Napszemüvegek | Vásárolj 2 és spórolj 20%

Napszemüvegek | Vásárolj 2 és spórolj 20%

365 napos visszaküldés - kérdés nélkül!
Szállítási költség 1 000 Ft - ingyenes 17 700 Ft felett-
Kapcsolat

A vizes borotválkozás – A tökéletes útmutató

Egy férfi sem érdemli meg, hogy borotválkozás után kipirosodjon az arcbőre. Ebből, a minden részletre kitérő útmutatóból mindent például megtudhatsz az alapos vizes borotválkozás titkairól. Itt megtalálod majd az általunk ajánlott borotválkozási eszközöket és azt is, hogy hogyan kell megélezni az egyes borotvákat.

Minden férfinak meg kell birkóznia a borotválkozással attól kezdve, hogy beköszönt a pubertáskor. Mutáló hang, serkenő mellszőr, hirtelen érdeklődés a helyes osztálytársak iránt és még az apró pihéktől is kezdenek cikik lenni az arcon. Ez lenne a belépő a férfikorba?

De ez egy csapda!

A borotválkozás valami olyasmi, amit ha elkezdesz, utána minden nap csinálni kell. Soha senki nem ért egyet a módszerekkel és még az iránnyal kapcsolatban sem. Most akkor a szőr növekedésével azonos vagy ellenkező irányba borotváljunk?

Lehet jobb lett volna meghagyni még egy darabig azokat a pihéket a bajszod helyén… De ha már leborotváltad, nos, egyszer ennek is meg kellett történnie. És ha már itt vagyunk, tekintsük át közösen, hogyan kell jól borotválkozni.

A jó hír az, hogy van helyes borotválkozási módszer. A rossz hír viszont, hogy a mutáló hanggal és a félig kinőtt mellszőrrel kapcsolatban mi nem tudunk segíteni.

Egy arcod van, ami az életed végéig veled lesz. Ha megtanulsz helyesen borotválkozni, te is kihozhatod a maximumot belőle! Ezzel a céllal alkottuk meg ezt a borotválkozási útmutatót. Tovább tippek, trükkök, a szakértők apró műhelytitkai lentebb!

1 A vizes borotválkozás – a tökéletes útmutató1.1 Vizes borotválkozás vs. száraz borotválkozás1.2 Borotválkozási eszközök – egy útmutató a legfontosabbakhoz1.3 A szappanhab jelentősége1.4 Miért fontos a szőrzet növésének az iránya?1.5 Hogyan kell használni az önborotvát?1.6 Ti kérdeztétek – mi válaszolunk

Vizes borotválkozás vs. száraz borotválkozás

Minden reggel meg kell birkózunk a nap két legfontosabb döntésével. Elég lesz-e egy csésze kávé a reggelihez illetve, hogy száraz vagy vizes borotválkozást válasszunk?

Mi a vizes borotválkozás?

Vizes borotválkozáskor vizet és borotvaszappant vagy habot használunk, úgy, hogy az arcot egyenletes szappanhab fedje.

Pro érvek a vizes borotválkozás mellett

  • Alaposabb borotválkozás
  • Hámlasztás – A borotvapengével eltávolítod az elhalt hámsejteket az arcbőrödről
  • Hosszabb távon olcsóbb megoldás

Mi a száraz borotválkozás?

Száraz borotválkozáskor nem használunk vizet (nahát!) és egy elektromos borotvakészülékkel távolítjuk el az arcszőrzetet.

Pro érvek a száraz borotválkozás mellett

  • Kíméletes megoldás érzékeny bőrre, a felső hámréteget nem távolítja el az elektromos borotva
  • Kisebb eséllyel nőnek be a szőrszálak, de nagyobb az esély a pirosodásra és bőrirritációra

Bár a száraz borotválkozás gyorsabb, mint a vizes, mi mégis a másodikat ajánljuk.

Mondd, hogy régimódiak vagyunk, de mégis van valami fennkölt a reggeli borotválkozás rituáléjában. Egy idő után a vizes borotválkozás is épp annyira a reggeleid része lesz, mint a bögre kávéd!

Borotválkozási eszközök – Egy útmutató a legfontosabbakhoz

Itt megtanulhatod, hogy hogyan borotválkozz alaposan, hogy milyen eszközökre lesz szükséged, hogy a végén ne pirosodjon ki a bőröd és ne legynek az arcodon apró vágások, kiütések. A borotválkozás egy olyan játék, amiben az ügyességed a megfelelő eszközökkel kombinálva kaphatod meg a legjobb eredményt!

Egyenes borotvák

Mi is az az egyenes borotva/penge, régies nevén borotvakés? Emlékszel a Skyfall film James Bondjára vagy az utoljára Johnny Depp által megformalt Sweeny Todd figurájára? Az a kissé félelmetes eszköz, amit a kezükben tartottak, bizony egy régivágású egyenes borotva volt.

Egy old school egyenes borotvának nincsen párja az alapos borotválás terén! A helyes használatának megtanulásához idő kell, de ha belejössz, olyan sima arcbőröd lesz, ami még soha előtte! Egy jól megválasztott egyenes borotva ráadásul jól is mutat majd a fürdőszobai tükröd alatt.

