Húsvét miatt a rendeléseket kedden, április 2-án, kedden postázzuk.

Húsvét miatt a rendeléseket kedden, április 2-án, kedden postázzuk.

365 napos visszaküldés - kérdés nélkül!
Szállítási költség 1 300 Ft - ingyenes 17 700 Ft felett-
Kapcsolat

Mandzsettagombok - a tökéletes útmutató

Most mindent megtudhatsz a mandzsettagombokról! Ebben a cikkben írunk a különböző zárakról, anyagokról, és arról, hogy mivel viseld őket. Mindez 15 percedbe telik!

A mandzsettagombok apró dekoratív kiegészítők, amelyekkel összefoghatod a hosszú ujjú inged mandzsettáját (ez a csuklódnál található megvastagított anyag). Mindegy, hogy az első pár mandzsettagombod keresed vagy csak frissíteni szeretnél a saját kollekciódon, ez az útmutató a segítségedre lehet! Tudni fogod, hogy milyen anyagból készült mandzsettagombot válassz, és azt is, hogy milyen ruhával párosítsd őket. De még sok más hasznos tanács vár rád!

1 Mandzsettagombok - a tökéletes útmutató1.1 A mandzsettagomb részei1.2 A mandzsettagombok típusai1.3 A mandzsettagombok alapanyagai1.4 Díszítőanyagok1.5 Hogyan tedd fel a mandzsettagombot1.6 A mandzsetták fajtái1.7 Hogyan válassz mandzsettagombot a ruha-összeállításodhoz? 1.8 Mikor és mit viseljek?1.9 A mandzsettagombok tisztítása1.10 A mandzsettagombok tárolása1.11 A mandzsettagombok rövid története1.12 Kérdések és válaszok

A mandzsettagomb részei

Gyorsan fussunk át a technikai részleteken. Nem csak a társaságban hangzik jól, ha tudod a mandzsettagombod részeinek nevét, de neked is a segítségedre lehet, hogy megértsd, hogy hogyan működnek, és hogyan teszik ezek a kiegészítők a megjelenésed olyan ellenállhatatlanná!

1. Az arculat - a mandzsettagombod eleje, amin az egyedi dizájn, drágakő vagy más attraktív díszítés található

2. A szár - ez a rész tartja össze a pecket és a mandzsettagombod arculatát

3. A pecek - a mandzsettagomb alja, amely 90 fokban elfordul. Ez akadályozza meg, hogy viselet közben leessen az ingujjadról

Néhány mandzsettagombnak gömb alakú vége van, némelyiknek a két végét egy lánc tartja össze, de előfordulnak selyemcsomóból készült mandzsettagombok is! Ezeken a mandzsettagombokon nincsen pecek vagy szár, helyette lánc vagy zsinór fogja őket össze. A két végén általában hasonló motívum szokott megjelenni.

A mandzsettagombok típusai

A mandzsettagombok arra szolgálnak, hogy összetartsák az ingujjad végén a mandzsettát. Te is tudod, hogy a sörfőzésnek több módszere van, csakúgy, mint az öltöny viselésének, így a mandzsettagomb viselésének is több módszere vagy indoka lehet!

A bálnahát vagy barázdás mandzsettagomb

Ezt a mandzsettagombot azért nevezték el így, mert a pecek mechanizmus egy bálnauszonyra hasonlít. Népszerű és praktikus forma!

Ahhoz, hogy felvegyél egy bálnahát mandzsettagombot, fordítsd el a pecket 90 fokban, úgy hogy az párhuzamos legyen a szárral, majd dugd át a mandzsettád gomblyukain. Ahhoz hogy lezárd, csak vissza kell fordítanod a pecket merőleges helyzetbe!

  • Pro: népszerű & hétköznapi viseletre is jó
  • Pro: könnyen használható
  • Pro: kedvező árú
  • Kontra: nem feltétlenül időtálló

A bálnahát fazonú mandzsettagombok általában tömegtermékek, ezért is ilyen kedvező az áruk. Könnyen használhatóak, hiszen másodpercek alatt felhelyezheted a mandzsettádra. A probléma általában a minőségükkel vagy a tervezésükkel szokott adódni. Ha gyakori használatban vannak, előfordul, hogy elromlik bennük a mechanizmus, meghibásodhatnak.

Ami még ennél is fontosabb, ezeknek a mandzsettagomboknak csak az egyik oldala mintás.

A töltényhüvely mandzsettagomb

Ez úgy hangzik, mint egy akciófilmben feltűnő kütyü, amely az utolsó jelenetben megmenti a főhőst. Képzeld el, ahogy a főgonosz és a jófiú kifogynak a töltényekből és az utóbbi a földre kerül! Majd az utolsó pillanatban a jófiú a karjához nyúl, megragadja a mandzsettagombját és abban rejlik az utolsó tölténye... Gyorsan megtölti a puskáját és bumm!

