365 napos visszaküldés - kérdés nélkül!
Szállítási költség 1 300 Ft - ingyenes 11 700 Ft felett-
Kapcsolat

Nyolc tudnivaló a férfi nyaksálak viseléséről

Ebben az útmutatónkban a férfi nyaksálaknak és a viselésüknek minden szempontjára kitérünk. Segítünk neked a színt, az anyagot és a hosszt, illetve számodra leginkább megfelelő kötési módot kiválasztani.

A nyaksál.

Sehova ne mozdulj ki télen a nyaksálad nélkül! Nem is gondolná az ember, mennyire fontos ez az egyszerű ruhadarab, amíg a hideggel és a széllel küzdve meg nem próbál összehúzódni a kabátjába. Persze mi divatelemként is tekintünk a sálra, ezért megmutatjuk, hogy a praktikussága mellett hogyan szolgálhatja egy nyaksál a stílusod és megjelenésed.

1 Nyolc tudnivaló a férfi nyaksálak viseléséről1.1 1. hogyan válasszuk ki a nyaksál hosszát?1.2 2. a nyaksál anyagának kiválasztása1.3 3. hogyan előzzük meg a sál szöszölését?1.4 4. a szín kiválasztása1.5 5. nyaksál választás az alkalomhoz1.6 6. a sálak kötési módjai1.7 7. hogyan tisztítsam meg a sálam?1.8 8. honnan tudjam, hogy szükségem van egy sálra.1.9 Kérdések és válaszok

1. Hogyan válasszuk ki a nyaksál hosszát?

A legtöbb nyaksál formára egy lenyújtott téglalap, a hossza az egyik sarkától a másikig tart.

Három alapméret van a piacon; tehát léteznek rövid, közepes és hosszú nyaksálak. Ha ismered ezeket a méreteket és a funkcióikat, az már sokat segít a vásárlásnál.

Rövid sálak - 140 cm

  • Hivatalos és üzleti megjelenésekhez jó. Inkább stíluselem, mint melegtől óvó ruhadarab
  • Általában nem kötik meg, hanem a nyakkendő mentén hagyják egyenesen, teljes hosszában belesimulni a zakóba vagy férfi blézerbe, vagy egyszerűen csak hagyják lógni egy zakón

Közepes hosszúságú sálak - 175 cm

  • Sokoldalú, meleg és a stílus szempontjainak is megfelelő hossz
  • Ez az ideális köthető, nyakra tekerhető méret

Hosszú sálak - 218 cm

  • Ezek az úgynevezett 'túlméretes sálak'
  • Többször is körbe lehet őket tekerni, ezek nyújtják a legtöbb meleget.
  • A kötési stílusuk meglehetősen 'kötetlen'. Kifejezetten laza benyomást keltenek.

A nyaksálak szélessége általában 30-40 cm körül változik.

Ez a szélesség még elég ahhoz, hogy anélkül tekerje be a nyakat, hogy kitakarná az arcot. Ha ennél vastagabbat találsz, úgy fogsz kinézni, mint aki maszkot visel.

Tudtad?

Mi számít univerzális hossznak egy nyaksálnál? Az univerzális méretű nyaksálak általában a rövid és hosszú kategória közé esnek.

Hogyan tudod ellenőrizni a hosszt? Fogd meg a nyaksál két szélét és feszítsd meg. Ha elég hosszú a széttárt karodhoz, akkor ahhoz is elég hosszú, hogy jól mutasson a nyakadban. Vagy nyugodtan fel is próbálhatod és megnézheted magad egy tükörben.

Az egyetlen kivétel ez alól a szabály alól a csősál. Ezeket a henger alakú ruhadarabokat nem kell kötni vagy tekerni. Azokat csak ráhúzod a fejeden keresztül a nyakadra.

Amit mi gondolunk a hosszválasztásról

Ami a nyaksál hosszát illeti, szerintünk itt nem lehet nagyot tévedni. Bátran választhatsz olyan hosszt, amilyet csak szeretnél!

A mi legkedveltebb kategóriánk a közepes, ugyanis a meleg megtartása mellett ez a hossz nyújtja a legtöbb stílusbeli választást.

2. A nyaksál anyagának kiválasztása

A kötési mód mellett a megfelelő anyag kiválasztása is legalább annyira fontos. A sál anyaga határozza meg a textúráját, a súlyát és persze azt, hogyan óvja a viselőjét az elemektől.

Mindig ellenőrizzük a megvásárolandó nyaksál címkéjét. Rajta kell, hogy legyen az anyaga.

Gyapjú - kasmír és merinó

A gyapjú az első számú választás, ha melegségre és tartósságra vágyunk. Egy jó gyapjúsál hagyja maga alatt lélegezni a bőrt, rendkívül ellenáll a nedvességnek, és nehezen is koszolódik.

