Napszemüvegek | Vásárolj 2 és spórolj 20%

Napszemüvegek | Vásárolj 2 és spórolj 20%

365 napos visszaküldés - kérdés nélkül!
Szállítási költség 1 000 Ft - ingyenes 17 700 Ft felett-
Kapcsolat

Amit a hajtókatűkről tudni kell

Az alábbiakban mindent megtudhatsz a hajtókatűkről, legyen az a feltűzés helye, a hozzád legjobban illő szín, vagy az alkalomhoz leginkább illő darab. Csak 15 perc az egész!

A hajtókatűk napjainkra ismét divatossá váltak. Azelőtt évtizedekig csak a leghivatalosabb eseményeken és öltözeteken lehetett velük találkozni, de mára a fess úriemberek mindennapi ruházatán is egyre gyakoribbak. Egy hajtókatű viselésének azonban megvannak a maga szabályai, és könnyű az ízléstelenség csapdájába beleesni. Ha azonban szem előtt tartasz néhány ilyen tudnivalót, egy hajtókatű egy olyan finom, jól megválasztott részletté válhat az öltözeteden, ami egyben felejthetetlenné is teszi azt!

Ez az útmutató segít abban, hogy bármikor és kellő ízléssel viselhess egy hajtókatűt. Kezdjük akkor az alapoknál.

1 Amit a hajtókatűkről tudni kell1.1 Rendben, megvan a tű. de mi is az a hajtóka?1.2 A hajtókatűk tarka világa1.3 A hajtókatűk helyes viselése1.4 mihez viselhetek hajtókatűt?1.5 Milyen fajta hajtókatűt válasszak?1.6 Milyen alkalmakra viseljek hajtókatűt?1.7 Tudnivalók a boutonniere-ről1.8 Egyéb alkalmi virágok és hajtóka kitűzők különleges alkalmakra1.9 Melyik hajtókatű néz ki jól egy fekete öltönnyel vagy szmokinggal?1.10 Melyik hajtókatű illik a szürke öltönyhöz?1.11 Melyik hajtókatű vagy jelvénytű fest remekül egy sötétkék öltönnyel?1.12 Hogyan válassz hajtókatűt vagy jelvénytűt?1.13 Hova rakjam a hajtókatűt egy férfi blézernél, egy öltönynél vagy egy szmokingnál?1.14 A hajtókatűk viselésének rövid története1.15 Végszó a hajtókatűkről1.16 Kérdések & válaszok

Rendben, megvan a tű. De mi is az a hajtóka?

Vess egy pillantást bármelyik zakóra vagy férfi sportkabátra. A hajtókák azok a kifelé hajtott szövetrészek, amik a gombok vonala felett, de a gallér alatt találhatóak.

Az ábrán egy zakón/sportkabáton található hajtókák vannak kiemelve.

A legtöbb hajtókán van egy gomblyuk fent, a bal kéz felőli oldalon, ami lehet nyitott vagy akár összevarrt is. Ez itt a hajtókatű dedikált helye.

A körberajzolt gomblyuk szinte minden zakón vagy sportkabáton itt található.

Ezek a gomblyukak eredetileg arra szolgáltak, hogy begombolkozva melegen tartsák a nyakat és a mellkast. Idővel azonban egyre inkább különféle hajtókatűk elhelyezésére kezdték el őket használni.

A hajtókatűk tarka világa

Mi is az a hajtókatű? Igazából ez egy gyűjtőfogalom, amit aztán minden hajtókával kapcsolatos kiegészítőre, kellékre használnak. A hajtókadíszeknek több típusa is van, amik méretben, formában, rögzítési módban is különbözhetnek egymástól.

Az alábbiakban a legismertebb fajtákat gyűjtöttük neked össze:

Valódi hajtókavirágok, boutonniere-k

A "Boutonnière" igazi virág, amit a hajtóka gomblyukába tűznek, rendszerint esküvőkön.

Virágos hajtókatűk és kitűzők

Ezek a hajtókatűk úgy néznek ki, mint egy virág, viszont olyan puha anyagokból készültek, mint a selyem, a vászon, a szatén vagy a pamut. A felhelyezésük ugyanúgy történik, mint a virágoké, ezek azonban kisebbek és újra felhasználhatóak.