De hidd el, nem erről van itt szó. Ezen a mandzsettagombon a peceknek van töltényalakja, innen jött a név.

  • Pro: hétköznapi & népszerű
  • Pro: könnyen használható
  • Pro: kedvező az ára
  • Kontra: nem igazán időtálló

A töltényhüvely alakú mandzsettagomb használata hasonló a bálnahát típushoz. Itt is a szárhoz kell párhuzamosan állnia a peceknek. Bújtasd át a gomblyukon, és állítsd vissza merőleges helyzetbe a pecket.

Ezek is tömegtermékek, így kedvező az áruk. Ha gyakran használod a záró mechanizmust, az könnyen elhasználódhat. Ez függ a gyártás és az anyag minőségétől is.

A díszgomb mandzsettagomb

Mint ahogy a név is árulkodik, ezek a mandzsettagombok egy gombra emlékeztetnek. Ez a fajta kevésbé vonja magára a figyelmet, más típusoknál visszafogottabb a megjelenése.

Mindkét oldala mintás.

  • Pro: klasszikus a stílusa
  • Pro: minkét oldala díszített
  • Pro: hosszan tartó
  • Kontra: körülményesebb a felhelyezése

Hogyan használd a díszgomb formájú mandzsettagombokat? Csak döntsd meg 90 fokban az egyik oldalán, és dugd át a mandzsettádon, majd egyenesítsd ki a mandzsettagombot. Igazából a mozdulat a gomboláshoz hasonlít.

Mivel ezek a mandzsettagombok fixálva vannak, sokkal tartósabbak. Szinte örökké tartanak! Egy ilyen mandzsettagombnak mindkét oldalán egy izgalmas minta szokott lenni, így akár még a mandzsettád hátuljáról is leolvasható lesz, hogy te aztán egy igazán stílusos pasi vagy! A díszgomb mandzsettagombok mindig klasszikus megjelenésűek.

A láncos mandzsettagomb

A láncos mandzsettagombok már az ipari forradalom előtt is használatban voltak! Ennél a formánál általában egy lánc köt össze két egyforma arculatot.

A láncos mandzsettagombok felhelyezése egyszerű. Csak bújtasd át a mandzsettád lyukain a mandzsettagomb végeit a megfelelő szögben, majd egyenesítsd ki a mandzsettagombot.

  • Pro: hagyományos stílus
  • Pro: mindkét oldala mutatós
  • Pro: kicsit lazább viselet
  • Kontra: nehezen tehető fel

A lánc sokkal kényelmesebb, lazább viselet. A mandzsettagomb mindkét oldala egyformán dekoratív.

A gömbös mandzsettagomb

Ezeknél a mandzsettagomboknál a pecek rész egy nagyobbacska gömb, amely egy dekoratív arculathoz van rögzítve. A rögzítés lehet egy lánc vagy akár egy ívelt szár is.

Használj gömbös mandzsettagombokat úgy, hogy szimplán csak elfordítod a kisebb méretű oldalát a mandzsettagombnak, és dugd át mandzsettád gomblyukán. Majd egyenesítsd ki.

  • Pro: klasszikus dizájn
  • Pro: szinte elpusztíthatatlan
  • Kontra: nehéz felhelyezni

Ezeknek a mandzsettagomboknak hagyományos a megjelenése és hosszan tartóak, hiszen nincsen bennük mozgó mechanizmus. Viszont nehezebb felhelyezni őket a mandzsettádra, mint némely más darabot.

A dupla záras mandzsettagomb

Valószínűleg ez a jelenlegi legmodernebb mandzsettagomb. Rettentő biztonságosan zárulnak az innovatív záró mechanizmusának köszönhetően. Kicsit olyan a zárja, mint egy karórának.

A dupla záras mandzsettagombok használata könnyű. Hozd egyedesbe az egész mandzsettagombot, majd dugd át a mandzsettádon. Nyisd ki a zárat és kész is vagy!

  • Pro: modern dizájn
  • Pro: könnyen zárható
  • Kontra: beletelhet egy kis időbe, mire ráérzel a zár használatára

Miután ráérzel, hogy hogy kell használni a dupla záras mandzsettagombokat, könnyen és gyorsan tudod majd használni őket. Mindkét oldalán szépen kidolgozott arculat szokott lenni, így a mandzsettád bármilyen irányból jól mutat majd. Sokkal modernebb a megjelenésük a többinél, de lehet, hogy egy hagyományos ruha-összeállítással nem fognak valami jól mutatni.

A selyemcsomós mandzsettagomb

Ennél a mandzsettagombnál teljes mértékben selyemből készül a két csomó, amelyek általában fonallal vannak összekötve. A selyem mandzsettagombok játékosak, színesek és vidámak, ezért inkább a hétköznapokra illenek. Ne egy fontos tárgyalásokon vagy üzleti megbeszéléseken viseld őket, mert ilyenkor elegánsabban érdemes megjelenni.

