Spórolj 20%-ot minden napszemüvegen

Spórolj 20%-ot minden napszemüvegen

365 napos visszaküldés - kérdés nélkül!
Szállítási költség 1 000 Ft - ingyenes 11 700 Ft felett-
Kapcsolat

Minden, amit a borotvapamacsokról tudni kell - Az egyetlen útmutató, amire szükséged lesz!

Manapság a piacán már annyiféle borotva, borotvapamacs és más arcápolási kiegészítő kapható, hogy csak a legalaposabb borotválással és legsimább arcbőrrel lehet kitűnni. Ebben az útmutatóban minden körbejárunk a megfelelő pamacs kiválasztásától kezdve a használat apró, ám annál fontosabb praktikáiig.

Elmorfondíroztál már azon, hogy egyáltalán miért lenne szükséged egy borotvapamacsra, mikor a két kezeddel is felviheted a borotvakrémet az arcodra? Addig nem fogod érezni a szükségét egy jó borotvapamacsnak, amíg ki nem próbáltál egyet. Ez az élmény viszont onnantól kezdve biztosan megváltoztatja a borotválkozási szokásaidat!

Ha át akarsz állni borotvakésre vagy egy egyenes pengére, akkor azt csak és kizárólag egy borotvapamacs segítségével tedd! Kevés szerencsétlenebb dolog van annál, mint amikor valaki egy úgy-ahogy, tubussal felvitt habon teszi meg egyenes pengével az első vágásokat.

1 Minden, amit a borotvapamacsokról tudni kell - az egyetlen útmutató, amire szükséged lesz!1.1 Mi is az a borotvapamacs?1.2 Amit a borotvapamacs felépítéséről tudni kell1.3 Miért fontos a jó minőségű borotvapamacs?1.4 A borotvapamacsok vagy borbély kefék fajtái1.5 Melyik a legjobb fajta borzsörte borotvapamacs?1.6 A borotvapamacs markolata1.7 Honnan tudhatom, hogy a jó borotvapamacsot választottam?1.8 Hogyan kell a borotvapamacsot használni?1.9 A borotvapamacs ápolása1.10 Kérdések és válaszok

Mi is az a borotvapamacs?

A borotvapamacs (régies nevén borbély kefe) - ahogy a neve is utal rá - egy kézi nyeles kefe, amivel a borotvaszappant vagy krémet verheted fel a megfelelő állagúra és viheted fel aztán az arcodra. A nyél vagy markolat lehet fémből, fából vagy műanyagból, míg a pamacs sörtéi lehetnek állati eredetűek vagy szintetikusak.

Borotvapamacsok változatos formákban, méretben és anyagokban kaphatóak. Egy minőségi darab évekig használható marad.

Amit a borotvapamacs felépítéséről tudni kell

Mielőtt belefogunk a mit hogyanba, érdemes előre tisztázni azokat a fogalmakat, amikkel az útmutató során találkozni fogsz. Ezek ismerete neked is segíthet a számodra legmegfelelőbb borotvapamacs kiválasztásában.

