Spórolj 20%-ot minden napszemüvegen

Spórolj 20%-ot minden napszemüvegen

365 napos visszaküldés - kérdés nélkül!
Szállítási költség 1 000 Ft - ingyenes 11 700 Ft felett-
Kapcsolat

Fülbevaló Útmutató Férfaknak

Minden, amit tudnod kell füllyukasztás előtt – Olvashatsz a különböző stílusokról, arról, hogy hogyan zajlik a lyukasztás, illetve még több érdekességet és tippet megoszt Veletek Hank Martin, hivatásos fülbelüvő is.

Biztos te is ismersz egy 'olyan' srácot. Tudod azt, aki egy fesztiválon (egy átbulizott este után) egy újdonsúlt piecinggel kelt fel... vagy egy tetkóval. Azért alkottuk meg ezt az útmutatót, hogy te elkerüld ezt a kínos élményt.

Mivel mi nem vagyunk elég tájékozottak a piercingek terén, megkértünk Hank Martint a Benny Black Tattoo-tól, hogy segítsen nekünk kidolgozni ezt az útmutatót. A több, mint 10 éves tapasztalata magáért beszél, szóval ettől a sráctól biztosan lesz mit tanulni.

1 Fülbevaló útmutató férfaknak1.1 Találd meg a neked való stúdiót és készülj fel! 1.2 A piercingek fajtái1.3 Fájdalmas-e a fülbelövetés?1.4 A piercing helyének kiválasztása1.5 Mit lehet tenni egy elfertőződött piercinggel?1.6 Hogyan tarthatom meg a belőtt lyukat ékszer viselése nélkül?1.7 A fülbevaló ápolása1.8 Kérdések és válaszok1.9 Ő itt hank martin – a piercinges szakemberünk

Találd meg a neked való stúdiót és készülj fel!

Az egyik legfontosabb, hogy csinálj egy kis előzetes kutatást az elérhető helyekről, mielőtt befekszel a tű alá.

Amikor rákeresel a stúdióra, olvasd el az online véleményeket róla és keress rá képekre is a korábbi munkáikról,” mondja Hank, akinek a hivatása a fülbelövés. “Hívd fel őket, és járj utána, hogy hogyan sterilizálják az eszközeiket. Kérdezz rá, hogy egyszer használatos tűvel dolgoznak-e? Azt is tudd meg, hogy miből készültek az ékszereik. Minden piercingnek sebészeti acélból, titániumból, 14 karátos aranyból, PMFK bioplastból (orvosi célra is használható műanyag) vagy természetes fából, esetleg kőből kell készülnie (fültágítók esetén)."

Ha az eszközök nem újak vagy nincsenek megfelelően sterilizálva, ha a megfelelő higiéniai előírások nincsenek betartva, vér útján terjedő betegségek, mint a hepatitis B és C, fertőzésével is számolni kell. Időpont kérése előtt a következő kérdéseket kell feltétlen tisztázni.

  • Tisztának tűnik a stúdió? Külön helységben végzik a fülbelövést és a tetoválást?
  • Használnak autokláv készüléket a sterilizáláshoz? Az autokláv egy gőzzel, nyomással és hűvel sterilizáló tartály. Ha a stúdióban nincs ilyen (vagy egy gáz és hő sterilizáló), akkor azt a helyet nem szabad komolyan venni.
  • A lyukasztásnál előtted bontják meg a tű csomagolását? Csak egyszer használatos, erőre sterilizált tűket használnak? A biztonság szempontjából ugyanis ezek a legjobbak.
  • A fülbelövést végző személy latexkesztyűben dolgozik? A fülbelövőnek mindig kesztyűt kell viselni, a munkaállomást pedig minden egyes ügyfél után fertőtleníteni kell. Ha a fülbelövést végző személy hozzáér valamihez a steril munkaállomáson kívül, kesztyűt kell cserélnie.
  • Belövőpisztolyt használnak? Egy igazi szakember csakis tűvel dolgozik. Aki pisztollyal dolgozik, az alighanem nem hivatásos.
  • Kényelmesen érted magad a stúdióban? Egy magára adó tetováló/lyukasztóműhelynek nem szabad, hogy gondot okozzon a sterilizálóműveletek és eszközök gyors bemutatása. Ha úgy érzed, valami nem stimmel, akkor ne kockáztass, inkább hagyd őket ott!

