Húsvét miatt a rendeléseket kedden, április 2-án, kedden postázzuk.

Húsvét miatt a rendeléseket kedden, április 2-án, kedden postázzuk.

365 napos visszaküldés - kérdés nélkül!
Szállítási költség 1 300 Ft - ingyenes 17 700 Ft felett-
Kapcsolat

Az UV-védelem jelentése a napszemüvegeken

Mi ez, hogy működik, és miért kellene vele foglalkoznod?

Egy dolgot tisztázzunk: az UV-védelemnek semmi köze a napszemüveg árnyalatához, a polarizáció pedig megint egy más dolog. Mind létfontosságú tulajdonságok a megfelelő napszemüveg kiválasztásához, de a részleteket arról, hogy mi micsoda, nehéz lehet megérteni. Íme tehát minden, amit a napszemüvegek UV-védelméről tudni kell.

1 Az uv-védelem jelentése a napszemüvegeken1.1 Uv-védelem1.2 Árnyalat

UV-védelem

Mint a világon szinte minden, a fény is egy hullám. Azt, hogy az agyunk milyen színt rendel a szemünk által érzékelt hullámokhoz, a fény hullámhossza határozza meg. A látható fény hullámhossza 400-tól 700 nanométerig terjed – 700 nm a vörös, 400 nm pedig az ibolya. Ez az elektromágneses spektrumnak az a tartománya, amelyet színként látunk. 

A 700 nm feletti hullámok infravörösek. Az infravörös fényt nem látjuk, de a melegét érezzük a bőrünkön. A 400 nm alatti hullámok az ultraibolya fény (UV) hullámai. Az UV-fény 3 kategóriába sorolható: UV-A (315–400 nm), UV-B (280–315 nm) és UV-C (100–280 nm). Az UV-C fény túlnyomó többségét az ózonréteg blokkolja, ahogy belép a légkörbe. A bőrünket érő UV-sugárzás 95%-a UV-A tartományú, és szerepet játszik a bőr öregedésében. A fennmaradó 5% az UV-B sugárzás, a leégés okozója. Mind az UV-A, mind az UV-B károsítja a bőrsejtek DNS-ét, olyan mutációkat okozva, amelyek egyéb egészségügyi kockázatok mellett bőrrákhoz vezethetnek.

Ha „100%-os UV-védelmet” kínáló szemüveget vásárolsz, akkor az olyan szűrővel van felszerelve, amely az UV-tartomány (10–400 nm) minden hullámhosszát blokkolja. Az UV400 megjelölés tulajdonképp azt jelenti, hogy „ez a napszemüveg minden 400 nm alatti hullámhosszt blokkol”.

Szóval mi a különbség az UV400-as és a 100%-os UV-védelem között? Semmi. Az egyik – az UV400 – a szakkifejezés, a másik pedig a jelentésének a könnyebben érthető megfogalmazása. Ha a kettő közül bármelyik megjelölést viseli egy napszemüveg, akkor megvédi a szemedet az UV-fénytől, és ha viseled, nem kell a szaruhártyád megégése miatt aggódnod a mindennapokon. De, mint azt már említettük, ennek nagyon kevés köze van a lencse árnyalatához. A naptejekhez hasonlóan a szinte átlátszó szemüvegek is teljes UV-védelmet nyújthatnak, mivel olyan hullámhosszú fényt blokkolnak, amelyet egyébként sem látunk.

Az UV-sugarak egész évben jelen vannak és a 100%-os UV-védelmet nyújtó (UV400-as) napszemüveg viselése a legegyszerűbb módja annak, hogy csökkentsük a súlyos szembetegségek kialakulásának kockázatát.

Árnyalat

És akkor most jöjjön egy sötétebb téma. Amikor az erős fény hatására hunyorogsz, barázdák alakulnak ki a szemed sarkában és az orrnyerged mentén. Ha ezt rendszeresen, huzamosabb ideig csinálod, nemcsak tartós ráncok (szarkalábak) keletkeznek ezeken a területeken, hanem ahogy a ráncok mentén keskeny sávokat árnyékolsz a bőrödön, színbeli eltérés is kialakul.

Egy sötét napszemüveggel ellazíthatod a szemed körül az izmokat, és hunyorgás nélkül csinálhatod végig a napod. Talán ezért tűnnek napszemüvegben sokkal nyugodtabbnak és magabiztosabbnak az emberek, grimaszoló társaik mellett.

A napszemüveg-választásnak van egy veszélyes oldala is: sokan úgy gondolják, hogy a sötétebb napszemüvegek jobb UV-védelmet nyújtanak – ám ez tévedés. Vannak alacsony árú (nevezzük őket annak, amik: olcsó) napszemüvegek, amelyek csökkentik a fényerőt, a láthatatlan UV-fényt azonban nem blokkolják. Ezek a modellek kifejezetten veszélyesek. Hogy miért? Ahogy a szemed alkalmazkodik a sötétséghez, a pupilláid kitágulnak, hogy több fényt tudjanak beengedni. Ha a napszemüveged csak a fényerőt csökkenti, a pupilláid sokkal több UV-sugárzást engednek be a szemedbe, mint ha egyáltalán nem viselnél napszemüveget. A szürkehályog, a makuladegeneráció, sőt a szemben kialakuló melanoma – a rák egyik ritka formája – is nagyobb valószínűséggel fordul elő, ha a kitágult pupillákon keresztül az UV-fény szabadon jut be a szemedbe. Ezért fontos, hogy tisztában legyél a különbségekkel, és pontosan tudd, milyen hullámhosszakat blokkol a szemüveged. Az általunk forgalmazott összes napszemüveg UV400-as besorolású, ami azt jelenti, hogy az UV spektrum 100 százalékától védenek – a lencséjük sötétségétől függetlenül.

A maximális védelemhez, amely megakadályozza a ráncok kialakulását, valamint a szem és a szemkörnyéki bőr UV-károsodását, a polarizált, UV400-as körülölelő napszemüveg a legjobb megoldás. Mivel a napszemüveged csak a lencsén keresztül érkező fénytől véd, az oldalról, valamint a szemüveg fölött vagy alatt beszűrődő hullámok közvetlenül érik el a szemedet és az azt körülvevő érzékeny bőrt. A bőrrákok 5-10%-a a szem körül kezdődik.

Ha többet szeretnél tudni a napszemüvegekről, olvasd el útmutatónkat a tökéletes napszemüvegről.

Ha készen állsz, hogy megvásárold a megfelelő védelmet nyújtó napszemüveget, nézd meg itt a választékunkat.

CSATLAKOZZ ÉS NYERJ 150000 FT-OT

Iratkozz fel a stílustippek, különleges ajánlatok és az új termékek bevezetéséről szóló információk folyamatos áramlására. Automatikusan részt vehetsz egy havi sorsoláson, amelyen 150000 Ft értékű ajándékkártyát nyerhetsz.

Tisztában vagyok a Trendhim Adatvédelmi irányelveivel. Bármikor leiratkozhatsz..