Spórolj 20%-ot minden napszemüvegen

Spórolj 20%-ot minden napszemüvegen

365 napos visszaküldés - kérdés nélkül!
Szállítási költség 1 000 Ft - ingyenes 17 700 Ft felett-
Kapcsolat

Hogyan növessz neked megfelelő szakállat?

Összegyűjtöttünk minden tippet, trükköt és terméket, amire szükséged lesz a puha, tömött és egészséges szakáll növesztéséhez. Akár az első borostádat növeszted, akár egy vérbeli viking vagy, nem árt, ha tudod, hogy illik-e az arcformádhoz.

There’s no doubt about it. Beards are in!

Men have always sported beards. In historical terms, being clean-shaven is the trend. A clean shave has been popular in the West since the Victorian era, but the last 10 years has seen a resurgence in the number of bearded gents walking around.

Every man at one point in his life should try growing out his beard. It may look bad, or not come out well, but there’s only one way to know for sure – grow it.

And the reasons to grow a beard go beyond mere curiosity.

Men’s facial hair has developed over time to have innate evolutionary and social perception value that includes:

  • Being a sign of health and fitness
  • Showing you’re of sexual age and capability (you don’t want them thinking otherwise)
  • Signaling to ‘competitors’ you’re at the peak of maturation, aka aggressive and ready to battle (badass in the literal sense)

So while manliness has become a buzzword, bad word, and all-round matter of opinion. From a biological standpoint, there’s not a shred of doubt – beards are manly and instantly show it off.

The Evolution and Human Behaviour Journal found that between fully bearded, moustached, goateed and clean-shaven men, women rated the bearded bros as most attractive.

But not just most attractive.

The women rated full beards as more masculine, mature, good-looking, dominant, self-confident, courageous, liberal, nonconforming and industrious. Not a bad list of qualities to be associated with.

And for those worried about having a beard at work, know that a well-groomed, well-cared-for beard looks just as clean and professional as your clean-cut colleague.

The only thing left now is to actually grow one.

1 Hogyan növessz neked megfelelő szakállat?1.1 Milyen szakállam legyen?1.2 A megfelelő szakáll kiválasztása arcformádhoz1.3 Hogyan növeszd ki a szakállad először?1.4 Segítsd szakállad a megfelelő kezdéssel1.5 Ti kérdeztétek – mi válaszolunk

Milyen szakállam legyen?

Bár szakállad egyedi, legyen egy elképzelés a fejedben, amit megcélzol. A szakállnövesztés türelemjáték. Egy ügyetlen mozdulat az ollóval hetekre vagy akár hónapokra is elronthatja a helyzetet, szóval ne csak úgy csináld.

Akár csak borostát, akár egy teljes Gandalf-szakállat akarsz kinöveszteni, olyan szakállra törekedj, ami illik az arcformádhoz, és kiemeli. Ne olyanra, ami csak szimplán követi arcod vonalait, ugyanazon a hosszon.

Az arcformán kívül még néhány dolgot figyelembe kell venned a stílus kiválasztásakor.

  • Hossz – Milyen hosszú szakállat szeretnél? Ezt befolyásolhatja egyedi stílusod, valamint társadalmi/szakmai helyzeted.
  • Foltok – Mindannyiunknak egyedi a szakállfedése. Az, hogy hol és mekkora részen vannak kopasz foltjaid, segítenek meghatározni, hogy melyik stílus lesz a számodra megfelelő.
  • Sűrűség – Ennek genetikai eredete van, néhány srác egyszerűen képtelen dús és tömött szakállat növeszteni, hiába próbálkozik.

A megfelelő szakáll kiválasztása arcformádhoz

Ha mindenhol egyforma hosszúságú szakállad, nem használod ki a lehetőségeket. Az a lényeg, hogy arcod és szakállad csapattárs legyen a sima és szimmetrikus megjelenésért.

Íme néhány tipp, hogyan érheted ezt el az arcformád alapján.

Ovális arc

An oval face is a middle ground between other face shapes and generally the most appealing.

If this applies to you, you’re lucky and most beard shapes will suit you well.

Szögletes arc

Az álladon hosszabbra, oldalt pedig rövidebbre növeszd szakállad. Egy hosszú, keskeny szakáll hosszítani fogja arcod anélkül, hogy szélesítené.

Ahogy kinő, formázd lekerekített, ovális formára, hogy szép kontrasztot alkosson a szögletes csontozatoddal.

Kerek arc

Similar to square faces, you’ll want to grow a beard that’s longer on the chin than on the sides.

Round faces tend to be as long as they are wide. A more angular beard (not too sharp) will complement nicely.

Téglalap alakú arc

Mivel az arcod hosszabb, mint amilyen széles, arányosabbá kell tenned a szakálladat, hogy oldalt teltebb legyen, mint az álladon.