Egy egyenes borotva előnyei

  • Környezetbarát megoldás – Egy olyan borotva használata, ami nem cserélhető pengés, nem jár hulladékkal. Csak az USA-ban évente 2 milliárd eldobható borotvát dobnak ki. Ennek a sok terméknek a csomagolása is rengeteg hulladékot jelent. Kevesebb szemét, alaposabb borotválás, a bolygó és te is nyersz ezzel!
  • Alaposabb borotválás – A létező legalaposabb borotváláshoz egy egyenes borotván keresztül vezet az út. Ezért használnak ilyet a borbélyüzletekben is.
  • Elérhető ár – Az elérhetőség ezúttal együtt jár a környezet óvásával. Egy jó egyenes borotva egyszeri befektetés, míg pl. a csereborotvás egyenes pengékhez mindig új pótfejet kell venni, egy elektromos borotva a villányszámlád növeli.
  • A borotválkozás élménye – Egy sima és tiszta egyenes borotvás borotválás óvatosság és megfontolt mozdulatok kellenek. Ez az odafigyelést igénylő szertartás hamarosan egy olyan reggeli rituálévá válhat a számodra, aminek éppen a lassúságát fogod a napjaink rohanó világában élvezni! Az eredmény pedig megéri a rászánt időt.

Mire kell odafigyelni egy egyenes borotva vásárlásakor

  • Hogy az használatra készen legyen – Arra mindig ügyelj, hogy csakis használatra kész egyenes borotvát vásárolj. Ez annyit jelent, hogy a pengét szakember úgy élezte, hogy azzal bármikor elkezdhetsz borotválkozni.
  • A súlyra és egyensúlyra – Olyan borotvát válassz, amit biztos kézzel tudsz tartani. Az ideális egyensúly egy egyenes borotvánál az, amikor a nyél és a penge súlya egyforma. A borotva ne legyen neked sem túl könnyű, sem túl nehéz. A lényeg, hogy te irányítsd a borotvát olyan erővel, amivel te akarod mozgatni.
  • A penge szélességére – Az egyenes borotvák pengeszélességét 1/8 hüvelykekben mérik. A leggyakoribb szélesség az 5/8-as, míg a szélesebb pengék 7/8-osak is lehetnek. Egy szélesebb pengét nehezebb lesz mozgatni az orr és az ajkak körül. Kezdőknek egy 5/8-as a jó választás.
  • Az acél fajtájára – A legtöbb minőségi egyenes borotva rozsdamentes vagy szénacél.
  • Mi a rozsdamentes acélból készült borotvákat preferáljuk. Az ilyenek tartósabbak és a penge is tovább megőrzi az élességét.
  • A szénacélból készültek nem tartalmaznak ötvözőanyagnak krómot, nikkelt és molibdéniumot, ezért könnyebben rozsdásodnak. A rozsdamentes acélnél olcsóbbak, az élezésük és fenésük is egyszerűbb. Egy szénacél penge is lehet kellően éles.
  • A penge végének/sarkainak kialakítására – Egyenes penge végének szélei többféle kialakításúak lehetnek. Ezek a Barbers Notch, Spanish Point, French Point és Spike Point néven is ismertek. Mi a a hegyes és a lekerekített végű borotvákkal foglalkozunk többet, mert ezek a leggyakoribbak
  • Egy kezdőnek mindenképpen egy lekerekített végű borotvát érdemes választania. Az egyenes borotva vége ilyenkor egyszerre lekerekített (életlen) és hajlított. Ez a típus használatkor megbocsátóbb, mint egy hegyes végű; gyors irány- és/vagy szögváltásoknál kisebb eséllyel vágod meg magad.
  • Egy szögletes végű borotva
    arcszőrzet, szakáll és oldalszakáll borotválására ideális. Egy ilyen egyenes borotva használatához nagy figyelem, türelem, az arcod vonalainak pontos ismerete és begyakorlott pontosság szükséges.
  • Cserepengés egyenes borotvák – Lehet kapni
    cserélhető pengés egyenes borotvákat, amiket nem fenni vagy élezni. Ha már tompának érzed a pengét, a borotva végén lécő pengetartó egyszerűen behelyezhetsz egy másikat.
    A legtöbb ilyen modell egy egyszerű félbevágott zsilettpengét használ cserepengének. Ezek nem drágák és még mindig kellően alaposak. Viszont a használatukkal több hulladékot termelsz.

*Mire van feltétlen szükség egy egyenes borotva mellé?

  • Fenőszíj vagy fenőkő – Ha nem egy cserepengés modellt választasz, feltétlen szükséged lesz
    egy fenőszíjra vagy egy élesítő/fenőkőre.
  • A fenőszíj egy olyan bőrdarab, ami bikabőrből készült és fenni lehet vele az egyenes borotvát. A hátoldala általában vászonból készült.
  • A fenés az a folyamat, amikor a fém egy részét élesítőkővel eltávolítjuk a pengéről, hogy az élesebb legyen.
    Egy jó pengét fenőkővel évente csak egyszer kell fenni, de ez szakértő kezet feltételez. Ha fenőszíjat használsz, a fenést érdemes a borotválás elött és után is megismételni, főleg akkor, ha sűrű és durva szakállad van.
  • Fenőbőrápoló krém – A szíjas fenést megkönnyítheted azzal, ha veszel hozzá
    ápolókrémet/pasztát. Ennek a használata nem kötelező, sok profi borbély nem is használ ilyet fenéskor.