Ha rátaláltál a megfelelő stúdióra és kértél időpontot, akkor a lyukasztás előtt néhány napig tartózkodj a túlzott italfogyasztástól és a dohányzástól. A lyukasztás előtt vegyél egy alapos zuhanyt és a kérdéses terület környékét is alaposan tisztogasd meg.

A piercingek fajtái

Választás, mint a tenger. Ha megtetszik valami, azt mindig beszéld meg előre a választott szakemberrel, aki fel tud világosítani a várható költségekről, a fájdalomszintről, na meg stílusbeli tanácsokat is tud adni.

  1. Helix – Lyuk a felső fülporcban
  2. Industiral – Két lyuk a fülkagylóban, amiket egy ékszer köt össze.
  3. Auricle – Lyuk a külső fül porcrészének szegélyén
  4. Forward Helix – Előrenéző lyuk a felső porcos hajlatban
  5. Snug – Lyukasztás a belső porc függőleges részén, a fülkagyló felett
  6. Rook – Lyukasztás porcos rész vastag redőzetén, a belső fülön,
  7. Orbital – Két porcos lyuk egy ékszerrel összekötve, általában a spirálos részen
  8. Daith – Lyukasztás a belső fül porcos részén
  9. Conch – Belső vagy külső lyukasztás a porc csésze formájú részén
  10. Tragus – Porcba lőtt lyuk a fül középső részén
  11. Antitragus – Lyuk a belső fül porcos részén, a kisporccal (tragus) szemben
  12. Earlobe – Lyuk a fülcimpa alsó részén
  13. Upper Lobe – Lyuk a fülcimpa felső részén
  14. Transverse Lobe – Vízszintes lyuk a fülcimpán keresztül

Fájdalmas-e a fülbelövetés?

Minden piercing és fülbelövés fáj egy szinten, de csak egy pillanatig. A lyukasztott terület utána még körülbelül egy hétig érzékeny lesz. A jó hír az, hogy a belőtt fülcimpák okozzák a legkevesebb kényelmetlenséget, amíg például egy mellbimbó piercing már elég kellemetlen tud lenni.

A piercing helyének kiválasztása

A választott helytől függően a gyógyulási időszak 2-6 héttől (fülcimpa) 6-12 hónapig (köldök) is eltarthat. A piercing belövése után ajánlott illatosítatlan antibakteriális szappannal naponta kétszer megmosni és sós vízes oldattal naponta 2-4 alkalommal nyugtatni a kérdéses területet.

A fertőzések megelőzési megéri ezt az extra erőfeszítést. A legtöbb gyógyszertárban árulnak sós víz bázisú sebmosót. A fertőtlenítésről több információt a belövő szakember is tud adni.

  • A belövés után ne nyomogass vagy matass az ékszer körül. A kezeden is lehetnek olyan baktériumok, amik fertőzést okozhatnak. Ha mindenképpen hozzá akarsz érni, előtte alaposan moss kezet.
  • Ne feledkezz meg a frissen lyukasztott füledről a munkád közben sem. Öltözködésnél, szemüveg felvételénél, telefonálásnál vagy fésülködésnél is figyelj arra, hogy ne érj véletlen hozzá.
  • Arra is ügyelj, hogy alszol. A gyógyulás időtartamára érdemes háton vagy hason, nem oldalt, a piercing oldalán aludni.
  • Ne használj hidrogán-peroxidot vagy alkoholt a piercing körül, ezek az anyagok gátolják a belőtt lyuk gyógyulását.
  • Ne használj antibiotikus kenőcsőt, gélt, vagy krémet a piercing körül. Ezek rátelepedhetnek a koszra és gátolják, hogy lyuk levegővel érintkezzen.

Mit lehet tenni egy elfertőződött piercinggel?

Minket is meglepett, de Hank úgy tartja, hogy elfertőződött piercinget inkább ne vegyük magunk ki. "Ha úgy gondolod, hogy elfertőződött, akkor keresd fel újra a szakembert és együtt vegyétek át a lehetőségeket. DE NE vetesd ki, mert a bőr rágyógyulhat a fertőzésre, ami aztán még nagyobb problémát okozhat. A problémát gyakran a tisztítási módszer vagy a tisztítőszer fajtája okozzza."

