Vedd át az apák napjára - rendeld meg június 9-én, pénteken 16:00 előtt.

365 napos visszaküldés - kérdés nélkül!
Szállítási költség 1 200 Ft - ingyenes 17 700 Ft felett-
06-21-200-7871 - (munkanapokon 08-16 óráig)
Kívánságlista
Kosár

MIÉRT IMÁDJUK AZ AUTOMATIKUS MECHANIKUS ÓRÁKAT?

Minden, amit az emberiség egyik legfontosabb találmányáról tudni kell

Mind imádjuk a bonyolult és egyben remekül működő dolgokat – akkor is, ha nem értjük, hogy csinálják. Ebben a cikkben, lerántjuk a leplet a mechanikus karórák működéséről, hogy a kíváncsiságod mély tudássá válhasson.

A mechanikus órák, különösen a csontváz órák,igazi remekművek. Apró fogaskerekeik, rugóik és gyönyörű fedőköveik hipnotizálnak, ahogy az erő finoman összehangolt táncával, egyik elemről a másikra adják át az energiát, és ezzel pontosan mérik az idő múlását.

HOGYAN KÉSZÍTETTÜK A MECHANIKUS ÓRÁKAT

Az első óra egy napóra volt. Ahogy az időmérő eszközök általában, elég pontosak. Kár, hogy csak az idő felében működnek és csak akkor, ha az időjárás is úgy akarja. Az idő során, számos módszert találtak fel az idő mérésére, a vízóráktól, a homokórákon keresztül, egészen a gyertyaórákig. Az ázsiai kultúrákban még füstölőket is használtak időmérésre. Ezek lehetővé tették, hogy a szakszerűen megmunkált füstölőtartókból felszabaduló illatok alapján állapítsák meg az időt.

Az első órák rendkívül pontatlanok voltak. A mutatókat rugók mozgatták a számlap körül, de sebességük nagyban függött az adott rugó megfeszülésétől. Reggel túl gyorsak voltak, estére pedig lelassultak. Most azt kívánod, bárcsak most is így lenne, mi?

1656-ban, Christiaan Huygens holland feltaláló az ingaóra feltalálásával, 60-szor pontosabbá tette az órákat. Az volt benne forradalmi, hogy bevezette az első harmonikus oszcillátort a pontosságért. Az órák erőforrása egy súly volt, amely húzta a fogaskerekeket és előre-hátra mozgatta az ingát. Az inga a horgonyvillához volt csatlakoztatva, így minden egyes lendítéssel csak egy bizonyos mértékben mozdultak el a fogaskerekek. Mivel a gravitáció ereje állandó, a súlyra és az ingára ható erő, folyamatosan mozgásban tartotta az órát. Ugyanez az elv érvényesül a modern mechanikus óráknál a spirálrugó és a hajszálrugó ellentétes irányú nyomása során, amik a billegőre hatnak.

MECHANIKUS ÓRÁK TÍPUSAI

A mechanikus óráknak három változata van – mechanikus, automatikus és automatikus mechanikus. Mindhárom erőforrása egy spirálrugó, amit fel kell húzni, a különbség pedig ennek módjában rejlik.

MECHANIKUS ÓRÁK

Egy mechanikus órát csak a koronával lehet felhúzni. Ez a leggyakoribb óramű típus a zsebórák és a vintage mechanikus időmérők esetében. A korona eltekerése feszesebbre húzza a spirálrugót, ami növeli az óra energiatartalékát.

AUTOMATIKUS ÓRÁK

A színtisztán automatikus órák ritkák, de léteznek. Ezeket nem a korona elcsavarásával lehet felhúzni, hanem magának az órának a mozgatásával. Az óratok hátlapja mögött egy félhold alakú oszcilláló súly található. Ez a rotor súly húzza fel az órát belső lendületekkel, ahogy mozgatod karod. Az elmélet az, hogy, ha minden nap viseled az automatikus karórád, elég energiára tesz szert, hogy éjszaka is mozgásban maradjon, így sosem áll meg. Ha reggel felveszed és benne mész a munkahelyedre, azzal elég energiát termelsz, hogy folyamatos működésben tartsd az órát és a következő éjszakát is túlélje. Ha mégis leállna, előfordulhat, hogy rázni kell egy kicsit, mielőtt újra elindul. De azért ne túl durván. Nem tenne jót a rugóknak és fogaskerekeknek.

AUTOMATIKUS MECHANIKUS ÓRÁK

A legmodernebb mechanikus órákban automatikus mechanikus óramű van. A koronával húzhatod fel és karod mozzanatai tartják mozgásban. Ha automatikus mechanikus karórád megállna, forgasd el párszor a koronát, amíg el nem indul a másodpercmutató. Ezt követően fel is veheted, mivel a rotor súly elvégzi a többit.

