Húsvét miatt a rendeléseket kedden, április 2-án, kedden postázzuk.

Húsvét miatt a rendeléseket kedden, április 2-án, kedden postázzuk.

365 napos visszaküldés - kérdés nélkül!
Szállítási költség 1 300 Ft - ingyenes 17 700 Ft felett-
Kapcsolat

A díszzsebkendő - A tökéletes útmutató

Most megtudhatsz mindent a díszzsebkendőkről! Olvashatsz a színelmélettől kezdve a megfelelő anyagválasztáson keresztül az alkalomhoz illő darabokig, és még több érdekességről. Mindössze 20 perc az egész!

Egy díszzsebkendő fel tudja dobni a összeállításodat. Bár nem kell atomfizikusnak lenni ahhoz, hogy szépen össze tudd hajtogatni, az igazi művészet az, hogy az alkalomhoz és a ruhádhoz illő díszzsebkendőt válassz úgy, hogy épphogy csak magadra hívd az emberek figyelmét.

Mi az a díszzsebkendő? A díszzsebkendő egy dekoratív anyag, amelyet a zakód vagy kabátod mellzsebébe kell hajtani, hogy kifinomultabbá tedd a megjelenésed.

Ez az útmutató megtanít majd mindent, amit tudod kell ahhoz, hogy tökéletes legyen a megjelenésed és magabiztosan viselhesd a díszzsebkendőd bármilyen eseményről legyen is szó.

1 A díszzsebkendő - a tökéletes útmutató1.1 Mi a különbség egy díszzsebkendő és egy szövet zsebkendő között? 1.2 A színelmélet alapjai1.3 A díszzsebkendőd anyagának kiválasztása1.4 Díszzsebkendő-anyagok - pro és kontra1.5 A díszzsebkendők szegélye1.6 Milyen méretű díszzsebkendőre van szükség? 1.7 Hogyan viseld a díszzsebkendőd?1.8 Hogyan hajts össze a díszzsebkendőd?1.9 Alkalmi öltözékek - különböző stílusok1.10 A díszzsebkendők tárolása1.11 Atombiztos díszzsebkendő és nyakkendő párosítások. megmutatjuk a kedvenceinket!1.12 Miért pont ezek?1.13 A legjobb tippek a díszzsebkendők és nyakkendők összepárosításához1.14 Érdekességek a díszzsebkendők történetéről1.15 Kérdések és válaszok

Mi a különbség egy díszzsebkendő és egy szövet zsebkendő között?

Elsődlegesen, egy zsebkendő NEM díszzsebkendő. De egy ropogós és tiszta zsebkendőt vészhelyzetben lehet díszzsebkendőként is viselni.

A díszzsebkendő egy kiegészítő, amelytől a megjelenésed csak még jobb lesz. Egy zsebkendő arra való, hogy letöröld vele a verítéket a homlokodról, belefújd az orrod, esetleg felajánlhatod egy bánatos hölgynek, vagy még jobb, jól jöhet egy bikaviadalon is! Szóval az egyik az orrnak, a másik a shownak!

A zsebkendőknek van néhány olyan jellemzője, ami segít megkülönböztetni őket.

Díszzsebkendők

  1. Többféle anyagból készülhet: selyemből, pamutból, vagy akár lenvászonból.
  2. A külső mellzsebben kell tartani.
  3. A céljuk a díszítés: nem törölgetésre vagy tisztításra valók.
  4. A selyem és lenvászon darabokat csak szárazon szabad tisztítani, mert könnyen foltossá válhatnak.
  5. Az egyetlen praktikus dolog, amire jó lehet egy selyemkendő: az a szemüveged tisztítására.
  6. Kisebb méretű, mint egy szövet zsebkendő.

Zsebkendők

  1. Pamutból készülnek.
  2. Bármilyen zsebben tarthatod.
  3. Nagyobb méretű, mint egy díszzsebkendő: vigyázz ne púposodjon ki a zsebedben.
  4. Igazán praktikus, szinte mindenre lehet használni: orrfújásra, a homlok izzadtságának letörlésére, vagy akkor is jól jön, ha a kedvesed elpityergi magát a moziban.

Röviden, ne feledd el: az egyik az orrnak, a másik a shownak!

A színelmélet alapjai

Egy jó öltözet összeállításhoz összeillő színek kellenek.

Ez a díszzsebkendődre és minden egyes ruhadarabra vonatkozik, a bőr és hajszíneddel egyetemben. Ne feledd el, ha jól öltözött vagy, azzal kiemelheted az arcvonásaid, és egy díszzsebkendővel ezt még elegánsabban teheted meg!

Arra ügyelj, hogy a díszzsebkendő ne legyen túl domináns. A feladata a stílusod hangsúlyozása, de ezt nem szabad túlzásba vinni. Könnyen lehet, hogy csak túl sok lesz, és azt gondolják majd az emberek, hogy "Ügyes próbálkozás, de vegyél vissza!". A testi jellegzetességeid háttérbe szorulnak, ha túlzsúfolt mintájú ruhákat, kiegészítőket viselsz.

Alkosd meg a saját színköröd

Egy pillanatra térjünk vissza picit az általános iskolába.

A legkönnyebb módja a színek szortírozásának, ha egy színkört használsz. Ezen elsődleges, másodlagos és harmadlagos kategóriákat találsz, ezek a színárnyalatok.

  • Az elsődleges színek: piros, kék, sárga. Ezek az alapszínek, amelyeket nem lehet más színek keverékéből megalkotni. A természetes színárnyalatuk nagyon élénk, és megragadják a figyelmet. Gyakran más színek kiemelésére használják őket és szépen, kontrasztosan mutatnak sötétebb alapon is.
  • Másodlagos színek: zöld, lila, narancssárga. Ezeket a színeket az elsődleges színek mixeléséből létre lehet hozni. Ezek a színek egytől egyig szemben foglalnak helyet a színkörön az alapszínekkel, így elérhetjük a maximális kontrasztot. Ezeket a színeket azért szeretjük, mert magukra vonják a figyelmet!
  • Harmadlagos színek: karmazsinvörös (vörös-narancssárga), borostyánsárga (sárga-narancssárga), citromzöld (zöld-sárga), pávakék (kék-zöld), viola rózsaszín (kék-lila), magenta rózsaszín (piros-viola rózsaszín). Ezek a színek mind úgy jönnek létre, hogy összekeversz egy elsődleges és egy másodlagos színárnyalatot.