Nyakkendőtűk

Igen, viselhetjük őket a hajtókán is. A nyakkendőtűk különféle nemesfémekből készülnek (arany, ezüst, réz). A megjelenésük, akár egy hosszú tű, ami egy fémkapocsban végződik. A modelltől függően ez a kapocs lehet a tű vége vagy lehet fel-le mozgatható, hogy a kiegészítő a viselője kedvére igazítható legyen a hajtóka gomblyukában.

Egyéb kitűzők és hajtókajelvények

Ezeknek nincs szára, és általában egy kapoccsal rögzülnek (pillangó, gumi vagy mágneses), ami közvetlen a kitűző vagy a jelvény alatt található. Az anyaguk legtöbbször puha (bordázott) vagy kemény zománc. Érdemes tudni, hogy amíg egy hajtókatűt a divat miatt viselnek, addig egy kitűző vagy jelvény valamit jelképez, ezért gyakran látni azokat például politikusokon.

Brossok és melltűk

Az előzőekkel szemben egy férfi brosst vagy melltűt egy hátsó tűvel (mint egy biztosítótűt) csatolnak fel. Egy bross általában nagyobb egy hajtókatűnél és nemesfémből vagy más régies anyagból készül.

A hajtókatűk helyes viselése

A hajtókatűk viselésénél egyetlen aranyszabályt kell betartani. Oda kell őket feltűzni, ahol a hajtóka gomblyuka található vagy ahol annak lennie kell, ez pedig a bal kéz felőli hajtóka felső része.

Vannak olyan kétsoros öltönyök, illetve zakók, amiknél mindkét hajtókán van gomblyuk. Ettől függetlenül a hajtókatű mindig a bal kéz felőli oldalra kerül.

Sokat lehet játszadozni, kísérletezni a kedvünkre való hajtókatűkkel, de a helyük az rögzített. A szárnak, amennyiben látható típusú, párhuzamosan kell futnia a hajtóka vonalával. Ez különösen fontos a hosszabb szárú tűknél, hiszen egy elálló darab egyből el tudja rontani az összhatást. A helyes viselet lent, a bal oldalon található.

A helyes oldal a bal kéz felőli, a szárnak párhozamosnak kell lennie a hajtóka szélével. A jobb oldali ábra a helytelen viseletet mutatja be.

A szár vagy a rögzítőkapocs az anyagot átszúrva ismét megjelenhet elől vagy rejtve is maradhat, ez választás és személyes preferencia kérdése. Attól függ a választás, hogy milyen hajtókatű vagy öltöny tetszik jobban.

Mihez viselhetek hajtókatűt?

Hajtókatűt szinte bármihez viselhetsz. Jellemzően zakókhoz, sportzakókhoz, kabátokhoz viselik, de előfordul szmokingon vagy közvetlen egy pulóverre tűzve is. Ne feledkezz meg azonban arról, hogy ilyenkor mindig át kell szúrni a ruha anyagát, ami aztán tartósan nyomot/lyukakat hagy majd maga után.

A hajtókatűket kedvedre kombinálhatod díszzsebkendőkkel és nyakkendőtűkkel. Minden egyes darab további összetettséget kölcsönöz az öltözetednek, és ha a megfelelő darabokat válogatod egymás mellé, egyik sem fogja elnyomni a másikat.

A legcélszerűbb, ha az összeillő, egymást kiegészítő színeket válogatjuk egymás mellé. Erről már írtunk egy előző cikkünkben, a díszzsebkendős útmutatónkban, ahol találhatsz egy interaktív színkört is. Ha már megvannak ezek az alapok, akkor elkezdhetsz a ruhatáraddal kísérletezni.

Milyen fajta hajtókatűt válasszak?

Ez elsősorban az egyéni ízlés függvénye, de az öltözet és az alkalom mikéntje is meghatározó lehet.

A színnel, mérettel, stílussal kapcsolatos szabályok nincsenek kőbe vésve. Néhány dolgot azonban illik tudni.

Fém hajtókatűk: A fém kiegészítők legyenek egyszínűek az öltözeteden, beleértve a hajtókatűt, a mandzsettagombokat, a nyakkendőtűt, az övet, az órát és a gyűrűket. Vagy teljesen ezüst, vagy teljesen arany, nincs köztes!