  1. A sörte
    A borotvapamacs állati eredetű vagy szintetikus sörték sűrű erdejéből áll. Az előbbi kategória lehet borz, vaddisznó vagy lósörte. A természetes és mesterséges eredetű pamacsoknak ugyanúgy megvannak a maguk előnyei és hátrányai.
  2. A loft
    A 'loft' a sörték hosszát jelöli, a tőtől a pamacs tetejéig. A loft átlagos hossza 55 mm körül szokott lenni.
  3. A hossz
    A hossz a szár és a sörték közös hosszát jelöli, így tudhatod, hogy pontosan, milyen magas lesz a borotvapamacs, amikor leteszed a fürdőszobapolcra.
  4. A talp
    A talp a borotvapamacs sörtékkel ellentétes vége. Általában a borotvapamacsoknak lapos az alja, hogy maguktól megálljanak egy fürdőszobai polcon. Néhány borotvapamacs talpa gömb alakú, az ilyenhez tartóállványra van szükség. A borotvapamacsot a legjobb fejjel lefelé tárolni, hogy használat után kicsöpögjön belőle e nedvesség.
  5. A gyűrű
    A talpi gyűrű átmérője általában ugyanakkora, mint ahol a sörte vagy szőr találkozik a markolattal. Itt van beleragasztva a szárba a pamacs, tehát minél nagyobb ez a gyűrű, annál masszívabb lesz a borotvapamacs és annál inkább ellenálló lesz a vízzel szemben is.
  • Borotvahab/szappanhab
    A borotvahab a legfontosabb része a minőségi borotválkozásnak. Ha megfelelő terméket választasz, akkor a krém vagy szappan dús habbá képződik, ami szép egyenletesen beteríti az arcod. Ez a habréteg ápolja is a bőrt, de főleg segít nedvesen tartani azt a borotválkozás ideje alatt és óvja a csúnya vágásoktól.
  • A pamacs szúróssága
    A borotvapamacs szúróssága az, hogy mennyire hajlanak el a sörték a bőröddel és a borostával való érintkezés közben. Egy erősebb, szorosan csomózott/gyűrűzött pamacs jobban megtartja használat közben a sörték irányát és segít eltávolítani a borotválás előtt az elhalt bőrt. A kevésbé szorosan csomózott pamacsok ebben kevésbé hatékonyak.
  • Vízmegtartó képesség
    A víz elengedhetetlen eleme a borotválkozásnak, nélküle nem lehet rendes szappanhabot készíteni. Ha a sörték nem tudnak elég vizet megtartani, az olyan pamaccsal tovább tart és körülményesebb a megfelelő állagú szappanhab felverése és az arcodra is nehezebb lesz azt felvinni.
  • Feszesség
    A szúróssághoz hasonlóan egy borotvapamacs feszessége vagy tartása is a csomó szorosságától függ. A szorosabb csomó jobb tartású pamacs. Egy jobb tartású pamaccsal könnyebb eltávolítani borotválás előtt az arcról az elhalt hámsejteket.
  • Edény
    A borotválkozáskor használt edényeket a krém vagy szappan tárolására használták, ebben készítheted el a szappanhabot.
  • Borotvakrém-melegítő
    A borotvakrém-melegítő egy olyan eszköz, amivel előre felmelegítheted a borotvakrémet vagy szappant. A hideg vizes borotválkozással szemben a meleg szappanhab segít kinyitni a bőr pórusait és kiengedni a szőrszálakat, így a borotváláskor alaposabb eredményt érhetsz el.

Miért fontos a jó minőségű borotvapamacs?

Ha jó minőségű borotvapamacsot használsz, alaposabb és simább eredményt érhetsz el borotválkozáskor. Egy jó tartású pamacs minden egyes egyes szőrszálat megmozgat és felpuhít a vágás előtt. Egy pamaccsal eltávolíthatod az elhalt hámsejteket az arcbőrödről. Ez olyasvalami, amit simán az ujjaiddal nem tudsz megcsinálni.

Egy jó minőségű borotvapamacs dolga, hogy dús szappanhabot képezzen, ahogy levegőt kever a borotvakrémbe vagy szappanba. A szappanhab ápolja és síkosítja az arcbőrt, ami így felkészülten várja a borotválást. Ha megfelelően csinálod, akkor a megfelelő mennyiségő és állagú borotvahabon karcolások nélkül, simán fog siklani a borotvapengéd és bőrirritációtól is kevésbé kell tartanod.

Egy megfelelő borotvapamacs nélkül nem tudod létrehozni a kívánt állagú szappanhabot.

A borotvapamacsok vagy borbély kefék fajtái

Az a helyzet, hogy annyiféle borotvapamacs van a piacon, hogy az ember feje belefájdul, ha megpróbálja áttekinteni a kínálatot. Azért mi itt megpróbáltuk Neked összefoglalni a legjellemzőbb típusokat és azok előnyeit/hátrányait. Ez már egy jó kiindulópontot jelenthet, hogy számodra melyik fajta lenne a legjobb.

A vaddisznósörte pamacsok

A vaddisznósörte erős és nagyon jó abban, hogy borotválás előtt megemelje a szőrszálakat és eltávolítsa az elhalt hámsejteket. A használatával a szappanhab könnyebben eljut a szőrszálak tövéhez, ami elősegíti az alaposabb borotválást.

