Húsvét miatt a rendeléseket kedden, április 2-án, kedden postázzuk.

Húsvét miatt a rendeléseket kedden, április 2-án, kedden postázzuk.

365 napos visszaküldés - kérdés nélkül!
Szállítási költség 1 300 Ft - ingyenes 17 700 Ft felett-
Kapcsolat

A férfi kiegészítők kombinálásának hét alapszabálya

Az alábbi sorokban javasoltak már többször is kiállták az idők próbáját. Gondolj csak bele, többé nem kell azon morfondíroznod, hogy az a nyakkendő mennyire illik majd pl. a kedvenc nadrágtartódhoz.

Mindenkinek ismerős lehet a helyzet. Töprengve állsz a tükör előtt, a kezedben azzal a kiegészítővel, amiről nem tudod, hogy jó ötlet-e már arra rávenni, amit már viselsz. Szívesen öltöznél változatosan, de ugyanakkor nem akarsz hibákat sem elkövetni?

Mielőtt feladod és inkább ragaszkodsz a már bevált kombinációkhoz, fogadd el a segítségünket. Hét alapszabályban foglaltuk össze, mire kell figyelni, ha egy új megjelenést állítasz össze magadnak.

Ez talán soknak hangzik elsőre, de ahogy megismerkedsz ezekkel a szabályokkal, látni fogod az egyszerű koncepciót mögöttük, hogy az egésznek a kulcsa inkább a magabiztosság, mint a sok szabály észben tartása!

Ez a magabiztosság csak növekedni fog benned, ahogy megtanulsz majd bízni az intuíciódban. A mostani idő- és energiaráfordításod jutalma, hogy azzal a tudattal hagyhatod el az otthonod, hogy az öltözeted és a megjelenésed nemcsak rendhagyó, hanem hibátlan is!

A megfelelő kiegészítők kiválasztásának a kulcsa, hogy nem kell kapkoddni. A kiválasztás szabályai sincsenek kőbe vésve. Időnként érdemes lehet ezeket a szabályokat újraértelmezni vagy megszegni, ha csak így tudod magadról azt a bizonyos üzenetet átadni.

A híres amerikai tábornok, Douglas MacArthur egyszer azt mondta, ‘Azok után a szabályok után fognak rád emlékezni, amiket megszegtél.’ Nagy kockázatnak nagy a jutalma.

Először is, öltözz fel

Ezt az útmutatót azoknak szántuk, akinek az alapvető ruhadarabjai már megvannak, viszont a kiegészítőket tekintve még bizonytalanok. A megfelelő kiegészítők beszerzése előtt kezdjük három dologgal, mit érdemes észben tartani.

Mindig viselj valami egyszínűt A ruháid közül mindig legyen legalább egy olyan, ami egyszínű, például egy csíkos ing mellé jobb, ha a zakód vagy öltönyöd egyszínű. Ezzel szemben egy tyúklábmintás férfi blézer egy virágmintás inggel együtt már határozottan sok.

Mindig biztosra mehetsz egy semleges+ 1 másmilyen színnel Ha éppen nincs semmi ötleted, nyugodtan maradj meg egy olyan semleges alapszínnél, amit bármilyen kedvedre valóval kiegészíthetsz. Az ilyen alapszínek a fekete, a fehér, a szürke, a tengerészkék és a barna, illetve azok árnyalatai.

A kiegészítőket kell a ruházatodhoz illeszteni – és nem fordítva Ne a meglévő nyakkendőidre gondolj, ha éppen új inget, zakót vagy farmernadrágot veszel. Sokkal egyszerűbb dolgod lesz így, mintha vennél egy dögös díszzsebkendőt, csak aztán azt veszed észre, hogy egyik ingedhez sem megy.

Ha már megvannak az alapvetű ruháid, na akkor lehet elkezdeni a kiegészítőkkel játszadozni.

