365 napos visszaküldés - kérdés nélkül!
Szállítási költség 1 300 Ft - ingyenes 17 700 Ft felett-
Kapcsolat

De most vissza a nyakkendő tároláshoz, tisztításhoz és vasaláshoz

Törődj a nyakkendőiddel, és azok meghálálják majd ezt a gondoskodást! A teljes útmutatónk mindenre kitér a selyem, gyapjú, poliészter és pamut nyakkendőkkel kapcsolatban, legyenek az tisztítás, a vasalás vagy a tárolás kérdései!

Egy férfin a nyakkendője azonnal mindenki szemébe ötlik, éppúgy mint Superman mellkasán az S betű. Valószínűleg több nyakkendőre is szükséged lesz a ruhatáradban, ezért nem kell attól tartanod, hogy egy minőségi nyakkendő nem illik majd tökéletesen az éppen kedvelt öltözetedhez. Ki tudja, hogy pár év múlva milyen színben vagy stílusban fogod nyomni?

  • "Hogyan legyen mindig fess és használatra kész a nyakkendőm?"
  • “Hol tároljam a nyakkendőimet?”
  • “Hogyan ne veszítsem el valami fiók mélyén a nyakkendőimet?"
  • “Hogyan szabadulhatok meg attól a ronda borpecséttől, amit véletlen a legutóbbi vacsora során szereztem?"

Ezekkel a kérdésekkel előbb-utóbb minden magára adó férfinak szembesülnie kell. Mi is átrágtuk ezt a kérdéskört.

A nyakkendő tárolási és tisztítási kérdéseknél igyekeztünk neked a teljességre törekedni. Mert nem kell, hogy egy gyűrött, pecsétes nyakkendő adja meg az alaphangulatod a napra.

Mielőtt együtt belemerülünk a részletekbe, tisztázzuk, mi az a hiba, amit a legtöbb férfi elkövet a nyakkendőjével szemben és ami drasztikusan lecsökkentheti annak élettartamát.

1 De most vissza a nyakkendő tároláshoz, tisztításhoz és vasaláshoz1.1 Hogyan ne tegyem tönkre idő előtt a nyakkendőmet?1.2 Hogyan tároljam a nyakkendőmet?1.3 Hogyan távolítsam el a ráncokat a nyakkendőmről?1.4 Hogyan tisztítsam a nyakkendőmet?1.5 Kérdések és válaszok

Hogyan ne tegyem tönkre idő előtt a nyakkendőmet?

Már tudod, hogyan válassz és viselj egy nyakkendőt. Na de vajon azt is tudod, hogyan vedd le anélkül, hogy mindig megnyújtanád a nyakkendő szövetét?

Mert a legtöbben ezt úgy csinálják, hogy csak annyira lazítják meg a csomót, hogy levehessék a nyakkendőt a fejükön keresztül, hogy aztán azt a székre dobják, mint aki jól végezte dolgát.

Egy nyakkendőt viszont nem lehet megkötve tartani, az tönkreteszi, megnyújtja az anyagát, és tartós gyűrődéseket hoz létre rajta. Egy ilyen nyakkendő idővel elveszíti a tartását.

Egy nyakkendőt minden alkalom előtt újra meg kell kötni. Ha ez most felesleges macerának tűnik is, előbb-utóbb olyan szertartássá válhat a számodra is, amit még élvezni is fogsz!

Hogyan kell helyesen levenni a nyakkendőt?

  1. Először is finoman, jobbra-balra mozgatva lazítsd meg a nyakkendőn a csomót. NE ragadd meg a nyakkendőnek csak az egyik felét, és húzd közben lefelé a csomót! Ez megnyújtja a szövetet. Még az is lehet, hogy előbb-utóbb el fog szakadni.
  2. A finom jobb-bal mozgatással keletkezett hurkon, a csomónál kezd el felfelé és kifelé húzni a nyakkendőd elülső, hosszú végét. Ha az teljesen átjött, dugd át a nyakad körüli hurkon. Vagyis pont az ellentétes folyamat, mint amikor a nyakkendődet kötötted. Innen már szinte magától kikötődik az egész.