A kevert/tercier színekre is úgy kell tekinteni, mint önálló színekre, nem csupán mint az elsődleges és másodlagos színek árnyalataira. Neki is megvannak a komplementerei a színkör szemközti oldalán.

Színsémák

A színsémák a színkörben található színek kombinációiból állnak. Elengedhetetlen valamennyit tudni erről, ha szeretnéd tökéletessé tenni a stílusod!

Könnyen megjegyezhető, minél kintebb van egy szín a színkörön, annál nehezebb beilleszteni a színösszeállításodba.

  • Semleges színséma: fehér, fekete és ezek keveréke
  • Monokróm színséma: egyetlen színárnyalat.
  • Analóg színséma: olyan színekből áll, amelyek szomszédosak a színkörön, így egy szinte monokróm szettet állíthatsz össze, kisebb kontraszttal.
  • Komplementer színséma: feljebb említettük, ezek az egymással szemben levő színeknek az összeállítása, amely élénk és merész megjelenést ad. Itt a legerősebb a kontraszt, biztosan magára vonzza a tekintetet!
  • Hármas felosztású színséma: Három színből áll, amelyek egyenlő távolságra vannak egymástól a színkörön. A hármas felosztás letisztult, harmonikus érzetet ad, és diszkrétebb kontraszttal jár, mint a komplementerek használata.

Ahogy már említettük, a ruhád színének az arcszínedhez is illenie kell, hogy a legjobb hatást érd el.

A magas kontrasztú színösszeállítás, tehát a komplementerek használata nyakkendők, díszzsebkendők terén ebben az esetben előnyös, mert a modell arcbőre világos színű és sötét haja van.

A kontrasztos jellegzetességekkel bíró férfiaknak (pl. világos bőrszín vagy sötét haj) jól állnak a kontrasztos színek, ezért számukra a komplementerek használata vagy hasonló színárnyalatok viselése az előnyös.

A kevésbé kontrasztos jellegzetességekkel bíró férfiakon - pl. világos bőr és világos haj vagy sötétebb bőr és sötétebb haj - jól mutatnak a kevésbé kontrasztos, pl. a monokróm, a hasonló színű vagy a tercier összeállítások is, ha több színt szeretnének keverni.

A díszzsebkendő-választás hat szintje

1. szint: A klasszikus fehér díszzsebkendő. Mindenhez megy és mindig jól néz ki.

2. szint: Semleges színek - gondolj a szürkére, a barnára vagy a fehérre. Egy semleges nyakkendő mellé ezek közül a színek közül válassz díszzsebkendőt a zakód színétől függően.

3. szint: Monokróm színsémák - párosíts különböző színárnyalatokat ugyanabból a színből egy könnyű, lágy kontraszt eléréséhez. Pl. cserszín és bézs.

4. szint: Használj szomszédos színeket, hogy egy bizonyos érzetet adj az összeállításodnak. Pl. sárga, borostyánsárga és narancssárga. Párosíts két hideg vagy meleg színt, hogy harmonikus legyen az összeállítás.

5. szint: Egy hármas felosztású színválasztás egyensúlyozza a hideg és meleg színeket, így karaktert ad anélkül, hogy túl sok figyelmet vonna magára, komplementerek nélkül.

6. szint: Ez már a nagyfiúk játéka! Készen állsz a komplementerek használatára, a legmerészebbek összeállításokra? Egy narancssárga díszzsebkendő tengerészkék zakóval mindig szolid választás. Vagy légy merészebb és viselj zöldet, sötétvörös zakóval!

A díszzsebkendőd anyagának kiválasztása

Ha díszzsebkendőkről van szó, az anyag igenis számít. A három nagy csoport a selyem, a pamut és a lenvászon, de előfordulnak gyapjúból és poliészterből készült darabok is!

Minden anyagnak más tulajdonságai vannak, de a lényeg a textúrája. Csak úgy, mint a mintáknál és motívumoknál, itt is mérlegeld a kontrasztot, amikor anyagot választasz, hogy biztosan menjen a ruhádhoz. A szetted minden darabjának illenie kell egymáshoz, és önállóan is meg kell, hogy állják a helyüket.

A finom selyem díszzsebkendő jól mutat a durvább tapintású gyapjú nyakkendővel, mivel itt a két anyag kontrasztban van egymással.

Ha selyem nyakkendőt viselsz, választhatsz egy durvább pamut vagy gyapjú díszzsebkendőt. De ha a nyakkendőd textúrált, inkább válassz egy selyem díszzsebkendőt. Ugyanez vonatkozik a zakódra és az ingedre is.

Díszzsebkendő-anyagok - Pro és Kontra

Itt találod a leggyakoribb díszzsebkendő-anyagokat azok minden előnyével és hátrányával.

Selyem díszzsebkendő

  • Pro: könnyen tárolható.
  • Pro: finom, luxus tapintású, csillogós a felülete.
  • Pro: kontrasztosan mutat gyapjúöltönnyel/zakóval.
  • Pro: a leggyakrabban használt díszzsebkendő-anyag.
  • Pro: sokoldalú, szinte minden eseményre viselheted.
  • Pro: a puha szélei miatt szinte bárhogy hajthatod.
  • Pro: általában ultravékony, így nem fog kipúposodni a zsebedben.
  • Kontra: drága.
  • Kontra: nehéz szabályosan hajtogatni.
  • Kontra: sérülékeny, akár izzadság, akár fehérítő hatására kifakulhat.
  • Kontra: nehéz kezelni, csak szárazon szabad tisztítani.
  • Kontra: könnyen gyűrődik, nehéz kivasalni.
  • Kontra: nem kopásálló.
  • Kontra: tönkremehet, ha nedves lesz.