Sokszor az vezet fertőzéshez, ha valaki nem mos rendszeresen kezet és piszkos kézzel ér hozzá az ékszerhez. A baktériumok villámgyorsan szaporodnak, ezért mindig moss kezet, mielőtt hozzáérsz a piercinghez. Rendszeresen mosd és cseréld az ágyneműhuzatod is. A meleg és izzadós idő illetve körülmények is növelik a fertőzés veszélyét. Ilyenkor gyakrabban fertőtleníts sós vízes oldattal.

Az alábbi pontokat betartva csökkentheted a fertőzés kockázatát.

  • A piercinged tartsd távol mások testnedveitől, mint a nyál vagy az izzadás. Ne hagyd, hogy más érintse, csókolgassa vagy nyalogassa azt a gyógyulási időszak alatt.
  • Tartsd tisztán a telefonod, a fülesed, a
    napszemüveged, a sapid, és a bringás/motoros sisakod, illetve bármit, ami kapcsolatba kerülhet a piercinggel.
  • A piercing körül tartózkodj a különféle kozmetikai szerek, vízek/szeszek és spray-k használatától.
  • Ne áztasd a piercing helyét meleg vízben vagy medencében a gyógyulás időszaka alatt.
  • A gyógyulási idő alatt kerüld a közvetlen napfényt és a napozást. Ne használj barnítóolajokat és naptejet, ezek az anyagok ugyanis égethetik és irritálhatják a piercing környékét.
  • Stresszelj kevesebbet. Kerüld a dohányzást, az alkoholt és a drogokat, mert ezek mind hátráltatják a gyógyulást.

Hogyan tarthatom meg a belőtt lyukat ékszer viselése nélkül?

Ha a munkahelyeden a dress code nem engedélyezi a fülbevalót, akkor annyit tehetsz, hogy csak akkor teszed be az ékszert, ha már végeztél és mindig leveszed munkába menet. Lehet kapni szolid, a füllyukba helyezhető bioplast (műanyag), a két oldalukon korongvégű toldalékokat, próbálj ilyenre engedélyt kérni.

Egy frissen belőtt lyuk képes egy nap alatt is összezáródni különösen akkor, ha tűvel csinálták. Egy régen meglévő piercing esetében pár napba azért beletelik ugyanez a folyamat. Az egészséges szövet viszont idővel mindig összezáródik.

A fülbevaló ápolása

A gyógyulási időszak alatt semmiképpen ne vedd ki a fülbevalót a helyéről. Mindig tartsd be a fertőzésmegelőzés lépéseit. A gyógyulás végeztével fertőzésre már kicsi az esély, de a fülbevalót akkor is érdemes időnként megtisztítani, hogy ne legyen kellemetlen szaga. A tisztítás egy pohár antibakteriális szappanos vízben is elvégezhető. A beáztatott ékszert ékszertisztító kefével dörzsöld át, majd az ékszert öblítsd és töröld szárazra.

Most kezd érdekessé válni a dolog. Ugyan a lehetőségek számta gyakorlatilag végtelen, a választott szakember tanácsát az első piercing kiválasztásakor mindig érdemes megfontolni! Aztán később kicserélheted vagy választhatsz másikat. A hozzád leginkább illő fülbevaló keresése mindig felvillanyozó érzés! Inkább ezen járjon az ember esze, minthogy folyton a biztonság miatt aggódjon!

Kérdések és válaszok

Ki csinálta a világon a legelső piercinget?

Az első ismert piercing egy híres férfihez köthető. Ötzi, a jégember egy több ezer éves, az Alpokban talált múmia már viselt testékszert. Az 5300 évesre datált megfagyott testen egy piercing mellett különféle tetoválásokat is találtak.

A piercingek az 1500-as évek végén jöttek újra divatba, az angol reneszánsz világban és elsősorban a nők körében. A mostani divatosságuk viszonylag újkeletű, a '60-as évek szabadosságával kötik azt össze. És nem, Xerxész a 300 filmmel szemben a valóságban nem viselt semmilyen piercinget.

Hol lövethetem be a fülemet?

Ez a lakóhelyedtől függ. Ha netán Dániában jársz, mi szívből ajánljuk Hank MartinBenny Black Tattoo műhelyét Horsens-ben.

Mi a férfi fülbevalókkal kapcsolatos legújabb trend?

