Napszemüvegek | Vásárolj 2 és spórolj 20%

Napszemüvegek | Vásárolj 2 és spórolj 20%

365 napos visszaküldés - kérdés nélkül!
Szállítási költség 1 000 Ft - ingyenes 17 700 Ft felett-
Kapcsolat

Hogyan terveztük a Ryka karórát

A szépség a véletlen műve.

Legyünk őszinték. Nem minden karóránk élné túl a vadont. Ilyen szempontból, hasonlítanak az emberekre – lenyűgözőek szociális környezetben, de nem passzolnának egy norvégiai hegymászáshoz. A Ryka nem egy átlagos karóra és nem is átlagos férfiak számára terveztük.

Rengeteg gyönyörű karóránk van. A Ryka-val valami mást akartunk létrehozni. Olyan karórát akartunk alkotni, ami szinte bármit túlélne. Egy karórát, amiben elmehetsz sárfutásra és mindezek után elég leöblítened, hogy olyan legyen, mint új korában. Amit az unokádra hagyhatsz, ha távozol közülünk. Olyan strapabíró, erős és tartós karórát akartunk tervezni, amin akár egy tankkal is át lehet gázolni. Félre ne értsd, ez is összetörne, de lenne a reccsenés előtt egy pillanat, amikor elgondolkozol, hogy túléli. Minden mást azonban, valóban teljesítettünk.

De hogyan tervezzünk egy olyan karórát, ami bármit kibír, aminek kitesszük és sértetlenül megússza? És el is érkeztünk a Ryka tervezésének történetéhez.

1 Hogyan terveztük a ryka karórát1.1 Minden az óraművel kezdődik1.2 Tegyük a karórát gyakorlatilag elpusztíthatatlanná

Minden az óraművel kezdődik

Egy karóra csak annyira erős, amennyire a leggyengébb fogaskereke.

Mi értelme van egy víz- és karcálló karórát tervezni, ha a percmutató leesik, amint bevered karodat a falba vagy ha 26 óra alatt tesz egy kört a számlap körül, mert néhány órára véletlenül kint hagytad a napon? Az óramű minden karórának a legfontosabb vonása, ami nélkül minden más funkció értelmetlen lenne, ha nem gondosan lenne kiválogatva a szükséges tulajdonságok alapján. Bár úgy tűnik, sok óratervező megfeledkezik erről.

A Ryka számára a rendkívül megbízható és robusztus Miyota Cal. 6S21 kronográfot választottuk. Nem csak egy fantasztikus és megbízható japán mérnöki munkáról beszélünk, de a kronográf lehetővé tette számunkra, hogy olyasmivel egészítsük ki a Ryka dizájnját, ami a kívánságlistánk élén állt... stopperórával.

Rengeteg olyan szélsőséges forgatókönyv van az életben, amikor jól jön egy stopperóra – a zivatar távolságának megbecslésétől a kempingezés során, a vadonban a zsákmány biztonságos megfőzéséig, a Tour de France-ra való felkészülés közbeni időmérésig... egy kronográf a Ryka-t robusztus kiegészítőből, a túlélők eszközévé teszi.

Tegyük a karórát gyakorlatilag elpusztíthatatlanná

Jó nem az...de akár az is lehetne.

Ahogy ránézel a Rykara, kezedben tartod, érzed a súlyát, azt gondolhatod, hogy elpusztíthatatlan. Jogilag azonban ezt nem állíthatjuk. De, hogy lehet egy ilyen apró és összetett dolgot, ennyire ellenállóvá tenni?

A rendszeres elemcsere mellett, a kristálycsere az egyik leggyakoribb feladat, amellyel az órakészítőknek nap mint nap szembe kell nézniük. A zafírkristályt azonban, ritkán kell cserélni.

Zafírkristály

1879 óta tudjuk, hogyan lehet szintetikus gyémántot készíteni. Az első laboratóriumban előállított rubint 1902-ben készítették, a zafírt pedig nem sokkal később, 1909-ben. A drágakövek sokkal keményebbek, mint az üveg.

A keménység azt határozza meg, hogy egy felület mennyire könnyen deformálható és karcolható, ezt a Vickers-keménység (HV) segítségével mérik.