Pamut díszzsebkendő

  • Pro: olcsóbb, mint a selyem.
  • Pro: könnyű vasalni.
  • Pro: könnyű tárolni.
  • Pro: mosógéppel mosható.
  • Pro: a kemény szélei miatt szabályosan hajtogatható.
  • Pro: erős, tartós, kopásálló.
  • Pro: beleolvad a zakódba és kiemeli a nyakkendőd.
  • Kontra: összemehet, ha nagy hőfokon mosod.
  • Kontra: gyűrődik, így mindig vasalni kell.
  • Kontra: penészedhet nyirkos helyen.
  • Kontra: a színe változhat az idő múlásával.

Lenvászon díszzsebkendő

  • Pro: extrém sokoldalúság.
  • Pro: a kemény szélei engedik, hogy pontosan hajtogasd őket.
  • Pro: jó tartású anyag, bárhogyan hajthatod.
  • Pro: attraktív kontrasztod ad szinte bármilyen anyagú zakóhoz/öltönyhöz.
  • Kontra: általában drágább, mint a pamut.
  • Kontra: sérülhet, ha kemény (nagy ásványi anyag tartalmú) vízben mosod.
  • Kontra: moshatod mosógépben, de a vegyszerek nem tesznek jót az anyagnak.
  • Kontra: könnyen gyűrődik, így gyakran vasalni kell.

Gyapjú díszzsebkendő

  • Pro: legjobb a téli hónapokban.
  • Pro: egyedi és izgalmas a textúrája.
  • Pro: választhatsz többfajta gyapjúból.
  • Pro: alpakagyapjú – selymes, könnyed és fényes.
  • Pro: angóragyapjú – nagyon puha, ennek a legjobb a hőtartó képessége.
  • Pro: kasmír – luxus minőségű, finom anyag.
  • Pro: teveszőr – aranybarna színű, puha tapintású és fényes.
  • Kontra: óriási különbség az árakban a gyapjúfajták között.
  • Kontra: nehéz tisztítani és vigyázni rá.
  • Kontra: vigyázni kell a molyokkal és más rovarokkal a tárolásukkor.
  • Kontra: észrevehetően összemegy meleg és pára hatására.
  • Kontra: csak szárazon szabad tisztítani, enyhe tisztítószerekkel.
  • Kontra: a vastag anyag kitömi a mellzsebet.

Poliészter díszzsebkendő

  • Pro: nagyon olcsó.
  • Pro: könnyű súlyú.
  • Pro: gyorsan szárad.
  • Pro: erős anyag.
  • Pro: nehezen gyűrődik.
  • Pro: könnyű tárolni, nem penészedik.
  • Pro: tartja a formáját és méretét még az idő múlásával is.
  • Kontra: szintetikus színe lehet fényben.
  • Kontra: nehezen távolíthatók el a foltok.

A díszzsebkendők szegélye

A díszzsebkendő szegélye legalább annyira fontos a minőség és anyag fajtájának szempontjából.

A hajtástól függ, de a széle az egyik feltűnőbb része a díszzsebkendőnek. Ha rossz a minősége hamar elkezd foszlani, így használhatatlan lesz.

Vannak anyagtól függő különbségek is a széleknél. A selyemnek könnyen kezelhető, sima széle van, tökéletes lehet szabálytalan hajtáshoz, de rendes hajtásra nem alkalmas.

Ezzel szemben a lenvászon és pamut díszzsebkendőknek kemény széle van, és szabályosan lehet hajtogatni őket.

Az anyagot leszámítva is vannak dolgok, amiket érdemes tudni. Figyelni kell a szélek minőségére is, így biztos lehetsz benne, hogy az új díszzsebkendőd nem fog elkezdeni foszlani már az első alkalom után.

A legtöbb jól ismert márka díszzsebkendői géppel varrottak. Ezek közül a díszzsebkendők közül mindenki talál magának valót, és több fajta varrás közül lehet választani. Habár akik a legjobb minőséget szeretnék megvenni, azoknak érdemes kézzel hajtott terméket keresni.

Lejjebb megnézheted az egyes szegélytípusokat és zsebkendőszéleket.

A kézzel sodort zsebkendőszegély

A legjobb minőségű díszzsebkendő széle szorosan fel van tekerve, és kézzel nagyjából 5-6 öltést tesznek rá 2,5 centiméterenként.

Mivel kézzel készített, a széle nem teljesen egyenletes, így teljesen egyedi a megjelenése. Emiatt az apró részlet miatt igazán be van árazva, így jól gondold meg, hogy szükséged van-e rá és meg van-e rá a kereted, mert lehet kapni kitűnő minőségű díszzsebkendőket barátibb áron is.

A kézzel sodort utánzata

Géppel készül, a szélei sokkal egyenesebbek, mint a kézzel készítettnek. A varrása sokkal láthatóbb.

A kétsoros, párhuzamos varrat

Ez a szegély is igazán kecsegtető, egyszerű és egyenes a kinézete. Géppel készített.

A cikcakk huroköltés

Szintúgy géppel készített és hasonló a párhuzamos szélekhez. A cikcakk öltés is lapos marad, viszont egy hullám alakú varrása van.

A huroköltés

A huroköltés is géppel készül. Nagyon szoros és tartós spirálalakú varrás, ami tartja az alakját. Ezzel könnyen tudsz bánni hajtogatás közben.

Az utolsó szó a díszzsebkendő-szegélyekről

Még egy dolog a díszzsebkendők minőségéről. Gyakran előfordul, főleg poliészter anyagoknál, hogy a tömegtermék szegélyei gyenge minőségűek, szabálytalan a varrásuk. Ezek hamar elkezdenek foszlani, tehát nem igazán érdemes megvenni őket.

Milyen méretű díszzsebkendőre van szükség?

