Napszemüvegek | Vásárolj 2 és spórolj 20%

Napszemüvegek | Vásárolj 2 és spórolj 20%

365 napos visszaküldés - kérdés nélkül!
Szállítási költség 1 000 Ft - ingyenes 17 700 Ft felett-
Kapcsolat

A halálra emlékezve

Miért készítettünk koponya tematikájú karórát

A Memento Mori egy nyilatkozattevő termék. Sötét esztétikája és koponya motívuma alapján talán egy heavy metal zenekar énekesének a ruhatárába illik, de inspirációja egy sokkal univerzálisabb érzésből származik - a vágyból, hogy a pillanatnak éljünk. Hogy egy olyan sztorit éljünk meg, amit megéri elmondani.

Epiktétosz, a sztoikus filozófus arra biztatta tanítványait, hogy miközben megcsókolják szeretteiket, emlékezzenek halandóságukra, mint “azok, akik a férfiak mögött állnak győzelmeikben és emlékeztetik őket rá, hogy halandók.” Valójában már Szókratész óta biztatják a gondolkodó embereket, hogy meditáljanak a halálon, mint a beteljesedéshez vezető úton.

Ez egy morbid, kellemetlen gondolat, de bárki, akinek volt már halál közeli élménye, elmondhatja, hogy semmi sem teszi az életet világosabb perspektívába, mint amikor az elkerülhetetlen véget ezüsttálcán kínálják felé - vagy a Memento Mori karóra esetében, egy sebészeti minőségű rozsdamentes acél tokban.

A Memento Mori zsebóra, az újratervezett karóra és az új limitált kiadások megjelenése kapcsán, szerettünk volna elmerülni az óra inspirációjában és az újdonságok tervezési folyamatában.

1 A halálra emlékezve2 Memento mori3 Az ambíció találkozása a korlátokkal4 Következő lépések

Memento Mori

Mit jelent számodra a halál?

Egyesek számára a koponya a halált jelképezi. Másoknak, mint például Quang Ramsing Fleuret művésznek, egy megélt életet jelent. Bármit is hiszünk, hogy mi történik velünk a halál után, az egyetlen mód, amiből tudni lehet, hogy túléltük a véget, azok a sztorik, amiket távozásunk után mesélnek rólunk. Ha már elhagytuk földi porhüvelyünk, nincs lehetőség új fejezeteket hozzáadni életünk könyvéhez, így rajtunk múlik, hogy amit ez a könyv rejt, király legyen. Egy lebilincselő novella túléli a hétköznapok hosszadalmas beszámolóját, mert a legtöbben ilyen életet akarunk élni. Csodákkal, intrikákkal és kalandokkal teli életről álmodunk, de csak nagyon kevesünknek van bátorsága megteremteni ezt magának. A Memento Mori karórát úgy terveztük, hogy egyfajta löketet adjon az élethez, amit élni szeretnél, vagy ajándéknak egy olyan ismerősödnek, aki megvalósulatlan álmokat dédelget.

A Memento Mori egy olyan művészeti ág, ami koponyák, homokórák, bomló gyümölcsök vagy pislákoló gyertyák felhasználásával hívja elő a halandóság gondolatát, és számunkra a koponya volt a legegyértelműbb módja annak, hogy ezt a koncepciót felidézzük. Egy homokóra egy karórán felesleges lenne, így a koponya az órán a halandóság két legerősebb szimbólumát hozza össze - az idő múlását és annak végét. A nehezebb döntést az óramű, a számlap és a hátlap jelentették.

Az ambíció találkozása a korlátokkal

Hogyan terveztük a Memento Morit

Egy kvarc óramű könnyebb, vékonyabb és olcsóbb, mint az automatikus mechanikus, ráadásul megbízhatóbb is. Mégis, van valami az óra felhúzásában az elindításához, ami megerősíti az idő korlátozottságának gondolatát. Bizonyos értelemben tapinthatóvá teszi a koncepciót - életre kelti azt. A kvarc melletti döntésnek több köze volt a számlaphoz, mint magához az óraműhöz.

