Spórolj 20%-ot minden napszemüvegen

Spórolj 20%-ot minden napszemüvegen

365 napos visszaküldés - kérdés nélkül!
Szállítási költség 1 300 Ft - ingyenes 17 700 Ft felett-
Kapcsolat

Otthoni szakállápolás rutinod: 5 gyors lépésben

Ha azért növesztesz szakállat, mert azt hiszed, hogy kevés karbantartást igényel... gondold át újra. Bár sok munkát igényel, néhány egyszerű lépéssel, a megfelelő sorrendben, pillanatok alatt iriggyé tehetsz másokat.

Legtöbbünk reggelei pilóta üzemmódban történnek – fogmosás, köpés, öblítés. Minden a helyén történik és pontosan tudod mennyi időre van szükséged reggelente.

Majd egy nap elkezdesz szakállat növeszteni és ez az egész rutin felborul. Hogyan hozhatod ki legtöbbet szakálladból anélkül, hogy több időt töltenél a miatta való stresszeléssel? Először szakállolaj és utána balzsam? És egyáltalán mikor kell kifésülni?

Összeállítottunk 5 lépést az otthoni szakállápolási rutinhoz, ami könnyen és egyszerűen követhető. Az eredmények pedig... magukért beszélnek.

1 Otthoni szakállápolás rutinod: 5 gyors lépésben1.1 1. fésüld ki szakállad1.2 2. vágj szakálladból1.3 3. mosd meg szakállad1.4 4. használj szakállolajat és balzsamot1.5 5. fésüld ki és formázd szakállad1.6 Ti kérdeztétek – mi válaszolunk

1. Fésüld ki szakállad

Az első lépés, hogy kifésüld szakállad (szárazon) zuhanyzás előtt.

Használj egy vaddisznószőr borotvapamacsot a hámlasztáshoz és a szőrszálak felszínre hozásához. A legjobb eredmény elérése érdekében, szőrnövéssel megegyező és ellentétes irányba is fésüld át. Ha hajlamos vagy a száraz bőrre és a szakállkorpára, látni fogod, ahogy a sörték hegyén megtelepszik. De ne aggódj... így csak könnyebb lesz kimosni a zuhany alatt.

Ezután, egy puha sörtéjű kefével (lehetőleg gumiból), amely nem irritálja a bőrt, körkörös mozdulatokkal finoman dörzsöld át a szakáll alatti bőrt. Ez serkenti a véráramlást és a szőrtüszőket. Meg amúgy jó érzés.

2. Vágj szakálladból

A második lépés, amit bár nem kell naponta végezni, hogy vágj szakálladból.

Ez nem azt jelenti, hogy az egész szakálladból vágnod kell, csak tartsd frissen megjelenésed, hogy a bajuszvonalad, nyakvonalad és felső orcáid leborotválod.

Ha ideje egész szakálladból vágni – vagy csak nem mered magadnak megcsinálni – keress fel egy borbélyt. Ők képzett művészek, akik csodát képesek művelni szakálladdal.

Ez egyszerűbb lehet zuhanyzás előtt, mivel a nedves szőr hosszabb, mint a száraz. A nedves szőrt lehet, hogy túl vágnád.

Akár ritkítót, akár ollót használsz, győződj meg róla, hogy tiszta és éles. Ha tompa eszközökkel vágod szakállad, az pontosan annyira nem működik, mint hangzik – egy rendezett vágás helyett csak eltöri a szálakat, amitől tovább töredezhetnek.

Bajuszvonal

Először, használj nyírógépet vagy ollót, hogy megszabadulj a nem kívánt szőrszálaktól, különösen az orrod alatt és körül. Valamint... ne légy rest az orrod belsejében lévő szőrszálakat sem lenyírni.

Ezután, fésüld egyenesen le a bajuszod, és távolíts el minden szőrszálat, ami túllóg ajkad vonalán. A hosszabb szőrben megakad az ebéded.

Nyak és orcák

A cél itt nem a nyak és a felső arcvonal megváltoztatása, hanem a szakállon kívüli, nem kívánt szőrszálak eltüntetése.

Készítsd elő arcod, ahogy egy átlagos borotválkozásnál tennéd, de kevesebb termékkel, így láthatod alatta állvonalad.

A legjobb eredmény érdekében, használj egy kétélű önborotvát – a többpengés borotvák hajlamosak az eltömődésre – hogy apró, precíz mozdulatokkal kövesd szakállvonalad. Különösen ügyelj rá, hogy ne vágj bele a szakálladba. Használhatsz elektromos borotvát is, de attól nem lesz olyan sima az arcod.