A selyemcsomós mandzsettagombok használata egyszerű. Csak húzd át a csomókat a mandzsettád gomblyukain. Ne feledd, ezeken a darabokon szinte mindig egyforma a két csomó.

  • Pro: hétköznapi viselet
  • Pro: kedvező az ára
  • Kontra: nem olyan tartós

Ezek a legmegfizethetőbb és leghétköznapibb mandzsettagombok. Amit negatívumként lehet felhozni ellenük, hogy nem tartanak túl sokáig és nem illenek formális öltözetekhez. Az biztos, hogy ez nem egy olyan darab, ami öröklődni fog a családban.

A mandzsettagombok alapanyagai

Csak úgy, mint minden férfi kiegészítő, a mandzsettagombok is számos alapanyagból készülhetnek.

Nézzük meg a leggyakoribbakat! Minden anyag, amit alább felsorolunk, előfordulhat mandzsettagomboknál, de ez nem jelenti azt, hogy az adott kiegészítő csak ebből az anyagból áll éppen. Például egy rozsdamentes acél mandzsettagombra bármilyen más anyagból készült berakás kerülhet.

Mandzsettagombok rozsdamentes acélból

Azon a magától értetődő - és fantasztikus - tényen kívül, hogy ez az anyag nem rozsdásodik, a szürkés árnyalata a színkörön kívülre esik! Így szinte mindenhez megy a színe, bármilyen szín-összeállításhoz felveheted.

A dizájntól függ, de általában a rozsdamentes acél ékszereknek egy letisztult, szinte ipari megjelenése van. Ez egy olyan anyag, ami azt mutatja a viselőjéről, hogy az talpraesett, nem egy szöszmötölős alak. A rozsdamentes acél nagyon tartós.

Ha van rá lehetőséged, mindig olyat válassz, amelyik sebészeti acélból van - ez hipoallergén.

Mandzsettagombok titánból

A mitológiából ismert Titánokról lett elnevezve ez az anyag, hiszen rettentő strapabíró és nem vált ki allergiás reakciókat sem.

A titán viszonylag új alapanyaga az ékszer készítésnek. Így a megjelenése is modern hatást kelt, ezzel általában a tervezésnél is játszani szoktak. Mint a rozsdamentes acélnak vagy az ezüstnek, ennek is természetes szürkés színárnyalata van, amely a színkörön kívülre esik, szóval jól illik minden egyéb színhez.

Mandzsettagombok platinából

A platina egy értékes ezüstfehér anyag, amit gyakran használnak férfi ékszerek készítésekor. Hipoallergén és - nem úgy mint az ezüst - megtartja a színét.

Gyönyörű fényes színe van. Csak úgy, mint a többi ezüstös árnyalatú anyagot, a platinát is könnyen párosíthatod bármilyen színnel.

Mandzsettagombok vörösrézből

A vörösréznek imádnivaló meleg színe van! Sötétebb, mint az arany és kevésbé elegáns. A vörösréz mandzsettagombok az ezüst és arany darabokhoz képest kevésbé népszerűek.

A vörösréz sárgásvörös színéhez ügyesen kell ruhát választani. Az igazi réz idővel megviselten nézhet ki, sötétedhet a színe és növekvő zöld fontok is megjelenhetnek rajta. Ezek a darabok eléggé régies stílusúnak számítanak, így neked kell eldönteni, hogy mennek-e az ízlésedhez vagy nem igazán.

Mandzsettagombok bronzból

A bronz ékszereknek kevésbé van vöröses hatása, mint a réznek, de így is meleg színárnyalatuk van. Valahova az arany és a vörösréz közé lehetne besorolni a színét.

Mint a vörösréz, a bronznak is idővel változhat a színe, és jól át kell gondolni, hogy milyen ruha-összeállításhoz illik majd a legjobban.

Mandzsettagombok Sterling ezüstből

Az ezüst hasonlít a rozsdamentes acélra, csak kicsit melegebb a színárnyalata. Sokkal régebb óta használjuk ékszerek készítésére, mint a rozsdamentes acélt. Az ezüstöt mindig is a jó ízléssel és a jó megjelenéssel hozták párhuzamba.

Meglepő, de ez az anyag is a színkör felett áll! Nagyon könnyű párosítani bármihez, nem lehet vele problémád, simán hordhatod a már meglevő ingeddel és öltönyöddel. Válassz Sterling ezüstöt, tiszta ezüst helyett! Fényesebb, csillogóbb és erősebb is, plusz hosszabb ideig megtartja ragyogását!

Mandzsettagombok aranyból

Az arany mindig is a státusz, a jólét és felsőbbrendűség szimbóluma volt. A mandzsettagomboknál ez biztosan kitűnik majd. Nem úgy, mint az ezüst, az aranynak sárgásabb színe van, így nehezebb párosítani az öltözékeddel.

Arany mandzsettagombot olyan alkalmakkor viselj, amikor mély benyomást szeretnél kelteni másokban, például egy üzleti megbeszélés alkalmával, esetleg egy esküvőn vagy valamilyen más formális eseményen!