Egy vaddisznósörte pamaccsal nagyon nem lehet mellényúlni. Ha még nem volt borotvapamacsod ezelőtt, mi azt tanácsoljunk, hogy először egy ilyet vásároljál.

Előnyök

  • Idővel a sörték puhulnak
  • A borzsörténél olcsóbb
  • Hatékony a szőrszálak megemelésében

Hátrányok

  • Az első néhány alkalommal a pamacs még kényelmetlenül merevnek hat
  • A vízmegtartó képessége a borzsörténél gyengébb
  • Mivel a vaddisznósörte viszonylat törékeny, így más fajtákhoz képest a szálak hamarabb elkezdenek hullani

Lószőr pamacsok

A lószőrből készült borotvapamacsok mostanában kezdenek újra divatossá válni. Egy szintetikus vagy borzsörte pamacshoz képest kevésbé jól tartják meg a vizet, de még így is egy jó középutas választásnak számítanak.

Előnyök

  • Az érintése puhább a vaddisznósörténél

Hátrányok

  • Nem fogja meg olyan jól a vizet, mint a borzsörte vagy az egyes szintetikus szálas pamacsok
  • Feltűnőbb szaga lehet eleinte, de ezen lehet azzal segíteni, ha valami állatsamponnal jól átmossuk.
  • Egy lószőr pamacsra jobban kell vigyázni, mint a borzsörtére. Gondos tárolást és rendszerest tisztítást igényel, különben idő előtt elkezd hullani.

Műszálas borotvapamacsok

A közepes vagy gyengébb minőségű szintetikus pamacsok vagy túl merevek, vagy túl könnyen hajlanak. A jó hír az, hogy a gyártástechnológia fejlődésével már lehet találhatni olyan műszálas pamacsot is, ami már közelíti a márkás borzsörte pamacsok minőségét.

Előnyök

  • Állatszőrre allergiásoknak vagy vegánoknak jó választás
  • Nagy választék, az egészen olcsóktól kezdve a drágább, valódi borzsörtével vetekedő modellekig
  • A szintetikus szálakból összeállított pamacsok általában elég jól bírják a gyűrődést és kevésbé igénylik a karbantartást.

Hátrányok

  • Előfordulhat, hogy egy idő után durvának hatnak a bőrön
  • Az olcsóbbaknak nagyon gyenge a víztartása, ezért nehezebb velük a szappanhabot a megfelelő állagúra felverni
  • Még a legjobb és legdrágább szintetikus pamacsok sem érnek fel egy valódi borzsörte pamaccsal

Borzsörte borotvapamacsok

A legjobb minőségű borotvapamacsok valódi borzsörtéből készülnek. A borzsörte egyszerre puha és tartós, valamint ez néz ki a legjobban. A tapasztalt borbély mesterek is erre a fajtára esküsznek!

Egy jól karbantartott borzsörte borotvapamacs évekig jó lehet!

Előnyök

  • Több fajtája is elérhető. Ezek minőségi sorrendben: Pure Badger, Best Badger, Super Badger és Silvertip Badger
  • Az összes állati eredetű szőrzet közül ez fogja meg a legjobban a vizet. A szintetikus pamacsok sem vetélytársai még e téren
  • Finomabb a bőrhöz
  • A borzsörte nagyon finom szálakból áll. Egy ilyen pamacs igen nagy sűrűségű, ezért könnyebb fele a borotvakrémet/szappant a megfelelő állagúra felverni

Hátrányok

  • Sajnos annyi a hamisítvány a piacon, hogy nehéz lehet felkutatni a valóban minőségi pamacsokat
  • Egy valódi borzsörte pamacs a legdrágábbak közé tartozik, ezért kezdő borotválkozók számára valószínűleg nem a legjobb választás

Melyik a legjobb fajta borzsörte borotvapamacs?