A három leggyakoribb módja annak, ahogy a számlapokat motívumokkal látják el:

  • Sima nyomtatás. A koponyát az óra összeszerelése előtt nyomtatják a számlapra. Ez a legolcsóbb módja az óralap díszítésének és a legkevésbé tartós. Mivel azonban a tok belsejében van, nem sok olyan sérülés érheti a festéket, ami ne tenné tönkre az egész órát, ezért a legtöbb megfizethető karóra gyártó ezt a módszert választja.
  • PVD-bevonat. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy az összeszerelés előtt ultravékony és tartós fém nyomtatást készítsenek a számlapra. A csillogásuk szemet gyönyörködtető és nem vastagítják túlságosan az órát, így ugyanolyan laposnak tűnnek. Szép és fényes, de hiányzik belőle a mélység.
  • Dombornyomás. A számlapot alkotó vékony fémlemezt egy gépi présbe helyezik, amely a formába hajlítja. Ez egy háromdimenziós, megemelt motívumot eredményez, amely árnyékot vet és megcsillan a fény vonásain. Ez a fajta számlap "élőbbé" teszi a karórát, mint bármelyik sima felület, de vastagabb és nehezebb is lesz tőle. Ráadásul sokkal drágább az elkészítése.

Azt akartuk, hogy a Memento Mori fantasztikusan nézzen ki. Azt akartuk, hogy nyilatkozattevő termék legyen. Ezért választottuk a listán szereplő két legdrágább opciót. Az egész számlapra először dombornyomtuk a koponyát és bannert készítettünk, majd matt fekete PVD-bevonattal láttuk el. Majd, a betűknek és számoknak metálfényű fegyverszürke PVD-bevonatot adtunk, pont, mint a mutatóknak, ez kontrasztos fényt kölcsönöz a tervezésnek. A vastagság és a súly, amit ez az órához ad, némileg kényszerített minket az óraműre, amit választottunk. Ha mindezt egy mechanikus karórával ötvözzük, az vastag, nehéz és otromba lett volna. Egy nyilatkozattevő karórát állt szándékunkban készíteni, nem pedig olyan, ami rossz értelemben lóg ki a sorból.

A kvarc óramű választása azt is lehetővé tette számunkra, hogy a vízállósággal és márkajelzéssel ellátott unalmas, lapos, rozsdamentes acél hátlapon kívül, mással is díszíthessük. Összefoglalva a Memento Mori inspirációját, a dombornyomott “Don’t tell me how to live” (ne mondd meg, hogyan éljek) mondat látható a matt fekete hátlapon.

Következő lépések

Inspirációnk forrása: te

Az első kiadású Memento Mori nagyon népszerű volt, és rövid időn belül más lehetőségekkel is elő akartunk rukkolni. Szeretjük vásárlóink visszajelzéseit, mert segítenek a helyes útra terelni minket. Több száz ötletünk van arra, hogy mi legyen a következő lépés, de nélküled ezek csak ötletek maradnak. A Memento Mori kollekció legkeresettebb kiegészítője egy zsebóra volt. És a vásárlási előzmények alapján megtudtuk, hogy egy acélszíjjal ellátott Memento Mori is kelendő lenne.

Ezután elkezdtünk azon gondolkodni, hogyan tehetjük az összes Memento Mori karórát egyedivé. Természetes kőből készült ékszerek széles választékát kínáljuk és sokaknak tetszik, hogy egyik kő sem teljesen egyforma. Ez arra késztetett minket, hogy olyan Memento Mori órákon gondolkodjunk, ahol egyedi színes drágakövek a szemek vagy, hogy az egész számlapot természetes kőből alakítsuk ki, de a gyakorlatban egyik sem bizonyult megvalósíthatónak. A válasz egy olyan acélformázási módszerben rejlik, ahol minden egyes termék egyedi mintát kap. A damaszkuszi acél kétfajta acél egymásra hajtogatásával és csavarásával vagy hajlításával készül, hogy egyedi mintát kapjon. Az új, limitált kiadású Memento Mori karórák tokja és számlapja damaszkuszi acélból készült, ami azt jelenti, hogy mindegyik egyedi mintát visel. Amit csuklódon viselsz kizárólag a tied.