Hank Martin tapasztalta szerint a férfiak a bedugós, cserélhető fülbevalókat kedvelik inkább. A legnépszerűbb típus lényegében egy, a füllyukba dugható szár az egyik végén egy koronggal, a másikon egy fémgolyóval.

A minőségi fülbevalók és fülbelövések drágábbak is?

A fülbelövés árai inkább helyfüggőek. Ha a piercing ára gyanúsan alacsony, annak inkább az lehet az oka, hogy a műhely által kínált ékszerek gyengébb minőségűek. A piercingek anyaga külön kategória, és a dekoratív extrák és drágítják a dolgot.

Mennyi idő, míg egy belőtt fül begyógyul?

A gyógyulás helye elsősorban a belövés helyétől függ. Egy fülcimpa esetében ez 2-6 hét is lehet, de közelebbit a pontos hely ismeretében a helyi szakembernek kell mondania.

Miért szaglanak a piercingjeim/fülbevalóim?

A kellemetlen szag mögött lehetnek elhalt bőrsejtek, baktériumok és a testnedvek. Ezek együtt már szépen tudnak szaglani, viszont a kellemetlen szagtól szappannal vagy sós vízes oldattal könnyen meg lehet szabadulni.

A belövőpisztolyok biztonságosak, vagy inkább kérjek mindig tűs lyukasztást?

A belövőpisztoly sokkal durvább és nagyobb, lassabban gyógyuló sebet okoz, mint egy tű, ráadásul az autoklávos fertőtlenítése sem megoldott. Ha pisztollyal lövik be a füledet vagy más testrészedet, ott mindig nagyobb a fertőzés veszélye, és könnyen kialakulhat sejtburjánzás is.

Egy tű mindig élesebb, vékonyabb, könnyebben és jobban lehet sterilizálni, és kevesebb roncsolást is okoz a szövetben a lyuk körül.

Egy fülbevaló vagy piercing segíthet a migrénen?

Vannak, akik azt állítják, hogy egy fülpiercing, pontosabban a daith stílusú, csökkenti a migrént, mert egy olyan nyomáspontra hat. Ezt az állítást tudományos kutatás azonban nem igazolja.

Egy fülpiercing körüli fertőzés tovaterjedhet máshova?

Ha a fülpiercinged fájdalmas, vérzik vagy gennyes, és a rendszeres tisztálkodás sem segít rajta, akkor az valószínűleg elfertőződött. Ebben az esetben fordulj orvoshoz.

Az ritkán történik meg, hogy piercinges fertőzés tovaterjedjen. Mi azonban nem vagyunk egészségügyi szakemberek. Mindenkinek jobb, ha egy orvos látja először.

A belőtt lyuk idővel magától lezárul?

Igen, az emberi test szövetei már csak ilyenek. Ha kiveszed az ékszert a belőtt lyukból és nem teszed azt vissza, az egészséges szövet, ha nem túl nagy, idővel össze fog záródni.

A piercingek hagynak maguk után sebhelyet?

Sebhelyet, sejtburjánzást leginkább a belövőpisztolyok okoznak. Hogy milyen nyomot hagy a lyukasztás, az szakember munkáját minősíti, de az egyén testétől is függ.

Milyen fülpiercinget válasszak?

Ez rajtad áll és azon, mit szeretnél üzenni magadról. De fontosnak tartjuk megint elmondani, hogy az első piercinged előtt kérd a szakember véleményét, hogy milyen anyagú, súlyú, stb. legyen.

Ha fülbevalót szeretnél, nekünk egy egész gyűjteményünk van, amiben kedvedre válogathatsz! Igyekeztünk őket a népszerűségük alapján listázni. Követheted a már bejárt utakat vagy rászánhatod az időt, hogy rátalálj a saját stílusodra. Senki nem siettet.

Ő itt Hank Martin – a piercinges szakemberünk

Hank Martin a texasi Austinból érkezett (USA), és már ötödik éve, hogy Dániában, illetve Németországban dolgozik. Több mint egy évtizedes szakmai tapasztalattal bír. A munkájára, annak pontosságára és tisztaságára rendkívül büszke.

Hank a munkahelyén igyeszik egy laza, barátságos légkört kialakítani az ügyfelei számára. Ha netán Dániában jársz, a Benny Black Tattoo stúdióban találhatod meg.