A Pure Badger pamacsok

Az un. Pure Badger a legelterjedtebb és a legkevésbé drága a borzsörte pamacsok között. A sörtét az ilyen pamacsokhoz az állat nyaki, váll, hasi és fenék részéről veszik le., ami az állat testszőrzete felületének kb. 60%-át teszi ki.

Már egy Pure Badger pamacs is igen hatékony a durva sörtéivel az elhalt hámsejtek eltávolításában a borotválkozás előtt.

  • A skála a sötét cserszíntől a zsetfeketéig terjed.
  • A sörtéket az állati nyaki, válli, hasi és fari részéről veszik le
  • Jó kezdő választásnak számít

A Best Badger pamacsok

A Best Badger borotvapamacs már egy következő színt. Egy Best Badger pamacshoz a sörtéket az állat hasi részéről veszik le, ahol a szálak hosszabbak, finomabbak és rugalmasabbak. Az ilyen szálak jobban megtartják a vizet, mint egy Pure Badger pamacs, ezért a megfelelő állagú szappanhab felverése is könnyebb velük.

  • A színskála a világosbarnától a szürkéig terjed
  • A sörték az állat hasi és más szélesebb részeiről származnak
  • Ár-/értékarányban sokan ezt tartják a legjobb választásnak a borzsörte pamacsok közül.

A Super Badger pamacsok

Egy Super Badger pamacs sörtéi az állat háti részéből származnak. Az ilyen sörtékhez sokkal nehezebb hozzájutni, mint a hasi vagy nyaki szőrzethez. A Super a Best Badger pamacsoknál finomabb, de még nem annyira párnás az érintése, mint a drágább Silvertip pamacsoknak. A Super Badger pamacsokat egyébként gyakran összekeverik a Silvertippel, mert ránézésre csekély különbség van a kettő között.

A Super Badger pamacs már egy finomabb szerkezet, ami minden használat előtt és után karbantartást igényel. Ha ezt elmulasztod, hamar tönkremegy és kiadtál egy csomó pénzt feleslegesen.

  • A sörték az állat háti részéről származnak
  • A színskála a foltos fehértől a szürkéig terjed a szálak közepén, a csúcsok fehérek
  • A Super Badger drága, viszont a használhatóságát tekintve szinte megkülönbözhetetlen a legjobb minőséget jelentő 'Silvertip' pamacsoktól

A Silvertip Badger pamacsok

A borz nyaki részéről levett szálakból készült Silvertip modelleka legluxusabb borotvapamacsok a világon! A hírnevüket a párnásan simogató hatásnak köszönhetik a bőrön. A Silvertip borzsörték tartják meg a legjobban a vizet. Az ár-/értékaránynál figyelembe kell venni, hogy egy jól karbantartott Silvertip borotvapamacs évekig jól használható.

Egy Silvertip pamaccsal élmény a borotválkozás! Mintha csak az arcmasszázst adnál magadnak! A finom Silvertip sörtékkel gyerekjáték a szappanhab felverése és egyenletes felvitele az arcra! Aki egyszer kipróbált egy Silvertip pamacsot, az másmilyenről hallani sem akar majd utána!

  • Az elérhető legjobb minőségű borotvapamacsok ebbe a kategóriába tartoznak
  • A Silvertip Badger pamacsokhoz a sörtéket az állat nyaki részéről veszik le
  • A színskála a krémfehértől a zsetfeketéig terjed, a végek ezüstszínűek, a neve is innen származik

A borotvapamacs markolata

Egy borotvapamacs markolatának kényelmesen el kell férnie a kezedben, viszont jól rá is kell, hogy tudjál markolni a szappanhab felverése és arcra felvitele közben. A műanyag mellett léteznek fémből, csiszoltfa- és szaruból (állati vagy mű) készített markolatok is.

A markolat anyagánál fontosabb annak a súlya és a formája. Ha a markolat túl nehéz, az érzésre olyan, mintha egy ajtókilincset fognál. Ha túl könnyű, nehezebb lesz pontosan irányítani. Olyan markolatot kell, hogy találj magadnak, amit érzésre maximálisan irányítani tudsz, hogy jól megdolgozhasd az arcodon és a nyakadon a problémásabb helyeket is.

