Spórolj 20%-ot minden napszemüvegen

Spórolj 20%-ot minden napszemüvegen

365 napos visszaküldés - kérdés nélkül!
Szállítási költség 1 000 Ft - ingyenes 11 700 Ft felett-
Kapcsolat

Mi az a holdfázis kijelzős karóra és hogyan kell beállítani

Tanuld meg, hogyan kell leolvasni és beállítani a világ egyik legrégebbi karóra komplikációját. A Hold fázisainak kijelzésétől, a korának elmondásáig, amit a holdfázis kijelzős karóra csinál, az csak egy része a történetnek.

Az árapályt figyelő szörfösöktől, a teliholdkor vérfarkasokra vadászó falusiakig az életünk kapcsolatban áll a 4,53 milliárd éves sziklával, ami a bolygónk körül kering. Még akkor is, ha se nem szörfözünk, se nem a középkorban élünk.

Lehet, hogy a Nap indítja a napokat, de a Hold adja az alapját a hónapoknak.

A történelem során a Hold, Föld körüli keringése szerint ütemeztük már az ünnepeket, a termések bearatását, de még a fizetéseket is.

Csak kérdezd meg a három bölcs férfit... van valami titokzatos az éjszakai égboltban. lenyűgöző, ahogyan kapcsolódott hozzánk a történelem során. Egy holdfázis kijelzős karórával ez a kapcsolat a sztorid része lehet.

Az Antiküthérától – egy ókori görög naprendszer modell – a reneszánsz templomokig, a holdfázis komplikáció kiállta az idő próbáját, és így lett a legrégebbi óra komplikáció.

1 Mi az a holdfázis kijelzős karóra és hogyan kell beállítani1.1 Mi az a holdfázis kijelzős karóra?1.2 Hogyan működik a holdfázis kijelzős karóra?1.3 A holdfázis komplikációk 2 fajtája1.4 Hogyan kell beállítani a holdfázis kijelzős karórát1.5 Miért vásárolnak az emberek holdfázis kijelzős karórákat?

Mi az a holdfázis kijelzős karóra?

A holdfázis kijelzős karóra egy időmérő, ami egy kis lyukon keresztül megmutatja a Hold különböző fázisait. A kis rekeszen (nyíláson) keresztül láthatod a Hold aktuális állását úgy, hogy nem kell kimenned éjszaka az eget vizsgálni.

A karóra a Hold alakjáról kapta a nevét, amikor a föld körül kering. Ezeket a fázisokat – a Hold napsütötte alakjai a földről nézve – nevezzük holdfázisoknak.

A Hold alakja fokozatosan változik a hónap folyamán, miközben kering a föld körül, ami a Nap körül halad körbe. A rekesz elrejti a Holdnak azt a részét, ami nem látható 29,5 napos holdciklus alatt.

Ha már nem emlékeznél arra, amit környezetismeretből tanultál a suliban, akkor eláruljuk, hogy a Holdat csak akkor láthatjuk, ha a Nap rásüt. Amikor a Hold a Föld és a Nap között van (újhold), akkor nem láthatjuk. Azonban, amikor a Hold a Föld mögött van (tehát a bolygónk a Nap és a Föld között helyezkedik el), akkor látjuk megvilágítva. Ezt hívják teliholdnak.

A holdfázis kijelzős karórák 4-et jelenítenek meg a 8 holdfázis közül.

  1. Újhold - A Hold a Föld és Nap között van, és a Hold felénk néző oldala nem kap közvetlen napfényt – A Földről visszaverődő fény világítja meg.
  2. Első negyed - A Hold nagyjából az egy negyedét tette meg a Föld körüli útnak, és 90 fokos távolságra van a Naptól. A jobb oldalon félig meg van világítva a Földről nézve.
  3. Telihold - A Holdat teljesen megvilágítja a Nap a földről nézve, és 180 fokra helyezkedik el a Naptól.
  4. Utolsó negyed (harmadik negyed) - A Hold egy újabb negyed részét tette meg a Föld körüli útnak, és a bal oldalán világít. Ez pontosan az ellentéte az első negyednek.