Nem tudsz semmit tenni, ha belevágtál a szakálladba. Hagyd, hogy visszanőjön a szőr. Nyakvonalad amúgy sem látszik különösebben, és az arcon lévő szőrzet kevésbé sűrű/hosszú, valamint elég gyorsan visszanő.

Hol legyen nyakvonalam?

Ne olyan magasra!

Van egy előnytelen trend, amiben a srácok leborotválják a nyakukon lévő szakáll nagyját, így a többi csak begöndörödik az álluk alá. Ettől úgy nézel ki, mintha tokád lenne.

A megfelelő nyakvonal megtalálásához 2 módszer létezik – helyezd két ujjad az ádámcsutkád fölé. Itt kell a vonalnak véget érnie és szimmetrikusan követnie nyakad ívét.

Vagy húzd be az állad, hogy tokád legyen – szakálladnak a redő felső vonalát kell követnie.

Hol legyen arcvonalam?

Ez a stílusodon múlik. Egy teljes szakáll esetében, érdemes füled közepétől a szádig vágni. Akár egy egyenes vonallal, akár enyhén ívelttel.

3. Mosd meg szakállad

Biztosan vagyunk benne, hogy nem kell neked a higiénia fontosságáról prédikálnunk. Amit talán nem tudsz, hogy szakállad hajlamos rá, hogy koszosabb legyen tested többi részénél, így extra figyelmet igényel.

Hajaddal ellentétben, a szakálladat valószínűleg többször is megérintik a nap folyamán – te magad, miközben az élet nagy rejtelmein merengsz, és a párod is – ami azt jelenti, hogy az ajtókilincsek, autókormányok és klaviatúrák baktériumai, azonnal beleszövődnek az arcszőrzetedbe.

És ne feledkezz meg az ételekről és italokról sem, amik a bajszodra ragadnak, nem számít mennyire vagy óvatos. A taco a legrosszabb.

Használj enyhe, természetes sampont és habosítsd fel. Ügyelj rá, hogy az egész szakállad belepje. Ennél a lépésnél vedd lejjebb a hőfokot langyosra vagy hidegre – a forró víz kiszárítja a bőrt és szakállkorpát okoz.

A károsodás elkerülése végett, finom tapogatással itasd fel szakállad és ne dörzsöld.

Ha hajszárítóval szoktad szárítani, ne használj forró levegőt, mert az a tövéig kiszárítja a szőrszálakat, így szálkásak lesznek és töredezni fognak. A lehető leghidegebb hőfokot használd, vagy törölközővel tapogasd szárazra.

4. Használj szakállolajat és balzsamot

Zuhanyzás után, vidd fel kedvenc szakállolajad vagy szakállbalzsamod és masszírozd bele arcszőrzetedbe.

A sűrű hidratáló krémekkel ellentétben, az olaj elég könnyű hozzá, hogy szakálladon keresztül bevonja a bőröd, így az hidratált és védett lesz.

Ezek a termékek megkötik a nedvességet a szőrön és bőrödet is hidratálják.

Hogyan vidd fel a szakállolajat

Kevesebb olaj kell, mint gondolnád.

Még a leghosszabb szakállra is elég 8-10 csepp. A pumpás kiszerelések esetében, ez körülbelül egy pumpát jelent. Egyéb palackoknál, ez nagyjából 3 ujjbegynyi.

  1. Fedje be az egyik kezed mutató-, középső és gyűrűsujjának begyeit (csak a begyét, ne az egész ujjvéget).
  2. Miután az olaj felkerült ujjhegyeidre, oszlasd el mindkét tenyereden és gyengéden masszírozd bele szakálladba. Próbáld meg a bőrödig masszírozni anélkül, hogy kaparnád.

Hogyan használd a szakállbalzsamot

A balzsam irányba állítja szakállad és segít a formázhatóságban.

  1. Először melegítsd fel tenyereid úgy, hogy összedörzsölöd őket.
  2. Használj nagyjából fél körömnyi balzsamot és kend szét tenyereden.
  3. Vidd fel úgy, hogy ujjaiddal végigfésülöd a szakállad.

5. Fésüld ki és formázd szakállad

Miután felvitted az olajat vagy balzsamot, vedd elő a vaddisznósörtés szakállkeféd és oszlasd el egyenletesen a terméket.