A méret függ attól, hogy milyen zakót használsz, illetve az anyag fajtájától is. Itt van pár példa, amit érdemes figyelembe venni:

  • A díszzsebkendők mérete 25 és 45 cm között változhat.
  • Az ideális méret az, amikor nem tömi ki túlságosan a kendő a zsebed, de nem is csúszik bele teljesen.
  • Az amerikai és angol márkák általában nagyobb méretű kendőket gyártanak a bélelt mellzsebekhez.
  • Az olasz márkák általában kisebb kendőket gyártanak, kisebb méretű mellzsebekhez.
  • A vastagabb anyagokból, mint a gyapjú, lenvászon és pamut, elegendő kisebb méret is. A könnyedebb anyagokból, mint a selyem, pedig nagyobb méret kellhet.
  • Ha az anyag túl kicsi (főleg a selyemnél), a hajtás hamar elveszítheti a tartását. Egy jó díszzsebkendő nem lehet kisebb, mint 25 cm.
  • Hasonlíts össze a díszzsebkendő méreteit a mellzseb méreteivel, így tudni fogod, hogy jó lesz-e a méret.
  • Gondolj az anyag súlyára is, mielőtt döntesz.

Hogyan viseld a díszzsebkendőd?

Most, hogy már tudod az alapokat, amik természetesen nem csak a díszzsebkendőkre vonatkoznak, beszéljünk arról, hogyan is kell viselni egy díszzsebkendőt.

Két fontos dolgot kell figyelembe venni, hogy helyesen viselj egy díszzsebkendőt:

  1. Válaszd ki a megfelelő díszzsebkendőt, az eddig leírtak talán segíthetnek ebben.
  2. Válaszd ki a megfelelő hajtást az alkalomra és azt, amelyik a legjobban illik a ruhádhoz. Erről írunk még!

Most hogy már mindent tudsz (UGYE elolvastad az eddigieket?), itt van néhány tipp, hogy segítsünk kiválasztani a megfelelő díszzsebkendőt és a legmegfelelőbb hajtást!

Hogyan válaszd ki a megfelelő díszzsebkendőt?

  • A jólöltözöttség egyik hátulütője, hogy úgy tűnhet, TÚL sok időt töltött az illető a készülődéssel. Ha pedig valakin meglátszik az erőlködés, az egy kicsit elvesz a megjelenése varázsából. Ez vonatkozik a díszzsebkendőkre, de minden más ruhadarabra is!
  • A szettednek jól kell mutatnia összességében, de minden egyes darabnak kontrasztosnak kell lennie, vagyis ki kell, hogy egészítsék a többi ruhadarabot és kiegészítőt.
  • Válaszd ki a neked való hajtást és díszzsebkendőt a hangulatod alapján.
  • Mindig csak egy 'figyelemfelkeltő' darab legyen csak a szetteden. Egy merész mintás, élénk színű díszzsebkendő például túl sok lehet együtt egy ugyanilyen merész nyakkendővel, de remekül kiegészíthet egy egyszerű mintás, szolid színű
    nyakkendőt.
  • A mintákon és színeken felül válaszd ki a legmegfelelőbb anyagot. A selyem és a pamut nagyon sokoldalú és mindig jól mutatnak.
  • Nézd át a ruhásszekrényed, és mérd fel, hogy milyen színekből állnak a ruháid. Milyen szín vagy minta menne hozzájuk a legjobban? Minél kényelmesebben érzed magad a bőrödben, annál lehengerlőbb lesz a megjelenésed, és annál több színnel és mintával tudsz játszani!
  • Egy szolid szín biztonságos választás lehet, főleg öltönnyel. Minél sötétebb a színe, annál formálisabb. Például a sima fehér szín nem mindig illendő.
  • Egy mintás díszzsebkendő kevésbé elegáns. Minél színpompásabb valami, annál kevésbé formális.
  • Ne legyen 3 mintánál több a szetteden.
  • A ruhád színeit mindig vesd össze a kiegészítőkével, pl. egy barna cipő mellé földszínek illenek.
  • Ügyelj arra, hogy márkajelzések ne látszódjanak az öltözeteden.

Hogyan hajts össze a díszzsebkendőd?

Bemutatunk pár népszerű hajtást, de ha ez nem lenne elég, akkor csekkold ezt: 52-féle díszzsebkendőhajtás a Trendhimtől

Az elnöki hajtás

Az egycsúcsos hajtás

A háromágú korona

52 módja a díszzsebkendő hajtogatásának

Arra nincsenek szabályok, hogy hogyan is kellene hajtani a díszzsebkendőt. Mi csak bemutatunk pár klasszikust, de igazából úgy hajthatsz egy díszzsebkendőt, ahogy csak neked tetszik! Ha egyik sem nyerte el a tetszésed, itt is találsz még ötleteket. Összeszedtük nektek a lehető legtöbb díszzsebkendő hajtást, és instrukciókat is adunk az elkészítésükhöz.

Trendhim - A díszzsebkendők 52 hajtása

Alkalmi öltözékek - különböző stílusok

Most megosztjuk veled az etikett, a színek és anyagok csínját-bínját és azt, hogy mi illik egymáshoz (és mi az, ami nagyon nem). Sorba vesszük a legfontosabb szempontokat, és adunk pár tippet, hogy biztosan mindig a toppon legyél!

Díszzsebkendő esküvőre

  • Anyagválasztás: Selyem, bársony, kasmír, gyapjú, gyapjúszövet, pamut, vagy például lenvászon egy tengerparti 'nyugis' esküvőre.
  • Nyakbavaló: Mindig -
    nyakkendő vagy
    csokornyakkendő.
  • Színek: Attól függ, hogy mikor tartják az esküvőt. Ha este van az esküvő, általában elegánsabb megjelenés kell - válassz sötét színeket! Ha pedig nappal van, válassz semleges, pasztell színeket!
  • Szabályok: Ne válaszd ugyanazt a színt, mint az esküvő témája. Ne ragyogd túl a friss házasokat, és vedd figyelembe a dress code-ot! Tengerparti vagy kerti esemény lesz? Akkor biztosan nem kell szmoking (csak akkor kell, ha az dress code-ban külön fel van tüntetve). Ha egy lazább esküvőre mész, nem kell a monokróm színekhez sem ragaszkodni.
  • Hajtásfajták:Az egycsúcsos,
    A vitorla,
    Az elnöki hajtás

Díszzsebkendő üzletembereknek

  • Anyagválasztás: Pamut, lenvászon, gyapjúszövet és gyapjú (vedd figyelembe az időjárást is).
  • Nyakbavaló:Nyakkendő.
  • Színek: Bármilyen sötét szín - tengerészkék, burgundivörös, zöld, narancssárga. Ezeknek a színeknek a sötétebb árnyalatát válaszd. De egy fehér díszzsebendő is kitűnő választás lehet.
  • Szabályok: Általánosságban, maradj az egyszerű daraboknál, hogy megőrizd a komoly összhatást. Ha te inkább egy kreatív típus vagy, akkor ereszd el a fantáziád, és válassz egy hozzád illő darabot!
  • Hajtásfajták:Az egycsúcsos,
    A kétcsúcsos,
    A háromágú korona,
    A Cagney,
    A kétszárnyas puff vagy
    Az elnöki hajtás. Kipróbálhatsz két hajtást is egyszerre, de csak olyanokat, amik mennek egymáshoz!