HOGYAN MŰKÖDNEK A MECHANIKUS ÓRÁK

Bármilyen módon is juttatja mechanikus karórád energiához a spirálrugót, a tánc csak itt kezdődik. Ha kivennéd a spirálrugót a helyéről, egy 20-30 cm hosszú acélszalaggá lehetne kitekerni. Ebbe az állapotba próbálja kirúgni magát és ez az erő tartja az órát mozgásban.

A spirálrugóból, a kerékrendszeren áramlik keresztül az energia. Ezek a fogaskerekek mozgatják a mutatókat a számlapon és működtetik az órád különböző funkcióit, mint a kronométer, a dátumablak, a holdfázis ablak stb. Karórád fogaskerekeinek száma, a funkciók számától függ.

A felhúzótengely egy tizenketted sebességcsökkentést hajt végre a percmutató mozgatásán az óramutatóhoz képest. Amikor kihúzod a koronát az idő beállításához, az közvetlenül is csatlakozik a felhúzótengelyhez, így a mutatók együtt forognak, ahogy mozgatod. Amikor visszanyomod a koronát, a felhúzótengely újra csatlakozik a kerékrendszerhez és az óra elkezd járni.

Karórád ketyegő szívei – és vitathatatlanul a legfontosabb részei – a járat és a billegő. Ahogy a billegőbe áramlik az energia, egyenletes ritmusban leng előre-hátra. Ezt a ritmust a hajszálrugó tartja fent, amely visszanyomja a spirálrugó által kifejtett erőt. Enélkül az ellentartás nélkül, a karóra mutatói őrült sebességgel forognának a számlap körül, miközben a spirálrugó egy határozott mozdulattal kitekeredne. A billegő súlya lendületet ad, ami nyomást gyakorol a hajszálrugó ellen. A hajszálrugó erősebb a spirálrugónál és visszanyomja a billegőt. Minél több energia raktározódott el a spirálrugóban, annál tovább és gyorsabban forog a billegő. A kevesebb energia lassabb és rövidebb mozgást eredményez.

A horgonyvillát a billegő mozgatja. Az billegőn lévő fedőkő nekicsapódik a horgonyvillának, ami oldalra löki azt, és az egyik oldalról felszabadítja, a másikról pedig megragadja a járatot. Amikor a billegő visszafordul, visszalöki és újra felszabadítja a járatot. Ezek az elemek alkotják az óra finoman összehangolt mozdulatait. A horgonyvilla fedőkövének hangja, ahogy megragadja a járatot, szívedig hatol. A hajszálrugó rendelkezik szabályozó csapokkal, ami lehetővé teszi az órások számára, hogy állítsák a feszességet, ha az óra túl gyorsan vagy túl lassan járna. Egy szakember által beállított mechanikus karóra, 2-3 másodperces pontosággal működik.

A csontváz karóráknak köszönhetően, láthatod ezt a táncot, ahogy karórád mozgásban van, de néha nehezebb leolvasni, ahogy a mutatók elvesznek a mögöttük lévő óramű vizuális összetettségében. Szerencsére, több dizájnunk is van, ami kiküszöböli ezt a problémát, mint a Fenes és Cor kollekciónk. A teljes kilátásért, a Dante vagy Mamut kollekciónk a megfelelő választás.

MILYEN TÍPUSÚ MECHANIKUS FÉRFI KARÓRÁT VISELJEK?

A mellényes fickóknak, melegen ajánlunk egy mechanikus zsebóráttökéletes utolsó simításnak. Ha egy csillapíthatatlanul kíváncsi lélek vagy, akinek tudnia kell, hogyan működnek a dolgok, egy csontváz óra lesz a tökéletes számodra. Azoknak, akik értékelik a klasszikus, letisztult dizájnt, egy automatikus mechanikus karóra minimál funkciókkal, jó és hosszadalmas szolgálatban fog részesíteni. A piacon kapható mechanikus karórák választéka, gyakorlatilag végtelen. Biztosan találsz olyat, ami illik karakteredhez és esztétikádhoz.

TI KÉRDEZTÉTEK – MI VÁLASZOLTUNK

Szeretnél naprakész maradni a legújabb cikkekkel és a legfrissebb kollekciókkal kapcsolatban, és hozzáférést kapni a Trendhim Tribe exkluzív ajánlataihoz és tartalmaihoz?

Akkor iratkozz fel alább.

Tisztában vagyok a Trendhim Adatvédelmi irányelveivel. Bármikor leiratkozhatsz..