Önborotvák

Az önborotva vagy biztonsági borotva a pengét és a bőrt óvó, általában két lapból álló védőborítástól kapta a nevét. Egy önborotva lehet egyélű (SE-single edge) vagy kétélű (De-double edge).

A cserepengék általában zsilett típusúak. Egy önborotvához nem kell fenőfelszerelés.

Egy önborotva előnyei:

  • Olcsó ár – Egy önborotva először többe fog kerülni, mint egy cserefejes vagy eldobható borotva a legközelebb szupermarketből, de hosszú távon mindig olcsóbb és környezetbarátabb megoldás az előbb említett fajtáknál.
    Ha egy önborotva pengéjének egyik fele elkopik, az általában még elfordítható a nem használt, élesebb végére. Ugyanezt nem tudod megcsinálni egy eldobható cserefejes borotvával.
  • Érzékeny bőrre ajánlott – A TV-reklámok arról próbálnak minket meggyőzni, hogy egy borotván a több penge egyben simább és alaposabb borotválást is jelent. Ez nemcsak hogy nem igaz, hanem még több bőrirritáció forrása is. Több réteg, a bőrödhöz dörzsölődő fém semmiképpen nem tesz jót a bőrnek.
  • Egy egyélű önborotva használatánál kisebb nyomást kell kifejteni, mint egy cserefejes, többpengés borotvánál. A kisebb nyomás kevesebb terhelést jelent a bőrnek.
  • Mutatósak – Aláírjuk, hogy ez szubjektív, de szerintünk egy önborotva
    egy rozsdamentes acél borotvaállványon minden fürdőszobában jól mutatna!

Mire kell figyelni egy önborotva vásárlásakor

  • Egyélű vagy kétélű? – A legtöbb önborotva ma már kétélű pengés, ugyanis az egyélűeket túl veszélyesnek tartják. Egy megfordítható élű penge tartósabb és költséghatékonyabb is megoldás is az egyélűeknél.
  • A nyélre – Olyan nyelű önborotvát keress, ami kényelmes és kiegyensúlyott érzetet kelt kézben fogva. Általában egy nehezebb nyél jobban irányítható borotvát jelent.
  • A fej típusára – A fej típusát biztonsági redős sáv (az un. fésű) határozza meg. Egy önborotva feje lehet nyitott vagy zárt fésűs kialakítású.
  • A nyitott fésűs kialakításúak kevésbé biztonságosak, mert ezeknél a bőr közelebb kerül a pengével. A zárt fésűsök használata könnyebb és több védelmet is jelentenek a karcolásokkal és a vágásokkal szemben.
  • Egy önborotva feje állat egy, kettő vagy három részből. A komponensek számának nincs a köze a borotválás alaposságához. Az egyrészes fejű, nyitott fésűs és pillangó nyitású borotvákban a legkönnyebb pengét cserélni.
  • Egyenes vagy ferde fej? – Egy átlagos önborotvánál a fej szimmetrikusan áll a nyélhez képest. A ferde fejes borotvák jobban követik a fej formáját és alaposabban vágnak. Az utóbbival könnyebben megvághatod magad, mégis ajánlott az érzékeny bőrűeknek, ugyanis a használatuk ritkán igényel több áthúzást.

Eldobható cserefejes borotvák

Ha valaki felnyit egy férfimagazint, szinte biztos, hogy elékerül egy cserefejes borotvareklámja. A csalogató kifejezések legtöbbször az állítólag alaposabb borotválást jelentő több penge és a nedvesítő/lubrikáló sávok. A cserefejes borotva azért létezik, mert vele kényelmesebb a borotválkozás, ami viszont nem jelent egyben jobb borotválkozási élményt is.

A cserefejes borotváknak a fő előnye, hogy a használatunk gyors és kényelmes. Például egy egyenes borotvával szemben egy eldobható fejes borotvával nagyon nehéz komoly kárt okozni. Sokan meg se fontolják más típusok használatát, annyira ellepnek minket a cserefejes modellek reklámai.

Igen hosszú listája van annak, miért is érdemes mégis felhagyni a használatukkal. Először is, maga a borotva ugyan olcsó, a cserefejek már annyira nem. Átlagosan minden hatodik borotválkozás után fejet kell cserélni, ugyanis az elhalt bőr darabkái, a szőr és a borotvakrém maradványai hamar összegyűlnek a pengék között.

Ráadásul ahogy említettük, a több borotvapengés megoldás minden ellenkező híresztelés ellenére sem jelent egyben alaposabb borotválást is. Soha nem lesz szükséged egy egypengés borotvánál többre, és a többpengés, cserefejes borotvák nem kíméletesek a bőrrel szemben sem.

Önborotva vs. cserefejes borotva

Mi mindenképpen az önborotva pártján állunk, és neked is ezek használatát javasoltjuk. Ha már hajlandó vagy rászánni a borotválkozásra az időt és erőfeszítést, akkor minden egyéb (az eldobható borotvákat leszámítva, na az tényleg a legalja) fajtával jobban jársz, mint a cserefejessel.