Tudtad?

A gyapjú akár a saját súlyának 30%-át kitevő nedvességet is képes megtartani anélkül, hogy átázott érzete legyen. Ha hideg és nedves, esős időjárással van dolgod, esetleg izzadós vagy, akkor feltétlen a gyapjú a számodra megfelelő választás.

A hátulütő, hogy egyes gyapjúfajták viselése viszkető érzés is lehet. Ennek megelőzése érdekében a gyapjú nyaksálakat kézzel mossuk, és mindig adjunk egy-két teáskanálnyi fehér desztillált ecetet az öblítővízhez.

A kasmír rendkívül puha anyag, de elég drága is, hiszen egyetlen kecske évente csak egy nyaksálra elegendő gyapjút tud termelni.

A merinó gyapjú a melegség és a puhaság tökéletes egyensúlyát valósítja meg. Ezek az új-zélandi juhok olyan gyapjút nyújtanak, amik akár -10°C hőmérsékletnél, hóban, fagyban, viharban is melegen tartják a viselőjük nyakát.

A gyapjú nyaksálakra gyakran mondják azt, hogy vaskosak, ami igaz is, ezért inkább hétköznapi viseletre alkalmasak.

Selyem

Egy selyem nyaksálat inkább a stílusért, mint a melegért viselnek. Akkor válassz selymet, ha egy ünnepségre, jeles alkalomra vagy hivatalos eseményre készülsz.

A legtöbb kravátli, aszkot nyakkendő is selyemből készült ('francia selyem nyakkendő').

Akril

Az akril egy szintetikus anyag, ami nem annyira puha vagy hagyja a bőrt lélegezni, mint a természetes rostok. Mégis jó választás lehet akkor, ha érzékeny a bőröd és/vagy allergiás vagy a gyapjúra.

Poliészter

A '80-as éveket akarod felidézni a Hawaii ingeddel?

A poliészter egy nagyon is sokoldalú alapanyaga tud lenni egy férfi nyaksálnak. Jól bírja a vizet, nehezen gyűrődik, tartja a színét és úgy általában strapabíró.

Ma is számos nyaksálat és más kiegészítőt készítenek természetes szálakkal kevert poliészterből, amitől azok a szintetikus anyag tartóssága megőrzése mellett természetesebbnek is hatnak.

Két világ, a természetes és a műanyag ezúttal egy harmonikus egyveleget alkotnak.

Pamut

A többi természetes szál alapú anyaghoz hasonlóan a pamut is jól levegőzik, vagyis egy ilyen sál alatt nem kell féktelenül izzadnod ahhoz, hogy közben melegen is tartson.

A pamut egy klasszikus választás, ami egyben a tartósságáról és a könnyű tisztíthatóságáról is ismert.

A Jersey pamutból készült sálak inkább a melegebb éghajtalon történő viseletre készülnek. Ezek könnyűek, a viseletük pedig olyan, mintha csak egy pólót hordanál a nyakad körül.

Báránybunda

Próbáltál már viselni egy báránybunda nyaksálat?

Bizony, a báránybunda rendkívül meleg és puha, talán túlságosan is az. Nagyon könnyű alatta megizzadni.

A báránybunda egy kézműves anyag, ami ugyan meleg és víztaszító, ugyanakkor alig engedi át a levegőt. Hacsak nem Szibériába vagy a sarkkörre készülsz, mi úgy gondoljuk, praktikus okokból nyugodtan mellőzheted a báránybunda nyaksálakat.

Mi melyiket választanánk?

Mi úgy gondoljuk, az anyag választásánál egyszerre kell a klímát és stílust figyelembe venni. Feltétlen olyat viselj, ami kényelmes.

Vásárlás előtt mindig próbáld fel a nyaksálat. Ha erre nincs lehetőség, egy merinó gyapjú vagy egy kevert anyagú darab mindig jó választás.

3. HOGYAN ELŐZZÜK MEG A SÁL SZÖSZÖLÉSÉT?

Megtaláltad a kedvenc nyaksálad, fantasztikusan érzed magad benne. Látszólag minden rendben van, aztán azon veszed észre magad, hogy a kabátod, sőt, a szakállad is tele van a sáladból származó apró szöszökkel.

A szöszös kabát vagy zakó, netán szakáll sehol nem menő. Ezek az apró galádok megtalálják az útjukat a pulcsidra, sőt, a hajadra is. A kezeletlen probléma miatt idővel úgy fogsz festeni, mint a Szörny Rt. melák szőrmókja!

A problémára van olyan megoldás, ami nem jár a kellemes meleg és a mutatós nyaksál mellőzésével.

Ezért is fontos, hogy már az elején tisztázzuk az anyag mibenlétét. Ugyanis a más-más anyagú szöveteket nem ugyanúgy kell kezelni, ha a rettegett szöszölésről van szó.

