365 napos visszaküldés
Szállítási költség 1 900 Ft - 19 990 Ft felett ingyenes
06-21-200-7871 - (munkanapokon 09-17 óráig)
Minden kiegészítő
Kiegészítők öltönyhöz
Ékszerek
Táskák & Pénztárcák
Szállítási költség 1 900 Ft - 19 990 Ft felett ingyenes
Trendhim
×
Trendhim
Nyelv:
Borotválkozás
Csokornyakkendők
Díszzsebkendők
Fülbevalók
Gyűrűk
Hajtókatűk
Kalapok
Karkötők
Kesztyűk
Mandzsettagombok
Nadrágtartók
Napszemüvegek
Nyakkendők
Nyakkendőtűk
Nyakláncok
Pénztárcák
Szakállápolás
Sálak
Táskák
Áttetsző lencsés szemüvegek
Órák
Övek
06-21-200-7871
Munkanapokon 09-17 óráig
Összes megtekintése

Mi az a holdfázis kijelzős karóra és hogyan kell beállítani

Tanuld meg, hogyan kell leolvasni és beállítani a világ egyik legrégebbi karóra komplikációját. A Hold fázisainak kijelzésétől, a korának elmondásáig, amit a holdfázis kijelzős karóra csinál, az csak egy része a történetnek.

Az árapályt figyelő szörfösöktől, a teliholdkor vérfarkasokra vadászó falusiakig az életünk kapcsolatban áll a 4,53 milliárd éves sziklával, ami a bolygónk körül kering. Még akkor is, ha se nem szörfözünk, se nem a középkorban élünk.

Lehet, hogy a Nap indítja a napokat, de a Hold adja az alapját a hónapoknak.

A történelem során a Hold, Föld körüli keringése szerint ütemeztük már az ünnepeket, a termések bearatását, de még a fizetéseket is.

Csak kérdezd meg a három bölcs férfit... van valami titokzatos az éjszakai égboltban. lenyűgöző, ahogyan kapcsolódott hozzánk a történelem során. Egy holdfázis kijelzős karórával ez a kapcsolat a sztorid része lehet.

Az Antiküthérától – egy ókori görög naprendszer modell – a reneszánsz templomokig, a holdfázis komplikáció kiállta az idő próbáját, és így lett a legrégebbi óra komplikáció.

Mi az a holdfázis kijelzős karóra?

A holdfázis kijelzős karóra egy időmérő, ami egy kis lyukon keresztül megmutatja a Hold különböző fázisait. A kis rekeszen (nyíláson) keresztül láthatod a Hold aktuális állását úgy, hogy nem kell kimenned éjszaka az eget vizsgálni.

A karóra a Hold alakjáról kapta a nevét, amikor a föld körül kering. Ezeket a fázisokat – a Hold napsütötte alakjai a földről nézve – nevezzük holdfázisoknak.

A Hold alakja fokozatosan változik a hónap folyamán, miközben kering a föld körül, ami a Nap körül halad körbe. A rekesz elrejti a Holdnak azt a részét, ami nem látható 29,5 napos holdciklus alatt.

Ha már nem emlékeznél arra, amit környezetismeretből tanultál a suliban, akkor eláruljuk, hogy a Holdat csak akkor láthatjuk, ha a Nap rásüt. Amikor a Hold a Föld és a Nap között van (újhold), akkor nem láthatjuk. Azonban, amikor a Hold a Föld mögött van (tehát a bolygónk a Nap és a Föld között helyezkedik el), akkor látjuk megvilágítva. Ezt hívják teliholdnak.

A holdfázis kijelzős karórák 4-et jelenítenek meg a 8 holdfázis közül.

 1. Újhold - A Hold a Föld és Nap között van, és a Hold felénk néző oldala nem kap közvetlen napfényt – A Földről visszaverődő fény világítja meg.
 2. Első negyed - A Hold nagyjából az egy negyedét tette meg a Föld körüli útnak, és 90 fokos távolságra van a Naptól. A jobb oldalon félig meg van világítva a Földről nézve.
 3. Telihold - A Holdat teljesen megvilágítja a Nap a földről nézve, és 180 fokra helyezkedik el a Naptól.
 4. Utolsó negyed (harmadik negyed) - A Hold egy újabb negyed részét tette meg a Föld körüli útnak, és a bal oldalán világít. Ez pontosan az ellentéte az első negyednek.