1 A férfi kiegészítők kombinálásának hét alapszabálya1.1 1. a bőrszíneknek egyezniük kell1.2 2. fémek egyeztetése1.3 3. hogyan válasszak színt?1.4 4. ne félj a mintás dolgoktól1.5 5. ne felejtkezz el a textúráról1.6 6. az évszak szempontjai1.7 7. vedd számításba, hova készülsz1.8 Kérdések és válaszok

1. A bőrszíneknek egyezniük kell

Az első, önkényesen kiragadott, ám fontos szabály, hogy ha bőrt viselsz, akkor az összes bőr holmid színenek egyeznie kell. Ha barna bőrcipőd van, akkor legyen az öved is barna. Ilyen apróságoktól is már letisztultabb és áramvonalasabb hatású lesz a megjelenésed.

Ez persze nem azt jelenti, hogy árnyalatnyi pontossággal kell ezt az egyeztetést elvégezni, elég ha az alapszín stimmel.

A kiindulópont viszont minden esetben a cipőd színe, mert az van a legjobban szem előtt.

Bőrtáska

A kivétel a fenti szabály alól a táska. Ne aggódj, hogyha a cipőd és a táskád bőrszíne nem egyezik, ez inkább kellemes változatosságot jelent, nem pedig diszharmóniát okoz.

Tehát ha megtetszik egy szép bőrtáska, ne gondolj a cipődre!

Bőr óraszíj

A karórád bőr óraszíja is ugyanannak az alapszínnek a palettájába kell, hogy tartozzon, mint az öved vagy a cpőd. Még jobb, ha az övcsat színe megegyezik a karórád számlapjával.

Bőr karkötők

Egy bőr karkötőnél érdemes a cipőhöz és a bőrövhöz képest a sötétebb árnyalatokat választani. Világosbarna bőröv mellé viselj egy sötétbarna karkötőt. De az is működik, ha egy földszínű barna gyöngyös karkötőt emellé még felveszel egy fekete bőr karkötőt is.

Bőrtárca

Ha szereted mindenkinek megmutatni a bőrtárcád, akkor sem a cipőd a kiindulópont. Mivel egy bőrtárca elsősorban egy praktikus kellék, ezért nem számít, ha más az alapszíne, mint az övednek vagy a tárcádnak. Ha mindenáron nagyon kifinomult benyomást akarsz kelteni, a tárca színét a bőrtáskáddal egyeztesd.

De mi van, ha én nem viselek bőrcipőt vagy bőrövet?

A következő szabály éppúgy érvényes egy vászoncipőre vagy egy szandálra. Ha bármilyen bőrt viselsz, annak a színét a lábbelivel egyeztetni kell.

2. Fémek egyeztetése

Itt több kiegészítőre is ugyanaz a szabály vonatkozik. Kiindulópont, hogy a fémszíneknek, akárcsak a bőrnek, egyeznie kell. Ha sikerül ugyanolyan árnyalatű fém kiegészítőket találnod, azzal a megjelenésed egyszerre lesz friss, rendezett és kifinomult!

Karórák

A karórád teljesen fémből készült vagy az óraszíj már bőr? Ha az utóbbi eset áll fenn, akkor a feljebb leírtaknak megfelelően az óraszíj bőrszínét a cipő, illetve a bőröv színével, a karóra számlapjának a színét pedig az övcsattal kell egyeztetni.

Egy teljesen fém karóra esetén könnyebb dolgod van. Egy aranyszínű karórához egy hasonló aranyszínű övcsat illik. A pontos árnyalatnak itt sem kell tökéletesen egyeznie; például egy csiszolt acél övcsat remekül megvan egy ezüstszín által dominált karórával.

A kiegészítők kiválasztása a karóránál kezdődik, minden csak ez után következik!

A karóra pedig meghatározza az övcsatot. A cipő meghatározza az öv szíjának a színét. Karóra és cipő, mind kiindulópont - ha ezeket megjegyzed, máris sokkal többet tudsz az öltözködésről, mint a legtöbb férfi!