A szöszölés és a gyapjú

A gyapjú az első számú gyanúsított, ha szöszölésről van szó.

A megoldás banálisan egyszerű. Rakd a sáladat a hűtőszekrénybe, ahol aztán a hideg 'beragasztja' a rakoncátlan, elszabadulni vágyó rövid szálakat. Ennek a pontos menete az alábbi:

  1. Először gondosan hajtsd össze a sálat.
  2. Helyezd egy zárható műanyag tasakba, hogy ne vegye fel a hűtőben fellelhető szagokat.
  3. Egy éjszakára helyezd a hűtőbe.
  4. Ha ez letelt, a sálat vedd ki hűtőből és a műanyag tasakból.
  5. Máris szöszölési effekt nélkül élvezheted a téli viseletet!

A pamutsálak és a szöszölés

Egy pamutsálnál a nemkívánatos szöszöktől egy jó kézi mosással általában meg lehet szabadulni.

  1. A pamutsálad mindig kézzel mosd.
  2. Az öblítővízhez adjál hozzá egy teáskanálnyi desztillált fehér ecetet.
  3. A szárítást kiterítve végezd.

A szintetikus anyagból készült sálak és a szöszölés

A szintetikus sálak jellemzően nem szöszölődnek. Ha mégis egy ilyen példányt fogtál ki, az alábbit teheted.

Megmoshatod kézzel vagy elviseled azt a néhány renegát szálat. Soha nem lesz belőlük annyi, mint egy gyapjú vagy pamutsálnál.

Hogyan boholytalanítsuk a sálat?

  • Ha tele lett a kedvenc sálad szöszökkel vagy bolyhokkal, azokat egy kisollóval vagy borotvapengével is eltávolíthatod egyenként.
  • Soha ne vágj túl közel a még ép anyaghoz, hogy nehogy megsértsd azt.
  • Használhatsz erre a célra spéci boholytalanító fésűt vagy elektromos ruhaborotvát is, ha nem akarsz egyenként velük bajlódni.
  • Ha gondoskodsz a sáladról, ő is gondoskodni fog rólad!

4. A szín kiválasztása

A sálaknál nincsen szigorú színkód, még a téli sálaknál sem.

Persze ez nem jelenti azt, hogy egy formális öltözet mellé viselned kéne a kedvenc piros-fehér csíkos nyaksálad.

Amire gondolnod érdemes a szín kiválasztásánál, az a bőröd színe vagy árnyalata. Második körben jön az öltözeted, ehhez a két tényezőhöz érdemes illeszteni a sál színét.

A bőrárnyalat legegyszerűbb megállapítása

Nem kell itt bonyolult dolgokra gondolni. Ha az alábbi egyszerű módszerrel egy életre tisztázod a bőrárnyalatod kérdését, az a ruhatárad kialakítása során más holmiknál is mindig segít.

A bőrárnyalat vagy tónus megállapítása:

  • Első lépésként hajtsd fel az ingedet és keresd meg a vérereket a csuklódon.
  • Ha kék színt látsz, az hideg árnyalatú bőrt jelent.
  • Ha zöldet, a bőröd meleg árnyalatú.
  • Ha bármilyen mást színt látsz, ott az orvost kell felkeresni.

Nyaksálak ajánlott színei meleg tónusú bőrhöz

  • Aranyszíneknél a mélyebb árnyalatok
  • Sárga
  • Mézbarna
  • Narancsvörös
  • Rozsda
  • Olajbarna
  • Türkiz vagy égszínkék
  • Mélyzöldek

Nyaksálak ajánlott színei hideg tónusú bőrhöz

  • Világosabb színek kékes/szürkés árnyalatokkal
  • Kékek (világos- és tengerészkék)
  • Ékkövek színei
  • Lilák (világos és sötét)
  • Szürke

Semleges színű sálak

Ha már tudod a bőröd tónusát, szeretnél venni egy új nyaksálat, de mondjuk a mézbarnánál egy kevésbé extravagáns színre vágysz, akkor sincs baj, mert Dunát lehet rekeszteni a semleges árnyalatú nyaksálak kínálatával.

A semleges nem jelent egyben unalmast is. A kínálat sem szorítkozik a feketére vagy fehérre, hiszen például a szürke vagy a bézs is semleges színnek számít.

Te mit viselsz?

Ahogy a nyakkendőknél, sálban is megvan az a világító neonfényes állatminta, ami annyira feltűnő. A választás joga a tiéd. Mi azt valljuk, hogy a sál színét és mintáját nem feltétlen kell az öltözet többi részével egyeztetni.