Mandzsettagombok fémötvözetből

Több fém keverékéből készülnek ezek a mandzsettagombok és szép fényes színük van. Kicsit úgy néznek ki, mint az ezüst vagy a rozsdamentes acél, de lehet arany színárnyalatuk is. A sokféle anyag ami bennük van és az, hogy könnyen tömeg gyárthatóak ezek a termékek, kedvező árat jelent.

Tökéletes választás, ha éppen nincsen meg a kereted arra, hogy egy drágább mandzsettagombba fektess be. Ha életed első mandzsettagombját keresed, akkor is kiváló opció lehet egy fémötvözetből készült darab, mielőtt még a mélyebb vizekre eveznél!

Mandzsettagombok selyemből

A selyem egy nyersanyag, amelyet a selyemhernyó gubójából nyernek ki. Bármilyen színre be lehet festeni és remekül illik hétköznapi alkalmakra vagy munkahelyi viselethez is.

Viszont a selyem könnyen foszlik és általában nem olyan tartós, mint más anyagok. Mindenesetre az ára megfizethető.

Díszítőanyagok

Most hogy végeztünk az alapanyagokkal, vessünk egy pillantást a leggyakrabban használt díszítőanyagokra is!

Szövet

Ezeknek a mandzsettagomboknak általában egy bálnahát vagy töltényhüvely dizájnú pecek van a hátulján és az arculatán található a szövetdíszítés.

A szövetnek valamivel visszafogottabb a megjelenése, így informális alkalmakra is jó választás lehet.

Zománc & üveg

Hagyományosan ezek a darabok kézzel készítettek voltak, szépen kimunkált színesüveg-arculatokkal. Egy-egy kenet után az égető kemencébe tették a mandzsettagombokat, és a következő réteget csak az égetés után húzták rá. A folyamatot addig ismételték, amíg szép fényes végeredményt nem kaptak.

Amióta a zománcozott és üveg mandzsettagombok mindenféle kivitelezésben és színben kaphatók, ügyesen kell párosítani őket, hogy biztosan passzoljanak az öltözeted többi eleméhez.

A zománccal bevont mandzsettagombok készítése elég összetett, ez pedig árukon is meglátszik. Feltétlen olyat válassz, amelyet éveken keresztül szívesen viselsz majd. Esetleg olyat, amiről el tudod képzelni, hogy majd a fiadnak vagy unokádnak ajándékozod.

Drágakövek & féldrágakövek

Az extravagáns rubinon át az emeráldokig és féldrágakövekig bármi illik a mandzsettagombok arculatára.

A köveknek szép fényes felülete és egy meghatározó színe van, amelyhez hozzáillő színeket kell választani. Ha nem vagy püspök vagy épp egy királyi család sarja, akkor inkább kerüld a fényűző darabokat!

Fa

A fának meleg színárnyalata van és teljesen egyedi minden egyes fának az erezete. A teljesen fából készült mandzsettagombok vagy azok, amelyeknek csak az arculata készül fából, jól illenek a közepesen elegáns öltözethez. Kicsit favágós beütést kölcsönöz majd a ruha-összeállításodnak.

Egy ilyen mandzsettagomb megmutatja majd, milyen pimaszul stílusos vagy! Nem úgy, mint a többi anyag, a fa újdonság a mandzsettagombok terén. Ha jól párosítod, látványos kontrasztot érhetsz el vele. Elegáns alkalmakra nem a legmegfelelőbb választás.

Bőr

A bőrnek kemény, férfias hatása van, így könnyen kifejezheted a belső ösztöneid.

Mint a fa, a bőr is újdonságnak számít ezen a téren. Tökéletesen kiegészíthet egy izgalmas összeállítást, de egy öltönyös eseményre nem feltétlenül illene egy bőr mandzsettagomb.

Gyöngyház

Gyönyörű színjátszós bevonat, amelyet puhatestűek héjának belsejéből készítenek. A gyönyház fényű mandzsettagombok régi klasszikusok.

Egy pár gyöngyház fényű mandzsettagomb egy elegáns öltönnyel erős összhatást és időtlen megjelenést kölcsönöz. Ez egy olyan típusú mandzsettagomb, amely végig öröklődik majd a családban.

Hogyan tedd fel a mandzsettagombot

Azoknak, akik nem biztosak benne, hogy hogyan kell felvenni a mandzsettagombokat:

  1. Vegyél fel egy francia mandzsettás inget, engedd hosszúra az ujját.
  2. Az ing mandzsettáját hajtsd fel.
  3. A mandzsettagomb peckét fordítsd el, legyen párhuzamos helyzetben, így át tudod dugni az első két anyagon.
  4. Majd jöhet a következő két réteg is. Összesen 4 lyukon kell átdugni a mandzsettagombot.
  5. Fordítsd vissza merőleges helyzetbe a pecket.
  6. Büszke lehetsz magadra, kész is vagy!