Ez szélesebbé teszi keskeny arcod.

Háromszög alakú arc

Egy háromszög alakú arccal trükközni kell egy előnyös szakáll kialakításához, mivel állkapcsod már alapból szélesebb homlokodnál.

A legkönnyebb opció, ha röviden tartod szakállad.

Egy másik lehetőség olyan szakállat növeszteni, amely oldalt hosszabb, mint az állon, valamint befelé kell formázni, hogy ovális hatást keltsen.

Gyémánt alakú arc

A háromszög arcformához hasonlóan nehéz egy gyémánt alakú arcformát szakállal egyensúlyozni.

Olyan szakállra lesz szükséged, ami az állnál hosszabb, mint az oldalaknál. Nagyon szögletes arccsont esetén olyan szakállra lesz szükséged, ami a állon enyhén rövidebb, mint a többi részen, hogy lekerekített végeredményt érj el.

Hogyan növeszd ki a szakállad először?

Arcformád és az egyéb tényezők alapján, kiválasztottál egy célt.

De hogyan is kezdj neki?

Nem egy atomfizika. Hogy elkezdj szakállat növeszteni, hagyd abba a borotválkozást

Hogyan növeszd gyorsabban arcszőrzeted? Az, hogy milyen gyorsan és mennyire dús szakálla nő valakinek, embere válogatja. Először hagyd, hogy kinőjön szakállad, mielőtt bármit is kezdenél vele.

Ha hagyod, hogy a szakállad megnőjön, az megmutatja természetes formáját és feltárja a szakállad esetleges sajátosságait. Innen tudhatod, hogyan formálhatod a legelőnyösebben, ha már abba a fázisba értél.

Szakállad dússágától függően, nehéz lehet ezt az időszakot átvészelni – a vékony, ritkás szakáll kezdetben rosszul néz ki.

Ezen a szakaszon nyaralás vagy a no-shave november alatt a legegyszerűbb túljutni, mivel minden különösebb feltűnés nélkül növesztheted így szakállad.

Viszkető kezdetek – mit tegyünk a viszkető szakáll ellen?

A viszkető szakáll gyakori probléma a szakállnövesztés elején. A legtöbb férfi esetében ez néhány hét után elmúlik... de tovább is eltarthat, ha érzékeny a bőröd.

Sok férfi sosem jut túl ezen a szakaszon, akárhányszor is próbál szakállat növeszteni. Az egyik leggyakoribb ok, amiért a férfiak néhány hét után inkább megborotválkoznak, hogy nem bírják elviselni a viszketést, ahogy a tompára borotvált, kemény végű, durva borosta átnő a bőrön.

Ha túljutsz ezen a szakaszon, a szőr jelentős mértékben megpuhul, és elmúlik a viszketés.

Ha mégsem, vagy ha a későbbiekben visszatér, az nem a szakállal, hanem bőrszárazsággal vagy egyéb bőrproblémákkal indokolható. A megfelelő ápolási rutin segítségével a bőr puha és hidratált marad.

Mikor vágj a szakálladból?

Bár az általános formát a borbélyra és az ő szaktudására kell bíznod, van néhány dolog, amit otthon is megtehetsz.

Az egyik a bajuszvonalad vágása, hogy a szád felett maradjon.

A másik a nyakad és arcod felső részének borotválása, hogy egyértelmű maradjon szakállad vonala.

Kattints ide, ha többet szeretnél megtudni bajuszod és szakállad igazításáról.

Szakáll és edzés

A szakállnövesztés egyik leginkább figyelmen kívül hagyott szempontja az általános egészségi állapotunk. Bár ez nem egy fitneszcikk, 4 alapvető részletre kell odafigyelned az optimális szakállnövekedés érdekében – alvás, hidratálás, táplálkozás és tesztoszteron.

Alvás Az alváshiánytól nemcsak rémesen fogod magad érezni, de megugrik tőle a kortizolszinted (stresszhormon), ami káros a hajadra és a szakálladra nézve.

A pontos alvásigény változó, de általában 7–9 óra, életkortól, fittségtől és attól függően, hogy mennyire szereted a szakállad.

Hidratálás Az első lépés, hogy egészséges, puha, hidratált szakállad legyen: gondoskodj róla, hogy te magad is hidratált legyél!

Rengeteg aranyszabály van rá, hogy mennyi vizet kell inni, de ezek mind eléggé önkényesek, és számtalan tényezőtől függnek. A lényeg, hogy a vizelet tiszta legyen, és ne kelljen 5 percenként a vécére szaladgálni.