Egy fekete zakó mellé nem kell feltétlen fekete sál. A szürke valójában jóval sokszínűbb, és vele a megjelenésed sem lesz annyira szigorú és vonalas. Ha szeretsz különféle barna holmikban mutatkozni, próbálj ki melléjük egy bézsszínű sálat!

Semleges színösszeállítású öltözet mellé jó ötlet egy merészebb árnyalatú és/vagy mintázatú nyaksál. A szokásos fekete pulóver-sötét farmer mellett különösen hatásos és magabiztos benyomást kelt egy kockás mintás nyaksál ahelyett, hogy beleszürkülnél a tömegbe.

Szerintünk

A semleges színek és árnyalatok a legtöbb helyzetben jól működnek.

Ne feledkezz meg arról viszont, hogy egy férfi sál elsősorban kiegészítő; annak nagyon is funkciónális, de akkor is csak kiegészítő. Ne tedd az öltözeted központi stíluselemévé már csak azért sem, mert egy fűtött beltérben egyszer úgyis le kell majd venned.

5. Nyaksál választás az alkalomhoz

A tél nekünk nem egy átvészelendő időszak, hanem egy remek periódus a saját stílusunk kidomborítására. Egy jól megválasztott nyaksál pedig sokat segíthet abban, hogy a legjobb benyomást keltsd az irodában ugyanúgy, mint egy vakrandin a kedvenc kocsmádban!

Most, hogy tisztáztuk, hogy egy nyaksál télen nem csupán a hidegtől óv, hanem stíluselem is lehet, az alábbiakban felsorolunk néhány szempontot és irányelvet, amik segítenek a választásban.

A helyes nyaksál kiválasztásának a hely és az alkalom a kulcsa. Ha eddig követted a színekkel, mintákkal és anyagokkal kapcsolatos megjegyzéseinket, talán most csodálkozol, hogy most miért teszünk mégis úgy, mintha tétre menne a dolog.

Persze az is teljesen elfogadható számunkra, ha megelégszel a praktikummal és elteszed a stílust máskorra. Ha viszont önkifejezésre is vágysz, akkor megéri alaposnak lenni!

A hétvégére

Akár partizós, akár otthonülős típus vagy, minden férfinak, aki kimozdul a nagyvilágba, tisztában kell lennie azzal, hogy amit visel, az mindig üzenet, ha akarja, ha nem. Szorongás és görcsölés helyett mi azt mutatnánk meg, hogyan lehet egyszerű és szép, és főleg nem méregdrága dolgokból a legtöbbet kihozni.

Ha mindig farmert viselsz, a bőrzakód mellé egy szürke vagy tengerészkék közepes hosszúságú sálat viselj. Az anyaga legyen az extra kényelmes merinó gyapjú vagy egy kevésbé bolyhodzó kevert. A vaskosabb anyagokat akkor részesítsd előnyben, ha nem alkalomra kell kiöltöznöd.

  • Hossz. Közepestől hosszúig
  • Szín: Szürke vagy tengerészkék
  • Anyag: Gyapjú/poliészter-keverék
  • Kötési mód: Könnyű vagy Relaxált

Munkában

Igen, a munkahelyen lehet egyszerre sálat és nyakkendőt viselni. Döntsd el, milyen felöltőt akarsz viselni, majd egyeztesd vele vagy illeszd hozzá a nyaksál anyagát, például a gyapjút a gyapjúhoz, pamutot a pamuthoz, és így tovább.

Egy munkahelyen a sálak textúráltságát tartsuk a minimumon és a vaskosabb darabokat is kerüljük - egy egyszerű kasmír és merinó gyapjú sál bőven megteszi.

Egy világosszürke rövid gyapjúsál hibátlanul belesimul egy öltöny vagy zakó alá. Ha a látványnál többre, melegre van szükséged, válassz egy közepes hosszúságú sálat.

  • Hossz: Rövidtől a közepesig
  • Szín: Világosszürke
  • Anyag: Gyapjú
  • Kötésmód: Klasszikus

Sport

Sportolásnál egyértelműen az általuk biztosított meleg miatt van szükségünk egy sálra.

Sporthoz, aktív szabadtéri tevékenységhez egyértelműen a csősál a legpraktikusabb választás. Egy csősálat nem kell megkötni vagy körbetekerni, és lobogni sem fognak utánad a végei, hogy aztán beleakadjanak valamibe.

Csősálból is érdemes a természetes szálból vagy a kevert anyagokból készülteket keresni (például pamut vagy akril). Ezek az anyagok hagyják a bőrt lélegezni, vagyis nem fogsz a viselésükkel feleslegesen izzadni.

  • Hossz: Csősál
  • Szín: Bármi, ami a bőröd árnyalatához illik
  • Anyag: Természetes szálas vagy kevert anyag
  • Kötésmód: Nem szükséges

Formális

A formális, hivatalos eseményeken a sálviselés inkább a stílusról, mint a funkcionalitásról szól.