A mandzsetták fajtái

Hogy szuper könnyűvé tegyük az életed, a következő illusztrációkkal bemutatjuk a létező összes mandzsettát. Na jó, ez így valószínűleg nem igaz, de mi nem tudtunk többet összegyűjteni.

Olvasd át gyorsan, hogy megtudd melyikhez illenek a mandzsettagombok, melyikhez nem.

Hagyományos mandzsetta

A legtöbb ingnek gombos kézelője van, 1-3 gombbal. Az ilyen ingeken nem lehet mandzsettagombot viselni.

Legalább 9 fajta gombos kézelő létezik.

  1. Kétgombos kézelő (lehet 1, 2 vagy 3 gombos)
  2. Kétgombos kézelő átlós széllel (lehet 1, 2 vagy 3 gombos)
  3. Kétgombos kézelő lekerekített széllel (lehet 1, 2 vagy 3 gombos)
  4. Kontinentális kézelő (hasonló a francia mandzsettához, lásd alul)
  5. Boríték kézelő
  6. Tölcsér kézelő
  7. Nápolyi kézelő
  8. Füles kézelő
  9. Olasz kézelő

Francia mandzsetta

A francia mandzsetták nagyjából kétszer olyan hosszúak, mint a hagyományos változatuk, így vissza kell hajtani őket. Ezeken soha nincsenek gombok, mindig mandzsettagombokkal kell összefogni őket. A régi tradíció szerint fűző volt bennük és előkelőségek viselték ezeket az ingeket. A múltban inkább zakóval együtt viselték ezt a típusú inget, de ma már sokan felvesznek francia mandzsettás inget zakó nélkül is.

A névből már biztosan rájöttél, ez a mandzsetta Franciaországhoz kötődik, de ez most nem is fontos. A lényeg az, hogy amikor a mandzsettád nevében benne van az, hogy francia, akkor azt mindenképpen mandzsettagombbal viseld!

4 fajta francia mandzsetta létezik

  1. Francia négyszög alakú mandzsetta
  2. Francia szögletes mandzsetta
  3. Francia kerekített mandzsetta
  4. Francia kontinentális mandzsetta

Speciális mandzsetták

Szóval, vannak a hagyományos és a francia mandzsettagombok, na meg azok, amelyik egyik kategóriába sem illettek bele.

Az első a speciális négyszög alakú mandzsetta, ezeket lehet mandzsettagombbal és anélkül is viselni, vagy ahogy éppen kedved tartja.

A második az egy hagyományos mandzsetta, amit te magad alakítasz át olyanná, hogy lehessen viselni mandzsettagombokkal. Nem a legjobb megoldás, de ha nagyon szeretnél mandzsettagombokat, ez is egy opció lehet. De jobban tennéd, ha egy szabót bíznál meg a feladattal.

Tehát 2 speciális fajtájú mandzsetta létezik

  1. A speciális négyszög alakú mandzsetta
  2. A házi készítésű "francia mandzsetta"

Hogyan válassz mandzsettagombot a ruha-összeállításodhoz?

Amikor mandzsettagombot választasz a ruháidhoz, gondolj a színekre, a dizájnra és az esemény formalitására is.

Mint ahogy már korábban beszéltünk róla, az egyszerűbb mandzsettagombokat, aminek semleges színei vannak, pl. ezüst, fekete, fehér és szürke, könnyű párosítani szinte bármivel. Ezek a színek mind a színkörön kívülre esnek.

De ha valami másra vágysz, akkor itt van pár példa:

A biztos párosítás

Ha biztosra akarsz menni, akkor arra figyelj, hogy a mandzsettagombod színe megegyezzen egy másik (vagy az összes) ruhadarabbal, amit éppen viselsz. Tehát, ha kék nyakkendőt, zakót és nadrágot viselsz éppen, akkor válassz magadnak egy szép kék mandzsettagombot!

A fémeknek a párosítása is jó megoldás lehet. Mint a fenti képen a gyűrű, a karkötő, a karóra, a mandzsettagomb és a nyakkendőtű mind aranyozott fémből készültek.

A dizájn és az esemény formalitása is nagyon fontos. Csak azért, mert van egy gyémánt mandzsettagombod, még nem kell a baráti sütögetéshez azt felvenned. Igazából a gyémánt mandzsettagombokat sosem szabad fényes nappal viselni, ezek csak esti alkalmakra valók. Koponyás mandzsettagombokat például egy esküvő alkalmával nem illik viselni. Próbálj meg mindig ízléses maradni!

Kontrasztos párosítás

Ha nagyobb az önbizalmad, egy kontrasztos összeállítás is remekül állhat neked. Kék öltönyöd van? Vegyél fel hozzá piros mandzsettagombot! De játszhatsz a sötét és világos színárnyalatokkal is. Például egy tengerészkék színű öltönyhöz felvehetsz akár egy világoskék mandzsettagombot is.