Díszzsebkendő egy vasárnapi ebédre

  • Anyagválasztás: Lenvászon, pamut, gyapjúszövet, selyem - de csak a díszzsebkendőnek.
  • Nyakbavaló: Semmi! Hagyd az inged felső két gombját nyitva, és csak bújj bele egy olyan zakóba, aminek kontrasztos a textúrája. Választhatsz akár egy egyszerű crew neck inget is!
  • Színek: Itt szabadon engedheted a fantáziád, bármit viselhetsz, amit csak szeretnél! Csak arról bizonyosodj meg, hogy a színek harmóniában legyenek egymással.
  • Szabályok: Maradj hétköznapi. Vegyél fel egy chinót vagy egy lenvászon keverék nadrágot. Ilyen alkalmakra könnyebb felöltözni, mert nem kell a nyakkendődre is ügyelni. De vegyél fel egy díszzsebkendőt, hogy színt vigyél a zakódba!
  • Hajtásfajták: Szerintünk légy extravagáns és válassz egy játékos, izgalmas hajtást -
    A legyező,
    A paradicsommadár,
    A francia liliom,
    A sodrott rózsa, vagy a
    A két rózsa

A díszzsebkendők tárolása

Amint a díszzsebkendő-kollekciód elkezd gyarapodni, elkezdesz majd azon gondolkozni, hogy hogyan is kellene tárolni őket, nehogy bajuk essen.

Szerencsére a díszzsebkendők tartós anyagból szoktak készülni, mint a selyem, pamut vagy poliészter. Ez jó hír, hiszen így nem kell aggódnod a rovarok miatt, akkor sem ha hosszabb időre helyezed a szekrénybe a díszzsebkendőd. Nem úgy, mintha gyapjúból lennének.

A legnagyobb veszély a díszzsebkendőkre nézve a penész, amely akkor kezd el növekedni a kiegészítőn, ha nedves lesz és olyan helyen van, ahol nem tud megszáradni. A díszzsebkendődnek nem szabadna vizet érnie, de persze előfordulhat, hogy elkap egy nagyobb eső, esetleg ráömlik valami. Nedves díszzsebkendőt ne rakj vissza a szárazak közé, mert az összes penészessé válhat. Kulcsfontosságú, hogy a díszzsebkendőid ne tartsd műanyag dobozban. Különösen légmentesen záró dobozban nem, mert így a penészedés szinte garantált (akkor sem, ha a barátaid ezt ajánlják).

Úgy tartsd a díszzsebkendőid, ahogy használnád is őket. Ha szereted a hagyományos hajtásokat, tartsd szépen egyenesen hajtva és vasalva, hogy ne gyűrődjenek. Ha a vitorlás a te stílusod, nem kell aggódnod a pontos hajtogatás miatt, de ne is gyűrd össze, különben nem fog jól mutatni. Az egyik legegyszerűbb mód a tárolásra, ha csak egymásra teríted őket, de ez csak akkor praktikus, ha csak kisebb kollekciód van.

Szóval akkor hogy is kellene tárolni őket?

Itt van pár ötlet:

Első lehetőség - fadoboz

Ez a legelegánsabb opció a díszzsebkendők tárolására, egyben a legtöbb helyet foglaló és a legdrágább is. A műanyaggal ellentétben a fából készült dobozok nem légmentesen záródóak, így a díszzsebkendőid levegőzhetnek és száradhatnak, ha kicsit nedvesek.

Jó választás lehet, ha nagy a gardróbod vagy ha valahova szívesen kitennéd a dobozt a lakásban. Egy ékszerdoboz-szerű tároló praktikus megoldás lehet, amelyben egymástól szeparáltan lehet a díszzsebkendőket tartani. Még színek, minták vagy anyagok szerint is szétválogathatod őket!

Mi szeretjük a régi szivarosdobozokat is bevetni vagy esetleg egy szép cédrus- vagy tölgyfa dobozkát. Nem csak jól mutatnak, de a díszzsebkendőnek is finom természetes illatot kölcsönöznek.

Második lehetőség - a zoknis fiók

Hasonlóan a fából készült dobozokhoz, fenntarthatsz egy külön kis helyet a fiókodban is a díszzsebkendőidnek.

Attól függ persze, hogy mennyi helyed van a fiókodban, de ha igényesen összehajtod a díszzsebkendőid, nem fognak sok helyet foglalni.

Harmadik lehetőség - a kabát mellzsebében

Még egy könnyű és minimalista megoldás, ha a kabátod zsebében tartod őket, amíg az a ruhásszekrényben lóg. Így akár úgy is tarthatod őket, ahogyan majd viselni szeretnéd és nem kell majd az öltözködésnél kapkodnod, hogy egy szépen hajtott díszzsebkendőd legyen.

Tökéletes megoldás lehet, ha utazásra viszed magaddal a díszzsebkendőd. Hagyd csak a zakód zsebében a táskában.

Ha túl sok díszzsebkendőd van ahhoz, hogy egy mellzsebbe beférjenek, használhatod a belső zsebeket is, hogy maximálisan kihasználd a kabáton a zsebeket.

Negyedik lehetőség - egy üres zsebkendős doboz

Nem túl elegáns, de nagyon praktikus! Használj egy ilyen dobozt és egyesével tudod majd kihúzni őket, mint a többi zsebkendőt. Ez főleg akkor jó, ha a vitorla stílusú hajtásokat szereted a legjobban, mert így nem kell összehajtva tartanod a díszzsebkendőket.