Ha neked mégis a gyorsaság a legfontosabb szempont, akkor számodra egy cserefejes borotva a legjobb megoldás. Ez viszont legyen a te döntésed, nem pedig egy agresszív marketinggépezeté.

A minőségi önborotvákat viszont úgy tervezik meg, hogy egyetlen pengével jobb eredményt érhess el, mint egy átlagos többpengés cserefejes borotvával. A kevesebb áthúzás kevesebb bőrirritációt is jelent.

A borotvapamacs

A borotvapamacs vagy borbélykefe egy kis kézi kefe, amiről a benedvesített borotvaszappant vagy krémet vieheted fel szép egyenletesen az arcodra. Egy borotvapamacs a nyélból/markolatból és egy szintetikus/állatszőr pamacsból áll. A markolat jellemzően fém, fa, szaru, esetleg valami szintetikus anyag.

A borotvapamacsok világáról nagyon sokat és részletesen írunk egy különálló útmutatóban. Azt előrebocsátjuk, hogy a kellően dús borotvahab előfeltétete egy jó borotvapamacs.

Kattints ide, ha felkeltettük az érdeklődésed. Itt arról is írunk, miért a valódi borzsörte borotvapamacsok a legjobbak.

A borotvakrémek és borotvaszapapnok

Kiválasztottad a számodra tökéletes borotvát, van már borotvapamacsod is. Amire még szükséged lesz, az a megfelelő 'kenőanyag', amin felhabosítva a bőr felsértése nélkül, simán húzhatod végig majd a pengét. Egy jó minőségű borotvakrém vagy szappan hidratálja is közben a bőrt, ami nyugodt, jobb érzésű bőrt jelent a borotválkozás után

A legegyszerűbb, legkevésbé időigényes időigényes megoldás a borotvakrém. Egy borotvaszappan ránézésre olyan, mint egy fürdéshez való rúdszappan, a felhabosításához a krémhez képest több vízre és dörzsölő mozdulatra lesz szükség.

Hogy a kettő közül melyikből lesz jobb borotvaha, az a krém vagy szappan felvitt rétegének egyenletességéttől, simaságától és a bőrt a pengétől védő 'párnahatásától' függ.

Az illat is fontos. Ha már borotvahab, akkor az legyen szantálfa vagy mentolos illatú. Az aeroszol illata nem okoz semmilyen élményt vagy nem okoz felfrissülést.

Borotválkozótálak, bögrék és kannák

Egy borotválkozótál, bögre vagy kanna a borotvakrém felverésére és felvert hab melegen tartására jó. Jó, ha van, viszont a hab minősége inkább a borotvapamacstól és magától a krémtől függ, mint a táltól vagy bögrétől.

Sok borotvaszappan saját tállal érkezik. Ez általában pont olyan méretű, mint a kapott szappan, ezért a felvert hab sajnos szétfolyhat belőle belőle. Érdemes inkább egy olyan nagyobb edénybe fektetni, amit direkt ilyen célra hoztak létre.

A borotválkozás előtti olaj

Egy ilyen olaj alaposan előkészíti az arcszőrzeted és a bőröd a borotváláshoz. A borotvakrém előtti felvitele azoknak ajánlott, akik vastag, erős szőrzettel áldott meg a sors. Számos kiváló termék van a piacon, mi viszont azt ajánljuk, hogy használj inkább egyszerű, természetes kókuszolajat ugyanerre a célra.

Kókuszolajat szinte bárhol kapni, és neki is megvan az a határsa, hogy jól fellágyítja borotválkozás előtt az arcszőrzetet és a bőrt. Arról nem is beszélve, hogy mennyivel olcsóbban kijössz így, mintha egy márkás borotválkozás előtti olajat vásárolnál.

A használata nagyon egyszerű, egy kis mennyiséget vegyél a tenyeredbe, majd várd meg, míg megolvad. Ezután pedig dörzsöld bele abba a részbe, aminek a borotválására készülsz.

Borotválkozás utánra

Egy after shave szeszt vagy balzsamot nemcsak az illata miatt használunk. Azoknak és érdemes mindig bekenni vele az arcukat borotválkozás után, akiknek kiütésekre, kipirosodásra hajlamos érzékeny bőrűk van.

Az after shave segít eltávolítani azokat a baktériumokat a bőröd spóráiból, amiket a borotva vagy a borotvahab hagyott ott. A legtöbb arcszesznek bőrösszehúzó hatása is van, amitől frissebb és fiatalosabb lesz annak a megjelenése.

A legjobb összetevők, amiket érdemes keresni:

  • Japáni varázsdió
  • Aloe vera
  • Teafa illóolaj

Összetevők, amiket inkább kerülj el:

  • Az alkohol, ami szárítja és irritálhatja a bőrt. Ha after shave, akkor legyen balzsam, nem pedig szesz.

Az after shave-et akkor vidd fel, ha már hideg tiszta vizzel lemostad magadtól a borotvakrém maradékát.

A piperetáska

Nem, egy piperetáska közvetlen nem egy borotválkozási kellék, viszont nagyon hasznos tud lenni a fürdőszobában. Egy jó piperetáskában el kell, hogy férjen az összes borotválkozási és más személyis higiéniai holmid. Egy széthajtott, akasztós piperetáska tartalma könnyű hozzáférhető. A beszerzése utazáshoz és nyaraláshoz is ajánlott.