Vidám, játékos párosítás

Egy makulátlan fekete öltönyhöz ha koponyás mandzsettagombot veszel fel, biztosan erős benyomást keltesz, de lehet, hogy túl sok lesz. Tulajdonképpen mindegy is, viseld azt, amit csak szeretnél! Engedd el a fantáziád! Te leszel a végső döntőbírója annak, hogy mennek-e egymáshoz a ruhád és kiegészítőd színei. A lényeg az, hogy érezd magad jól a ruha-összeállításodban. Arra ügyelj, hogy ne tűnj úgy, mintha túlságosan próbálkoztál volna, nézz ki természetesen!

Milyen mandzsettagombok illenek egy fehér inghez?

A fehér egy semleges szín, így bátran kísérletezhetsz a mandzsettagombokkal, amikor fehér inget viselsz. Azonban emlékezz a fémek egyezőségére - ezüstszínű mandzsettagombok, ha az órád is ezüst.

Melyik mandzsettagombok illenek egy kék inghez?

A kék inghez olyan mandzsettagombokat javaslunk, amiknek ezüstszíne van különböző kék árnyalattal kiegészítve.

Milyen mandzsettagombok illenek egy rózsaszín inghez?

Ha rózsaszín inget viselsz, akkor választhatsz olyan többszínű darabokat, amikben van rózsaszín árnyalat is, vagy maradhatsz a klasszikus ezüstszínűnél.

Melyik mandzsettagombok illenek a fekete inghez?

Majdnem minden mandzsettagomb passzol a fekete inghez, de nem tudsz mellényúlni, ha aranyszínűket vagy arany részletekkel ellátottakat választasz.

Milyen mandzsettagombok passzolnak a mintás ingekhez?

Attól függ, hogy milyen színű a minta.

Ha biztonsági játékos vagy, akkor válassz ezüstszínű mandzsettagombokat, mert az ezüst szinte minden színhez és mintához passzol. Ne feledkezz meg a fémek egyezőségéről sem.

Hogyan egyeztessem össze a mandzsettagombokat az arany kiegészítőkkel?

A fémek egyezősége egy egyszerű módja annak, hogy elegáns és letisztult megjelenésed legyen.

Válassz olyan arany- vagy ezüstszínű mandzsettagombokat, amik összeillenek az inged színével a fent leírtak szerint, és nem ütnek el nagyon az arany nyakkendőtűdtől.

Hogyan vegyek mandzsettagombokat ajándékba?

A mandzsettagombok nagyszerű ajándékok. Lehet, hogy nem mindenkihez illenek, akiket meg szeretnél ajándékozni, de a jól öltözött férfiak biztosan hálásak lesznek, ha megleped őket egy pár tökéletes mandzsettagombbal.

Az első kérdés a mandzsettagombok kiválasztásakor, hogy milyen színű az órája? Ha arany órája van, akkor ahhoz aranyszínű mandzsettagombokat válassz. Ugyanez a helyzet egy ezüst karórával is… ezüstszínű mandzsettagombok.

A karórájához való színegyeztetés a legegyszerűbb módja a mandzsettagombok kiválasztásának. Innentől már csak rajtad múlik, hogy vicces vagy inkább elegáns darabokat választasz – a Mikulás szánjától egészen Thor kalapácsáig bármilyet találhatsz.

Ha pedig igazán különlegessé akarsz tenni egy ajándékot, akkor válaszd a személyre szóló gravírozást. Kattints ide, hogy inspirációt kapj a kiválasztandó szöveghez.

Mikor és mit viseljek?

A mandzsettagomb lehet, hogy csak egy kis apróságnak tűnik, amivel kifejezheted a stílusod. De egy olyan helyen, ahol mindenki hasonlóan van felöltözve, teljesen egyedivé teheti a megjelenésed!

Mandzsettagombok a munkahelyen

A sikerhez és a jó megjelenéshez nem csak egyetlen út vezet. Lehet szó egy laza startupról vagy nagy multiról is, ahol az öltözeted minősége többet számíthat. Sokat elmond rólad, amit viselsz, és biztosan szeretnéd, ha komolyan vennének, amikor ki akarod vívni a munkatársak tiszteletét vagy amikor éppen tárgyalsz.

Ha te vagy a nagy hal, bármit viselhetsz. De nem találsz jobbat a szép, klasszikus mandzsettagomboknál. Ha ezüst, arany vagy gyöngyház színű, esetleg drágaköves mandzsettagombot hordasz, mindenki tudni fogja, hogy ki a főnök.

Ha még nem vagy a piramis tetején, akkor tartsd a mandzsettagombokat az olyan alkalmakra, amikor az ügyfelekkel találkozol, konferenciákra mész, vagy ha valamilyen fontos eseményen kell megjelenned. Figyelj arra, hogy ne ragyogd túl a főnököd, például ne vegyél fel munkába zafírberakásos mandzsettagombokat.