Mi a különbség a nap és hold óra és a holdfázis karóra között?

A holdfázis kijelzős karórákon olyan komplikáció található, ami követi a Hold változó fázisait. A nap és hold órákon van egy kis számlap, ami nappal a Napot, este pedig a Holdat mutatja.

Habár jó ránézni ezekre a nap és hold órákra, de gyakorlatilag ezek olyanok, mint az összes többi A.M./P.M óra. A holdfázis kijelzős karórák azonban többek, mint egy dizájn darab, ami stílusosan mutatja meg, hogy nappal van, vagy sem.

Az olyan helyeken, mint Dánia ez egy igazán hasznos funkció, hiszen egy szempillantás alatt eltűnik a nap télen. Mindig jó tudni, hogy mikor kellene fenn lennie a Napnak... még ha nem is látszik.

Figyeld meg a különbséget a nap és hold karóra (1) és a holdfázis karóra (2) között.

Hogyan működik a holdfázis kijelzős karóra?

Mielőtt elmerülünk a holdfázis komplikáció mechanikájában, előtte fontos, hogy megértsük azt, hogy mi adja az energiát az óraműnek. Íme egy gyors összefoglaló az óraművekről: Az automatikus karórának a mozgásod biztosítja az energiát. A mechanikus karórákat fel kell húzni a koronával, hogy járjanak. A kvarc óramű pedig elemmel működik.

A kvarc óraművel ellátott holdfázis kijelzős karórák belső működése pontosan be van állítva, így a dolgokat pontosan jeleníti meg. Az automatikus és mechanikus karóráknál ez a folyamat valamivel trükkösebb, mert a Hold helyzetének követéséhez egy rakás fogaskerékre van szükség.

A tipikus holdfázis karóra számlapja mögött egy lemez található, amin 2 azonos hold látható. A lemez 29,5 naponta forog egy teljes ciklust. Ezzel utánozza a Hold Föld körüli pályáját – ami 29 és 1/2 nap alatt ér körbe.

Ezt a korongot egy 59-fogas fogaskerék mozgatja, ami 24 óránként halad egy fokot előre. A számlapnak ez a nagyon enyhe mozgása sok kezdő holdfázis karórát viselőben azt az érzést kelti, hogy nem működik az órája.

Minden lemezen 2 hold található, mert miután letelj egy 29,5 napos holdciklus, utána megjelenik a 2. hold.

Holdciklus = 29,5 nap
59 fog a fogaskeréken = 29,5 x 2

A leggyakoribb holdfázis altárcsa félkör alakú, és 2 dombocska van raja, amit öbölnek is szoktak nevezni... egyértelmű, hogy miért. Ezek jelenítik meg a Föld sziluettjét.

Ha a holdfázisos karórád jól van beállítva, akkor nyomon tudod követni a hold mozgását, ahogyan előbújik a Föld mögül, majd ismét eltűnik a jobb oldalon. Így láthatod, hogy a Hold jön vagy megy (növekvő vagy csökkenő).

Pontosak a holdfázis kijelzős órák?

A legtöbb holdfázisos karóra nem jár örökre pontosan, és kevesebb, mint 3 év alatt kiesik a szinkronból. Ennek az az oka, hogy a holdhónap valójában 29 nap, 12 óra és 44 perc. A gyártási korlátok miatt azonban a fogaskerekek fogai csak egy olyan megközelítő értékre állíthatók be, mint az 59.

Ryan Schmidt, a The Wristwatch Handbook szerzője így fogalmaz: "Mivel a holdciklus pontosan 29,530588853 napig tart, a legegyszerűbb módja a megjelenítésnek, ha két holdképet használunk egy 59-fogú kerékkel, amelynek a fogai egyetlen órával működnek, ami az óra kerekéhez van rögzítve. Ez azt jelenti, hogy a korongon lévő holdak 29,5 naponként haladnak át egyesével a nyíláson. A 0,03 napos különbség miatt a mutató egy nap pontosságot veszít, ha 3 évig stabilan működik."