A szappanhab jelentősége

Az alapos borotválkozás előfeltétele a vastagon felvett szappanhab. Ez egy védőpárnát hoz létre a borotvapenge és az arcod között, ami segít a pengének átjutni az arc egyenetlenségein, elejét veszi a bőrt tépő és húzó hatásoknak.

Kellően vastag szappanhabot egy borotválkozóedénybenvagy bögrében vagy kannában tudsz felverni. Ez mindig jobb megoldás, mintha a habosítást a tenyeredben vagy közvetlen az arcodon csinálnád.

A borotválkozóedény használatát lentebb hét lépésben foglaltuk össze.

Szappanhab előkészítése borotválozóedényben, borotvaszappanból

  1. Először töltsd meg a borotválkozóedényt meleg vízzel.
  2. Áztasd a borotvapamacsot a vízben egy-két percig, hogy a sörték felpuhuljanak.
  3. Nyomd ki a pamacsból a vizet. Rázd is meg párszor, hogy minél jobban kijöjjön belőle a víz.
  4. Most öntsd ki a vizet az edényből.
  5. Cseppents néhány csepp vizet a borotvaszappanra, hogy az felpuhuljon. Fogd a pamacsot és forgasd meg azt a szappannon, hogy elkezdődjön felverődni a szappanhab.
  6. Ha szükséges, adj még hozzá néhány csepp vizet.
  7. Mosd fogd a szappanos pamacsot, és kezdj el vele körözni az edényben, hogy kialakuljon a kellően sűrű szappanhab. Ez a folyamat kb. 30 mp-ig tarthat.

Szappanhab előkészítése borotvakrémből

  1. Tölts meg egy borotválkozóedényt meleg vízzel.
  2. Áztasd a borotvapamacsot egy-két percig a vízben, hogy a sörték felpuhuljanak.
  3. Nyomd ki a pamacsból a vizet. Rázd is meg párszor, hogy minél jobban kijöjjön belőle a víz.
  4. Öntsd ki az edényből a vizet, majd nyomj egy mandulaméretű mennyiséget a krémből az edénybe.
  5. A pamaccsal gyors köröző mozdulatokkal verd fel a habot. Ez a folyamat néhány percig is eltarthat.
  6. Ha túl sűrűnek érzed a szappanhabot, adagolj hozzá cseppenként vizet.
  7. A szappanhab akkor van kész, ha felvert hab nem folyik szét és ha nem buborékos.

Hogyan vihetem fel a szappanhabot borotvapamacs nélkül?

  1. Nedvesítsd be az arcodl
  2. Nyomd kis mennyiségű borotvakrémet a két tenyeredre.
  3. A krémet körkörös mozdulatokkal dörzsöld az orcáidra.

Az eredmény nem lesz olyan hatékony és kellemes, mint a borotvapamacsos megoldás, de egynek elmegy.

Milyen a jól felvert szappanhab?

A jól felvert szappanhab tulajdonságai

  • Nem buborékos
  • Könnyen megtapad a borotvapamacson
  • Felverve nem veszít az állagából
  • Egyenletesen lehet felvinni az arcbőrbe
  • Száradás és elpárolgás nélkül huzamosabb ideig az arcon marad

Az ideális szappanhab krémes, joghurtos álagú. A borotvapenge az ilyen síkosító felülettel érintkezve könnyedik siklik tovább az arcon.

Ha eleinte túl sűrűnek vagy száraznak tűnik a szappanhab, ezen könnyű segíteni. Csak adagolj hozzá cseppenként vizet, miközben kevered a borotvapamaccsal.

Mi van, ha túl sűrű, száraz a szappanhab?

  • A nem eléggé nedves szappanhabot nehezebb felvinni egyenletesen a kívánt felületre.
  • A borotválkozás kényelmetlenebb, nem olyan sima.
  • Egy túl ragacsos habban a penge nem vág olyan tisztán.
  • Száraz, irritált bőr lehet a következménye.

A túl túl száraz szappanhab sűrű és ragados. Akkor történik ilyen, ha a pamacs elég nem tud elég vizzel dolgozni, hogy kellően felverje a szappant vagy krémet.

Miről ismerhető fel a túl híg szappanhab?

  • A hab elterül, nincsenek csúcsai
  • Nagy buborékok
  • A túl híg habbal nagyobb a vágások és karcolások esélye
  • Megnőtt bőrérzékenység és irritáció, mivel a túl híg szappanhab nem tudja eléggé fékezni a penge mechanikus hatásait a bőrre.

Kezdő borotválkozók gyakran esnek abba a hibába, hogy túl híg szappanhabot készítenek. Ez azonban könnyen kivédhető azzal, ha egy darabig tovább keverjük a krémet vagy szappant a borotválkozóedényben, vagy hozzáadunk még egy keveset.

Még néhány tipp a tökéletes állagú szappanhabhoz

A buborékok jelenléte a szappanhabban annak jele, hogy az még túl híg. Ha ez áll fenn, nyugodhatsz hozzáadhatsz még a borotvakrémből vagy szappanból. Addig folytast a felverést, amíg a kívánt állag elő nem áll. A felverés szükséges ideje általában egy-két perc, ennél kevesebbet ne szánj rá te sem.