További nyakkendőlevételi tippek

Próbálj minél kevesebbet hozzáérni a nyakkendő ék alakú részéhez, mert ez tovább koszolja. A levétel során ne gyűrd és gyömöszöld a nyakkendőt, hanem inkább lazítsd a csomón tovább, ha nincs elég hely az áthúzásához.

Ha jól begyakoroltad a nyakkendő levételét, átlagosan csak 3 másodperccel tart majd a folyamat tovább, mintha csak meglazítottad volna, és áthúztad volna azt a fejeden!

Hogyan tároljam a nyakkendőmet?

Egy jó nyakkendő egyszerre befektetés a stílusodba és a pénzügyeidbe.

Viszont ahogy a bankjegyeket, egy nyakkendőt se gyömöszölnél bele a zoknitartóba, ugye? Ha nem így teszel, és megadod a nyakkendődnek járó törődést, akkor tovább fogja húzni, mint a zoknijaid!

A helyes nyakkendőtárolás kulcsa, hogy a gyűrődéseknek legyen ideje kisimulni. Ehhez körülbelül három nap kell, már csak ezért is legalább három nyakkendőre lesz szükséged!

A nyakkendőket két módon tárolhatod úgy, hogy simák és gyűrődésmentesek maradjanak.

  1. Felakasztva
  2. Felgöngyölítve

A nyakkendő felakasztva tárolása

Ha már próbáltad vállfára akasztva tárolni a nyakkendőid, biztos megtapasztaltad már, hogy a vállfák a ruhásszekrényben mindig összecsúsznak.

Egy vállfa a ruháid tárolására való, egy szekrénybe akasztható vagy falra erősíthető, többdarabos nyakkendőtartó vállfára lesz szükséged. Tényleg nem egy nagy összeg, és rendkívül hasznos és praktikus megoldás a nyakkendőid kíméletes tárolására.

Felgöngyölítés

Ennél olcsóbb, de nem feltétlen jobb megoldás a nyakkendőd felgöngyölítése

Lehet kapni ehhez külön nyakkendődobozokat vagy fiókba való toldalékokat, amelyekben külön rekesz van minden egyes nyakkendőnek. Egy feltekert nyakkendőt egy sima fiókban is tarthatsz, ha nincsen felette semmi más.

A nyakkendő felgöngyölítése három lépésben

  1. Először hajtsd félbe a nyakkendődet, és tartsd azt a képen látható módon az egyik kezeddel
  2. A félbehajtott nyakkendőt a külső részével lefelé helyezd egy sima felületre
  3. Most a nyakkendőt az éle felé indulva lassan és gondosan göngyölítsd fel

A nyakkendő helyes felgöngyölítésének a kulcsa, hogy az nem túl szoros.

Ha jól csinálod, a kiengedett nyakkendő azonnal "visszagördül" a természetes formájába. Ha túl szorosan tekered össze, akkor úgy marad.

Ha utazásra készülsz, akkor a felgöngyölítés/feltekerés a legjobb megoldás. Ha csak összehajtod, akkor a nyakkendőd gyűrödt marad.

További nyakkendőtárolási tippek

A kötött és selyem nyakkendőket, valamint az összes kockás végű nyakkendőt mindig felgöngyölítve kell tárolni!

Ha ugyanezeknél a felakasztós módszert választod, annak nyoma marad és az anyaguk is megnyúlik.

Hogyan távolítsam el a ráncokat a nyakkendőmről?

Ráncok egy nyakkendőnél mindig adódhatnak, bármilyen gondos is voltál.

Egy jó nyakkendő sosem teljesen egyenes, hanem viselés közben van némi görbülete kifelé. Ezért nem lehet ugyanúgy vasalni, mint például egy inget. Gőzvasalásra lesz szükséged, az anyag függvényében az alábbi hőmérsékleti beállításokkal.