A számodra megfelelő pamacsot és markolatot legegyszerűbben kézbevétellel tudod megtalálni. Vedd a pamacsot kézbe, emeld fel, mozgasd fel és le, célozz meg az arcodon egy pontot, körözz vele magad előtt a levegőben. Ha úgy érzed, kényelmesen és pontosan tudod a markolatot irányítani, megtaláltad, amire szükséged van!

Honnan tudhatom, hogy a jó borotvapamacsot választottam?

Az alábbiakban összeszedtük, mire érdemes figyelned a vásárláskor, ha még azelőtt nem volt saját borotvapamacsod.

Elég feszes-e a borotvapamacs?

A tartás a markolatba ragasztott sörték feszességét jelenti. A pamacs feszessége és szúróssága egyenesen arányos azzal, hogy az mennyire hatékony az elhalt hámsejtek eltávolításában és a borotvaszappan felverésében. A pamacs érintése annál szúrósabb, minél szorosabb a tőnél a csomó vagy gyűrű. Ha ez lazább, a pamacs érintése is puhább lesz.

Minden használatnál hullani fog a borotvapamacsom?

Ha egy hónap alatt néhány szál sörte összegyűlik a mosdókagyló lefolyónál, az egy műszálas vagy gyengébb minőségű vaddisznósörtés pamacsnál még normálisnak számít. Egy jó minőségű lószőr, szintetikus vagy borzsörte pamacsnál szálai viszont több évig meg kell, hogy őrizzék a rugalmasságukat és a víztartó képességüket.

A borotvapamacsom vajon etikus módon készült?

Amit még fontos lehet figyelembe venni, hogy a borotvapamacs etikus, környezetbarát és fenntartható módon készült-e. Hogy ez mennyire fontos a számodra, az a te döntésed. Mi a saját beszerzéseinknél a minőség mellett igyekszünk ezt a szempontot is figyelembe venni.

Mi a helyzet a kézérzéssel? Mennyire fontos a pamacs sűrűsége?

Egy borotvapamacs súlyának van köze a minőségéhez. Ha a markolat túl könnyűnek, a pamacs túl tüskésnek és ritkának érződik a bőrödhöz érintve, az aligha lesz jó vétel. Amikor csak lehetőséged van rá, vedd kézbe a borotvapamacsot, méregesd a súlyát, érintsd a pamacsot a bőrödhöz. Mi itt a Trendhimnél magunk végezzük a termékek tesztelését, mielőtt felvesszük azokat a kínálatunkba!

Mit kell tudnia tudnia feltétlen egy borotvapamacsnak?

Végül, de nem utolsósorban, egy minőségi borotvapamacs csomagolásán fel kell, hogy legyen tüntetve az, hogy elősegíti a tisztább, alaposabb és kényelmesebb borotválást. Ha kézzel viszed fel az arcodra a szappanhabot, az nem emeli meg úgy a szőrszálakat, mintha egy pamacsos előkészítés, az elhalt hámsejtek pedig az arcon maradnak és útban lesznek a borotválás közben. Ezen felül, egy minőségi pamacsnak jól kell tartania a vizet, könnyű fele felverni a megfelelő állagúra szappanhabot és azt egyenletesen felvinni a kívánt felületre. Az jó jel, hogy ezekre a szempontokra a csomagolás is hivatkozik.

Hogyan kell a borotvapamacsot használni?

Mielőtt nekiállsz a borotvaszappant/krémet egy tálkában felverni, vegyél egy alapos meleg vizes zuhanyt vagy szoríts egy-két percig egy meleg vizes törülközőt az arcodhoz. Ez megnyitja a bőr pórusait, ami által a szőrszálak könnyebben hozzáférhetővé válnak. Csak ezután kell elővenned a borotválkozási eszközöket.

A lényeg, ha csak lehetőséged van rá, mindent lassan és nyugodtan csináljál. A borotválkozás hadd váljon nyűg helyett egy kikapcsoló szeánsszá! Ha már van egy jó borotvapamacsod, a használat menetét a lenti pontokban gyűjtöttük össze neked.

