Spórolj 20%-ot minden napszemüvegen

Spórolj 20%-ot minden napszemüvegen

365 napos visszaküldés - kérdés nélkül!
Szállítási költség 1 000 Ft - ingyenes 11 700 Ft felett-
Kapcsolat

Mi a 24-órás egymutatós karóra és miért van rá szükséged

Megválaszoljuk a leggyakrabban feltett kérdést a 24-órás egymutatós karórát illetően. A beállítástól a leolvasásig, fedezd fel, hogyan inspirálhatja az idő másképp való megtekintése, hogy új megvilágításban lásd a történetedet.

A 24-órás egymutatós karóra esetében a mutató mindössze egyszer járja körbe a számlapot egy nap alatt. Bizonyos szempontból az idő kevésbé a másodpercekről és percekről szól, inkább az utazás során bekövetkező eseményekről.

Az egymutatós órákat olyan emberek számára tervezték, akik maguk döntenek idejük beosztását illetően. Ahogyan egy bölcs férfi egyszer mondta, ‘’Mind az óra szerint élünk. Lehetőségeid szerint vegyél ki egy szabadnapot. Kövesd az időt, úgy, mint őseink. Lazíts egy kicsit.

Az élet a te kezedben van, nem az órádéban.’’

1 Mi a 24-órás egymutatós karóra és miért van rá szükséged1.1 Mi a 24-órás egymutatós karóra?1.2 Hogyan működik az egymutatós karóra1.3 Hogyan olvasd le az időt a 24-órás egymutatós karóráról1.4 Az idő beállítása a 24-órás egymutatós karóránál1.5 Sztori idő – miért 24 órát használunk1.6 Miért viselj 24-óás karórát?

Mi a 24-órás egymutatós karóra?

Most analogue watches we wear today have 2 or 3 hands. These indicate the hours, the minutes and the seconds. A single-hand analogue watch has 1 hand. If it’s the familiar 12-hour dial, this hand will circle the dial 2 times a day – 12 hours per revolution. If it’s a 24-hour dial, the needle makes one complete revolution each day – 24 hours for one full circle.

The 24-hour scale uses the numbers from 1 to 24 to mark the hours of the day. The idea of telling time with only 1 hand isn't a new trend or some fab marketing scheme. When pocket watches were first made, they only showed the hour… as did sundials before them. It wasn’t until 1680 that the minute hand was added, but it didn't become commonplace until much later.

A single-hand watch with a 24-hour dial is not to be confused with a field watch with multiple complications and a subdial for military time. Watches with one hand are not designed for the man seeking military precision. Quite the opposite, actually. One-handed watches are specifically designed to be minimal and remove the clutter of 2 extra hands.

Nowadays, with smartphones, notifications, and alerts everywhere we turn, it’s pretty difficult to not know the exact time of day. The beauty of these paired-back watches is that they remove the stress of being exactly on-time and the fascination with every second of every minute of every hour of… you get the idea.

It gives breathing room between the markers and lets you determine how to spend your time. And how to make the most of the one trip around the dial you get today.

Hogyan működik az egymutatós karóra

Az az analóg óra, ami egy mutatóval rendelkezik, pontosan úgy működik, mint az amelyik hárommal . Az óramű, vagy kaliber, ami működteti. Automatikus, mechanikus vagy kvarc óramű működteti.

  • Automatikus óramű – Az óra belsejében lévő mechanizmust a csuklód mozgásának kinetikus energiája táplálja.
  • Mechanikus óramű – Az óra működéséhez a korona manuális felhúzása szükséges.
  • Kvarc óramű – Elem működteti az órát.

Az egymutatós óra lehet 12 órás vagy 24 órás számlappal is tervezve. Nincs egyetemes szabály a számok közötti percek elrendezésére.

Egyes márkák 12 órás számlapot használnak 144 jelölővel, melyekből mindegyik 5 percet reprezentál, amíg mások 24 órás számlapot látnak el szintén 144 jelölővel, mely így 10 perceket jelképez.

Akár egy 12 órás vagy 24 órás egymutatós karórát viselsz, a tű az óramutatót jelöli és pontosan úgy működik, mint egy hagyományos 3 mutatós karóra. Egyszerűen csak nem mutatja a perceket és másodperceket. Gondolj rá úgy, mint a lehetőségre, hogy megúszd az időt.