  • Selyem nyakkendők: Alacsony hőmérséklet
  • Gyapjú nyakkendők: Közepes hőmérséklet
  • Pamut nyakkendők: Magas hőmérséklet
  • Poliészter nyakkendők: Alacsony hőmérséklet

A legtöbb hétköznapi ránc a felakasztott nyakkendődön magától, annyi idő alatt kisimul, míg te lezuhanyzol.

A különösen makacs ráncoktól és gyűrődésektől az alábbi módszerrel szabadulhatsz meg egy gőzölős vasaló segítségével.

Ránceltávolítás a nyakkendőről öt lépésben

  1. Először helyezz egy tiszta pamut szövetdarabot a vasalódeszkára.
  2. Helyezd a nyakkendőd a külső (viselt) részével lefelé a szövetdarabra, majd az utóbbival takard be a nyakkendőt.
  3. Kezd el apránként gőzölni a nyakkendőd a nyak felőli részétől kezdve.
  4. A nyakkendőt a kezeddel, közepes erősségű nyomással simítsd.
  5. Ha eljutottál a nyakkendő hegyes végéig, fordítsd meg a nyakkendőt, és ismételd meg az előbbi folyamatot a másik oldalán is.

Figyelj az esetleges elszíneződésre, ami akkor történhet, ha a nyakkendő anyaga túlmelegszik. Ezért is fontos, hogy apránként haladj a gőzöléssel és hogy a nyak felőli résznél kezd a folyamatot.

Ha színelváltozást észlelsz, azonnal állj meg és csökkentsd a gőzölés hőmérsékletét. Várj egy-két percet, amíg a szövet le nem hűl, mielőtt újból nekiállsz gőzölni.

Egy gőzölős vasalás után a nyakkendőt ki kell akasztani száradni és hűlni.

A komolyabb gyűrödésekhez és ráncokhoz lehet, el kell majd vinned a nyakkendőd egy vegytisztítóba. Ügyelj arra, hogy a mosodások ne gépileg simítsák ki a nyakkendőd, különben az végleg elveszíti a természetes, enyhén görbült formáját.

További nyakkendőgőzölési tippek

A pecséteket még a gőzölés előtt kell teljesen eltávolítani, különben többet soha nem jönnek ki.

Minél nagyobb gonddal veszed le és teszed el a nyakkendőt, annál kevesebb ránccal és gyűrődéssel kell majd bajlódnod.

Hogyan tisztítsam a nyakkendőmet?

A nyakkendőd sajnos ellenállhatatlanul vonzani fogja a mindenféle ételdarabokat. Ha még nem öntöttél rá véletlenül semmit, majd fogsz.

Ha megtörtént a baj, gyorsan kell cselekedni. Minél hamarabb nekiállsz eltávolítani a pecsétet a nyakkendődről, annál könnyebb dolgod lesz.

Mit tegyek akkor, ha étel- vagy italpecsétes lett a nyakkendőm?

  1. Az első pánik elmúltával (ha volt ilyen), egy kanállal vagy egy tompa késsel távolíts el annyit az ételpecsétből, amennyit csak lehet.
  2. Ha ital került a nyakkendődre, egy szalvétával itasd fel a foltot, amennyire csak lehet.
  3. Ezután egy száraz szalvétával töröld meg (de ne dörzsöld) a foltot. Nagyon hatásos tud lenne erre a célra a buborékos víz is.

Egyes pecsétek és foltok különleges figyelmet és gondot fognak igényelni

Zsírpecsétek. Hintőporral vagy kukoricakeményítővel szórd be, majd néhány óráig hagyd úgy.

Tinta. A tintafoltot az eltávolítása előtt hagyni kell megszáradni. Ha vízet adsz hozzá, a folt csak szétfolyik és a paca még nagyobb lesz. Ha már száraz, egy szövetdarabbal és némi alkohol vagy kézfertőtlenítő segítségévek töröld meg a foltot, majd hagyd száradni. A folyamatot addig ismételd, amíg a tintafolt teljesen el nem tűnik.