Először legyen kéznél egy nem mély tálka, amiben felverheted majd a krémet vagy szappant. Ha sikerül kellő állagúra felverni szappanhabot, az már egy alapos borotválás fele.

  1. Fogd biztosan kézbe a markolatnál a borotvapamacsot, a pamacs részét áztasd meleg vízbe. Annyi víz viszont ne legyen rajta, hogy már csöpögjön, rázd le a felesleget. A víz meleg legyen, de ne forró! A beáztatásra használhatod azt a tálkát is, amiben a további lépések során a szappanhabot vered majd fel.
  2. A tálka alján legyen 3-4 kávéskanálnyi meleg víz, amihez adjál hozzá két ujjbegynyi borotvakrémet vagy szappant. Dugd a pamacsot ebbe a keverékbe, majd körkörös mozdulatokkal kezd el azt a pamaccsal felverni.
  3. Ügyelj arra, hogy a szappanhab a számodra megfelelő állagú legyen. A jó állagú, egyenletesen felvitt szappanhab az alapos borotválás kulcsa!
  4. Ha jól felverted a szappanhabot, apró, körkörös mozdulatokkal vidd fel azt a pamaccsal egyenletesen a borotválni kívánt felületre.
  5. Most következik maga a borotválás. Ha ezzel végeztél, öblítsd le a pamacsot meleg vízzel, hogy eltávolítsd arról a maradék szappant vagy borotválkozókrémet.
  6. A pamacsból finoman nyomd ki a benne vizet, mielőtt fejjel lefelé az állványra helyezed száradni.

A borotvapamacs ápolása

  1. Már szerepelt egyszer, de azért még egyszer leírjuk, hogy használat (borotválkozás) után a borotvapamacsot mindig le kell öblíteni meleg vizzel, hogy semmi szappanhab-maradvány ne maradjon rajta.
  2. Olyan állványt keress a borotvapamacsodnak, amire azt sörtékkel lefelé lehet függeszteni. A száradni kitett borotvapamacsból lecsorog az esetleg benne maradt víz, ami megnöveli a sörték élettartamát.
  3. A borotvapamacsot mindig száraz helyen tárold. Ne hagyd a borotválkozóedényben vagy egy zacskóban, ahol az megpenészedhet.
  4. A tálkát is öblögesd el használat után, hogy ne maradjanak abban sem habmaradványok.
  5. A borotvapamacsot NE szárítsd hajszárítóval vagy ne tedd ki száradni egy fűtőtest elé!
  6. A borotvapamacson maradjon két használat közben az állványon, hogy rendesen megszáradhasson.

Mivel lehet egy borotvapamacsot még jobban tisztán tartani?

Jó esély van rá, hogy a a borotvapamacsod a fenti alap tisztítási és tárolási módszerek ellenére is kissé viseltesnek fog tűnni néhány hónap múltán, ha rendszeresen kell használnod. Ettől még nem kell a pamacsot eldobni és újat keresni. Még mindig van néhány módszer, amivel a pamacs még sokáig használható marad.

Sampon bevonása

Borotválkozás és a pamacs meleg vizes leöblítése után adj hozzá egy cseppnyi enyhe sampont vagy kutyasampont ahhoz a tálkához, amiben előzőleg felverted a szappanhabot.

A sampont finoman masszírozd bele a pamacsba, ügyelve arra, hogy ne ziláld szét a sörtéket. Ezután hideg vizzel öblítsd le a pamacsot, hogy minden habmaradék kijöjjön belőle. Ha szükséges, samponozd be ismét a pamacsot és öblítsd le újból.

Végül rázd meg a pamacsot és finoman nyomd ki belőle a benne maradt vizet. A sörtéket nyomd össze és egyenesítsd ki. Itt használhatsz hajszárítót a pamacs megszárításához.

Kérdések és válaszok

Miért használjak borotvapamacsot?

Egy borotvapamaccsal lehet a legjobban előkészíteni a szőrszálakat az alapos borotváláshoz. A szappanhab kellő állagúra felverése és egyenletes felvitele a kívánt felületre csak borotvapamaccsal lehetséges!