Mivel több, mint valószínű, hogy az öltönyödre egy fekete viharkabátot veszel majd, olyan sálat válassz, aminél a nem körbetekert sálad végei nem lógnak majd ki a kabát alól.

Ha egy hivatalos eseményen viselnél sálat, az anyagot tekintve a kasmír a legjobb választás.

  • Hossz: Rövidtől a közepesig
  • Szín: Fekete
  • Anyag: Kasmír
  • Kötésmód: Formális

Éjszakai élet

Egy partizással eltöltött pesti éjszaka sem az az alkalom, amikor egy sálat a elsősorban melegsége miatt választunk ki. Egy vékony gyapjú/kevert anyagú sál még jól melegít, és mégse festesz majd úgy, mint aki síelni és nem a táncparkettre készül.

Az éjszakában érdemes ragaszkodni a feketéhez vagy szürke árnyalatokhoz a divatosan városias megjelenésért.

Ha randira készülsz, és meg akarod villantani a merész, rámenős oldalad, akkor a mélybordó vagy a sötétzöld a legjobb választás. Arra ügyelni kell, hogy a sál színe ne üsse az öltözeted többi részét, és a szöszöktől, bolyhoktól alaposan tisztítsuk meg a sálat és a többi ruhadarabot is.

  • Hossz: Közepes
  • Szín: Fekete és Szürke
  • Anyag: Gyapjú
  • Kötési mód: Egyszerű

6. A sálak kötési módjai

A legtöbbet sálak megkötési módjairól, a választható stílusokról kérdeznek, teljes joggal.

Mi autentikus tanácsárt Heidihez, a Bohemian Revolt fő tervezőjéhez fordultunk, hogy válassza ki az olvasóinknak a legmenőbb sálkötési módokat. Ő végül öt olyan sálkötési módot választott, amik stílusosak, ám egyszerűek, és még mindig melegítenek!

A kiválasztott öt mód közül csak egynél van szükség egy valóságos csomóra. Azt is igyekeztünk elkerülni, hogy túl komplex és ezáltal hivalkodó megkötést válasszunk.

Az egyszerű mód

Ez a legegyszerűbb módja egy nyaksál viselésének. A könnyedség és a melegség egy olyan kombinációja, ami éppúgy működik a vaskosabb és a kevésbé textúrált sálaknál is. Használata főleg közepes és hosszú sálaknál javasolt.

A megkötés módja 1.Terítsd a sálat a nyakad köré úgy, hogy az egyik végét hosszabban hagyod a másiknál. 2. A hosszabik végével terítsd a sálat még egyszer a nyakad köré (egyszer a közepes és kétszer az annál hosszabb sálaknál). 3. Úgy igazítsd a sálak végeit, hogy azok valamennyire szimmetrikusak legyenek. 4. A sál megkötése legyen szorosabb hidegebb, és lazább enyhe időnél

A laza stílus

Az ideális sálmegkötési mód, ha a melegségre ugyanúgy vágysz, mint a könnyed, felszabadult megjelenésre. Vaskosabb sálaknál javasolt, de ennek ellenére kerüljük az igazán vastag darabokat. Ha gyakran szeles az idő, a sál végeit érdemes a kabát alatt tartani, ha ugyan nem pont az ide-oda csapkodó sálvégek a te stílusod. Hosszú és közepes hosszúságú sálakhoz.

A megkötés módja

  1. Terítsd a sálat a nyakad köré úgy, hogy az egyik végét sokkal hosszabban hagyod a másiknál.
  2. Tekerd a hosszabbik felét a nyakad köré addig, amíg csak a csúcsa marad.
  3. A megmaradt végeket rejtsd a körbetekert sál alá, hogy azok ne látszódjak.

A klasszikus megkötési mód

Ez egy kötelezően ismerendő megkötési mód. Csomóként is hivatkoznak rá, mert tényleg megkötni kell és nem csupán körbetekerni és be/alágyűrni. Hideg időben javasolt, hiszen a csomó, ha kellően puha anyagól készült, szépen rásimul a nyakra. A klasszikus stílus hétköznapi és üzleties viseleteknél is ugyanúgy működik. Csak hosszú sálaknál.

A megkötés módja

  1. Hajtsd először a sálat félbe.
  2. A félbehajtott sálat tekerd a nyakad köré úgy, hogy az egyik vége a két sálvég egymás mellett, a másik a hajtás.
  3. A nyitott véget dugd át a másik, hurkos végen.
  4. Húzd meg az így keletkezett csomót.

A formális, hivatalos megkötési mód

Ha hivatalos eseményre készülsz, ez a megkötés, amire feltétlen szükséged lesz akkor is, ha a sálat csak a színbeli változatossága miatt viseled. Rövid-közepes hosszúságú sálaknál ajánlott (a kabát hosszától függően).