Vörösbor. Ha bor loccsant a nyakkendődre, azonnal vedd azt le, és keríts asztali sót a folt felitatására. Arra ügyelj, hogy a sót csak hintsd a foltra, ne dörzsöld bele. A folt maradékától a tintánál alkalmazott alkoholos ruhadarabos módszerrel szabadulhatsz meg.

Selyem nyakkendők tisztítása

A selyem nyakkendődet inkább vidd vegytisztítóba. Ha mégis bevállalod az otthoni tisztítását, nagyon óvatos legyél, és először inkább egy tiszta részénél próbáld ki az általad alkalmazni kívánt módszert.

A selyem elég érzékeny arra, ha huzamosabb ideig van víznek kitéve; veszíthet a színéből, ha például rosszul van mosva vagy ha 5 percél tovább áll a vízben. A tisztított selyem nyakkendőre ne kerüljenek felesleges vízcseppek, ha egy nedves ruhadarabbal próbálod róla a pecséteket eltávolítani.

A selyem nyakkendőt a tisztítása után mindig akaszd ki száradni. Facsarni vagy tekerni nem szabad ezt az anyagot.

Gyapjú nyakkendők tisztítása

A helytelenül tisztított gyapjú nyakkendők hajlamosak a szöszölődésre. A durva bánásmód (aminek például egy mosógép teszi ki őket) és a változó hőmérsékletek hatására a szálak felgöndörödhetnek, a nyakkendő pedig összemehet.

Ha pecsétes lesz a gyapjú nyakkendőd, inkább keress fel egy vegytisztítót.

Pamut és poliészter nyakkendők tisztítása

A poliészter és pamut nyakkendőket kézzel is lehet mosni, ha netén némi étel vagy ital kerül rájuk.

Ha már rászáradt a pecsét... -Fogj egy darab babatörlőkendőt, és csak egy irányban töröld fel a foltot vagy a pecsétet. -Oda-vissza ne töröljél, mert szétkenheted a foltot. -Csak kis vagy közepes nyomást alkalmazz a törlésnél. Minden törlésnél ellenőrizd a törlőkendőt, hogy jön-e lefelé a folt vagy a pecsét.

A pamut vagy poliészter nyakkendők kézzel mosása

  1. Tölts meg egy mosdókagylót hideg vagy langyos vízzel.
  2. Adj hozzá egy evőkanálnyi mosószert.
  3. Helyezd a nyakkendőt a vízbe és mozgasd egy ideig ide-oda.
  4. Hagyjad a nyakkendőd ázni kb. 10 percig.
  5. Ezután vedd ki a nyakkendőt, engedd le a vizet, és töltsd fel a mosdókagylót tiszta, hideg vízzel.
  6. Helyezd a nyakkendőd a vízbe, és addig öblögesd, amíg a szappan maradéka el nem tűnik róla.
  7. A vizet egy darab törülköző segítségével nyomkodd ki a nyakkendőből.
  8. Akaszd fel a nyakkendőd száradni.

További tisztítási tippek

Ne használj fehérítőt vagy hipót. Ettől még a legfehérebb poliészter vagy pamut nyakkendők is megsárgulnak.

A mosó- és szárítógépek általában túl durvák egy nyakkendőhöz. Egy mosógépbe rakott nyakkendő gyűrött és ráncos lesz, ezen felül teljesen tönkremehet az anyag szövete és annak finom rétegei.

A ráncokat, gyűrődéseket, pecséteket sajnos csak egyféleképpen kerülheted el. Ha egyáltalán nem viselsz nyakkendőt.

Mi természetesen nem erre biztatunk, hanem inkább arra ösztönöznénk, hogy legyél felkészült az ilyen balesetekre.