Ha nem bánod, hogy a komplikációt 3 évente be kell állítani, akkor a holdfázis karóra elég pontos a mindennapos használathoz. Ha viszont a minden harmadik évben előkerülő pontatlanság gondolata is zavar... akkor vegyél egy 135-fogas fogaskerékkel ellátott csillagászati holdfázis órát. De még az extra 76 foggal is meg kell oldani a komplikáció beállítását 122 évente.

A holdfázis komplikációk 2 fajtája

Akár egy klasszikus felhúzható mechanikus karórát, akár zsebórát, vagy akár egy olyat viselsz, aminek a kvarc óraműve elemmel működik, a holdfázis kijelző magára vonzza az irigy barátok és kollégák figyelmét

Kétféle kijelző közül lehet választani – öblös és radiális.

Öblös holdfázis kijelzős óra - A legnépszerűbb holdfázis kijelzős karóráknak öblös kijelzője van. Itt egy félhold alakú nyílás van, aminek a két oldalán lévő dudorok képviselik a Föld sziluettjét.

Holdfázis karóra öblös kijelzővel

Radiális holdfázis kijelzős óra - A radiális holdfázis kijelzős karóránál egy mutató mutat a Hold alakjára. A radiális kijelzőn ez a mutató mozog, nem pedig a Hold képei.

Holdfázis karóra radiális kijelzővel

Hogyan kell beállítani a holdfázis kijelzős karórát

Ahogy várható volt, különböző típusú holdfázis komplikációk vannak, különböző szintű összetettséggel. Mielőtt beállítanád a holdfázis karórádat, lesd meg az alábbi általános tanácsokat az időmérővel kapott utasítások alapján.

 1. Mielőtt beállítanád a holdfázis komplikációt, húzd ki a koronát és tekerd a mutatókat 6:30-hoz. Ez egy elővigyázatosság – abban az esetben, ha helyzetük károsítaná az óraművet a holdfázis beállításakor.
 2. Következőnek, nézd meg az interneten hogyan néz ki jelenleg a Hold a Földről nézve Több elérhető weboldal is van az információ megszerzéséhez… tehát nem szükséges kint ülnöd az utcán és magadtól rájönnöd.
  Fontos tudni, hogy a Hold épp növekszik-e (az újholdtól a teliholdhoz tart – a nyílás bal oldala) vagy csökken (teliholdtól, újholdig – a nyílás jobb oldala).
 3. Ha már tudod a Hold fázisát, mozgasd a lemezt úgy, hogy a telihold látható legyen. Ez az, amikor a Hold az ablak közepén van.
 4. Utána, számold meg hány nap telt el a legutóbbi telihold óta. Forgasd el a koronát, hogy beállítsd a jelenlegi fázist. Általában egy bemetszés egy nap.
 5. Nyomd vissza a koronát a helyére és már készen is vagy.

Hogyan olvasd le a holdfázis kijelző számlapját

Mutasd Ashten Mace holdfázis kijelzős karóra

Utolsó negyed, telihold, első negyed és újhold mutatása

Hogyan olvasd le a Hold korát a holdfázis kijelzős karórán

Amíg az igazi Hold nagyjából 4,5 milliárd éves, egyes holdfázis órák a Hold korát az utolsó újhold óta eltelt napok számaként mérik. A 2 Hold közötti idő 1-29,5 napos lépésekben jelenik meg a számlapon.

Miért vásárolnak az emberek holdfázis kijelzős karórákat?

Teljesen őszintén, van applikáció vagy weboldal sokkal több részletes információval a Hold csökkenését és növekvését illetően. Plusz, bármikor ki tudsz menni a szabadba és felnézni – a Hold nem bújik el. De másfelöl – merjük állítani – a holdfázis kijelzős karórák viselésének legfőbb oka, ahogyan kinéz és a történet, amit elmond a Föld körül keringve csuklódon.

A holdfázis kijelzős óra csak egy része annak a történetnek, amelyet elmond. A Trendhimen, hisszük, hogy minden kiegészítő, melyet viselsz része a történetednek. Az, amit magadnak mesélsz és amit másoknak. Akár egy interjúra öltözöl ki, vagy a tökéletes órát keresed az első randira… amit viselsz, az utazásodhoz tartozik, és a történeted egy olyan része, amely különlegessé teszi.