A megkötés módja

  1. Terítsd a sálat a felöltő alá úgy, hogy a végek szimmetrikusak legyenek.
  2. A sálvégek a kabát/zakó alatt egymást takarják.
  3. Amikor a kabátod viseled, ügyelj arra, hogy a sálból éppen csak a színe látszódjon.

A nagymama sálja stílus

Mindig emlegetjük, hogy mi ilyesmit nem árulunk, de sem a létezését, sem a létjogosultságát nem tagadjuk a kézzel kötött vagy horgolt nagyis sálaknak. Ezek a sálak elég nagyok, mert a készítőjük legszívesebben teljesen bebugyolálna téged a hideg időben. Mit lehet ilyenkor tenni, hogy kell ezeket megkötni?

A megkötés módja

  1. Tekerd a sálat a nyakad köré úgy, hogy a két vége mögéd essen.
  2. A végeket keresztezd egymással, és húzd át őket magad elé.
  3. Kösd meg a végeket elől. Lazíts egy kicsit a szorításán, ha már nem bírod a meleget.

Fontos megjegyezni, hogy az egyéni stílusnak és a magabiztosságnak is nagy szerepe van a megkötési mód kiválasztásában. Mi senki örömét és kísérletező kedvét nem akarjuk elrontani, a nagyi kötött sáljának is megvan a maga helye.

7. Hogyan tisztítsam meg a sálam?

Egy sál ugyanúgy koszolódhat, mint bármilyen más ruhadarab, Sajnos hajlamosak vagyunk a téli kiegészítőink tisztítását hanyagolni.

A zsírpecsétek, a piszok, a kávéfoltok, na meg a hidegben a takony is megtalálják a módját, hogy rákerüljenek a szép új nyaksálunkra. A helyes tisztítás egyáltalán nem bonyolult, viszont igényel némi személyes erőfeszítést. Mert sajnos nem lehet őket csak úgy belevágni a mosógépbe.

Hogyunk mossunk kézzel sálat

  1. Egy edényt vagy mosdókagylót töltsél meg hideg vízzel, és adj hozzá pár csepp babasampont.
  2. Merítsd az edénybe a sálad.
  3. Hagyjad ázni 10 percig.
  4. A szappanos vizet húzd le.
  5. Tiszta vízben öblítsd ki a sálat.
  6. Addig adjál hozzá tiszta vizet, amíg az az öblítés után is tiszta marad.
  7. A sálból finoman nyomd ki a felszívódott vizet.
  8. Végül terítsd ki a sálat egy tiszta törülközőre és hagyjad száradni.

További sáltisztítási tippek

  • Ügyelj arra, hogy ne húzd, feszítsd szét vagy rángasd a szövetet, mert az így elveszítheti a formáját.
  • Ne használd a szárítógépet. Egy gépi szárítóban a sálad összemegy.
  • Az öblítővízhez hozzáadhatsz egy teáskanálnyi desztillált ecetet. Az ecet megvédi a rostokat, és segít megőrizni a színek élénkségét. A szag miatt ne aggódjál, az szárításkor a nedvességgel együtt tovatűnik.

Most arra gondolsz, hogy ez túl sokáig tart, és elég lenne a sálat öblítés helyett odatartani a folyó csapvíz alá? Lehet, hogy ez könnyebb, viszont a közvetlen nyomás rongálhatja a szövetet, ha gyapjúról vagy kötött anyagról van szó.

Egyes nyaksálakat lehet mosógépben mosni (bizonyos pamutok és kevert anyagok), de jobb nem kockáztatni. Elég kiábrándító tud lenni, amikor a mosógépből egy összement verzióját szeded ki a kedvenc nyaksáladnak.

Mi mindenképpen a kézi mosást javasoljuk. A száradásra pedig hagyjunk nekik időt.

Milyen gyakran tisztítsam a sálam?

Mi szezononként a sálad két-három alkalmankénti mosását javasoljuk.

A túl sok mosás is árt az anyagnak. A szezon végeztével is adjunk neki egy alapos mosást, mielőtt huzamosabb időre elrakjuk őket a ruhásszekrénybe.

Gondolj úgy a nyaksáladra, mint egy előretolt helyőrségre a téli elemekkel szemben. Egy tiszta frontvonal egyben biztonságos is!

8. Honnan tudjam, hogy szükségem van egy sálra.

Mi odavagyunk a férfi sálakért. Persze ahogy egy farmer farzsebére, egy sálra se mindig feltétlen van szükség. A sál elsősorban egy újabb kellék, nem pedig szükségszerűség, hacsak nem fúj kellemetlenül a szél és nem repkednek a mínuszok.