Borotvapamacs használatával simább a borotválás. Ha 'megmasszírozod' az arcod egy száraz pamaccsal, az segít eltávolítani borotválás előtt az elhalt hámsejteket, amik összegyűlhetnek a penge előtt. A borotvapamacs és egy tálka használatával borotvakrémet/szappant is spórolsz!

Honnan tudhatom, hogy jó borotvapamacsot választottam?

Ha már egy hónapja használsz egy borotvapamacsot, a sörték már kicsit megpuhulnak, viszont a pamacs ezzel még nem veszíthet a feszességéből és tartásából még akkor sem, ha leteszed a talpánál egy sima felületre.

A pamacs ekkor már egy puha és kényelmes érzés kell, hogy legyen az arcbőrön. A borotvált felületnek simának és bőrirritációtól mentesnek kell maradnia.

Mennyi ideig bírja átlagosan egy borotvapamacs?

A legtöbb olcsóbb borotvapamacs (pl. lószőr, gyengébb minőségű mű- vagy borzsörte) élettartama néhány hónaptól több évig is kiterjedhet, feltéve, ha rendesen van tisztítva/szárítva és tárolva. A prémium minőségű borzsörte és szintetikus pamacsok hasonló alapos karbantartás és gondos tárolás mellett 3-10 évig, vagy akár tovább is bírják.

Egy borotvapamacs élettartamát elsősorban az azzal való törődés határozza meg. Ha nem túl erősen vered/viszed fel vele a szappanhabot, az is jótékony hatású. Egy enyhe samponnal való rendszeres tisztítás is sokat számít.

A borotvapamacsomból hullanak a sörték, mit tegyek?

Ha úgy érzed, a borotvapamacsod túl gyorsan és sokat veszít a sörtéiból, vagy túl sokáig tart vele felverni/felvinni a szappanhabot, hogy rendesen meg tudj borotválkozni, akkor egy másik fajta sörtéjű pamaccsal érdemes próbálkoznod.

Ha a pamacs a használat első két hete során elveszít némi sörtét, az magában még nem ok az aggodalomra. Ha már csomók jönnek ki, ott már komoly gondok vannak. Egy minőségi pamacsnak gondos karbantartás mellett nem lenne szabad így sörtéket veszítenie.

Ügyelj arra, hogy a tisztításnál ne bánj a pamaccsal túl durván, az öblítővíz kinyomásakor se csavargasd a pamacsot, ezen felül mindig hagyd rendesen megszáradni. Ha a sörték már a ragasztóval együtt jönnek ki markolatból, az biztos jele annak, hogy hamarosan új borotvapamacs után kell nézned.

Borotvakrémmel vagy szappannal használjam a borotvapamacsot?

Nem a borotvapamacson múlik, hogy számodra egy krém vagy szappan a megfelelőbb. Próbáld ki bátran mind a kettőt és figyeld, hogyan reagál egyikre-másikra a bőröd. Ami még fontos, hogy az adott borotvaszappan vagy krém jól felverhető legyen. Ha a matéria minden erőfeszítésed ellenére is makacskodik, pedig a borotvapamacsod tartásával és sűrűségével amúgy nincsen baj, akkor az az előbbi termék minőségi problémája.

Mi kell ahhoz, hogy a legtöbbet hozhassam ki a vásárolt borotvapamacsból?

Ha már megvettél jó pénzért egy minőségi, márkás borotvapamacsot, akkor rá kell szánnod az időt és erőfeszítést a helyes tisztítására, szárítására és tárolására is.

Ügyelj arra, hogy a borotvapamacsot mindig tisztítsd meg borotválkozás után. Az öblítés és tisztítás meleg (nem pedig forró) vízzel történjen! Érdemes beszerezni egy olyan tartóállványt, amire fejjel lefelé tudod ráakasztani a pamacsot száradni.

Melyik fajta borotvapamacs a legjobb a modern férfi számára?

Ha téged a minőséget tekintve csak a legjobb érdekel, akkor a válasz egyértelmű, a valódi Silvertip Badger borotvapamacsok a leghatékonyabban abban, amit egy pamacsnak tudnia kell, és a legnagyobb 'felhasználói' élményt is ezek nyújtják. Az ár-érték arányt tekintve azonban alighanem a lószőr borotvapamacsok jelentik a legjobb kompromisszumot.