Fényes, színpompás hajtókatűk Ezek általában jobban illenek egy semleges színű inghez, mert a színek kontrasztja így működik a legjobban. Arra viszont ügyelj, hogy ne üssék egymást a színek. Az alapok a színválasztáshoz megtalálhatóak itt a színkörnél, de van néhány örökzöld kombináció is.

Tompa / pasztellszínű hajtókatűk Az ilyenek diszkrétebbek, és jobban illeszthetőek más kiegészítőkhöz. Sőt, játékosabb hatásuk is van a merészebb színű daraboknál. Példának okáért: nyugodtan viselhetsz világoszöldet egy éjkék zakó mellé különösen akkor, ha a hajtókatűn van némi fémszín is. Azonban a világosabb színeknek mindig passzolnia kell a nyakkendődhöz vagy a díszzsebkendődhöz.

Végül emlékezz arra, hogy az öltözeted lényege végeredményben az, hogy kiemelje az arcod és a fizikai megjelenésed. Nem az a cél, hogy a többiek a hajtókatűdet bámulják. Ennek a kelléknek is a teljes öltözeted szerves részévé kell válnia, az öltözetednek pedig elsősorban az arcodra kell felhívnia a figyelmet. Ha kétségeid vannak, jusson eszedbe, hogy a kevesebb néha több, és érdemes inkább visszafogottabban gúnyászkodni, mint rikító bohócot csinálni magadból.

Milyen alkalmakra viseljek hajtókatűt?

Manapság ez tulajdonképpen már mindegy. Előfordul, hogy egyes rendezvényeken a tradíció szerint kötelező a hajtókatű vagy egy boutonniere viselete, de olyan esemény szinte nincs, amin nem viselhetsz hajtókatűt.

Mindig gondold át előre, hogy milyen alkalomra is készülődsz, mielőtt kiválasztod a hajtókatűd.

Egy diszkrét hajtókatű csodákra képes egy máskülönben üzleties megjelenésnél.

Egy boutonniere vagy hajtókatű általában feltűnőbb és formálisabb viseletnek számít, de még a visszafogottabb darabok is inkább társassági összejövetelekhez, szociális eseményekhez illenek. Ha egy hétköznapi viselethez szeretnél ilyet hordani, válassz inkább egy diszkrétebb, fémes színű darabot, ami feltűnik ugyan, de mégsem egy alkalmi virág.

Tudnivalók a boutonniere-ről

A boutonniere valójában frissen vágott virág a hajtókád gomblyukába tűzve. Ha ilyenre van szükséged, akkor egy virágoshoz kell menned. Igazi virágot a legjelesebb, legformálisabb eseményeken hordanak: esküvőkön, temetésen, szalagavatón, vagy akár lóversenyeken. A boutonniere tulajdonképpen egy külön kategória.

A leggyakoribb választás a fehér szegfű, a liliom, a rózsa, de lehet látni például orchideát is a hajtóka gomblyukában viselve.

Ügyelj a virág frissességére!

Ügyelj arra, hogy a hajtókavirágod mindig friss legyen! Célszerű csak az utolsó pillanatokban levágni a virágot. Érdemes azt is észben tartani, hogy a különböző virágfajták más-más ideig maradnak frissek. Például a szegfűk elég sokáig bírják, míg a rózsák hamarabb elhervadnak.

A boutonniere frissen vágott virág a hajtókád gomblyukába tűzve, ezért azt virágüzletben kell keresni.

A fajtától függetlenül érdemes betartani az alábbi tippeket:

Locsold meg! Locsolással, vízben tartással elősegítheted azt, hogy az eseményen a hajtókavirágod végig friss megjelenésű maradjon. Betűzve is meglocsolhatod, de csak finoman, hiszen nem akarod a zakód vagy az inged eláztatni.

Használj különleges hidratáló spray-t! A virágosoknál gyakran lehet kapni olyan különleges spray-ket, amik a szirmokat és szárat hosszabb ideig is hidratálva tudják tartani.

Tartsd a szárát rejtve egy apró fiolában! Igen, jól hallottad, már a középkorban feltalálták, hogy az öltözet mögött a virág szárát egy apró, vízzel teli fiolába rejtik. Ez ugyan egy kicsit dudorodhat a helyén, de legalább régies stílusú leszel! Olyan változatokat is lehet kapni, amik a a hajtóka tetején ülnek, vagyis mindenki látni fogja, mennyire ügyelsz a hajtókavirágod frissességére!

