg nedves az anyag).

A mi tanácsunk, hogy nézd meg a beanie méretét, mielőtt rányomsz a 'vásárlás' gombra.

Összébb lehet zsugorítani egy beanie sapkát, hogy jobban illjen a fejemre?

Ha a beanie sapkád túl bő a fejedre, azt tanácsoljuk, hogy küld vissza és keress egy olyat, ami illik rád. A beanie összezsugorítása egy kényes folyamat, aminek olyan nem várt eredménye is lehet, mint egy baba méretű sapka. Ha ez feltétlen szükséges, akkor azt javasoljuk, hogy próbáld ki a kézzel mosást forró vízzel.

Milyen téli kalapok a legjobbak férfiaknak?

Télre mi olyan meleg viseletet javaslunk, mint egy gyapjú fedora, gyapjú beanie sapka vagy gyapjú lapos sapka. A gyapjú tökéletes anyag a meleg megtartására és az izzadság meggátlására. A beanie sapkák kimondottan alkalmasak a hideg és szeles időjáráshoz, mert eltakarják a füleid... kivéve a halász beanie.

Mi a héber neve azoknak a beanie sapkáknak, amiket a zsidó férfiak hordanak?

A zsidó közösségekben a kipa az Isten iránti tisztelet jelképe. Ezeket nem soroljuk a beanie sapkák közé, mindig a saját elnevezésükkel hivatkozunk rájuk.

Mi az a házisapka beanie?

Ha valami olyat keresel, ami ötvözi a beanie sapka kényelmét a házisipka szoros fazonjával, akkor engedd meg, hogy bemutassuk a házisapka beniet. Szuper elmés elnevezés, igaz?

A házisapka beanie szorosan a fejed körül van és általában nem található rajta visszahajtás vagy karima. Némelyik elég vékony ahhoz, hogy egy sisak alá kerüljön, ezért igen népszerű a motorosok körében.

Miért éppen beanie a neve?

Keresgéltünk a neten, de semmi konkrétat nem találtunk. A kedvenc teóriánk, hogy a fej szleng elnevezéséből, vagyis a babból ered. Még mindig jobb, mintha 'headie' lenne a neve.