Mi a különbség a 'villanykörte' és a legyező formájú pamacsok között?

A fő különbség egy körte és legyező formájú pamacs között a kettő eltérő nagyságú felülete, amivel dolgozni lehet.

A körte pamacsok kisebb felületűek. Az ilyen pamacs teteje egy lekerekített koronát formáz, amivel, mivel az ilyen tető a bőrrel érintkezve kevésbé nyomódik szét, ezért (elméletben) nagyobb pontossággal lehet felvinni a kívánt felületre a szappanhabot. Ezzel szemben a legyező alakú pamacsok szálai jobban szétterülnek a használat során, ezért egyszerre nagyobb felületet lehet velük elérni.

Elvben ebben különbözik a két típus, gyakorlatban azonban ez annyira nem érezhető, illetve nincs akkora jelentősége, hogy ez alapján feltétlen választanod kéne a kettő típus közül

Van külön borotvapamacs utazáshoz?

Örömmel jelentjük, hogy igen! Egy borotvapamacs utazáshoz sokkal kisebb, mint egy átlagos pamacs. Némelyikhez több helyen lyukas, jól szellőző doboz is jár, ami nem gátolja a pamacs száradását használat után. Illetve vannak olyan borotvapamacsok, amelyeknél a pamacsos rész lecsavarható a markolatról, hogy még bedobozolva még kisebb helyet foglaljon.

Hogyan válasszam meg a borotvapamacs méretét?

A legtöbb férfi számára a méret egyéni preferencia és borotválkozási rutin kérdése. Ha viszonylag nagy felületeket kell gyorsan borotválnod, célszerű egy nagyobb fejes borotvapamacsot választanod. Egy kisebb is elvégzi ugyanazt a munkát, csak lassabban.

Lehet borotvapamacsot borotvahabbal együtt használni?

Elvileg nincs akadálya, viszont értelme sincs sok. Ha már egy rendes borotvában (önborotva és attól felfelé) és borotvapamacsban, alapos borotválásban gondolkodsz, ott az aeroszolos borotvahab hamar kikerül a képből.

Sőt, ha számít neked az ökológiai lábnyomod, akkor idővel száműznöd kell a borotvahabot és a borotvazselét is, mert az ilyen flakonokban számottevő mennyiségű vegyi anyag és ásványi olaj is található.

A legjobb állagú szappanhabhoz borotvakrém kell, plusz a hidratáló hatású krém után selymesebbnek is érzed majd a bőröd a borotválkozás után! A borotvaszappan is jó, de nehéz lehet a számtalan típus közül választani. Vannak ugyanis háromszorosan őrölt szappanok, félkemény szappanok, krémszappanok a legkülönfélébb márkákban és árakon. Elsőre pedig nehéz eltalálni, hogy neked tényleg jó/megéri-e az adott termék.

Hogyan kell szagtalanítani egy borotvaszappant?

Igen, elismerjük, hogy erről eddig kevés szó esett, de egy állati sörte borotvapamacsnak eleinte lehet egy kellemetlen szaga.

Ezt úgy lehet kivédeni, hogy egy antibakteriális/mosogatószappannal először jól beszappanozod. Ha ez megvan, hagyd a pamacsot az állványán beszappanozva és fejjel lefelé. Melegíts hozzá vizet 10-15 percig. Verd fel a pamaccsal ezt a mosogatószappant a vízben, majd tedd félre száradni úgy, hogy a szappan most a sörtéken marad. Hagyd így kint a pamacsot az éjszakára. A következő nap meleg vízzel öblítsd le a pamacsot, végül helyezd az állványára fejjel lefelé száradni.

Itt a cél az, hogy a víznek és a szappannak legyen ideje meglágyítani a sörtéket és elvennie az állati szagot. Fontos megjegyezni, hogy több hétbe is beletelhet, amíg egy borotvapamacs un. 'betörik' vagyis nem lesz kellemetlen szaga/nem lesz a kelleténél szúrósabb. A fenti tipp csak egy mód ennek meggyorsítására.