Mi a különbség a nap és hold óra és a holdfázis karóra között?

A holdfázis kijelzős karórákon olyan komplikáció található, ami követi a Hold változó fázisait. A nap és hold órákon van egy kis számlap, ami nappal a Napot, este pedig a Holdat mutatja.

Habár jó ránézni ezekre a nap és hold órákra, de gyakorlatilag ezek olyanok, mint az összes többi A.M./P.M óra. A holdfázis kijelzős karórák azonban többek, mint egy dizájn darab, ami stílusosan mutatja meg, hogy nappal van, vagy sem.

Az olyan helyeken, mint Dánia ez egy igazán hasznos funkció, hiszen egy szempillantás alatt eltűnik a nap télen. Mindig jó tudni, hogy mikor kellene fenn lennie a Napnak... még ha nem is látszik.

Figyeld meg a különbséget a nap és hold karóra (1) és a holdfázis karóra (2) között.

Hogyan működik a holdfázis kijelzős karóra?

Mielőtt elmerülünk a holdfázis komplikáció mechanikájában, előtte fontos, hogy megértsük azt, hogy mi adja az energiát az óraműnek. Íme egy gyors összefoglaló az óraművekről: Az automatikus karórának a mozgásod biztosítja az energiát. A mechanikus karórákat fel kell húzni a koronával, hogy járjanak. A kvarc óramű pedig elemmel működik.

A kvarc óraművel ellátott holdfázis kijelzős karórák belső működése pontosan be van állítva, így a dolgokat pontosan jeleníti meg. Az automatikus és mechanikus karóráknál ez a folyamat valamivel trükkösebb, mert a Hold helyzetének követéséhez egy rakás fogaskerékre van szükség.

A tipikus holdfázis karóra számlapja mögött egy lemez található, amin 2 azonos hold látható. A lemez 29,5 naponta forog egy teljes ciklust. Ezzel utánozza a Hold Föld körüli pályáját – ami 29 és 1/2 nap alatt ér körbe.

Ezt a korongot egy 59-fogas fogaskerék mozgatja, ami 24 óránként halad egy fokot előre. A számlapnak ez a nagyon enyhe mozgása sok kezdő holdfázis karórát viselőben azt az érzést kelti, hogy nem működik az órája.

Minden lemezen 2 hold található, mert miután letelj egy 29,5 napos holdciklus, utána megjelenik a 2. hold.

Holdciklus = 29,5 nap

59 fog a fogaskeréken = 29,5 x 2

A leggyakoribb holdfázis altárcsa félkör alakú, és 2 dombocska van raja, amit öbölnek is szoktak nevezni... egyértelmű, hogy miért. Ezek jelenítik meg a Föld sziluettjét.

Ha a holdfázisos karórád jól van beállítva, akkor nyomon tudod követni a hold mozgását, ahogyan előbújik a Föld mögül, majd ismét eltűnik a jobb oldalon. Így láthatod, hogy a Hold jön vagy megy (növekvő vagy csökkenő).

Pontosak a holdfázis kijelzős órák?

A legtöbb holdfázisos karóra nem jár örökre pontosan, és kevesebb, mint 3 év alatt kiesik a szinkronból. Ennek az az oka, hogy a holdhónap valójában 29 nap, 12 óra és 44 perc. A gyártási korlátok miatt azonban a fogaskerekek fogai csak egy olyan megközelítő értékre állíthatók be, mint az 59.

Ryan Schmidt, a The Wristwatch Handbook szerzője így fogalmaz: "Mivel a holdciklus pontosan 29,530588853 napig tart, a legegyszerűbb módja a megjelenítésnek, ha két holdképet használunk egy 59-fogú kerékkel, amelynek a fogai egyetlen órával működnek, ami az óra kerekéhez van rögzítve. Ez azt jelenti, hogy a korongon lévő holdak 29,5 naponként haladnak át egyesével a nyíláson. A 0,03 napos különbség miatt a mutató egy nap pontosságot veszít, ha 3 évig stabilan működik."