Atombiztos díszzsebkendő és nyakkendő párosítások. Megmutatjuk a kedvenceinket!

Szeretnél kézhez kapni egy kész díszzsebkendő-nyakkendő párosítást? Mi összegyűjtöttünk 5-öt, amit egyből viselhetsz! Nem is kell továbbgondolnod!

Miért pont ezek?

Ezeknél a párosításoknál olyan színek egészítik ki egymást, amik nem feltűnőek és elég visszafogottak ahhoz, hogy a legtöbb eseményen nyugodtan viselhetők legyenek.

Ne tévesszen meg azonban a visszafogott jelző! - Ez nem jelent egyszerre érdek- vagy jellegtelenséget is. Csak nem akarjuk, hogy egy harsány díszzsebkendő elnyomja a kedvenc öltönyödet vagy zakódat!

A legjobb tippek a díszzsebkendők és nyakkendők összepárosításához

  1. Arra ügyelj, hogy soha ne viselj pont ugyanolyan díszzsebkendőt és nyakkendőt (pl. piros-piros)! Nem is néz ki jól és nem is stílusos.

  2. Törekedj arra, hogy egymást kiegészítő színeket, eltérő textúrákat és mintákat párosíts.

  3. Ha még mindig nem vagy biztos abban, milyen díszzsebkendőt szeretnél viselni, egy egyszerű fehér színű, nem komplikált hajtással a jolly joker, amivel nem lehet félremenni!

Érdekességek a díszzsebkendők történetéről

Avagy hogyan vált egy egyszerű szövet zsebkendő státuszszimbólummá. A díszzsebkendő történelmében még vannak fehér foltok, és időnként olyan viták alakulnak ki róla, mint amilyeneket a parlamentben látsz!

Itt van a lényeg, amit érdemes tudni:

  • Néhány történész szerint az ókori görögökhöz nyúlik vissza a története. A tehetősebb görögök parfümös kendővel leplezték a rossz szagokat. Később az angol és francia nemesek kezdtek el öltönyt és mellé egy illatozó és attraktív kendőt hordani.
  • Mások azt gondolják, hogy a díszzsebkendők a katolikus egyházhoz vezethetők vissza. Akik fehér zsebkendőt viseltek a bal karjukon, Istenhez való elhivatottságukat fejezték ki.
  • Az angol II. Richárd udvaroncai szerint őfelsége találta fel a szövet zsebkendőket.
    Ez alakult át később díszzsebkendővé, mivel a férfiak elkezdték a mellzsebükben hordani a zsebkendőket.

Az eredetétől eltekintve a legtöbben egyetértenek abban, hogy a 15. század volt a díszzsebkendők aranykora. Minden méretben, formában és anyagban megtalálhatóak voltak. A legfinomabb selyemből készült darabok a családon belül öröklődtek tovább.

A 18. században a francia XVI. Lajos király uralma alatt lett vége a káosznak. A felesége, Marie Antoinette javaslatára szabályozták a díszzsebkendők méretét. Szigorúan 16 hüvelyk, azaz 40 cm lehetett egy díszzsebkendő mérete.

Kérdések és válaszok

Hogyan akadályozd meg, hogy a díszzsebkendőd becsússzon a zsebedbe?

A lecsúszó díszzsebkendő rettentő idegesítő, mégis elég gyakran előfordul. Itt találsz pár egyszerű megoldást, hogy a díszzsebkendőd mindig trendin és frissen mutasson.

Először is, ha egy hagyományos hajtást használsz, csak simán hagyd hosszabbra a díszzsebkendőt. Ezeknél a hajtásoknál a kendőt először egy hosszú háromszög alakúra hajthatod, majd hajtsd a megfelelő hosszra, hogy pont elegendő látszódjon ki belőle. Ha a tiéd így is beleesik a zsebbe, akkor hagyj nagyobb kilógó részt, így ha le is esik kicsit, mindig ki fog látszani!

Másodlagosan, ellenőrizd, hogy a díszzsebkendőd olyan széles, amilyen csak lehet, mivel így bármilyen hajtásra jó lehet. Ha szélesre hagyod a hajtást, extra tartást kap és nem fog lecsúszni.

Harmadlagosan, ha négyzet alakú hajtást választasz, mint az elnöki, akár egy kártyát is berakhatsz a díszzsebkendőbe, hogy szép legyen a tartása.

Használhatsz díszzsebkendőtartót is. Ezek apró, könnyű tartókák, amiket a mellzsebedbe helyezhetsz, hogy a helyén tartsa a díszzsebkendődet.

Mit tehetek, ha a zsebem be van varrva?

A legtöbb zakónak (akár szabó készítette, akár gép), általában zárt mellzsebe és felskiccelt hátulja van, hogy biztosítva legyél a szabad mozgásban. Ezek általában csak kisebb öltések és arra valók, hogy a gyártási folyamat és szállítás alatt a kabát megtartsa a formáját.

Vita van arról a férfi divat világában, hogy érdemes-e eltávolítani az öltéseket. Ha megtartod az öltéseket, a kabát formája nem fog megváltozni a viselése során. De ellene szól, hogy így nincsen zsebed és ez kicsit furán veszi ki magát, amikor ezt valaki felfedezi.

Bárhogyan is, de muszáj lesz eltávolítanod az öltéseket, ha szeretnél díszzsebkendőt viselni. Ehhez használhatsz egy éles kést vagy egy ollót. Óvatosan vágj el egy öltést, majd még óvatosabban húzd ki a cérnát. Légy nagyon figyelmes, nehogy a kabát anyagába is belevágj. Tehát semmiképpen se kezdj bele, amikor épp buliból érsz haza!

Semmiképpen se tépd ki a cérnát, ezzel tönkreteheted a zakód anyagát is.

Választhatsz akár szálvágó ollót is, ezt az eszközt pontosan erre a feladatra találták ki.

Viselhetek díszzsebkendőt nyakkendő nélkül is?

Persze! Manapság ez egyre népszerűbb.