Ha viszont túl sűrű lett a hab, néhány csepp hozzáadásával és további kevergetéssel elérheted a kívánt állagot. Ha felvert hab "csúcsos" vagyis réteges, nem folyik ismét szét, az annak jele, hogy készen vagy.

Miért fontos a szőrzet növésének az iránya?

Borotválkozás előtt fontos megállapítani az arcszőrzet növésének az irányát

A tenyereddel próbáld meg kitapintani, hogy a te arcszőrzeted milyen irányban nő. Ha a tapintás sima, növésirányban vagy, ha érdes, akkor ellenkezőben. A borotválozást növésirányban érdemes kezdeni, majd a pengével legalább egyszer növésirányal szemben is alaposan végig kell menni a kívánt felületen. De ez nem egy mindenkire érvényes szabály.

A tipikus szőrzetnövekedés

Borotválkozzunk tehát szőrrel szemben? A legtöbb férfi, aki ezt kipróbálja, általávban úgy találja, hogy így alaposabb a borotválkozás. Ebben igazuk is van, de ez a módszer több bőrirritáció és sérülés forrása is egyben.

A szőrrel szembeni borotválás lentről vágja el a szőrszálat. A penge végig szorosan érintkezik a bőrrel. Ahogy a szőrszál elvágódik, a megmaradt alsó része visszahúzódik és a későbbiekben kellemetlenül befelé is nőhet.

A szőr növési irányával egyező borotválás során penge először a szőrszállal, nem a bőrrel érintkezik. Ennél a módszerrel kevesebbet mozog a penge a bőrön, vagy ez bőrkímélőbb módszer az előzőnél.

Ha szőrirányban borotválkozol, elérheted ugyanazt a simaságot, mint a szőrrel szembeni módszerrel, de több áthúzásra lesz szükséged. Ha csak egyszer húzod át a pengét a szőrzeten, valószínűleg borostás maradsz.

Amúgy a szőrrel szembeni borotválás sem különösen veszélyes. A bőrirritáció is megelőzheti a megfelelő borotválkozás előtti és utáni rutin kialakításával. Mindig használj borotvapamacsot a borotvahab felvitelekor, ez megemli a vágásra és szőrszálakat és segít eltávolítani az elhalt bőrt. Cserefejes borotva helyett használj inkább önborotvát, vagy ami még jobb, egyenes pengét.

Hogyan kell használni az önborotvát?

Ígérjük, elég lesz egyszer kipróbálnod egy jó önborotvát, és soha többá rá se nézel a cserefejes/eldobható borotvákra. Alant listáztuk azokat a tippeket-trükköket, amik által az önborotvás borotválkozás nyűgből élménnyé válik.

  • Zuhanyzás borotválás előtt. Egy meleg zuhany megnyitja a bőr spóráit és megpuhítja a testszőrzetet. Ha nincs időd zuhanyra, mosd meg meleg vizzel az arcod, vagy legalább tarts egy meleg vizes törülközőt pár percig a borotválandó felülethez. A forró vizzel viszont már vigyázni kell, mert az már lemossa a bőrről annak a természetes olajait.
  • Áztasd be a pamacsot. Zuhanyzás vagy az arcod előkészítése közben tartsd meleg vízben beáztatva a
    borotvapamacsod. A víz ne legyen forró, mert attól megduzzadnak a pamacs sörtéi, sőt, megolvadhat a sörtéket összefogó ragasztóanyaag is.
  • Használj borotválkozás előtti kondicionáló olajat. Néhány csepp borotválkozóolaj kellően síkosítja és védi a bőrt attól a fizikai behatástól, amit egy fémpenge jelent. A kókuszolaj egy egyszerű és olcsó megoldás, ami nem akadályozza a pengét.
  • Csepegtess pár csepp olajat a borotvapamacsra és vidd el fazt az arcodra. Ne legyen túl sok az olaj, de az egy vékony rétegben fedje le a borotválandó felületet.
  • Készítsd el és vidd fel a borotvaszappant. A tökéletesre felvert borotvaszappan állaga, mint a joghurté, és nincsenek benne buborékok. A szappant a pamaccsal vidd fel az arcra. A felvitel gyors, körkörös mozdulatokkal történjen - ez felállítja a vágáshoz a szárszálakat. A művelet legyen könnyed, érzésre olyan, mintha festenél.
  • A
    The Dashthis a Trendhim kedvenc borbélyüzlete Dániában. Az itt dolgozó szakemberek azt ajánlják, hogy több időt, akár 2-3 percet is tölts el az előkészítéssel az állad alatt, a nyaknál. Ennél a résznél hajlamosabbak a szőrszálak befelé nőni. Az extra eltöltött idő magánál a borotválásnál fog kifizetődni!
  • Borotválkozz! A szabad kezeddel húzd szét a bőröd, hogy a ráncok és apróbb vonalak körül is egyenletesen tudj borotválni. Azért legyél óvatos, ne húzd nagyon erősen a bőröd (tehát ne fájjon, amit csinálsz).
    Ha túl erősen húzod a bőröd, nagyobb eséllyel nőnek majd befelé a szőrszálaid.
  • Apróbb húzásokat használj (nagyjából 50 mm hosszúakat minden alkalommal), könnyed nyomással. A nyomással természetesen azt akarod elérni, hogy a szőrszálakat elvágja a borotva éle. Ha túl erősen nyomod le a borotvát, azzal bőrirritációt okozhatsz. Próbáld meg 30 fokos szögben tartani a pengét az arcodtól. Egy cserefejes vagy eldobható borotva könnyedén követi az arcod vonalatit, egy önborotva ilyet nem tud.
  • Ami a legfontosabb, ha úgy érzed, hogy borotválkozáskor a szőrszálak húzódnak, cseréld le a pengéket. Mindig éles pengéket használj. Egy minőségi penge nagyjából 4-6 alapos borotválkozásra elegendő, de természetesen a másik oldalával is borotválhatsz.
    • Szánj időt a borotválkozásra, mindig alaposan oszlasd el az arcodon a borotvahabot. Ha picit tovább tart a borotválkozás és a szappanhab kezd megszáradni az arcodon, csak kenj fel még többet, de SOHA ne használd a biztonsági borotvád szárazon!
  • Öblítsd le és ismételd meg. Minden 5-6 húzás után öblítsd le meleg vízzel a pengét. Az arcod is mosd meg az első kör borotválkozás után. Puhának és tisztának érzed az arcbőröd? Ha igen, az szuper! Ha nem, akkor ismételd meg az előző lépéseket, az öblítéssel és borotvahabbal kezdve, és próbáld meg újra.
  • A második körben szőrnövekedési iránnyal ellentétesen is borotválkozhatsz. De persze csak akkor, ha ez kényelmes.
  • A végső simítások. Ha elégedett vagy a borotválkozás eredményével, öblítsd le az arcod hideg vízzel, és könnyed mozdulattal szárítsd meg az arcod egy tiszta törölközővel (soha ne legyél túl durva az arcoddal).
    Borotválkozáskor eltávolítod a természetes védőolajokat az arcodról, így érdemes hidratáló aftershave-et vagy
    ápolókémet használni, hogy megóvd az arcbőröd.
  • Ne felejtsd el
    megtisztítani a borotvapamacsot és leöblíteni a borotvapengét. Olyan helyen tartsd a borotválkozási eszközöket, ahol azok meg tudnak száradni a következő használat előtt. Ha két borotválkozás között sok idő telik el, tegyél egy kis ápolóolajat a pengére, mielőtt elteszed a szekrénybe. Így megakadályozhatod, hogy a levegőben levő nedvességtől rozsdásodni kezdjen a borotvapengéd. Ha a penge mégis rozsdás lesz, cseréld le, ilyenkor már ne használd.