Tartsd a virágot a hűtőben! Ha már jóval az esemény előtt le lett vágva a hajtókavirágod, egy pohár vízben tedd a hűtőbe.

Tartsd távol a virágtól gyümölcsöket! Kevesen tudják, de egyes gyümölcsök, mint pl. az alma, leszedett állapotban olyan gázokat bocsátanak ki, amiktől a virágok gyorsabban hervadnak. Erre érdemes ügyelni.

A boutonniere viselése

Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, viszont az optimális megjelenés érdekében érdemes az alábbi pontokat szem előtt tartani:

  • Akárcsak a hajtókatűket, a virágokat is a gomblyukba vagy annak közelébe kell tűzni, vagy oda, ahol a lyuknak lennie kell.
  • Számos alkalmi zakón lehet találni a hajtóka mögött külön egy menetet a tű szárának.
  • A virágot kifelé kell viselni.
  • A leveleket, ha vannak, be kell szuszakolni a szirmok mögé, hogy minél kevésbé látszódjanak.

Némelyik zakónak nincs gomblyuka, ilyenkor két dolgot tudsz csinálni.

  1. Vidd el a zakód egy szabóhoz, és csináltass bele egy gomblyukat.
  2. Közvetlen a hajtókába tűzd a virágot. Próbáld betartani ilyenkor is az elhelyezéssel kapcsolatos szabályokat (magasság, párhuzamosság), de ez mindenképpen a kevésbé elegáns megoldás.

Egyéb alkalmi virágok és hajtóka kitűzők különleges alkalmakra

A fentebb említetteken kívül van még néhány olyan jeles esemény, ami indokolja az ilyen alkalmi hajtókadíszek viseletét.

Például a Remembrance Day (Emlékezés Napja), amikor pipacsokat és katonai jelvényeket tűznek fel az emberek.

Emlékezés napja pipacsok Az egykori brit birodalom országaiban (mint Kanada, Ausztrália, Új-Zéland) még mindig megünneplik november 11-én az emlékezés napját (az első világháború harcait lezáró fegyverszünetet), és az un. Anzac napot az ausztrál és új-zélandi hősök emlékére. Két héttel e jeles napok előtt már felbukkannak a megemlékezést és kegyeletet jelképező piros pipacs hajtókavirágok és azok műanyag változatai.

Katonai jelvények és kitüntetések A katonai jelvények és kitüntetések viseletét civil ruházaton egy hasonló kötött protokoll határozza meg. Ugyanúgy a bal hajtókán etikus őket viselni. A különbséget a hajtókatűkhöz képest az jelenti, hogy a katonai jelvényeket és kitüntetéseket vízszintesen rögzítik a hajtókán egy fémszárral vagy brossal. Ha több is van, egyetlen sorban kell őket kell viselni, és a legnagyobb értékűnek kell jobb kéz felől kerülnie, a többi csökkenő értéksorrendben utána következik. Mellényzsebben nem javallott ilyenkor zsebkendőt viselni, ugyanis az elvonja a figyelmet a kitüntetésekről.

Melyik hajtókatű néz ki jól egy fekete öltönnyel vagy szmokinggal?

Nem számít, hogy milyen színű nyakkendőd vagy díszzsebkendőd van, mert ezek a hajtókatűk remekül illenek majd a fekete öltönyödhöz.

Emlékezz a fémek egyezésére – aranyszínű hajtókatű arany órával, ezüstszínű hajtókatű ezüst órával.

Melyik hajtókatű illik a szürke öltönyhöz?

Viselj szürke vagy fémszínű hajtókatűt, illetve zománcos jelvénytűt, ha sötét vagy világosszürke öltöny van rajtad.

Ezek olyan egységet alkotnak, amikhez könnyedén tudsz majd nyakkendőt vagy díszzsebkendőt választani.

Melyik hajtókatű vagy jelvénytű fest remekül egy sötétkék öltönnyel?

Ha tengerészkék inget vagy zakót hordasz, akkor válassz hozzá egy világosabb vagy sötétebb kék hajtókatűt.

Ezek a hajtókatűk remekül összeillenek a különböző nyakkendőkkel, csokornyakkendőkkel és díszzsebkendőkkel.