Gyengéd, hosszú mozdulatokkal dolgozz, szőrnövekedés irányával ellentétes és oldalas irányban is, győződj meg róla, hogy mindent befedett.

Már majdnem kész vagy! Az utolsó lépés, hogy kedvedre formázd szakállad.

Ezen a ponton, használj egy kis bogyó szakállviaszt, hogy helyén tartsd a szakállad.

Bár ki kell fésülni vagy kefélni szakállad, hogy ne legyen rendezetlen, hajlamosak vagyunk túlzásba esni, különösen a friss szakállasok.

Még a leghosszabb szakállnak sincs szüksége napi 3-4 alkalomnál több fésülésre. Győződj meg róla, hogy fésűd fogai megfelelő távolságra vannak egymástól, így nem tépi szakállad és nem fokozza a töredezést.

Meg is volnánk. Remekül nézel ki és készen állsz a világ meghódítására. Ez elsőre ijesztőnek tűnhet, de az egész folyamat kevesebb mint 2 percet vesz igénybe reggeli rutinodból.

Az eredmények pedig hihetetlenek, hogy mennyivel szebb lesz szakállad, ha követed ezt a néhány lépést.

Búcsúzóul pedig, íme néhány tipp, hogy segítsük utad a fenségesen férfias szakállad felé.

  • Hagyd békén. Minél többet fogdosod, piszkálod és húzogatod szakállad, annál egészségtelenebb és csúnyább lesz.
  • Ne fésüld túl.
  • A szakállolaj szakállad legjobb barátja.
  • A borotválkozás nem gyorsítja fel a növekedést. Az egyetlen bizonyított módja, hogy dúsabb legyen, ha optimalizálod egészséged, különösen ügyelve az alvásra, táplálkozásra és hormonháztartásra. Használj egy puha kefét a szőrtüszők stimulálásához.

Ti kérdeztétek – mi válaszolunk

Hogyan szabadulhatok meg a szakállkorpától?

Szakállas testvéreink mind rettegnek a szakállkorpától, hiszen egy jól ápolt úriembert, azonnal koszos ősemberré változtat.

A jó hír az, hogy a hagyományos fejbőr korpával ellentétben, amely folyamatosan látható fejeden, a szakállkorpa csak akkor jelenik meg, ha piszkálod arcszőrzeted, ekkor halvány por formájában hullik rá mellkasodra.

Tehát az első teendő, ha szakállkorpád van egyszerű, nyilvánvaló, de megtévesztően nehéz.

Ne. Játssz. Többet. A. Szakálladdal.

A második, amivel tisztában kell lenned, hogy a szakállkorpa nem más, mint a száraz bőröd. Miközben szakállad megvédi érzékeny arcbőröd a naptól, széltől és esőtől, hatékony akadályt képez az általános bőrápolási rutinoddal szemben is.

Ha követed a fentiekben ajánlott ápolási rutint, akkor nem fog a szakállkorpa túl nagy problémát jelenteni. De ha mégis megjelenne, íme a legfontosabb tudnivalók, hogy visszanyerje szakállad a boldog, korpamentes énjét.

Ha a szakállkorpa tartósan fennáll (hónapokra gondolj, ne napokra), akkor a probléma komolyabb lehet, és érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt, hogy megbizonyosodj róla, hogy nem bőrbetegséged van.

Egy utolsó tipp – a forró zuhany kiszárítja bőröd, amitől hámlani fog. Ha a szakállkorpa visszatérő probléma, fontold meg, hogy néhány fokkal lejjebb vedd a hőmérsékletet, és inkább langyos vízzel moss hajat és szakállat.

Miért töredezik szakállam vége és, hogyan hozhatom helyre vagy előzhetem meg?

A töredezett szakállvég problémát okozhat – minél hosszabb a szakállad, annál többet. Kócosnak és ápolatlannak tűnik tőle arcszőrzeted... ami valószínűleg nem a kitűzött célod. A rendezetlen megjelenésen kívül, onnan tudhatod, hogy töredezett a szakállad, ha hirtelen érdesnek és durvának érzed.

A töredezett végeknek számos oka lehet, melyekből mindegyik a gyenge és száraz szőrzetre vezethető vissza. A kiváltó okok felfedezése és helyretétele időbe telik, szóval ne legyél csalódott ha nem oldódik meg egyik napról a másikra.