A legjobb módszer egy önborotva tartására

Ha közel tartod az arcodhoz a borotvát (az éles végét persze) és túlságosan lenyomod a borotvafejet, könnyedén megvághatod magad vagy kiütések jelenhetnek meg az arcodon. Ha megfelelő irányból tartod a borotvát, a penge könnyedén siklik majd végig az arcodon és szép eredmény érhetsz el borotválkozáskor.

Egy általános szabály, hogy azokat az önborotvákat, aminek rövidebb a szára, három ujjal kell fogni, a hosszabb borotvákat viszont néggyel. A rövidebb borotvákat a borotvafejhez közelebb fogd meg.

Fontos, hogy gyengéden borotválkozz, ne nyomd le túlságosan a borotvát. Ez a legfőbb különbség a biztonsági és az eldobható borotvák között, itt a penge dolgozik majd helyetted. Neked nem kell extra erőt belefeccölni a borotválkozásba.

Ti kérdeztétek – Mi válaszolunk

Hogyan szabadulhatok meg a befelé nőtt szőrszálaktól és hogyam vegyem elejét a növekedésüknek?

Kutatások alapján, amik az International Journal of Cosmetic Sciencenevű tudományos folyóirat hasábjain jelentek meg, megakadályozhatod, hogy a szőrszálak benőjenek, ha követsz egy-két egyszerű lépést:

  • Ha megmosod az arcod borotválkozás előtt, a szőrszálak puhábbak lesznek és kevesebb lesz a valószínűsége annak, hogy benőnek majd.
  • Használj elegendő borotválkozókrémet, hogy kevesebb erőt kelljen kifejtened borotválkozáskor. A bőröd akkor a legboldogabb, amikor nincsen nyomás alatt és amikor a borotva könnyedén siklik rajta!
  • Borotválkozz gyakran, rövidebb vonásokkal, a mindennapos borotválkozás segíti megelőzni a szőrbenövést.
  • Mindig hidratáld a bőröd valami krémmel a borotválkozás után.

Ha már vannak benőtt szőrszálaid, enyhítő érzést nyújthat egy hámlasztó arctisztító folyadék.

Egy hagyományos módszer szerint tegyél egy meleg törölközőt 5-7 percre az arcodra borotválkozás előtt, így kinyílnak a pórusaid és könnyebben kibújnak majd a szőrszálak a bőröd alól.

Hogyan tudom megelőzni, hogy a bőröm kiütéses legyen borotválkozás után? Hogyan szabadulhatok meg ezektől a kiütésektől?

A bőrkiütések kialakulását megakadályozhatod, ha mindig alaposan felkészíted a bőröd a borotválkozásra. Használj tiszta és éles pengét, jó minőségű borotválkozókrémmel.