Hogyan válassz hajtókatűt vagy jelvénytűt?

Gondolj úgy a hajtókatűre, mint egy kiegészítése az öltözetednek. Az egyezőséghez alkalmazd a fenti javaslataink egyikét.

Mivel a hajtókatűk és jelvénytűk megmutathatnak egy kicsit a személyiségedből, ezért ne félj a kicsit merészebb használattól.

Ne lepődj meg, ha ezeknek a kiegészítőknek köszönhetően beszélgetésekbe fogsz keveredni.

Hova rakjam a hajtókatűt egy férfi blézernél, egy öltönynél vagy egy szmokingnál?

  1. Mindig a baloldali hajtóka felső részére rakd a hajtókatűt.
  2. Helyezd a hajtókatűt a felső gomblyukba.

A hajtókatűk viselésének rövid története

Nem, az nem igaz, hogy Albert herceg találta fel a boutonniere-t vagy a hajtókán a gomblyukat. Talán te is hallottad azt a mesés történetet, hogy hogyan tűzte fel Viktória királynő a herceg mellére a virágokat, de ez sajnos nem így történt. A herceg zakóján ugyanis még hajtóka sem volt.

A hajtókák története tényleg a múltba vezet vissza. Idézzük csak fel Nelson admirálist és a napóleoni kor brit katonai egyenruháit, a magas gallérok és a széles karimák világát! Nelson frakkján is számos gomb és gomblyuk volt, és az utóbbiak közül a legfelső mindig használaton kívül maradt. Ez az eredete a hajtókának és az üres gomblyuknak.

A boutonniere-k vagy hajtókavirágok rendkívüli népszerűségre tettek szert a 19. században. A virágok viseletét akkoriban a férfiassággal kötötték össze, és hamarosan a férfi divat megkerülhetetlen részévé váltak.

Aztán a századforduló felé közeledve a hajtókavirágok felcserélhetővé váltak a hajtókatűkkel és más hasonló díszekkel. A szmokinghoz hasonlóan a hajtókavirágok a leghivatalosabb események viseletévé váltak, míg a hajtókatűk helyet találtak maguknak a hétköznapok viseletében is.

Végszó a hajtókatűkről

Most, hogy többet megtudtál a hajtókatűkről és virágokról, talán bizonytalannak érzed magad, hogy kell-e ez neked egyáltalán, illetve hogy melyikre is lenne neked szükséged.

Azért csak kísérletezz bátran, mert ha rátalálsz a kedvedre valóra, akkor arra fogsz rácsodálkozni, hogy hogyan is tudtál öltözködni nélkülük azelőtt! A bókok és elismerések jócskán kárpótolni fognak még akkor is, ha egy kicsit túlcicomázottnak és hivalkodónak érzed majd velük az öltözeted!

Emlékezz arra, hogy minden stílussal kapcsolatos dolognál a kulcs az önbizalom! Nyugodtan válasz olyat hajtókadíszt, amit már egy kicsit hivalkodónak érzel, és figyeld a hatást és azt, hogyan érzed magad vele!

Kérdések & Válaszok

Miért van gomblyuk a hajtókán?

A hajtóka eredetileg összegombolható volt a mellkas melegítésére, ezért eredetileg ez is olyan gomblyuk, mint a többi lejjebb.

Idővel azonban ezt lyukat és helyet fenntartották a különféle hajtókadíszeknek.

Hogyan tűzzem fel a hajtókatűt?

A hajtókatűt a hajtóka gomblyukába kell tűzni.

A hajtókatű szára maradhat a hajtóka mögött, vagy ismét át is szúrhatod a ruha anyagán, hogy a vége elől látszódjon.

A szárat a végén lévő kapocs tartja majd a helyén.

Miért kell hajtókatűt viselni?

Ez a személytől és az alkalomtól függ.

A hajtókadíszek jelképezhetnek valamit, például a zászlóalakúak és a már említett piros pipacsok. Olykor a hagyomány és az összetartozás kifejezése kívánja a viseletüket, például az esküvőkön. De persze olyan is előfordul, hogy csak az elegánsabb összhatásért viseljük őket.

Melyik oldalon kell viselni a hajtókatűt?

Az összes hajtókadísz a bal kéz felőli oldalra kell, hogy kerüljön.