Szakállad töredezettségének okai a következők:

  • Túlfésülés
  • Hajszárítózás (főleg forró levegővel)
  • Tompa eszközökkel vágás

Az első lépés, hogy levágd a töredezett végeket, így eltávolítva őket. Ez lényegesen csökkenti az esélyét, hogy tovább törjenek a szálak, ami apró kellemetlenségből, akár helyrehozhatatlan katasztrófát is okozhatna.

A második, hogy visszatérj a szakállápolás alapjaihoz, és biztosítsd a megfelelő táplálást rutinod során szakállolaj és/vagy balzsam használatával.

Hogyan tehetem szakállam puhábbá?

A megfelelő ápolási rutin puhává és tömötté teszi szakállad.

Melyik szakállfésűt használjam durva, merev szőrzethez?

Amikor szakállad fésülöd vagy keféled, a lehető legkíméletesebben szabadulj meg a csomóktól és gubancoktól.

Semmiképp se rángasd vagy cibáld – ez maradandóan károsítja szakállad.

Ha durva, merev szőrzeted van, először meg kell találnod a megfelelő ápolási rutint, hogy megpuhítsd. A merev szőr nem egészséges.

Így is ki kell fésülnöd, de használj széles fogú fésűt és gyengéden szedd ki a csomókat.

Használjak fésűt vagy kefét szakállamhoz és bajuszomhoz?

Használd az egyiket vagy mindkettőt.

A vaddisznósörtés pamacsok, tökéletesek az olajok és balzsamok egyenletes eloszlatásához.

A fésűk irányt mutatnak és segítenek megszabadulni a gubancoktól. Ügyelj rá, hogy fogai elérnek az arcodig.

Bajuszodhoz, szerezz be egy mini bajuszfésűt. Egy normál kefe túl nagy lenne.

Melyik termékek teszik szakállamat puhábbá és könnyebben kezelhetővé?

Szakállad legjobb barátja egy szakállolaj. Rendszeres használata garantálja a hidratáltságot és megszelídíti szakállad, így az puha és sima lesz.

A legjobb eredmény érdekében, használj enyhe sampont szakállad megtisztításához.

Mi a különbség a szakállra való olaj, balzsam és viasz között?

A különbség ezen termékek esetében, a táplálásban és a tartásban van.

A szakállolaj természetes hordozóolajokat tartalmaz, amelyek biztosítják a szükséges védelmet és táplálást bőröd és a szőrtüszők számára.

A szakállbalzsam szintén rendelkezik ezekkel az olajokkal, de tartalmaz olyan elemeket is, melyek a tartásért felelősek (mint a hajzselé), így formázhatod vele szakállad.

A viaszok általában bajuszra valók, akár csak ezzel rendelkezel, akár szakállal is. Ezek olyanok, mint a viasz vagy zselé és egész nap formában tartják bajuszod. A viasznak általában erősebb a tartása, mint a balzsamnak.

Használhatok szakállolajat, ha érzékeny a bőröm?

Persze. Duplán ellenőrizd az összetevők listáját és válassz olyat, amiben nincs semmi szintetikus. Érdemes elkerülni a parfümöt, mivel ez kiszáríthatja bőröd.

Használhat olyan is szakállolajat, akinek nincs szakálla?

Igen.

A szakállolaj hatékony módja a bőr hidratálásának, és borotvált arcon vagy enyhe borostával is használható.

Alkalmazd úgy, ahogy a szakálladnál is tennéd, csak kevesebbet, hogy ne tűnjön zsírosnak.

Használjak kondicionálót a szakállamhoz? Hetente hányszor?

Külön is használhatsz kondicionálót szakálladra, vagy moshatod olyan samponnal, ami tartalmaz ilyen összetevőt.

A kondicionáló segít puhává varázsolni és megvédeni szakállad. Tanácsoljuk, hogy hetente kétszer kondicionáld szakállad.

Ha használok balzsamot vagy viaszt, olajat is kéne? Milyen sorrendben használjam?

A szakállbalzsamok általában már tartalmaznak hordozó- és illóolajokat, így nem szükséges olajat keverned bele. Ha száraz a bőröd, először használj olajat és utána szakállbalzsamot.

Nekünk és a Dashtis-nak az a javaslata, hogy mindig használj szakállolajat – ezt a lépést sose hagyd ki.

A viaszok nem tartalmaznak olajat, és kizárólag a tartásért felelősek. A viaszt az olaj használata után, a szokásos módon kell felvinni.