Ha kreatív pozícióban vagy, egy mandzsettagomb jó megoldás lehet, hogy még jobban kifejezd a stílusod. Lehet Lego alakú, akár egy Start Wars karaktert is ábrázolhat vagy egy pakli kártyát, biztosan találsz te is egy hozzád illőt!

Ha lazább, hétköznapi munkahelyed van, egy elegánsabb selyemcsomós mandzsettagomb jó választás lehet.

Szmokingos alkalmak

Ha esküvőre, gálára, fogadásra vagy bálba mész, elvárt, hogy a legjobb formád hozd. Egy pár mandzsettagomb segíthet, hogy a megfelelő hatást érd el. Előfordul, hogy a meghívóban megjelölik a kellő ruházatot, és néha kevésbé formális megjelenést kérnek a vendégektől, ilyenkor nyugodtan felveheted a mintás vagy a selyemcsomós mandzsettagombokat is.

De általában válaszd inkább a klasszikusokat: az ezüst, arany, ízléses zománcozott, gyöngyházfényű, drágaköves mandzsettagombokat.

Hétköznapok

Baráti találkozókon és bulikon nyugodtan viseld az egyedi mandzsettagombjaid! Ide simán felveheted a koponyás, a tengerészmintás, a fából vagy bőrből készült és az antik darabokat is.

A megfelelő mandzsettagomb beindíthatja a beszélgetést is! Jó szórakozást!

A mandzsettagombok tisztítása

Ahhoz, hogy egy életen át kitartsanak a mandzsettagombjaid, megfelelően kell tárolnod és tisztítanod őket. A tisztítás legkönnyebb módja, ha ékszerészhez viszed időnként a kiegészítőket. Viszont, ha saját magad szeretnéd tisztítani a drágakő nélküli mandzsettagombokat, akkor nem lesz másra szükséged, mint némi vízre, egy kis kímélő tisztítószerre, egy puha fogkefére és egy darabka száraz anyagra.

Egy puha ékszertisztító anyag nem nagy beruházás és könnyen meg lehet tisztítani vele az elszíneződéseket. Ha drágakövek is vannak a mandzsettagombodon, próbáld meg elkerülni a nedvességet és ne használj durva anyagot rajta, nehogy megkarcolódjon. Ha hidrogén-peroxidba mártasz egy kis pamut darabot, azt is használhatod polírozásra.

A fából és bőrből készült mandzsettagombokat ne nedvesítsd be. A bőrből készült kiegészítőket amúgy se tartsd párás helyen, mert könnyen bepenészedhetnek.

A mandzsettagombok tárolása

Most, hogy már tudod, hogy hogyan tisztítsd meg a mandzsettagombod, ideje, hogy tudd, hogyan kell tárolni őket. A legmegfelelőbb megoldás egy mandzsettatároló doboz használata, amiben a mandzsettagombokat nem érheti napfény és védve vannak a hőségtől is. Így elkerülhető az oxidáció, a színvesztés is. Ideális esetben minden pár mandzsettagombot külön-külön, párnázott helyen kellene tartani, hogy nehogy megkarcolják egymást a kiegészítők.

Ne tartsd a mandzsettagombokat párás helyen vagy műanyag zacskóban, így gyorsabban elszíneződhetnek. Tényleg vigyázz rájuk, és hosszú távon lesz eredménye az igyekezetednek. Akár az utánad következő 1-2 generáció is használhatja majd a mandzsettagombjaid. Szeretnéd, ha a gyerekeid és unokáid is olyan stílusosak lennének, mint te, nem?

A mandzsettagombok rövid története

Már évezredek óta viselnek az emberek inget. Tulajdonképpen egy nagyon hasonló anyagot használtak abban az időben, mint amit ma is használunk. Azt meg kell hagyni, hogy az ingek sokkal dekoratívabbak manapság, mint a múltban voltak.

Miért kezdtünk el inget viselni?

Ingeket használtak aláöltözetnek, hogy a külső nehezebb öltözet ne sértse fel a bőrt, és ne piszkolja be a viselőjüket.

Ebben az időben ha a mandzsettája kilátszott valakinek, az felért azzal, mintha lehúzott sliccel járkálna az utcán.

Ezután mi történt?

Az 1500-as évek körül a férfiak elkezdték összekötni a mandzsettát keskeny kis szalagokkal a gomblyukakon keresztül.

Viszont csak a 18. században kezdték el előkelő férfiak a lánccal összekötött gombok használatát. Legtöbbször ezeken a láncos kiegészítőkőn apró portrék, híres figurák, esetleg a viselő szerelmének képe volt található.

A mandzsetták egyre merevebbek lettek, miután felfedeztük a keményítőt a 19. század közepe felé. Nehézkessé vált a gombok használata, és egy másik megoldásra lett szükség.

A mandzsettagombok színre lépnek

A mandzsettagombok tökéletesen megoldották a merev mandzsetták problémáját. Az ipari forradalom bekövetkeztével a mandzsettagombok népszerűsége is jelentősen megnövekedett*, mindenki a középosztályból és a felsőbb rétegekből mandzsettagombokra vágyott. Elkezdődött a különböző formák és dizájnok gyártása.