Először tervezd meg/határozd el, hogy mit szeretnél az alkalomnak megfelelően viselni, utána ráérsz eldönteni, hogy szükséged van-e sálra vagy sem.

Ha a kabátod vagy a pulóvered garbónyakas vagy kámzsanyakas, akkor még ezekre egy sál is az esetek többségében csak vizuális torlódás és egy kerülendő fullasztó élmény. Extrém hidegben viszont inkább hányjál fittyet a divatra, és bugyoláld be magad, amivel csak tudod. Rajtad áll.

A mi útmutatóink és javaslataink abszolút fakultatívak. A döntés minden esetben a tiéd. A magabiztosság már jó megjelenés fele, legyen szó bármilyen évszakról és kiegészítőről.

Mézbarna szín, merinó gyapjú, méretek, szöszmöszkezelés - ki gondolta volna, hogy ennyi minden rejlik a sálak világában?

Most, hogy tisztáztuk az alapvető tudnivalókat, itt az ideje, hogy felkutasd magadnak a szezon számodra nyerő darabját! A döntésnél emlékezz arra, hogy a funkció és a szépség/stílus ezúttal kéz a kézben járhat!

A tél egy kivételes, talán a legjobb időszaka a férfi divatnak, egy sál pedig egy újabb egyszerű, de nagyszerű eszköze az önkifejezésnek!

Kérdések és válaszok

A sálat betűrhetem a farmeromba?

Noha mi teljes mértékben kiállunk az önkifejezés megannyi útja és módja mellett, egy sálat azért jobb megkötve vagy akár lógva hagyva viselni. A nadrágba semmiképpen ne tűrd bele.

Egy vastagabb sál egyben melegebb is?

Egy vastagabb sál nem feltétlen jelent egy melegebb sálat is, ilyenkor az anyag nagyobb súllyal esik latba, mint a vastagság.

Ha egy igazán meleg sálat keresel, egy vaskosabb gyapjúsál lesz a te eseted.

Viselhet-e egy férfi uniszex sálat?

Azt teszel, amit csak akarsz, csak önmagad legyél.

A kifejezetten nőknek készült sálakkal, a rojtozott szegélyekkel, a sálas kitűzőkkel, a túl világos mintákkal vagy a szuper könyű anyagokkal már érdemes csínján bánni.

Milyen sálat viseljen egy férfi egy viharkabáthoz?

Sálaknál mi minden esetben a természetes szálban vagy a kevert anyagok készülteket ajánljuk. Ha viharkabát mellé akarsz sálat viselni, egy közepes vagy hosszabb sálra lesz szükséged. Olyan semleges színeknél maradj, amik jól kiegészítik a kabátod.

Van olyan férfi sál, ami mindenhez megy?

Na ez egy jó kérdés. Egy közepes hosszúságú, szürke, mérsékelten textúrált pamutsál eléggé univerzális darab. A szürke különösen egy olyan szín, ami jól passzol a sötétebb színek által dominált télies stílusokhoz.

Miért visel olyan kevés férfi sálat?

Mert többen azt gondolják, hogy a sál egy nőies ruhadarab, noha ez történetileg sem igaz. A sál igenis egy remek szezonális kiegészítő, ami a hasznossága mellett a megjelenésünk/stílusunk finomítására is szolgálhat!

Viselhet egy férfi sálat kardigán mellett?

Ha úgy döntesz, hogy szükséged van egy sálra a kardigánod mellé, akkor ügyelj arra, hogy az előbbit lazán, ne túl szorosan viseld, különben úgy fogsz kinézni, mint egy üveg, aminek a tetejére masnit kötöttek.

Viselhetek egyszere sálat és nyakkendőt?

Egy sál viselése nyakkendővel egyszerű, ha tudjuk, hogy melyik sálmegkötési módot vagy csomót használjuk. Nyakkendő mellé a klasszikus megkötési módot vagy az egyszerű kötés nélküli viselést javasoljuk. Így a megjelenésed kellően elegáns és professzionális marad.

Hogyan szöszteleníthetem a sálam?

Erről már volt szó korábban. A szösz nem nagy ügy, amíg nem nagy ügy.

Egy jó kézi mosás általában megoldja ezt a problémát is. Ámbár ha egy gyapjúsálról van szó, az összehajtott sálat helyezzük egy lezárható műanyag tasakba és helyezzük a hűtőbe 24 órára. A hideg 'megköti' ezeket a rakoncátlankodó rövid szálakat. A hűtőbeli szagoktól nem kell tartani, mert a műanyag tasak megóvja azoktól a sálat.

Moshatom mosógéppel a sálam?

Az, hogy a sálad mosógéppel mosható-e, az az anyagtól függ. Mi mindig a kézi mosást javasoljuk, ami nem is tart sokáig és nem áll fenn az anyagsérülés vagy zsugorodás veszélye sem.