Táplálkozás Minden rossz mellé, amiről már hallottál, a cukor és a gyorskaja gyengíti a hajat is. Ez nemcsak azt eredményezi, hogy a szakállad nagyobb valószínűséggel lesz töredezett, de megfosztja a természetes fényétől és simaságától is.

A jó általános táplálkozáson túl bizonyos vitaminok és ásványi anyagok is kulcsfontosságúak az erős, sűrű szakáll kialakításához.

Bár egyik sem gyorsítja bizonyítottan a növekedést, vagy teszi dúsabbá, hiányuk megnehezíti álomszakálladhoz vezető utad... már ha nem teszi lehetetlenné.

Csak akkor használj étrend-kiegészítőket, ha máshonnan nem jutsz hozzá a tápanyagokhoz. Ideális esetben egy kiegyensúlyozott étrenddel mindenhez hozzájutsz, amire szükséged van (a fehérjét is beleértve, kondisok!) Ha elérted az ajánlott napi adagot, a többlet fölöslegként távozik, vagy akár káros is lehet.

Biotin (B7 vitamin) A bőr egészségéért és a keratintermelésért felelős.

Fogyasztandó ételek: burgonya, mogyoró, dió, zabpehely, árpa.

D-vitamin és vas A D-vitamin és a vas hiánya hajhulláshoz vezet. A biotinhoz hasonlóan az ajánlott mennyiség nem fogja gyorsabban vagy dúsabbra növeszteni a szőreid, de a hiányuk aggodalomra ad okot azoknak, akik szeretnék megtartani hajukat vagy szakállukat.

Fogyasztandó ételek (D-vitamin): zsíros halak (tonhal/makréla), sajt, tojássárgája, egyes D-vitaminnal dúsított élelmiszerek (egyes tejtermékek, narancslé, gabonafélék). Fogyasztandó ételek (vas): szárított gomba, korpa, hajdina, máj, som, kesudió, zab, lencse, földimogyoró.

A-vitamin Az A-vitamin hiánya hajhulláshoz vezethet.

A faggyútermeléshez is elengedhetetlen. Ez az a természetes olaj/zsír, amely a hajban megakadályozza, hogy törékennyé és szárazzá váljon.

Fogyasztandó ételek: sárgarépa, saláta, édesburgonya, tőkehalmájolaj, pulykamáj, pézsmatök.

Tesztoszteron Határozott összefüggés van a magas tesztoszteronszint és a dús haj között. Tinédzserkorban az emelkedő tesztoszteronszint az, ami az arcszőrzet növekedését okozza.

Szerencsére számos természetes módszerrel növelheted a szintjét.

  • Aludj 7–9 órát esténként. Fentebb említettük az alváshiány kortizoltermelésre gyakorolt hatását. A kutatások egyértelműen kimutatták, hogy
    a több alvás több tesztoszteront jelent.
  • Ne éheztesd magad. Lehet, hogy szeretnél leadni néhány kilót, de az alacsony kalóriatartalmú étrendek lassítják a reproduktív rendszert és csökkentik a tesztoszterontermelést.
  • Erőnléti edzés. A súlyemelés, különösen az összetett mozgások, mint a guggolás és a felhúzás, bizonyítottan növelik a tesztoszteronszintet. Növeli az izomtömeget, és zsírégetésre is jó, ami szintén növeli a szintet.

Segítsd szakállad a megfelelő kezdéssel

Ti kérdeztétek – mi válaszolunk

Borotváljam le nyárra a szakállamat?

Sok srác télen kinöveszti a szakállát, aztán leborotválja nyáron, mert fél, hogy megsül alatta.

Tekints pajzsként szakálladra, ne takaróként.

Míg télen védi arcod a hidegtől és a széltől, nyáron ugyanúgy megvédi a naptól... hűvösebb lesz általa, nem melegebb. Mintha állandóan árnyékban lenne arcod.

A szakállolaj használata szakállnövesztéshez jó vagy rossz?

A szakállolaj szakállad legjobb barátja. Elengedhetetlen egy puha és egészséges szakállhoz.

Segíti az olívaolaj a szakállnövekedést?

Az olívaolaj természetes szakállolajként is használható, és számos előnnyel bír a bőr és a haj számára... beleértve a korpásodás megelőzését.

Hátránya, hogy az olívaolaj nem szívódik fel olyan nagy mértékben, ami azt jelenti, hogy benne marad szakálladban, ami zsírosnak tűnhet ha túl sokat használsz belőle.

A legtöbb szakállolaj előnye, hogy gyorsan felszívódnak, így frissnek tűnik szakállad.

Miért viszket a szakállam?

A növekvő szakáll viszkethet, ahogy a durva, kemény borosta először szúrja át a bőrfelszínt.

Ez általában pár hét után elmúlik, de a kezdő férfiaknak kihívást jelenthet.