Miért a bal kéz felőli oldalon viseljük a hajtókadíszeket?

Van, aki szerint azért, mert ez a szív felőli oldal. A valós ok ennél kevésbé költői.

Eredetileg ugyanis a hajtókák összegombolhatóak voltak, és a gomblyukak is erre szolgáltak rajta. A férfi ruházatnál a gomblyukak helye márpedig a bal oldal, ugyanis a jobbkezeseknek így egyszerűbb volt begombolkozniuk.

Ezért is van az, hogy a nőknék a gomblyukak oldala a jobb, ugyanis a tradíció szerint mások gombolkoztak be nekik.

Viselhetünk-e hajtókatűt szmoking vagy egy pulóver mellé?

Abszolút. A viselés szabályai egy szmokingnál vagy pulóvernél is ugyanazok, mint egy zakónál.

Fontos megjegyezni, hogy egy szmokinghoz leginkább egy fehér virág illik.

Ha egy pulóverre tűzöd a hajtókadíszt, akkor próbáld mindig ugyanazt a lyukat használni, hogy ne legyen idővel össze-vissza lyuggatva az anyag.

Látszódjon a hajtókatű szárvégi kapcsa vagy sem?

Erre nincs külön szabály. A szárvégi kapocs ismét kibújhat elől, a hajtóka mögül, vagy mögötte is maradhat, ahogy neked jobban tetszik.

Mi az a boutonniere?

A boutonniere vagy hajtókavirág egy virág/virágcsokor, amit arra szántak, hogy bizonyos alkalmakkor a hajtókán viseljük, mint egy hajtókatűt. A leggyakoribb viselet a szegfű, a rózsa, és a liliom.

Mikor viseljünk hajtókavirágot?

Hajtókavirágot csak olyan hivatalos alkalmakkor illik viselni, mint az esküvők, szalagavatók, vagy olyan előkelő, társasági sportesemények, mint egy lóverseny.

De ha szeretsz mindig előkelően öltözködni, akkor akár rendszeresen is viselhetsz hajtókavirágot!

Melyik oldalon viseljük a hajtókavirágot?

Ahogy a többi hajtókadíszt, a hajtókavirágot is a bal kéz felőli oldalra kell feltűzni.

Mi az a virágos hajtókatű?

A virágos hajtókatű egy olyan modern kellék, amit egy boutonniere vagy hajtókavirág helyett hordhatunk. Úgy néznek ki, mint a virágok, általában műanyagból vagy finom szövetből készülnek, és egy darab többször is viselhető.

Ki fizet a hajtókavirágért?

Ez az alkalomtól függ.

Ha szalagavatóról vagy hasonló társasági eseményről van szó, akkor a partnered vagy a párod fizet a hajtókavirágért.

Esküvőkön gyakran a szervező határozza meg, milyen virágot illik viselni.

Hogyan tartsuk frissen a hajtókavirágot?

A hajtókavirágot érdemes félóránként finoman meglocsolni. Csak locsoljuk, ne áztassuk!

De akár különleges hidratáló spray-t is vehetsz a virágosnál, aminek a használatával a virág tovább marad friss.

Soha ne vedd meg túl korán a hajtókavirágot! Érdemes az esemény napján bevásárolni. Ha ez nem lehetséges, akkor addig tartsd a virágot a hűtőben.

A teljes hajtókavirág látszódjon, vagy rejtsem el a szárat a gomblyukban?

A virág szárát, akár a hajtókatűét, teljesen be kell dugni az erre szolgáló gomblyukba. A lényeg, hogy szemből ne látszódjon.

Ha nincs erre szolgáló gomblyuk, vagy ha a virágot egy ingen vagy pulóveren viseled, akkor a szár látszani fog. De használhatsz egy gombostűt arra keresztben, hogy a szár a helyén maradjon.

Viselhetek-e egyszerre hajtókatűt/virágot és nyakkendőtűt?

Lehet, de csínján kell ezzel bánni, ugyanis a túl sok fémszín könnyen erőltetetté teheti az öltözetünk összhatását.

Viselhetek hajtókatűt esküvőn?

Ez tényleg az esküvő jellegétől függ. Hacsak nem egy rendkívül előkelő eseményről van szó, nyugodtan viselhetsz virág helyett hajtókatűt is.