Ha nem bánod, hogy a komplikációt 3 évente be kell állítani, akkor a holdfázis karóra elég pontos a mindennapos használathoz. Ha viszont a minden harmadik évben előkerülő pontatlanság gondolata is zavar... akkor vegyél egy 135-fogas fogaskerékkel ellátott csillagászati holdfázis órát. De még az extra 76 foggal is meg kell oldani a komplikáció beállítását 122 évente.

A holdfázis komplikációk 2 fajtája

Akár egy klasszikus felhúzható mechanikus karórát, akár zsebórát, vagy akár egy olyat viselsz, aminek a kvarc óraműve elemmel működik, a holdfázis kijelző magára vonzza az irigy barátok és kollégák figyelmét

Kétféle kijelző közül lehet választani – öblös és radiális.

Öblös holdfázis kijelzős óra - A legnépszerűbb holdfázis kijelzős karóráknak öblös kijelzője van. Itt egy félhold alakú nyílás van, aminek a két oldalán lévő dudorok képviselik a Föld sziluettjét.

Holdfázis karóra öblös kijelzővel

Radiális holdfázis kijelzős óra - A radiális holdfázis kijelzős karóránál egy mutató mutat a Hold alakjára. A radiális kijelzőn ez a mutató mozog, nem pedig a Hold képei.

Holdfázis karóra radiális kijelzővel

Hogyan kell beállítani a holdfázis kijelzős karórát

Ahogy várható volt, különböző típusú holdfázis komplikációk vannak, különböző szintű összetettséggel. Mielőtt beállítanád a holdfázis karórádat, lesd meg az alábbi általános tanácsokat az időmérővel kapott utasítások alapján.

  1. Mielőtt beállítanád a holdfázis komplikációt, húzd ki a koronát és tekerd a mutatókat 6:30-hoz. Ez egy elővigyázatosság – abban az esetben, ha helyzetük károsítaná az óraművet a holdfázis beállításakor.
  2. Következőnek, nézd meg az interneten
    hogyan néz ki jelenleg a Hold a Földről nézve Több elérhető weboldal is van az információ megszerzéséhez… tehát nem szükséges kint ülnöd az utcán és magadtól rájönnöd.
    Fontos tudni, hogy a Hold épp növekszik-e (az újholdtól a teliholdhoz tart – a nyílás bal oldala) vagy csökken (teliholdtól, újholdig – a nyílás jobb oldala).
  3. Ha már tudod a Hold fázisát, mozgasd a lemezt úgy, hogy a telihold látható legyen. Ez az, amikor a Hold az ablak közepén van.
  4. Utána, számold meg hány nap telt el a legutóbbi telihold óta. Forgasd el a koronát, hogy beállítsd a jelenlegi fázist. Általában egy bemetszés egy nap.
  5. Nyomd vissza a koronát a helyére és már készen is vagy.

Hogyan olvasd le a holdfázis kijelző számlapját

Utolsó negyed, telihold, első negyed és újhold mutatása

Hogyan olvasd le a Hold korát a holdfázis kijelzős karórán

Amíg az igazi Hold nagyjából 4,5 milliárd éves, egyes holdfázis órák a Hold korát az utolsó újhold óta eltelt napok számaként mérik. A 2 Hold közötti idő 1-29,5 napos lépésekben jelenik meg a számlapon.

Miért vásárolnak az emberek holdfázis kijelzős karórákat?

Teljesen őszintén, van applikáció vagy weboldal sokkal több részletes információval a Hold csökkenését és növekvését illetően. Plusz, bármikor ki tudsz menni a szabadba és felnézni – a Hold nem bújik el. De másfelöl – merjük állítani – a holdfázis kijelzős karórák viselésének legfőbb oka, ahogyan kinéz és a történet, amit elmond a Föld körül keringve csuklódon.

A holdfázis kijelzős óra csak egy része annak a történetnek, amelyet elmond. A Trendhimen, hisszük, hogy minden kiegészítő, melyet viselsz része a történetednek. Az, amit magadnak mesélsz és amit másoknak. Akár egy interjúra öltözöl ki, vagy a tökéletes órát keresed az első randira… amit viselsz, az utazásodhoz tartozik, és a történeted egy olyan része, amely különlegessé teszi.