Mandzsettagombok

Mivel a mandzsettagombok közel találhatók a karórához, ezért az néz ki a legjobban, ha a fémszíneik egyeznek. További vizuális szabály, hogy a mandzsettagombok fémszínei ugyanazok legyenek, mint a nyakkendőtűé vagy nyakkendőcsíptetőé.

Ha a mandzsettagombjaid valamilyen szövetből készültek, akkor is a szín számít.

Nyakkendőtűk és nyakkendőcsíptetők

A nyakkendőcsíptetők és nyakkendőtűk színeinek egyeznie kell a hajtókatűével, mivel vizuálisan ugyanabban a magasságban helyezkednek el. A karóra számlapjának színével nem kötelező őket egyeztetni, de azért ajánlott.

Gyűrűk és nyakláncok

Mivel egy gyűrű a karóra közelében látható, ezért a fémszíneket itt is egyeztetni kell. Itt azért van némi mozgásszabadság, ugyanis egy jegygyűrű színének például nem kell egyeznie a karóráéval.

Legyen szó bármilyen fém nyakláncról, annak a fémszínét egyeztetni kell az összes többi fémével, amit viselsz. Kivételt jelenthet, ha valami nagyon személyes vagy vallásos kötődésed van a lánchoz, amit viselsz.

Karkötők

Először is senkinek nem kell fém karkötőkkel telepakolnia magát. Egy férfinál ez nem is mutat jól, és sok macerától is megkíméled magad.

De mivel egy karóra közel található a karórádhoz, vagy ugyan a másik karodon van, de vizuálisan ugyanabban a magasságban helyezkedik el, ezért itt is fontos a színek egyeztetése. A mi legnépszerűbb karkötőinkben gyakran található egy-két fémből készült gyöngy vagy márkajelzés. A bökkenő, hogy ezeknek a színeknek is meg kell egyezniük a karóráéddal.

Ha mégis szeretsz több karkötőt egyszerre hordani, mi azt javasoljuk, hogy a fémekből készült darabokat kombináld bőr vagy gyöngyös karkötőkkel. És noha a karkötő(k) színét elsősorban a karóráéval kell egyeztetni, de az apró gyöngyök, karkötődíszek vagy márkajelzések ez esetben jelentenek annyi kellemes változatosságot, hogy a fémszínnel szembeni kontrasztok ne legyenek zavaróak.

Nadrágtartók

Ha a nadrágtartódban van fém (ha csipeszes, akkor biztos lesz), akkor a nadrágtartó fémrészeit és a karórához kell igazítani. Persze mellőzheted is ezt a szabályt, ha úgy vagy vele, hogy úgyse veszed majd le az öltönyöd vagy a zakód, és a nadrágtartód nem látja majd senki.

Fülbevalók

Egy fülbevaló ugyan kicsi, de mégis azonnal szembe ötlik. Hogy megőrizd az esztétikus és elegáns összhatást, érdemes egyeztetni a fülbevaló színét a nyakkendőtűével és a hajtókatűvel. Ha ilyesmit nem viselsz éppen, akkor a fülbevaló színét a karórával kell egyeztetni.

De akkor sincs baj, ha a kedvenc karórád aranyszínű és a kedvenc öved csatja pedig ezüst. Ilyenkor annyit kell tenned, hogy a többi fémből készült kiegészítődnél is betartod az arany- és ezüstszín kontrasztját. Például egy pár mandzsettagomb egyszerre ezüst és aranyszínben kifejezetten harmonikus benyomást kelthet.

Ha mégis bármikor kétségeid vannak, a biztos módszer a fémszínek egyeztetése. Ez biztos, egyszerű és mindig működik.

Mi van, ha még nincs karórám vagy övem?

Manapság nagyon sokan már csak a telefonukról olvassák le az időt. De megnyugtatunk, a telefon tokját vagy a telefont magát nem kell hozzáigazítani színben és anyagban semmihez.