A nyakkendő formalitást sugall, ezzel szemben a díszzsebkendőt hordhatod a zakódban egy chinóval vagy farmerral is. Így még melegebb időben is viselheted!

Milyen tartós egy díszzsebkendő?

Ez attól függ, hogy mennyire vigyázol rá. A legrosszabb az, ha úgy használod, mint egy szövet zsebkendőt, és beletörlöd az orrod vagy a homlokod. Ez főleg a selyemdarabokat teszi hamar tönkre, de a pamutkiegészítők is foltosak lehetnek és használhatatlanná válnak.

A másik nagy ellenség a penész, ha esetleg nyirkos helyen tárolnád őket. Nézd meg a 'Díszzsebkendők tárolása' bejegyzésünket, hogy megtudd, hogyan kerülheted el ezt a problémát.

Vannak olyan anyagok, amik a legjobbak a díszzsebkendőhajtás egyes fajtáira?

Igen. Míg a pamut és lenvászon szinte minden hajtásnál jól mutat, a selyem nem olyan feszes, hogy jól mutasson egy lazább hajásnál.

Milyen anyagok illenek egymáshoz a legjobban?

Általában minél fényesebb egy anyag, annál elegánsabb.

Amikor díszzsebkendőt választasz a kabátodhoz, jó ötlet durvább anyagot választani a puhához, hogy kontrasztos legyen a megjelenésed. Képzelj el egy pamut díszzsebkendőt egy durva szövetű kabáttal vagy egy puha selyem díszzsebkendőt egy durva pamutblézerrel.

Vannak olyan alkalmak, amikor keverhetem a mintákat az öltözetemen?

Ha még csak most kezdesz bele a dologba, inkább maradj egyszerre egy mintánál.

Ha már kényelmesen mozogsz a terepen, használhatsz 2-3 mintát is egyszerre. De azt vedd figyelembe, hogy három mintának a harmóniáját nehéz megtalálni. Jó megoldás lehet, ha ugyanazt a mintát választod a nyakkendődnek, a díszzsebkendődnek, vagy esetleg az ingednek is.

A trükk az, hogy a mintának kiegészítőnként más méretűnek kell lennie.

Választhatsz hasonló színeket is. (De ne tűnjön úgy, hogy nagyon erőlködtél, próbálj meg természetes maradni.) Az aranyszabály az, hogy a méreteket keverjük egymással. Például, egy pöttyös díszzsebkendőhöz ne vegyél fel vékony csíkos nyakkendőt, de felvehetsz vastag csíkosat!

A minták keverése ugyanabban a méretben nem mutat jól. Mindenképpen kerüld el, még a körülötted levőknek is belefájdulhat a feje! 


Létezik-e olyan mindenes megjelenés, ami mindenkinek ugyanolyan jól áll?

Sosem nyúlhatsz mellé egy fehér lenvászon díszzsebkendővel, egy sötétkék blézerrel és egy ropogós fehér inggel!

Hol érdemes díszzsebkendőt venni?

Amikor díszzsebkendőt veszel, ne csak arra koncentrálj, hogy hogyan néz ki a díszzsebkendő, hanem arra is gondolj, hogy milyen lesz majd viselni.

Attól függ, hogy te mit szeretsz a legjobban. Szeretsz bemenni egy üzletbe, hogy mindent felpróbálj, ami csak tetszik? Vagy inkább online szeretsz rendelni? A képeken keresztül általában nem jön át az anyag minősége és tapintása.

Van olyan alap díszzsebkendő, ami minden férfi ruhásszekrényébe kell?

Az abszolút minimum, hogy minden férfinak legyen egy fehér lenvászon díszzsebkendője. A legtöbb öltönyös férfinak nagyjából 5 ilyen díszzsebkendője van, így mindig van egy friss darab, ami készen áll a viseletre!

Egy ilyen díszzsebkendő szinte minden hajtásra jó lehet, és feldob bármilyen összeállítást. Ez lesz a legsokoldalúbb kiegészítője a ruhatáradnak!

Hordhatok díszzsebkendőt háromrészes öltönnyel is, vagy az már túl sok lenne?

Igen, de bizonyosodj meg róla, hogy élőben nem tűnik túl soknak. Törekedj arra, hogy természetes legyen a megjelenésed, és hogy úgy tűnjön, mintha nem is készülődtél volna sokat az indulás előtt. Egy háromrészes öltöny alapból magára vonzza a figyelmet, szóval figyelj arra is, hogy ne tűnj túl strébernek, hogy még egy díszzsebkendőt is a mellzsebedbe hajtasz.

Mindenesetre ha sikerül az összeállítás, biztosan jó benyomást keltesz majd mindenkire!

Melyik díszzsebkendő a legjobb választás esküvőre egy vőlegénynek?

Az esküvőtől függ, illetve attól, hogy hol lesz az esemény és mi a dress code.

Mint minden, ez is a kontextustól függ. Ha egy tradicionális esküvőt veszünk alapul, egy tiszta fehér selyem díszzsebkendő tökéletes választás lehet a vőlegénynek.

Hordhatok díszzsebkendőt a kabátzsebemben is?

Egyre gyakrabban látni férfiakat díszzsebkendővel a kabát mellzsebében. Illik ott is hordani?

Szerintünk ez egy kicsit mesterkélten néz ki. Ha teheted, kerüld el a díszzsebkendő vagy szövet zsebkendő használatát a kabátod mellzsebében.

Ha nem értesz ezzel egyet, akkor hajrá! Nem leszel egyedül vele.

Hogyan tudom személyre szabni a hajtást? Például kombinálhatok-e két hajtásfajtát?

Minden alkalomra vannak megfelelő díszzsebkendő-hajtások. Az esetek 95%-ában a klasszikusokra fogsz hagyatkozni.

Ha pedig kísérletezni szeretnél, akkor próbáld megtalálni a saját stílusod. Csak bizonyosodj meg róla, hogy tutira jól néz ki, amit hajtottál 


Vannak olyan színek, amik jobban illenek a hétköznapi viseletekhez?

A színelmélet szerint a világos színek jobbak lehetnek a hétköznapi alkalmakhoz. Gondolj csak egy világosszürke öltönyre szénszínű díszzsebkendővel.