Ebben az időben a mandzsettagombokat gyakrabban hordták, mint ezelőtt bármikor máskor a történelemben. A férfiak igazán komolyan - vagy játékosan, vidáman - vették a mandzsettagombok viselését, így jó benyomást tehettek másokra, és megmutathatták a rangjukat.

*A mandzsettagomb egyszer veszítette el korábbi népszerűségét, még az 1920-es években, amikor megjelentek a sportgombos ingek.

Kérdések és válaszok

Miért használunk mandzsettagombokat?

A mandzsettagombok arra szolgálnak, hogy összezárják a francia mandzsettás ingek kézelőit. Ezek elegáns ingek, amelyeken nincsenek gombok. A mandzsettagombok jól mutatnak elegáns ruha-összeállításokkal.

Hogyan válassz mandzsettagombot?

Mindig gondolj arra, hogy hol fogod majd hordani őket. Ha esküvőre mész vagy egy öltönyös fogadásra, akkor biztosan te is elegánsan szeretnél mutatni. Ilyenkor ezüst, arany és gyöngyház színek közül érdemes választanod. Az elegáns drágaköves verziók is jól mutathatnak az öltönyöddel.

Ha ez lesz az első párod, akkor válassz egy klasszikus ezüstszínű darabot! Nem nyúlhatsz vele mellé!

Ha csak bővítenéd a kollekciód, akkor bármit választhatsz, attól függően, hogy formális vagy hétköznapi alkalomra szeretnéd viselni.

A mandzsetta melyik részére illik a mandzsettagomb?

Először is, bizonyosodj meg róla, hogy megfelelő ing van rajtad. Francia mandzsettája van? Ezeken kitüntetett helye van a mandzsettagomboknak.

Ha visszahajtod a mandzsettád, csíptesd a két anyagot egymáshoz, így a lyukak egymás felé kerülnek. Utána dugd át a mandzsettagombod alját mind a négy lyukon.

A lezáró mechanizmus a pecek fajtájától függ. A cikk elején találsz mindenről információt.

Milyen mandzsettagomb illik szmokinghoz?

Bővebben "A mandzsetta melyik részére illik a mandzsettagomb?" szekciónál olvashatsz a mandzsettákról.

Ha szeretnél mandzsettagombot viselni a szmokingoddal, dugd át a mandzsettagomb elejét a lyukakon, ilyenkor nem kell a gombokat sem használnod!

Milyen inggel hordjak mandzsettagombot?

Hagyományosan a francia mandzsettás ingekhez viselnek mandzsettagombokat.

Más ingeken is lehet fenntartott hely mandzsettagomboknak gombok helyett. Esetleg a gombok mellett is lehet helye.

Viselhetek mandzsettagombot állásinterjún?

A válasz az, hogy... attól függ.

Milyen állásra jelentkezel? Milyen cégnél? Egy nyugis startupnál vagy egy nagy multinál lesz az interjúd?

Ha előkelőnek, határozottnak és méltóságteljesnek szeretnél tűnni, akkor mindenképpen vegyél fel egy mandzsettagombot, és hagyd, hogy brillírozzon a ruhádon! Azt tanácsoljuk, hogy ilyenkor egy hagyományos, klasszikus mandzsettagombot válassz, például arany, ezüst (vagy valamilyen szürkés árnyalatú), gyöngyház színűt, vagy egy drágaköves darabot.

Ha egy kreatív pozíciót pályázol meg, akkor a saját ízlésed is kifejezheted egy mandzsettagombbal!

Néhány munkahelyen egyszerűen nem értékelik a mandzsettagombokat, ilyenkor előnyösebb otthon hagyni őket. Nézz utána, hogy milyen helyre jelentkezel, és csak utána dönts!

Mihez kell a mandzsettagomboknak passzolnia?

Erre nincsenek szabályok. Van pár alapvető dolog, amire érdemes figyelni.

Ha olyan színeket választasz, amik a színkörön kívülre esnek, pl. fehér, szürke, fekete, ezüst, akkor könnyebben tudod párosítani őket.

Ha más fémből készült ékszert is viselsz, nem csak mandzsettagombot, akkor mindenképpen nézd meg, hogy az anyagok illenek-e egymáshoz. Pl. az arany nyakkendőtűhöz mindenképpen arany mandzsettagombot vegyél!

CSATLAKOZZ ÉS NYERJ 150000 FT-OT

Iratkozz fel a stílustippek, különleges ajánlatok és az új termékek bevezetéséről szóló információk folyamatos áramlására. Automatikusan részt vehetsz egy havi sorsoláson, amelyen 150000 Ft értékű ajándékkártyát nyerhetsz.

Tisztában vagyok a Trendhim Adatvédelmi irányelveivel. Bármikor leiratkozhatsz..