3. Hogyan válasszak színt?

A fémekkel és bőrökkel kapcsolatos "egyeztetős" szabályokat könnyű megérteni és megjegyezni. A dolog ott bonyolódik, ha bejönnek a különféle színek. Mivel a kiegészítőknél is temérdek szín van, egyetlen koherens szabályt képtelenség rájuk megalkodni. Mi annyit tudunk az ügy érdekében tenni, hogy hozzásegítünk annak a megértéséhez, hogy végül is az számít, te hogy látod magad és mit akarsz magadról üzenni.

Emlékszel a színesceruza-gyüjteményedre, amivel olyan sok kellemes időt töltöttél el gyerekkorodban? Most mutatunk valami nagyon hasonlót.

A színkerék

A színkerékről leolvasható, illetve összeállítható a világ összes színe.

Neked a színösszeállítások három alapvető típusával kell megismerkedned. Ha megismered őket és megérted, hogy működnek, onnantól kezdve ezt a tudást mindenhol tudod majd alkalmazni, legyen szó egy díszzsebkendő vagy nyakkendő kiválasztásáról.

Fontos megjegyezni, hogy a színösszeállításoknak nem az összes alaptípusa szól a figyelem felkeltéséről. Ha jól megnézed a lenti képeket, megfigyelhető, hogy az egyes összeállításoknál ugyanannak az alapszínnek több árnyalatát is felhasználják.

A monokróm színösszeállítás Egy monokróm színösszeállításnál ugyanannak az alapszínnek az árnyalataival játszanak el. Egy ilyen összeállítás attól még monokróm marad, ha feketét vagy fehért kombinálnak egy másik alapszín árnyalataival.

Ebben a monokróm összeállításban a barna különféle árnyalatai alkotnak egy ízléses és elegáns egészet

Analóg színek összeállítása

Analóg színeknek nevezzük a színkeréken egymás mellett található olyan színeket, amik egymásba átmenve középen osztoznak egy domináns színen. Analóg színek kombinálásához már kell némi vállalkozó kedv, de őrültségek nélkül is kellemes dolgokat lehet összerakni. Lentebb egy példa erre:

Egy világoskék nyakkendő jól mutat együtt egy díszzsebkendővel és vissza.

Triadikus színek Triadikus színnek számít három olyan szín, amikor egymástól egyenlő távolságra találhatóak a színkeréken. Ezek helyes alkalmazása egy megjelenésnél mindig kiegyensúlyozottan elegáns hatást kelt.

A sárga kevésbé harsány árnyalatai anélkül illenek jól össze a piros vagy kék megfelelőivel, hogy túl gyerekes legyen az összhatás

Komplementer színek A komplementer színek egymáshoz képest a színkerék ellentétes oldalán helyezkednek el. Ezek a színek lehetnek merészek és tekintetet vonzóak éppúgy, mint ugyanezeknek a színeknek az enyhébb, visszafogottabb árnyalatai.

Például a zöld és a narancsszínek egyszerre komplementerek egymással, és közben nem is rikítóak

Karkötők

A legtöbb férfi karkötő olyan természetes anyagokból készül, mint a bőr, a lávakő, a kókusz vagy valamilyen kő. Ezeknek a színei tipikusan az univerzális barna, fekete, ezüst, bronz vagy arany árnyalatai. Egy ilyen karkötő kiválasztása általában egyszerű, hiszen ezek a színek szinte mindenhez mennek.

Fontos észben tartani, hogy az egyéb színű karkötők fém- és bőrszíneit mindig egyeztetni kell a többi kiegészítővel.

4. Ne félj a mintás dolgoktól

Az egymáshoz illő minták összeválogatása legalább annyi bosszúságot tud okozni, mint a különféle színek. A követendő folyamat nagyon hasonló ahhoz, mint amikor a színkereket használod.