Új kollekciók

Húzd el a függönyt

A csontváz karórák felfedik a mutatókat mozgató óraművet, mi pedig azt kérdezzük: "miért rejtegették valaha is ezt a gyö...

Az Amager kollekció

Egy nyaklánc sokat elmondhat rólad. De általában egyetlen üzenetet hordoz. Ezek a sokoldalú karkötők és nyakláncok többe...

Védd napszemüveggel szemeid - Tedd színessé az életed

Védd szemeid ezen a nyáron minőségi napszemüvegekkel. A Waykins Thea kollekció - 39 új férfi napszemüveg stílus.

Vízálló karórák zafírüveggel

A sztorid soha nem áll le, akkor miért tenne így a karórád? A 100-méteres vízállósággal, 316L rozsdamentes acéllal és za...

Rozsdamentes sebészeti acél kronográf karórák zafírüveggel

A precíz időméréssel és a legjobb minőségű anyagokkal a Ray kollekció segít, hogy stílusosan mérd az időt.

Waykins összecsukható napszemüvegek + 31 új stílus

Az összecsukható napszemüvegektől a karcálló lencsékig a legújabb napszemüvegeink arra készültek, hogy a mindent tisztán...

Puha, viszketésmentes sálak és beanie sapkák

A lélegző és hőmegtartó anyagnak köszönhetően a Montagna kollekció minden sálja és sapkája tökéletesen alkalmas a tél le...

Karórák, amiknek látod a szívverését

A Dante karóráknak a karod mozgása adja az energiát. Amíg mozogsz, addig jár az óra is. Ne hagyd abba a mozgást!

Összehajtható, utazásra kész táskák városi felfedezőknek

A Dániában tervezett Lazy Bear összehajtható táskákat könnyen megpakolhatod egy utazáskor, és bármilyen kalandra alkalma...

Az összes kollekció

Új cikkek

Hogyan terveztük meg az utazók kollekcióját

Mindannyian szenvedünk a világ felfedezésének vágyától. Ez a fájdalom inspirálta a kalandokhoz készült kiegészítők sorát...

Férfi jegygyűrűk – A tökéletes útmutató

A megfelelő gyűrűméret kiválasztásától a nem tradicionális gyűrűk vásárlásáig, fedezd fel hogyan válaszd ki jegygyűrűdet...

Gyógyító karkötők férfiaknak – Mit jelentenek a drágakövek

Tudd meg, mitől olyan különlegesek a férfi gyógyító drágakő karkötők és hogyan válaszd ki a számodra megfelelőt.

Valentin-napi ajándékok Neki

A dán tervezésű óráktól a gyűrűkig, nyakláncoktól a karkötőkig, találd meg számára a legmegfelelőbb ajándékot idén Valen...

Mi a 24-órás egymutatós karóra és miért van rá szükséged

Fedezd fel hogyan tudod leolvasni az időt és szerelkezz fel egy 24-órás egymutatós karórával és tapasztald meg miért is...

Hogyan tisztítsd & ápold férfi karkötődet

Megválaszoljuk minden kérdésed férfi karkötőd tisztítását és ápolását illetően, a gyöngyökkel való úszástól a rozsdament...

4 kérdés, amit fel kell tenni a csontváz karóra megvásárlása előtt

Ha felteszed magadnak ezt a négy kérdést, az segíteni fog, hogy kiválaszthasd a megfelelő férfi csontváz karórát, illetv...

Hogyan viselj stílusosan egy zsebórát

A zsebóra láncának kiválasztásától annak megtanulásáig, hogy melyik gomblyukat használd, itt megtudhatod, hogy mi a zseb...

Hogyan mosd a beanie sapkád

Tanuld meg a beanie sapka kézi mosását ezzel a könnyen követhető útmutatóval és képekkel.

Az összes cikk
Vissza
Elfelejtettem a jelszavam

Küldtünk neked egy e-mailt! Hamarosan bejelentkezhetsz!

Hoppá! Az e-mail címedre is szükségünk lenneÉrvénytelen e-mail címet adtál meg