A legfontosabb a színekkel kapcsolatban, hogy a színek kontrasztja jól mutasson még a bőröd vagy a hajad színével együtt is.

Tehát, ha sápadt az arcod és sötét a hajad, jobban fognak állni az erősen kontrasztos darabok, míg ugyanezzel az arcszínnel, de szőke hajjal a gyengébb kontrasztok is jól mutatnak.

Hány díszzsebkendőre van szükségem?

Ez tényleg rajtad áll. Általános minimum az egy darab fehér lenvászon díszzsebkendő, de a többi csak a te ízlésedtől és pénztárcádtól függ.

Először kezdj el egy darabbal, és építsd ki szépen lassan a kollekciód, amikor olyat találsz, ami igazán tetszik. Gyűjts ötleteket blogokból és a körülötted élőktől is. Nyugodtan használd a fantáziád!

Jegyezd meg, nem kell vagyonokat költeni egy szép, színes és mintás, jó minőségű díszzsebkendőre!

Használhatok-e egy szövet zsebkendőt is díszzsebkendő helyett?

A válasz az, hogy igen.

Gyakran megteszi egy lenvászon vagy pamut zsebkendő is (csak legyen tiszta), de a méretével gondok lehetnek.

Semmiképpen sem jó, ha a mellzsebed ki van tömve, és egy szövet zsebkendő mérete általában nagyobb, mint egy díszzsebkendőé. Így előfordulhat, hogy kidudorodik majd a mellzsebedben.

Tehát a válasz igen, de a méret (is) a lényeg!

Hogyan érdemes vasalni a díszzsebkendőt?

Vasalhatod őket belülről lapos felületen, de vigyázz, semmiképp se vasald ki a kézzel sodort széleket!

Használj egy szövetkendőt, hogy vasalás közben ne hagyj a díszzsebkendőn a vasalóval fényes foltot.

Mintás díszzsebkendőt csak az ellentétes oldalon szabad vasalni. A mély ráncokat gyengéd gőzöléssel lehet eltávolítani, szintúgy az ellentétes oldalon. Légy nagyon óvatos, hogy nehogy víz cseppenjen a díszzsebkendőidre, amikor gőzölöd őket.

Mit üzen egy díszzsebkendő hajtása a viselőjéről?

Minden díszzsebkendőhajtásnak megvan a maga neve, helye és hangulata.

Egy tisztább, hagyományos hajtás formális eseményekre való. Egy merészebb ruhaösszeállításhoz is jól mehet egy hagyományos hajtás, kicsit lecsillapíthatja és harmonikussá teheti a összeállításod.

A lazább hajtások viszont hétköznapiak és kifejezőek.

Szóval most is a kontextus a meghatározó. A díszzsebkendődnek mennie kell az alkalomhoz és a hangulatodhoz is!

Kockázatos levenni a díszzsebkendő cimkéjét/márkajelzését?

Attól függ, hogy mennyire van szorosan rávarrva. Rizikós, ha megmaradnának az öltések nyomai. De ha ragaszkodsz a levételéhez, használj egy szálvágó ollót vagy éles pengét a feladathoz!

Tudod, a díszzsebkendő olyan, mint egy jéghegy! 90%-a a zsebedben marad. Szóval ha nem is vágod le a márkajelzést vagy esetleg megpróbálod, de nem sikerül jól, semmi gond! Úgysem fogja látni senki.

Számít a mellzseb fajtája?

A legtöbb mellzsebnek csak egy bevágott nyílása van. Általában csak a hétköznapi (többnyire olasz) zakóknak van rávarrott zsebe, amely a zakó külsejére van illesztve, nem pedig belső bélésként működik.

Amikor olyan zakót választasz, amin rávarrott zseb van, vedd figyelembe, hogy a mellzseb általában kisebb, ebben az esetben a pamut vagy lenvászon díszzsebkendőid valószínűleg túl nagyok lesznek.

Fel lehet gyűrni kicsit a zsebben díszzsebkendőt vagy laposnak kell maradnia?

A legjobb, ha lapos marad a díszzsebkendőd, amennyire csak lehet, hogy ne törje meg a kabátod sziluettjét. A tömött zseb nem egy elegáns látvány. Ezért is fontos, hogy a mellzsebed méretéhez válaszd a díszzsebkendőd.

Lehet-e kapni előre hajtott díszzsebkendőt?

Léteznek előre hajtott díszzsebkendők, csakúgy, mint csokornyakkendők! Tökéletesen hajtott anyagról van szó, amelyet egy merev díszzsebkendőtartóval együt kell elhelyezni a zsebedben. Azt vedd figyelembe, hogy így nem tudod majd a hajtás stílusát variálni.

Hogyan hajtsunk egy szövet zsebkendőt?

Pont úgy, mint egy díszzsebkendőt! Egy tiszta pamut zsebkendőt ugyanúgy kell hajtani, mint egy díszzsebkendőt.

Vedd figyelembe, hogy egy szövet zsebkendő szignifikánsan nagyobb, mint egy díszzsebkendő. Vastagsága és mérete miatt lehet, hogy kidudorodik majd a zsebedben. Szóval figyelj majd erre a választásnál.

Hogyan csináljak James Bond stílusú hajtást a díszzsebkendőmnek?

A két kedvenc Bondunk, Sean Connery és Daniel Craig is imádja a díszzsebkendőket!

A Connery-féle Bond mindig fehér lenvászon díszzsebkendőt visel, míg Craig Bondja pamut zsebkendőt visel a fehér vagy kék ingjéhez!

Mindketten szeretik az elnöki hajtást, ami egy egyszerű, mégis elegáns, egyenes hajtás.

CSATLAKOZZ ÉS NYERJ 150000 FT-OT

Iratkozz fel a stílustippek, különleges ajánlatok és az új termékek bevezetéséről szóló információk folyamatos áramlására. Automatikusan részt vehetsz egy havi sorsoláson, amelyen 150000 Ft értékű ajándékkártyát nyerhetsz.

Tisztában vagyok a Trendhim Adatvédelmi irányelveivel. Bármikor leiratkozhatsz..