  • 10000HV gyémánt - az ember által ismert legkeményebb anyag.
  • 2200HV zafírkristály – a legkeményebb anyag, amelyet órakristályok gyártásához használnak.
  • 800HV erősített ásványi üveg – az órakristályokhoz leggyakrabban használt üvegfajta.
  • 500HV hesalite üveg – főleg a régebbi, olcsóbb kvarc- és digitális órákhoz használatos.
  • 30-80HV vas – viszonyításképp.

A Ryka dupla kupolás zafírkristállyal rendelkezik, így nehéz lenne erősebb, tartósabb órakristályt találni. Lapos zafírkristályt viszonylag könnyű készíteni, de kupolásat - nem is beszélve a dupla kupolásról - sokkal bonyolultabb, így drágább is. A domború forma azonban, szerkezetileg erősebbé teszi a kristályt, aminek köszönhetően nagyobb nyomást is kibír (pl. búvárkodás közben) vagy jobban elnyeli az ütéseket (pl. amikor férfias dolgokat csinálsz a férfias kezeddel).

Az egyoldali kupolás kialakítás eltorzítja az órát, így egy bizonyos szögből nehezen lesz olvasható. A kétoldali kupolával kiküszöbölhető ez a probléma. Ezt követően fényvisszaverődés-gátló bevonatot adunk hozzá, hogy a napfény se legyen zavaró tényező.

Az óratok

Bár elsősorban a karóra előlapját nézed, az óratokot teszed ki különböző hatásoknak. Fontos volt számunkra, hogy az óra minden körülmények között könnyen olvasható legyen, akár 100 m mélyen a víz alatt, akár 8000 m magasan a tengerszint felett vagy. Ezért választottuk a klasszikus búváróra elrendezést vastag, svájci sötétben foszforeszkáló mutatókkal az éjszakai leolvashatósághoz.

A lünetta, a gombok és a korona is érdes felületűek. Ennek célja, hogy a karóra teljes mértékben kezelhető legyen kesztyű levétele nélkül is. Snowboardozz a kesztyűd külső oldalára erősített Ryka-val, és mérd le mennyi idő alatt jutsz le a hegycsúcs aljáig. Az extra tartósság és szilárdság érdekében, az óra hátlapja és a korona is csavarozással van felerősítve, nem pedig rányomva.

PVD-bevonat

Menj el a helyi barkácsboltba és keress acél fúrószerszámokat. A magasabb kategóriájúak némelyikének arany tónusa van. Ez titán-nitrid, ami azért van ott, hogy megvédje a fúrófejet attól, amibe fúrják - tehát a másik acéltól.

Az acél PVD-bevonása során, a titán-nitridet plazmaállapotúvá hevítik, majd egy vákuumkamrában a tárgyra lövik. Ez környezetbarátabb, mint a legtöbb felületkezelési eljárás. Nem mártják vegyszerekkel teli kádba a tárgyakat és a festékmaradványok sem kerülnek a csatornahálózatba.

Ez az eljárás csökkenti a súrlódást és a fúrófejet sokkal keményebbé és tartósabbá teszi. És ha a PVD-bevonat nem pattog le egy fúrószárról, amely a szilárd acélon tör át, akkor a karórádról sem fog. A keverékhez apró mennyiségű pigment hozzáadásával rózsaarany és ezüst tónusokat, valamint szivárványszínű, kék, fekete, réz, kávé, fegyverszürke és egyéb színeket is készíthetünk.

Az alacsonyabb súrlódás azt jelenti, hogy az acél felületével érintkező tárgyak nagyobb valószínűséggel csúsznak le, minthogy megakadnának és maradandó nyomot hagynának. Az alacsony súrlódás, keménység és élénk fény kombinációja teszi a PVD-bevonatot tökéletes társává a tartós, ellenálló sebészeti minőségű rozsdamentes acél ékszereknek és kiegészítőknek. És, hogy még olcsóbb is, mint a nemesfémek, már csak hab a tortán.

Az óraszíj

A Ryka minden vonását a funkciót előtérbe helyezve terveztük. Az amerikai katonai szíj egyhurkos óraszíja rendkívül erős, légáteresztő, nem nedvszívó nejlonból készült, ami könnyen cserélhető - egyszerűen körbefogja az óratok alján lévő rudakat. Egy nagy kosszal járó kaland után akár a szennyesbe is bedobhatod, amíg a tokot is alaposan átdörzsölöd.