Viselhet-e egy férfi rojtos sálat?

Egy férfisál is lehet rojtos, de csak minimálisan, a színe pedig nem üthet el a sálétól. A nagyon hosszú rojtok vagy más csilivili díszítés az nem férfidivat.

Viselhet-e egy férfi mintás sálat?

Ez a mintától függ. A mi saját Heidink a Bohemian Revolttól azt javasolja, hogy az téli öltözetünk maradjon neutrális, a sál pedig legyen egy gyújtópont.

A legtöbb mintás sál selyemből vagy hasonló érzetű anyagból készül. Próbálkozz bátran a különféle csomókkal és megkötésekkel, hogy melyik számodra a legjobb.

Melyik a sál viselésének a legférfiasabb módja?

Ilyen szerintünk nincsen. Egy sál csupán ráerősít egy meglévő stílusra, személyiségre és kisugárzásra.

Ha nem hiszed el, hogy egy sál viselése lehet férfias, vess egy pillantást a híres kínai agyagkatonákra! Határozottak, morcosak és sálat viselnek.

1. A sálvégek hátul stílus

A megkötés módja

  • Terítsd a sálat a nyakad köré úgy, hogy a két vége elől egyenlő hosszú legyen.
  • A sál egyik végét fogd meg, és húzd a nyakadat körbetekerve a hátadra
  • Ezt ismételd meg a sál másik végével.
  • A nyakad körül lazíts és igazíts a sálon, ha az szükséges.

2. A csomó nélküli megkötési stílus

A megkötés módja

  • Terítsd a sálat a nyakad köré úgy, hogy az egyik vége hosszabb legyen a másiknál.
  • Fogd meg a hosszabbik végét és saját magával készíts egy hurkot, amin keresztülhúzod a sálvéget.
  • Most fogd meg a sál rövidebbik végét, és húzd át azt is az előbbi hurkon.
  • A megkötést a sál két végének meghúzásával húzzuk finoman a nyakunkig.

3. A nyakkendős stílus

A megkötés módja

  • Terítsd a sálat a nyakad köré úgy, hogy az egyik vége hosszabb legyen a másiknál.
  • A sál rövidebbik végét hajtsd a hosszabbik vége alá.
  • A sál hosszabbik végét húzd át felfelé az így keletkezett hurkon.
  • A sál két végét húzd lefelé és igazítasd ki úgy őket, hogy a végek egyenlő hosszúak legyenek.

4. A körbetekert nyakkendős stílus

A megkötés módja

  • Terítsd a sálat a nyakad köré úgy, hogy az egyik vége hosszabb legyen a másiknál.
  • Ezután a körbetekert sál végét húzd át lefelé az előbb keletkezett hurkon.
  • Végül fogjuk az eddig érintetlen másik, rövidebb sálvéget és fentről-lefelé szintén húzzuk át az előbbi hurkon.

5. A melegítő csomó a nyakban stílus

A megkötés módja

  • Hajtsd félbe a sálat, majd a félbehajtott sálat terítsd a nyakadba.
  • Az egyik szabad sálvéget dugd át az előbb keletkezett hurkon.
  • Fogd meg a hurok végét, csavarj rajta egyet.
  • A másik sálvéget húzd át lefelé ezen a csavart végű hurkon.
  • A két végét megfogva a sálat húzzuk rá a nyakunkra.

A kedvenc téli sáljaink

Srácok, ha eljön az ideje, hogy megvegyétek az ideális sálat, a legfontosabb, hogy észben tartsd a célját - mire fogod használni?

Egy olyan sál kell, ami melegen tart, amikor a szélben és hóban a munkába biciklizel? Vagy egy stílusos kiegészítőt keresel – amivel te lehetsz a hab tetején lévő cseresznye? Vagy… mindkettőt szeretnéd?

Ha ismered a módszerét, akkor nagyon könnyű kiválasztani egy férfi sálat. Ha reggel biciklizel a hóban a munkába… igen, az egy teljesen más szituáció.

Férfi csősálak

Azokra a reggelekre, amikor nem akarsz időt tölteni azzal, hogy a sáladat kötögeted. Egyszerűen vegyél fel egy csősálat, és már indulhatsz is!

Olyat ajánlunk a szeles, extra hideg napokra, ami viszketésmentes merinó gyapjúból készült – egy olyat, mint ezek a híres dán sálak!

CSATLAKOZZ ÉS NYERJ 150000 FT-OT

Iratkozz fel a stílustippek, különleges ajánlatok és az új termékek bevezetéséről szóló információk folyamatos áramlására. Automatikusan részt vehetsz egy havi sorsoláson, amelyen 150000 Ft értékű ajándékkártyát nyerhetsz.

Tisztában vagyok a Trendhim Adatvédelmi irányelveivel. Bármikor leiratkozhatsz..