Mielőtt itt továbbmegyünk, le kell szögezni, hogy mi itt egy mintás kiegészítőhöz segítünk egy hozzá illő másik mintás kiegészítőt találni. Az teljesen más, mint amikor mintás ruhadarabokat kell összeválogatni.

Alapszabályok egyszerűen: ha kockás, csíkos vagy más mintás az inged, minden másnak egyszínűnek kell lennie rajtad, a kiegészítőket is beleértve!

Tegyük fel, hogy van egy szolid színű inged egy komplementer színű zakóval. A lenti díszszebkendőt úgy választottuk ki, hogy a virágos minta mellett legalább öt másik szín is szerepeljen rajta.

Miért jó ez a csokornyakkendő? Ez a csokornyakkendő azért jó választás, mert színre hasonlít a díszzsebkendő világoskékjére és a mintázata kisebb, mint a virágos.

Fontos, hogy az egymáshoz illesztett kiegészítők mintázata arányban legyen egymással. Tökéletes méretegyezésre nincs szükség, de a mintázatok mérete nem is lehet túl távol egymástól. Ez ugyanúgy érvényes a sűrűségre is.

A két kiemelt kiegészítőnek a színvilága egyébként is elég visszafogott. Ilyen csöndes színekkel jobb kezdeni a mintázatok és színek összeillesztését, mint rikítóakkal.

A mintázatok párosításának szabályai a kiegészítőknél

  • Ha egynél több mintás kiegészítőd van, használj egy apró, egy közepes és merész mintás kiegészítőt
  • Kísérletezz az arányokkal - például párosíts egy csíkos díszzsebkendőt egy nagyobb csíkos nyakkendővel
  • A különféle mintázatok színvilága egyezzen, vagyis maradj meg például egy monokróm vagy analóg párosításánál

Mi van akkor, ha nem viselek öltönyt vagy zakót?

Ha egy elegáns hétköznapi öltözéked van, arra ugyanúgy érvényes az összes kiegészítőkkel kapcsolatos szabály, mint egy formális viseletnél.

Fekete chino nadrágot viselsz fehér pólóval?? Tedd érdekesebbé az összeállításod egy NATO-pántos óraszíjjal vagy egy feltűnő színű parakord karkötővel. Ennyit számíthat itt-ott egy kis minta, extra textúra vagy szín.

5. Ne felejtkezz el a textúráról

A texturáltság is legalább annyira fontos a kiegészítők párosításánál, mint a szín vagy a minta.

Gondolj egy kötött nyakkendőre, ami egy selyem nyakkendő mellé van kiterítve. Ugye, mennyire feltűnően más a két nyakkendő felszíne? Ezt a kontrasztot kell megcéloznod a más fajtájú kiegészítők összeválogatásánál is. Ez különösen igaz, ha nyakkendő mellé keresel díszzsebkendőt és vissza.

Amire figyelni kell, hogy nem szabad halmozni egy öltözeten a texturált kiegészítőket. Maradjon az egyik kiegészítő texturált, mert egy kontraszt e tekintetben mindig elég. Ha a nyakkendőd felszíne szép sima, a díszzsebkendőd már lehet durvább pamut vagy gyapjú. Ha viszont a nyakkendőd szép texturált, amellé jobban illik egy szép sima selyem díszzsebkendő.

Bónusz tipp

A texturált kiegészítő maradjon egyszínű. A texturált felszín már önmagában elég változatosságot jelent, mellé egy merész minta már túl sok.

6. Az évszak szempontjai

Talán magától értedődik, de azért legyen megemlítve. Amikor kiválasztasz egy kiegészítőt, a praktikusságot soha ne írják felül a divat szempontjai vagy a minták és színek párosításának szabályai. Csak azért ne viselj sálat és egy sapkát csak azért, mert úgy érzed, az összeállításod csak velük lehet teljes. Viszont ha vakít a nap, még akkor is vegyél fel napszemüveget, ha annak a stílusa nem illik össze a karóráéddal.

