365 napos visszaküldés - kérdés nélkül!
Szállítási költség 1 300 Ft - ingyenes 17 500 Ft felett-
Kapcsolat
Csatlakozz a Trendhim Tribe-hoz

Csatlakozz a Tribe tagjaihoz az exkluzív kedvezményekért, stílusinspirációkért és még ennél is többért!

Az e-mail címed megadásával elfogadod az Adatvédelmi irányelveinket és engedélyt adsz, hogy ajánlatokat és a termékeinkkel kapcsolatos újdonságokat küldjünk neked. Bármikor leiratkozhatsz, és elhagyhatod a Tribe csapatát.

FEDORA KALAPOK

A fedora kalapok klasszikus férfi fejfedőnek számítanak. Népszerűvé először a zajos '20-as években váltak. Manapság minden valódi úriember ruhatárának lényeges részét képezik. A legördülő menük révén kiszűrheted az adott anyagokat és színeket.

Hogyan mérd le
Ft
Ft
16 termék

MI IS AZ A FEDORA?

Fedora kalapot viselt Indiana Jones vagy Frank Sinatra. Hogy miért? Mert ezeknek a popkulturális ikonoknak volt stílusérzékük! A fedora egy olyan puha gyapjúfilc kalap, ami kb. 11 cm magas, a karimája szélessége 6,4 cm körül van. A fedora a noir stílust idéző formáját az évtizedek során a puhakalapoknál és a panamakalapoknál is átvették.
A fedora kalapok fajtáit az alábbi szempontok alapján különböztetjük meg:

A karima szerint Egy fedora karimája lehet lefelé vagy felfelé hajlított formájú, vagy pedig elől felfelé, hátul pedig lefelé hajló. A karima szélessége változatos lehet. Anyagra lehet nyers, levarrt vagy trimmelt szélű, vagy valamilyen anyaggal, például bőrrel burkolt szélű.

A korona szerint A kalap felső része, a tetőn lévő a korona leggyakrabban felülről könnycsepp formájú. Népszerűek még a gyémánt és az egyszerű hasadék formájú kalaptetők is.

A korona oldalán lévő horpadás szerint A kalapot itt is meg lehet fogni. Ennek az élessége és mérete a stílus függvényében változik.

Anyag és szín A legtöbb férfi fedora kalap gyapjúfilcből van. A gyapjúfilc egy gubancos gyapjúrostokból préselt anyag. A fedorák legnépszerűbb színei között megtaláljuk a feketét, a szürkét, a sötétbarnát és a khakit.

Szalag vagy pántlika A karima feletti szalag egy fedora kalap elválaszthatatlan tartozéka, amire olykor díszítőelemként egy toll is felkerül.

MIÉRT VÁLASSZAK PONT EGY FEDORA KALAPOT?

Annak ellenére, hogy legtöbben a noir stílushoz kötik, a fedora valódi eredete az idők homályába vész. Vannak, akik az állítják, hogy a kifejezés a francia szerző Victoren Sardou Fédóra című művéből származik. Az egyik főszereplő, Fédora Romanoff hercegnő viselt egy hasonló kalapot ahhoz, ami mára már egy egy férfi kalapnak számít. Igaz vagy sem, attól még érdekes történet.

A 20. században, azon belül is a '20-as évek elején Eduárd brit herceg indította el a fedora divatját , ami gyorsan átvette a vezető szerepet a cilinderektől, a lapos sapkáktól és tipikus angol keménykalapoktól. A fedora villámsebesen megnyerte magának Hollywoodot és a szesztilalom korának Amerikáját is. A fedora ma már ugyan nem stílusvezető, de a férfias stílusok kedvelő feltétlen fontolják meg a viselését!

HOGYAN VÁLASSZAK MAGAMNAK EGY FEDORA KALAPOT?

Amikor kalapot választasz, a karima méretének arányban kell lennie a vállad szélességével. Ha keskenyebb a vállad, akkor a kalap karimája is legyen keskenyebb és fordítva, szélesebb vállú egyének válasszanak maguknak nagyobb karimájú kalapot.

A MEGFELELŐ MÉRET KIVÁLASZTÁSA

A kalapméret a homokod, illetve a kalap belső homlokpántjának a körmérete.

Egy centivel mérd le a fejed körméretét a homlokodnál.

Ügyelj arra, hogy a centi ne legyen túl szoros, hisz a kalapod se akarhatod, hogy az legyen.

Jegyezd le a kapott eredményt és ez alapján válassz a rendelkezésre álló méretek közül

A más-másfajta kalapok eltérő módon ülnek majd a fejeden. Preferencia kérdése, de egy fedorát is hordhatsz oldalt vagy előre kissé megbillentve. A legkényelmesebb, ha a kalapot körülbelül 1 cm-re a füled felett viseled.

Ha a fejed körmérete a kapható méret alsó skálájában helyezkedik el, lehet kapni kalapokhoz belső, felragaszthatós illesztékeket (hat sizer).

HOL VÁSÁROLHATOK FEDORA KALAPOT?

Vintage fedorákat a munkaigényes kézi filcezéses Cavanagh Edge technikával már sajnos sehol nem készítenek. A mi Fawler fedoráink pamutból és gyapjúból is készülhetnek, de vannak olyan szépek, hogy akár Frank Sinatrának vagy Indiana Jones-nak is a becsületére válnának!

További férfi kalapok és sapkák elérhetők itt.