Ha mégis irritálja az arcod a borotválkozás és apró kis kiütések jelennek meg az arcodon, vigyél fel egy vékony réteg kókuszolajat az arcbőrödre. A kókuszolajnak gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása van és gyakran használják az irritált arcbőr nyugtatására és a kiütések kezelésére.

Jó-e a mindennapos borotválkozás?

Egy férfi arcbőrének nem feltétlen árt a mindennapos borotválkozás. Ha alaposan borotválkozol és mellette gondosan ápolod is a bőröd, akkor nem okozhatod gondot a napi borotválkozás.

Emlékezz, hogy milyen fontos a borotválkozás előtti bőrápolás olajok, a minőségi borotvapamacs, egy kellően éles penge és a megfelelő borotválkozás utáni ápolószerek használata.

Milyen gyakran kell borotválkoznia egy férfiak?

Azok az idők elmúltak, amikor egy borotválkozás több hétre is elegendő volt. Így, hogy felnőttél, olyan gyakran borotválkozz, amilyen gyakran te azt jónak látod. A munkádhoz frissen borotválkozva kell mutatkoznod nap, mint nap? Olyan gyorsan visszanő a borostád, mint egy farkasembernek?

Ha nem szeretnél minden nap borotválkozni, próbáld meg megtalálni a tökéletes egyensúlyt, hogy ne nagyítóval kelljen megkeresni téged a szakállad mögött.

A borotválkozás megnövelheti a szőrszálak számát? Gyorsabban nő majd tőle vissza a szakállam?

Valószínűleg ezt már mind hallottuk egyszer. Az egyik srác a suliban azt mondta, hogy gyorsabban elkezd majd nőni az arcszőröd, ha elkezdesz borotválkozni. Utána pedig hazarohantunk könyörögni apukádnak, hogy tanítson meg borotválkozni.

Az igazság az – hogy a borotválkozástól nem fog gyorsabban vagy erősebben nőni az arcszőröd. Ettől függetlenül lehet, hogy durvábbnak és sötétebbnek érződik majd a szőrzeted, mint borotválkozás előtt, de nem lesznek erősebbek a szőrszálaid, és nem nő majd teljes szakállad sem a gyakori borotválkozástól.

A zuhany alatt vagy a csapnál jobb borotválkozni?

Szerintünk a legjobb, ha a csapnál borotválkozol egy melegvizes fürdő után. Miért? Hát ott a tükör! Plusz jobban tudod tárolni a borotválkozáskor használt kellékeket.

Borotválkozás a csapnál

  • Pro – Könnyedén leöblítheted a borotválkozási kellékeket
  • Kontra – Sok időt igénybevesz, ha mindennap borotválkozol
  • Kontra – Ha nem készíted fel a bőröd megfelelően, kiütések jelenhetnek meg az arcbőrödön.

Borotválkozás a zuhany alatt

  • Pro – A vízgőz kinyitja a pórusaid
  • Kontra – Könnyen lemoshatod a borotvahabot zuhany közben
  • Kontra – A túl sok víztől elcsúszhat a borotvapenge, főleg, ha a borotvahab lemosódik az arcodról
  • Kontra – Hova teszed majd a borotválkozáskor használt eszközöket?!

Hogyan tudok száraz borotválkozásról vizesre váltani?

Örülünk, hogy eljutottál idáig! :-) A száraz borotválkozásról vizesre váltani nagy dolog.

Nagyjából egy hónapba telik, mire a bőröd megszokja az új módszert. Ha úgy döntesz, hogy váltasz, adj időt a bőrödnek, hogy megszokja az új borotválkozási módszert, mielőtt bedobod a törölközőt és visszatérsz a száraz borotválkozáshoz.

Hogyan állíthatjuk meg a vérzést, ha borotválkozáskor megvágjuk magunkat?

Megvágtad magad borotválkozás közben? A legjobbakkal is megesik néha. Tegyük fel, hogy egy apróbb vágás van csak az arcodon és egyik verőered sincsen veszélyben. Ha ez így van, akkor csak kövesd az alábbi néhány egyszerű lépést.

WC-papír használata Mindannyian jól ismerjük ezt a képet – a papír apró darabkái odaragadnak a szegény pasi megvágott arcához és még akkor is rajta maradnak, amikor az már a munkába rohan. De ebből tanulhatunk!

Nyomj egy kis WC-papírt az arcodhoz, hogy elállítsd a vérzés nagyját. Miután befejezted a borotválkozást, öblítsd le az arcod, kenj fel egy kis arcápoló krémet, majd nyomj egy apró WC-papír darabkát a vágáshoz.

Hagyd rajta kicsit (kb. 5 percre), majd vedd le és öblítsd le a helyét tiszta vízzel. Mosd le az odaszáradt vért az arcodról.

Jégkockák Ha kéznél van, tarts oda egy jégkockát a vágásra, hogy elállítsd a vérzést.

Ajakbalzsam Kend be a vágást (tiszta) ajakbalzsammal.

Timsórudacska. A könnyedén használható alumínium-szulfát rúd segít a vérzés csökkentésében és a bőröd pórusainak bezárásában. Az ilyen rúd antibakteriális, így nyugodtan használhatod a seben, az nem fog elfertőződni.