A nyakkendőkről való gondoskodás csak addig tűnik majd esetleg ijesztőnek vagy bonyolultnak, amíg meg nem ismerkedsz a megfelelő módszerekkel. Célszerű a nyakkendődre, mint befektetésre gondolni, amit óvni kell az olyan "veszélyes" helyzetekben, mint az étkezés.

Ha megtörtént a baj, akkor sem kell stresszelni. Ha már idáig eljutottál, már szinte mindent tudsz a nyakkendők gondozásáról! Mindenre van megoldás. Legrosszabb esetben, ha nincs időd és lehetőséged a tisztításra, még mindig eltakarhatod a foltot vagy pecsétet egy nyakkendőtűvel és tehetsz úgy, mintha mi sem történt volna. ;)

Kérdések és válaszok

Lehet a nyakkendőt mosógépben mosni?

Egy mosógép túl durva bánásmódot jelent egy olyan finom kiegészítőnek, mint egy nyakkendő. A mosógép gyűrötté teszi a nyakkendőt, sőt, jó eséllyel teljesen tönkreteszi és összekuszálja a szövetek finom rétegeit.

Ugyanez vonatkozik a szárítógépekre. A gépi szárítás kívül-belül roncsolhatja a szövetet.

Elvihetem a nyakkendőmet egy vegytisztítóba?

Igen. Az olyan szöveteket, mint a selyem vagy a gyapjú, jobb ha profi tisztítókra bízzuk.

Fontos: A gépi nyomás hatására a szövet szálai eltörhetnek, ami tönkreteszi a nyakkendőt. Ügyelj arra, hogy a tisztítónál kézi nyomást alkalmazzanak.

Milyen gyakran tisztítsam a nyakkendőm?

A nyakkendőt csak akkor kell tisztítani, ha koszossá vagy pecsétessé válik. Egy nyakkendőre elsősorban vigyázni kell, nem pedig rendszeresen mosni.

Hogyan távolíthatom el a cigiszagot mosás nélkül a nyakkendőmből?

Ha a nyakkendőd tiszta, de magába szívta a dohányfüst illatát, próbáld hosszabb időre kiakasztani a friss levegőre.

Arra kell vigyázni, hogy a nyakkendőd ilyenkor ne érje közvetlen napfény, különben veszíteni fog a színéből. A szobanövényeid mellé is felakaszthatod. A leveles növények remekül felszívják az ilyen vegyi anyagokat, és tisztítják a levegőt.

Hogyan pakoljak úgy egy nyakkendőt, hogy az ne gyűrődjön?

Utazáshoz a legjobb, ha a bepakolás előtt felgöngyölíted a nyakkendőt.

Ha összetekerted a nyakkendőd (a módszer feljebb), rakd egy zárható műanyag zacskóba, majd helyezd óvatosan az egyik olyan tiszta cipődbe, amit szintén bepakolsz. Egy cipő remekül megvédi az utazás viszontagságaitól az összehajtott nyakkendőt!

Ha megérkeztél a célodhoz vagy egy motelszobába, akaszd ki a nyakkendőd a fürdőszobába. A zuhanyzás gőze és a gravitáció ilyenkor gondoskodik a legtöbb ráncról vagy gyűrődésről.

Hogyan csomagoljak be egy nyakkendőt, ha ajándékba szánom?

Ha ajándékba szánsz egy nyakkendőt, ugyanúgy göngyöld fel, mint utazáshoz, utána pedig helyezd egy dobozba. A dobozt érdemes papírzsebkendővel kibélelni, ami vigyáz is a nyakkendőre, és az ajándék is jobban néz ki így. Ne felejtsd el az ajándékkártyát sem!

CSATLAKOZZ ÉS NYERJ 150000 FT-OT

Iratkozz fel a stílustippek, különleges ajánlatok és az új termékek bevezetéséről szóló információk folyamatos áramlására. Automatikusan részt vehetsz egy havi sorsoláson, amelyen 150000 Ft értékű ajándékkártyát nyerhetsz.

Tisztában vagyok a Trendhim Adatvédelmi irányelveivel. Bármikor leiratkozhatsz..