Hogyan olvasd le az időt a 24-órás egymutatós karóráról

Az idő leolvasása a 24-órás egymutatós karóráról némi gyakorlást igényel. Ez nem egy olyan óra, amire csak rápillantasz és máris tudod a pontos időt… szóval, ha nagyon pontos ember vagy, figyelmeztetünk. A 24-órás karóra magának a Földnek a mozgását utánozza – a mutató mindössze egy kört tesz meg 24 óra alatt.

A tervezéstől függően, általában a delet jelölni a számlap teteje (ahol mindig is szokott lenni) és az éjfélt az alja (ahol általában a 6 óra szokott lenni). Ez utánozza a Nap felkelését a nap folyamán – délben éri el a csúcspontot – és a napnyugtát pedig este.

Néhány 24-órás karóra az éjfélt jelöli felül és a delet lent. Néhánynál a hagyományos 9 és 3 órás elhelyezésben van. Bármilyen is legyen az elrendezés, ez a két időpont – éjfél és dél – mindig egymással szemben áll.

Hogy le tudd olvasni az időt egy 24-órás egymutatós karóráról, meg kell értened, hogy a nap egy komplett kört tesz meg és elfelejtened, amit általános iskolában tanultál a szokványos órák esetében.

Vess egy pillantást az alábbi ábrára. Látni fogod, hogy a számlap 10 perces szakaszokra van felosztva. Ez majdnem lehetetlenné teszi, hogy percre pontosan meg tudd mondani az időt. De olyan rossz az, ha 14:56-kor jelensz meg 14:58 helyett?

Ha Európában élsz a 24 órás nap ötlete nem is hangzik őrültségnek. De az Amerikában élő barátaink számára a 24 órás napokat általában katonák és tudósok számára tartják fent, és az, hogy van idő 13 és 23:59 között olyasmi, amit még meg kell szokniuk.

Mi a legnagyobb hátránya a 24-órás egymutatós karóráknak?

A legföbb hátránya egy mindössze egy mutatóval rendelkező karórának a betanulási idő. Akár kényelmes számodra egy 1-24-es skálán nézni az időt, akár nem, megtanulni a jelölők és a mutató pozícióit nem egyszerű.

Ha a mutató eléri a 3 órát, az 18:00-át jelent a 24-órás karórán. Az Aviator órákat úgy tervezték, hogy elhelyeztek egy háromszög ikont a tetején (dél), így egy gyors pillantással tudhatod is az időt. Ezt az egyszerűséget ki is dobhatjuk az ablakon egy 24-órás egymutatós óra esetében.

De még emellett a betanulási idő mellett is, van valami szimbolikus a körben, amit a mutató megtesz egy nap. Minden pillanat számít. Lehet csak mi néztük túl sokat az Oroszlánkirályt, de minket mindig elfog az érzés az élet körforgásáról.

Az idő beállítása a 24-órás egymutatós karóránál

Úgy állítod be az időt az egymutatós analóg karóra esetében, akár egy 3 mutatósnál. Az idő a korona elcsavarásával állítható. Mivel minden márka különböző, kövesd a leírást az utasításoknak megfelelően, ami az órád mellé érkezik.

Azt ajánljuk, hogy óra egészkor vagy félkor állítsd be az időt. Ezek a jelölők a legkönnyebben beazonosíthatók a számlapon, így biztos lehetsz benne, hogy pontos időt állítasz be.

Ha újonc vagy még a 24 órás nap világában, itt összehasonlítjuk a 12-órás és 24-órás karórákat. Csak déltől szemléltetjük a különbségeket, mivel azt megelőzően (délelőtti órák) megegyezik a két skála.

Sztori idő – Miért 24 órát használunk

A világ legnagyobb részén a 24 órás idő a szabványos időmérési módszer. Habár amerikai barátaink lehet nem értenek egyet, a 24 órás skála megszünteti a zavart, hogy összekeverd a délelőtt 10 órát a délutánival, mivel 0-tól 24-ig van számozva. Nem kell amiatt aggódnod, hogy 12 órával hamarabb érkezel egy olyan járathoz, ami csak délután 6-kor indul.