Amikor kesztyűt keresel magadnak, mindig az legyen az első számú szempont, mennyire melegítik majd a kezed. Ha a színe passzol az övedhez, az már extra. De ha fázik benne a kezed vagy nem tudod benne az érintőképernyő telefonod használni, akkor már értelmét veszíti az egész.

7. Vedd számításba, hova készülsz

A viselet mindig az alkalom és a helyszín függvénye. A rikító, merész színek inkább hétköznapibb, kötetlen helyzetekben ajánlottak. A visszafogottabb színek és stílusok az üzleties és formális viseleteknél jó választás.

Az itt leírt szabályok és tudnivalók többségét az olyan férfinak szánjuk, aki szeretné valamivel feldobni az öltönyös vagy zakós szerelését, de az elegáns hétköznapi viseleteknél is jó hasznukat veheti majd.

Néha viszont jó megszegni a szabályokat; jóleshet keverni a fémszíneket, akár 8 különféle mintázatú kiegészítőt viselni. A mi szabályaink olyanok, akár egy navigációs alkalmazás által ajánlott útlevél. Legtöbbször ez a legegyszerűbb, de ha itt-ott letérsz, attól még ugyanúgy célba érhetsz!

Most, hogy minden gyakorlati tanács elhangzott, hadd segítsünk neked még egy tippel. Ez inkább a divathoz való hozzáállást érinti. A kulcsszó a türelem, ami a magabiztosság felépítéséhez szükséges. Nem kell egyik napról a másikra lehengerelni mindenkit a külső átváltozásoddal. Élvezd ki inkább az apró, de sikeres lépések örömét, mert biztosan el fogsz jutni oda, ahova akarsz!

Kérdések és Válaszok

Egyeztetni kell a nyakkendő színét az övemével?

A nyakkendőd színének az ingedhez kell passzolnia. Az öved színének a cipődével kell nagyjából egyeznie.

A nyakkendőm és a díszzsebbendőm lehet ugyanolyan színű és/vagy mintájú?

Lehet? Persze. Ajánlott? Nem igazán.

A díszzsebkendők terén aztán igazán nagy a változatosság, teljesen felesleges pont ugyanolyant keresni, mint amilyen a nyakkendőd. Az egyetlen kivétel az esküvő lehet, amikor a menyasszony ráparancsol a vőlegényre, hogy mindenképpen egyforma színő kiegészítőket viseljenek. A '80-s évek trendje újra divatban!

A nyakkendőnek és a nadrágnak mennyire kell egyeznie?

A választ erre a kérdésre nehéz egy szóban megfogalmazni. Egy nadrágnak ugye elsősorban az öltönyhöz/zakóhoz kell illenie, az ingednek pedig a zakódhoz, végül pedig a nyakkendőnek az ingedhez.

Szóval a válasz röviden igen... De nem olyan sorrendben, mint gondolod!

A nadrágtartóm színének is egyeznie kell a szettemmel, ha az amúgy nem fog látszani?

Ha nem szándékozod egész este levenni a zakód, akkor nem. Ha biztosra akarsz menni, akkor válassz olyan nadrágtartót, ami megy a legtöbb fémhez, bőrhöz és színekhez is.

Mennyire szigorúak ezek a szabályok?

Ezzel kezdtük; szabályokat követni mindenki tud, igazi figyelmet a megszegésükkel fogsz kapni!

Mi csak biztatni tudunk a kísérletezésre!

CSATLAKOZZ ÉS NYERJ 150000 FT-OT

Iratkozz fel a stílustippek, különleges ajánlatok és az új termékek bevezetéséről szóló információk folyamatos áramlására. Automatikusan részt vehetsz egy havi sorsoláson, amelyen 150000 Ft értékű ajándékkártyát nyerhetsz.

Tisztában vagyok a Trendhim Adatvédelmi irányelveivel. Bármikor leiratkozhatsz..