Az angol anyanyelvű országokban (az Egyesült Államok is), a 24 órás időszámítást „katonai időnek” nevezik, mert azt leggyakrabban a katonaságban és olyan szakmákban alkalmazzák, ahol a pontosság kulcsfontosságú, és a zavart mindenáron el kell kerülni.

Annak ellenére, hogy a világ nagy része használja és érti a 24 órás időrendszert, az analóg órák döntő többsége 12 órás számlapot használ. Nem ritka, hogy egyes órákon találjunk olyan altárcsát, amely tartalmazza a 13–24-es számokat. Még egyes katonai karórákon is van egy másik számkör a szokásos jelölők alatt, amely megjeleníti ezeket a számokat.

Mivel a világ nagy része 24 órás rendszer alapján működik, miért nem készülnek ennek megfelelően az analóg órák is? A válaszért vissza kell nyúlnunk a gyökerekhez… vagy legalább az ókori Egyiptomig.

A 24 órás napjaink Egyiptomból származnak. Ők voltak az elsők, akik szétválasztották a napot két, 12 órás szakaszra. Először 10 nappali órával kezdték, majd hozzáadtak egyet az elejéhez és egyet a végéhez szürkületig. Ezt a 10 órát napóra mérte, míg az éjszakát 12 órára osztották, és a csillagok megfigyelésével követték nyomon.

Az egyiptológusok (nem mi!) abban hisznek, hogy az ókori egyiptomiak nem követték a perceket vagy másodperceket. Gondoljuk akkor szerették volna a 24-órás karóráinkat! Egy hónapot 3 hétre osztottak fel, amelyek 10 naposak voltak. Mindig az újhold jelezte az új hónap kezdetét… Lehet szerették volna a holdfázis karórákat, is?

Most, hogy a 24 órás napra vagyunk beállítva… miért áll egy óra 60 percből az pedig 60 másodpercből? Köszönetet mondhatunk a babilóniaiaknak, akik szexagesimális rendszert használtak (egy menő kifejezés a hatvanas számolásra), mindenben, ami a matematikához vagy csillagászathoz volt köthető. Ez a rendszer azoktól a suméroktól származik, akik Kr.e. 2000 körül használták. Mennyi mindent meg nem tud az ember, nem?

Gyors visszatekintés a kínai gyertyaórák, a perzsa víziórák és a japán füstölőórákon keresztül, és elérkezünk az általunk ismert órákhoz. A középkorban a legtöbben a 24 órás analóg számlapot használták. Az egyik legrégebbi példa Prága Asztronómiai órája… és még mindig működik! De ezt a rendszert fokozatosan leváltotta a XIV. és a XV. század során a 12 órás rendszer.

Mivel a 12 órás skála esetében az óramutató 2 kört tesz meg a számlapon egy nap, új módjait kellett kifejleszteni az időről való beszédnek. A latin ante meridiem (délelőtt) és post meridiem (délután) kifejezések a nappal és az este megkülönböztetésére születtek.

Láthatod, hogy a 24-órás karóra viselése valóban nem új dolog. Ez nem egy új trend vagy valami, amit mi találtunk ki, ezek a gyökerek.

Az ókori egyiptomiak is anélkül építettek piramisokat, hogy minden óra pontos percét és másodpercét tudták volna. Ha ők is képesek voltak erre… biztos te is képes vagy valamire ami kívül esik a történetedből.

Miért viselj 24-óás karórát?

Lehet, hogy egy antarktiszi kutatóállomáson dolgozol, és fogalmad sincs arról, hogy nappal vagy éjszaka van-e. Vagy lehet, hogy asztronauta vagy, ugyanezzel a problémával. Vagy – fogadunk, hogy ez a valódi ok – úgy gondolod egy 24-órás egymutatós karóra különlegesen néz ki és segít elmesélni a történeted.

Ez a mutató nem fog holnapig körözni. Egy lehetőséged van, hogy kihozd a legtöbbet a pillanatból. Egy lehetőség ma, hogy kezdj vele valamit – akkor is, ha épp ebédelsz vagy ezt a cikket olvasod. A történeted része mostantól. Az egyik a sok részletből, ami az életed alkotja.

És ezzel az új móddal, ahogy az időre nézel, lehet új szemlélettel látsz majd minden mást is. Szerintünk ez egy jó dolog.